نتایج مطالعات جدید روی قارچ یال شیر
تقویت حافظه و رشد اعصاب، با قارچ هریسیوم
محققان در تحقیقات اخیر خود دریافتهاند که ترکیبات موجود در قارچ یال شیر (قارچ هریسیوم)، به ویژه هریسن A، رشد سلولهای عصبی را افزایش میدهد، همچنین تولید مولکولهای تقویتکننده مغز به نام نوروتروفینها را افزایش میدهد و عملکرد حافظه را بهبود میبخشد که نشاندهنده پتانسیل آنها به عنوان تقویتکنندههای شناختی و درمانی برای بیماری های ذهنی است. نتایج این تحقیقات که در ابتدا بر روی موش ها صورت گرفته است در مجله Neurochemistry منتشر شده است.
این مطالعه به منظور بررسی خواص و اثرات بالقوه تقویت شناختی ترکیبات موجود در قارچ خوراکی Hericium erinaceus ، که معمولا به عنوان قارچ یال شیر شناخته می شود، انجام شد. این قارچ به طور سنتی در کشورهای آسیای شرقی برای فواید مختلف سلامتی از جمله اثرات بالقوه آن بر سلامت مغز و حافظه استفاده می شود. هدف محققان اثبات علمی اثرات ترکیبات موجود در قارچ هریسیوم، با تمرکز ویژه بر رشد عصبی و فرآیندهای مرتبط با حافظه بود
دکتر فردریک مونیر (Frédéric A. Meunier) استاد دانشگاه کوئینزلند و رهبر آزمایشگاه علوم اعصاب تک مولکولی، که نویسنده گزارش این مطالعه است، توضیح میدهد: محصولات طبیعی با میلیونها سال تکامل ساخته شدهاند و مانند یک پازل چندلایه بزرگ، کاربرد های زیادی برای کشف کردن دارند. من قبلاً روی کاربرد محصولات طبیعی مانند باکتری ها، جلبک ها (دینوفلاژلات)، کرم ها و برخی گیاهان، برای مصارف درمانی تحقیق کرده ام. بطور مشابه، مولکولهای قارچهای مختلف برای سالها در تحقیقات زیستپزشکی مورد استفاده قرار گرفتهاند؛ بنابراین، در این فرصتی که به من داده شد، پیشنهاد دادم تا عصاره قارچ یال شیر را در آزمایشگاهم آزمایش کنم تا ترکیبات فعال آن را شناسایی کنم و روشهای عمل آنها در درمان بیماری ها را تشریح کنم.
محققان در این مطالعات، ترکیبی از آزمایشهای کشت سلولی، آنالیزهای مولکولی و مطالعات حیوانی را برای بررسی اثرات ترکیبات قارچ یال شیر بر رشد اعصاب و تقویت حافظه به کار گرفتند؛ به این صورت که ترکیبات خاصی را از عصاره قارچ خالص سازی کردند.
بطور خاص، آنها ترکیبی به نام N-de phenylethyl isohericerin (NDPIH) و مشتق آبگریز آن یعنی hericene A را جداسازی کردند. در مطالعات مشخص شد که این ترکیبات (در صورت عدم وجود سرم در محیط رشد)، در تحریک رشد گسترده آکسونها و انشعاب نوریتها در کشتهای نورون هیپوکامپ، موثر هستند.
عصاره قارچ یال شیر دارای فعالیت نوروتروفیک مشابه فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، پروتئینی است که از رشد و بقای سلول های عصبی حمایت می کند. این فعالیت هم در نورونهای هیپوکامپ کشتشده (سلولهای عصبی در مرکز حافظه مغز) و هم در مدلهای پارادایم یادگیری در داخل بدن (حیوانات زنده) مشاهده شد. یعنی مشتقات هریسرین یک مسیر پان نوروتروفیک را در نورون های هیپوکامپ مرکزی فعال می کند، که به سیگنالینگ ERK1/2 تقویت حافظه محیطی می انجامد.
دکتر مونیر گفت: از اینکه نورونهای موجود در مغز چقدر به این عصارهها واکنش مثبت نشان دادند، متعجب شدم. کشت نورونها بسیار مشکل است و اغلب در پروسه کشت میمیرند، مگر اینکه مقدار زیادی سرم و نوروتروفینهایی مانند BDNF به آنها داده شود. عصاره قارچ یال شیر باعث تولید نوریت های بسیار طولانی و شاخه های زیادی می شود حتی در غیاب سرم و BDNF که به خودی خود شگفت آور بود.

علاوه بر این، در نوک هر یک از این شاخهها، معمولاً یک ساختار کوچک به نام مخروط رشد وجود دارد که میتواند محیط را حس کند و رشد شاخه خاص خود را جهت دهد. در حضور ترکیبات قارچ یال شیر، اندازه این مخروطهای رشد بهشدت افزایش یافت و برخی حتی بزرگتر از بدنه سلولی نورون بودند. مانند این است که دستی بزرگتر از بدن خود داشته باشید!
مونیر توضیح داد: این مخروط های مانند موتورهای جستجویی هستند که قادر به یافتن نورون های هدف و ایجاد ارتباط بین آنها هستند. این پدیده نشان میدهد که این ترکیبات میتوانند باعث ایجاد ارتباطات جدید بین سلولهای عصبی در مغز شوند که هسته اصلی شکلگیری حافظه است. به همین دلیل است که ما پارادایمهای مختلف حافظه را آزمایش کردیم تا ببینیم آیا این ترکیب اثری دارد؟ ما متوجه شدیم که این ترکیبات برای انجام این واکنش ها و رشد سلول ها موثر است.
