اخبار اقتصادی صنعت قارچ

تولید قارچ خوراکی در استان زنجان

ابهر رتبه اول تولید قارچ در استان زنجان

کشت و تولید قارچ در استان زنجان چند سالی است که رونق گرفته است و کشاورزان زیادی به این صنعت روی آورده اند. در ادامه به اهمیت کشت و پرورش قارچ در کشور و بررسی وضعیت تولید قارچ در استان زنجان میپردازیم.

 

اهمیت تولید قارچ در کشور

در چند سال اخیر با افزایش قیمت گوشت، قارچ به عنوان منبع غنی از پروتئین، بیش از پیش مورد توجه مردم به جهت تامین نیازهای غذایی جامعه، قرار گرفته است. قارچ علاوه بر پروتئین حاوی ویتامین‌های گروه B، ویتامین D، پروتئین، فیبر، آهن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم نیز میباشد.

از جمله مهمترین مزایای کشت و پرورش قارچ می‌توان به نیاز به زمین و فضای محدود، سرمایه‌ کم، زودبازده بودن کسب و کار، محصول دهی سریع، راندمان بیولوژیکی بالا، امکان کشت در همه فصول و شرایط آب و هوایی، امکان تهیه مواد اولیه در داخل کشور اشاره کرد.

توسعه صنعت پرورش قارچ خوراکی علاوه بر ایجاد اشتغال، با توجه به استفاده مستقیم از ضایعات کشاورزی و دامپروری که در کشور ایران به فراوانی تولید می‌شوند، برای حفاظت از محیط زیست بسیار ضروری است.

همچنین قارچ‌های خوراکی تقریبا هیچ ضایعاتی ندارند و از کمپوست و خاک مصرف شده آنها نیز میتوان به عنوان کود برای باغبانی و کشاورزی استفاده نمود. از این رو کشت قارچ آسیبی به محیط زیست وارد نمیکند.

با توجه به موارد بیان شده بدون شک ترویج فرهنگ استفاده از این پروتئین گیاهی و حمایت از تولیدکنندگان قارچ می‌تواند در تولید مواد غذایی سالم مردم نقش اساسی داشته باشد، با حمایت‌های لازم از جوانان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی و صنایع غذایی، ایران می‌تواند به یکی از قطب‌های صادرکننده قارچ در دنیا مطرح شود.

 

ابهر قطب قارچ استان زنجان

در استان زنجان نیز مانند سراسر کشور پرورش قارچ مورد توجه کشاورزان و تولیدکنندگان قرار دارد. در میان شهرهای استان، استقبال از تولید این محصول در ابهر، بالاتر از شهرهای دیگر است. کشت و پرورش قارچ خوراکی بسیار مورد توجه مردم شهرستان ابهر قرار دارد، بطوریکه این شهر رتبه اول تولید قارچ استان زنجان را در اختیار دارد.

حسن مولایی رئیس جهاد کشاورری شهرستان ابهر در این رابطه می‌گوید: میزان تولید قارچ در کشور بیش از 175 هزار تن است که در این بین میزان تولید قارچ در شهرستان ابهر حدود 500 تن است. این میزان قارچ در 2 واحد صنعتی فعال در شهرستان و همچنین 4 واحد کوچک و خانگی تولید می‌شود.

 

نقش پررنگ واحدهای صنعتی

مولایی اضافه کرد: از 500 تن قارچ تولیدی در شهرستان ابهر، حدود 400 تن آن در واحدهای صنعتی و 100 باقیمانده در واحدهای کوچک و خانگی این شهرستان، تولید میشود. بنابراین 80 درصد تولید قارچ شهرستان در واحدهای صنعتی و  20 درصد مربوط به واحدهای سنتی خرد است.

مولایی با اشاره به نقش موثر تولید قارچ در حوزه اشتعال‌‌زایی این شهر، افزود: کشت و پرورش قارچ در ابهر، زمینه اشتغال‌زایی مستقیم را برای 50 نفر را فراهم کرده است.

 

موانع تولید قارچ در ابهر

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ابهر، به مشکلات و چالش‌های توسعه قارچ در این شهرستان نیز اشاره و تصریح کرد: عدم پرداخت تسهیلات طولانی مدت یا کم‌بهره، عدم پوشش بیمه برای محصول قارچ و خود تولیدکننده، نبود کارخانه کمپوست قارچ در سطح شهرستان، قیمت بالای تولید و  هزینه زیاد حمل و نقل کمپوست از شهرهای دیگر، کیفیت پایین کمپوست، پائین بودن اطلاعات فنی اکثر تولیدکنندگان قارچ در واحدهای کوچک، بالا بودن هزینه‌های اخذ پروانه و تمدید آن و همچنین بالا بودن قیمت تعرفه گاز و برق مصرفی، از جمله چالش‌ها و موانع پیش روی تولید قارچ در این شهرستان میباشد. اما ما با تمام توان خود در تلاش هستیم تا نسبت به مرتفع شدن این مشکلات اقدام کنیم.

