آشنایی کامل با کپک سبز ترایکودرما + روش جلوگیری
Green mould

عامل کپک سبز ترایکودرما کپکی سبز رنگ است به نام Trichoderma spp که جزء بیماری بسیار جدی و خطرناک صنعت قارچ در جهان محسوب می شود. اهمیت این جنس از نظر توانایی پارازیت کردن قارچ ها و همچنین تولید توکسین و انتی بیوتیک است. .
ترایکودرما دارای گونههای متعددی است که از نظر توانایی ایجاد بیماری متفاوت هستند. یکی از مشخصه های مهم این جنس تولید اسپور به تعداد بسیار زیاد است.
این کپک باعث تجزیه چوب و بقایای گیاهان نیز میشوند. این ویژگی می تواند اثرات مفیدی برای پاکسازی محیط از مواد و پسماند سلولزی داشته باشد.
گونه های متنوعی از جنس تریکودرما بر روی قفسه های چوبی سالن های پرورش رشد می کنند که متاسفانه اسپور همگی سبب لک دار شدن کلاهک قارچ بر روی بستر می شوند .
این کپک موجب کاهش قابل توجه در راندمان و تولید محصول بستر خواهد شد.در کنار افت در میزان تولید ، خسارت دیگری که توسط این کپک به سالن وارد می شود، آلوده شدن کلاهک قارچ و در نتیجه لک دار شدن آن می شود که افت در بازار پسندی محصول را بهمراه خواهد داشت.
رشد تریکودرما در کمپوست
مخرب ترین گونه های کپک سبز ترایکودرما، از جمله گونه T.aggressivum گونه هایی است که از ابتدا وارد کمپوست شده و باعث آلودگی آن می شود.
آلودگی در ابتدا در اسپان ران و با ایجاد توده میسیلیومی سفید رنگ، عمدتا در کناره کیسه ها، بلوک و قفسه ها می شود که در مراحل بعد با ورود به مرحله تولید اسپور به رنگ سبز تیره در خواهد آمد.
بالا بودن نسبت C/N به دلیل وجود کلش های کمپوست نشده باشد و یا کاهش در میزان نیتروژن احتمال آلودگی کمپوست به این کپک را بالا می برد.
کمپوست تولیدی در ادامه فرآیند، پتانسیل آلوده شدن را در فاز 2 ساخت کمپوست ،توسط اسپان آلوده, عدم رعایت نکات بهداشتی در مرحله پرورش و ماشینآلات آلوده دارد.این کپک به دلیل تولید اسپور بسیار زیاد توان انتشار بسیار بالایی دارد.
آلودگی با گونه T.aggressivumدر تونل های فاز سه باعث میشود تا دمای کمپوست به ۳۰-۳۵ درجه افزایش یابد که در نتیجه آن بخش قابل توجهی از میسیلیوم ها به دلیل گرما و بخش دیگر به دلیل تولید توکسین از بین خواهند رفت .
درهر صورت با ورود این کپک به بستر و رشد در آن، در هنگام هوادهی و سرد کردن بافت میسیلیومی تریکودرما بر روی خاک ظاهر میشود و در نتیجه در این منطقه از بستر هیچ قارچی رشد نخواهد کرد .

پیشگیری
ضدعفونی قفسههای چوبی قبل از پر سالن، جمعآوری قارچها، پایه و بقایای قارچهای چیده شده از سطح بستر و کف سالن، تولید و مصرف کمپوست با کیفیت، اطمینان از مصرف اسپان بدون آلودگی، رعایت نکات بهداشتی، پخت سالن ها در پایان دوره برداشت، مبارزه موضعی با لکه های کپک سبز در ابتدای مرحله ظهور بر روی بستر با نمک، ضدعفونی تجهیزات کشت و خاکدهی قبل از مصرف، مبارزه با مگس های قارچ، فیلتراسیون تمام فن های تونل ها و هواساز سالن ها از نکات مهم در امر پیشگیری و کنترل این بیماری به شمار میآید.