برای بررسی اثرات ترکیبات قارچ یال شیر بر تقویت حافظه، محققان از موش های نر برای آزمایش استفاده کردند. این موش ها به گروه های مختلفی تقسیم شدند: به یک گروه ترکیبات پیراستام (یک داروی شناخته شده تقویت کننده حافظه) داده شد و گروه هایی دیگر دوزهای متفاوتی از عصاره قارچ هریسیوم را دریافت کردند. سپس موشها تحت آزمایشهای رفتاری قرار گرفتند تا تواناییهای شناختی آنها ارزیابی شود.
آزمون ماز Y ، که نشان دهنده حافظه محیطی است برای ارزیابی رفتار شناختی، بر روی موش ها انجام شد. در این آزمایش موش ها در یک ماز Y شکل قرار گرفتند و الگوهای حرکتی آنها مشاهده و ثبت شد. سپس آنها در معرض اشیای جدید و اشیای آشنای قدیمی قرار گرفتند و زمان صرف شده برای کاوش در هر شی اندازه گیری شد. نتایج مطالعات حیوانی نشان داد که هر دو ترکیب استخراج شده از عصاره قارچ یال شیر، پتانسیل تقویت حافظه کوتاه مدت و محیطی را دارند.
هنگامی که موشها بالاترین دوز عصاره قارچ (250 میلیگرم بر کیلوگرم) یا هریسن A را دریافت کردند، در مقایسه با گروهی که پیراستام دریافت کرده بود، تعامل بیشتری با شی جدید نشان دادند. این تعامل افزایش یافته حاکی از بهبود اکتساب حافظه کوتاه مدت است. همچنین مشاهده شد که موشهای دریافت کننده هر دو دوز عصاره قارچ یال شیر (100 میلی گرم بر کیلوگرم و 250 میلی گرم بر کیلوگرم) و هریسن A ، افزایش قابل توجهی در رفتار های شناختی از خود نشان دادند. این نشان می دهد که حافظه محیطی موش های تحت درمان با عصاره هریسیوم و هریسن A، بهبود یافته است.
مونیر ادامه داد: مطالعه ما ترکیبات شیمیایی بسیار فعال قارچ یال شیر را شناسایی کرد که بر رشد سلولهای مغزی و تقویت حافظه در موشها تأثیر دارد. محصولات مبتنی بر قارچ یال شیر به عنوان مکمل توسط شرکت های مختلف تولید و در دسترس هستند، اما مشخص نیست که کدام محصولات دارای ترکیباتی هستند که ما شناسایی کردهایم و اگر هم هستند با چه غلظتی؟!؟

ما در حال حاضر در حال آزمایش عملکردی و طیف سنجی جرمی، برای اندازه گیری مستقیم فعالیت ترکیبات قارچ یال شیر هستیم. ما نتایج این تحقیقات را در اختیار تولیدکنندگان دارو و مکمل ها قرار می دهیم و امیدواریم که به تولید بهتر محصولات کمک کند و به شرکت های علاقه مند اجازه دهد تا محصولات خود را برای مزایای سلامتی بهینه کنند. مولکولهای فعال شناسایی شده در عصاره قارچ هریسیوم میتوانند به عنوان پلهای برای کمک به طراحی نسل جدیدی از داروهای درمانی استفاده شوند که برای طیف وسیعی از بیماریهای مغزی موثر باشند.
در حالیکه این مطالعه بینش های ارزشمندی در مورد اثرات بالقوه تقویت حافظه ترکیبات قارچ یال شیر ارائه می دهد، اما محدودیت هایی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. در این مطالعه ابتدا از موش به عنوان مدل حیوانی برای ارزیابی اثرات عصاره قارچ یال شیر استفاده شده درصورتیکه یافتههای مطالعات حیوانی ممکن است مستقیماً یا کامل به انسان منتقل نشود. بنابراین ارتباط مستقیم بالینی این یافته ها در درمان اختلالات شناختی یا بهبود حافظه در انسان هنوز مشخص نیست.
مونیر گفت: هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن در سطوح مختلف وجود دارد. اول، ما باید مکانیسم عملکرد مولکولی را که هنوز به طور کامل حل نشده است، درک کنیم. دوم، باید درک کنیم که چگونه میتوانیم از این مولکولها در سلامت و بیماریهای مختلف به بهترین شکل استفاده کنیم. ما منتظر نتایج آزمایشهای بالینی جدید روی انسان هستیم که عمدتاً در مورد بیماری آلزایمر هستند، اما این مولکولها میتوانند کاربردهای جدید زیادی داشته باشند. در نهایت، ترکیبات شیمیایی این مواد میتواند به عنوان پایه، برای نسل جدید درمانهای جدید برای طیف وسیعی از بیماریهای مغزی، بهینهسازی و منجر به افزایش اثربخشی آنها شود.
در نهایت مونیر تحقیقات در زمینه قارچ ها را بسیار هیجان انگیز توصیف کرد و در اینباره گفت: زمینه قارچ مملو از افراد فوق العاده آگاه و پرشور است و تعامل با آنها عالی است. ما امیدواریم که مرکزی از دانشمندان و شرکتها را برای کشف و استفاده بیشتر از ترکیبات قارچ برای کاربردهای پزشکی و بهداشتی سریعتر ایجاد کنیم.
اعضای تیم تحقیقات: رامون مارتینز مارمول – یجین چای – جاسینتا ان – سون بئوم کیم – راشل اس گورمال – دای هی لی – جه کانگ لی – الیزابت جی کولسون – می کیونگ لی – سون یو کیم – فردریک آ. مونیر
ترجمه از تیم تحریره هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.
منبع: psypost.org