 

منبع: ایسنا


کاهش پرورش قارچ در استان زنجان

(1399/04/05)

به گزارش خبرگزاری هاگ و به نقل از تسنیم، منوچهر کریمی، کارشناس مسئول نهال و گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان زنجان درباره میزان قارچ تولیدی استان تا قبل از شیوع ویروس کرونا سالانه یک هزار تن بود اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا این صنعت را نیز با رکود مواجه کرده و حجم تولیدی قارچ استان را کاهش داده است.

او افزود: تاثیر این ویروس بر روی واحد‌های کوچک خانگی شدیدتر است به طوری که میزان تولید واحد‌های کوچک مقیاس به میزان 30 الی 50 درصد کاهش یافته است و تولید‌کنندگان خرد با آسیب اقتصادی روبه‌رو شده‌اند.

افزایش قیمت نهاده و تعطیلی واحدهای پرورش قارچ

این مسئول با بیان این که صنعت فرآوری (صنایع تبدیلی قارچ) قارچ خوراکی نیز در استان زنجان وجود ندارد گفت: علاوه بر موارد مذکور مشکلاتی همانند افزایش قیمت نهاده‌های مورد نیاز این صنعت را با مشکل مواجه می‌کند به همین دلیل تعداد واحد‌های فعال پرورش قارچ خوراکی از 160 مورد در سال 93 به 64 واحد در سال 99 کاهش یافته است.

کریمی با بیان این‌که 61 واحد پرورش قارچ خوراکی به صورت سنتی و سه واحد پرورش قارچ به صورت صنعتی با مقیاس بالای 65 تن در حال فعالیت در استان زنجان هستند تصریح کرد: شهرستان ابهر بیشترین میزان تولید را به خود اختصاص می دهد.

وی خاطر نشان کرد: میزان اشتغال در صنعت پرورش قارچ خوراکی در استان زنجان به بیش از 150 نفر می‌رسد و افراد متخصص از جمله تحصیل‌کردگان رشته‌‌های کشاورزی در صورت حمایت از این رشته علاقه مناسبی به اشتغال در این صنعت نشان می‌‌دهند.

با تمام آن‌چه که گفته شد علاوه بر مشکلات خاص در پرورش قارچ خوراکی از جمله نبود واحد‌های فراوری و بالا بودن قیمت نهاده‌ها که سدی بر مسیر تولید در سال جهش تولید است و حل مسائل همت مسئولان را می‌طلبد اما نباید از اثر منفی ویروس کرونا بر این صنعت نیز غافل بود.

تولید روزانه ۲ تن قارچ خوراکی در زنجان

1397/05/31

تولید روزانه ۲ تن قارچ خوراکی در زنجان، ۵۰ درصد تولیدات در زنجان مصرف و بقیه به استان‌های هم‌جوار ارسال می‌شود. روزانه بالغ‌بر ۲ تن قارچ خوراکی در زنجان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

فعالیت‌های استان

به گزارش خبرگزاری هاگ و به نقل از صداوسیما مرکز زنجان؛ کارشناس مسئول تولید قارچ جهاد کشاورزی استان زنجان در خصوص تولیدات استان عنوان کرد: هم‌اکنون ۵ واحد صنعتی و ۷۵ واحد خانگی تولید قارچ در شهرستان‌های مختلف استان زنجان فعالیت دارند.

اشتغال‌زایی

کریمی در خصوص اشتغال‌زایی مربوطه با این صنعت توضیح داد: به ازای هر واحد ۱۱ نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم فعالیت می‌کنند. وی اضافه کرد: ۵۰ درصد تولیدات در زنجان مصرف و بقیه به استان‌های هم‌جوار به‌ویژه تهران ارسال می‌شود.

کریمی درباره شرایط تسهیلات حمایتی در نظر گرفته‌شده گفت: هر واحد خانگی تا سقف ۲۰ میلیون تومان از تسهیلات ۴ درصدی با بازپرداخت ۳ ساله بهره‌مندی شود و واحدهای صنعتی هم بین ۷۰۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد تومانی از تسهیلات ۶ درصدی صندوق توسعه ملی می‌توانند استفاده کنند.

اخبار اقتصادی صنعت قارچ را در هاگ بخوانید.
5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا