صید ماهی و آبزیان با قارچ برای مبارزه با زباله های دریایی

محققین به روشی برای صید ماهی و آبزیان با کمک قارچ ها دست یافتند. با این روش مقدار زباله های دریایی و آلودگی اکوسیستم دریاها و اقیانوسها به شدت کاهش خواهد یافت. همچنین غذاهای دریایی نیز آلودگی کمتری خواهند داشت.
زباله های دریایی
زباله های دریایی یکی از بزرگترین مشکلات محیط زیستی حال حاضر در جهان است. پلاستیکها حدود 80 درصد از زباله های دریایی را تشکیل میدهند. بطوریکه سالانه 14 میلیون تن پلاستیک وارد دریاها و اقیانوسها میشود.
در این میان وسایل و تجهیزات ماهیگیری و پرورش آبزیان، 10 تا 50% درصد زباله های پلاستیکی موجود در اقیانوسها را تشکیل میدهند. وسایلی مانند شناورهای تلههای ماهیگیری و نگهدارنده طناب، شناورهای حوضچهها و کولباکسها که از جنس استاروفوم هستند، بخش عمده این زبالههای پلاستیکی را شامل میشوند.
مرکز مطالعات سواحل آلاسکا اعلام نمود که در جمعآوری زبالههای دریایی، بیشترین سهم مربوط به استایروفوم است.
این فومهای پلاستیکی(استایروفوم) خطر بزرگی برای محیط زیست دریاها و حتی سلامتی انسانها هستند. فوم پلاستیکی در مقابل آفتاب و شوری آب دریا به میکروپلاستیکها تجزیه شود. این مواد علاوه بر آلودگی آب، توسط بسیاری از آبزیان با غذا اشتباه گرفته میشوند و توسط آنها بلعیده میشوند. در نتیجه سبب آسیب به سلامت جانداران دریایی میگردند.
با صید این آبزیان و تغذیه بشر از آنها، انسانها نیز در معرض آلودگی با میکروپلاستیکها قرار میگیرند. بر اساس نتایج تحقیقات، مصرف غذاهای دریایی یکی از راه های عمده مسمومیت انسان با میکروپلاستیک ها است. وجود این مواد سمی در بدن انسان، منجر به انواع سرطان خواهد شد.
مبارزه با زباله های دریایی
بحران زباله های دریایی اکثر کشورها را وادار به اخذ تصمیمات و اقداماتی برای کنترل این مشکل کردهاست.
شاخصترین اقدامات در این رابطه، به شرح زیر است.
- کره جنوبی شناورهای دریایی با جنس استایروفوم را از ابتدای سال 2025 ممنوع کرد.
- نمایندگان پارلمان در کانادا نیز خواستار ممنوعیت مشابهی هستند.
- اتحادیه اروپا اعلام کرد که در سال 2025، تولیدکنندگان مسئول جمعآوری و بازیافت وسایل ماهیگیری خواهند بود.
- انتظار میرود که سازمان ملل متحد نیز یک معاهده جهانی برای مهار آلودگی پلاستیکی تا پایان سال 2025 منتشر کند و فشار بیشتری برای کنترل وسایل ماهیگیری پلاستیکی وارد نماید.
- دولت آمریکا از طریق دانشگاه آلاسکا آنکوریج به مرکز مطالعات ساحلی آلاسکا و جوامع بومی آلاسکا پیوسته تا به حذف پلاستیک از زنجیره تامین غذاهای دریایی کمک کند.
قارچ بجای فوم پلاستیکی برای صید ماهی
فوم های پلاستیکی مهمترین آلاینده زنجیره تامین غذاهای دریایی است. اما روش جدید صید ماهی و آبزیان با کمک قارچ، میتواند این آلودگی را تا حد زیادی کنترل و کاهش دهد.
تجهیزات ساختهشده از قارچ ها به صنعت غذاهای دریایی کمک میکنند تا با آلودگی پلاستیکی مبارزه کنند. جایگزینی فوم پلاستیکی با میسلیوم قارچ، یک راهکار هوشمندانه برای مقابله با زباله های دریایی خواهد بود.
در سال 2022، قارچشناسی با نام سو وان هوک، استارتاپ MycoBuoys را در شهر مین ایالاتمتحده راه اندازی کرد. هدف این استارتآپ، کاهش زباله های پلاستیکی صید ماهی و آبزیان دریایی با استفاده از مواد زیستتجدیدپذیر مانند قارچ بود.
تیم MycoBuoys شناورهای مبتنی بر میسلیوم را برای صید ماهی و صنعت آبزیپروری تولید کردند. ون هوک کشف کرد که میسلیوم میتواند، در آب شناور شود. زیرا دارای پروتئینهای تکاملیافته منحصربفردی برای دفع آب به مدت معینی است.
ون هوک و تیمش برای تولید شناورها، نوعی قارچ که سبب پوسیدن چوب میگردد را بر روی بسترهای مختلفی از جمله رازک، کنف، ساقه برنج، پوست سویا و ذرت آزمایش کرد. در نهایت بهترین نتیجه با بستر کنفی بدست آمد.

شناورهای قارچی بجای فوم پلاستیکی برای صید ماهی
برای ساخت شناورهای صید ماهی و آبزیان، آنها قارچ را به همراه کنف درون قالب قرار میدهند. میسلیوم با تغذیه از کنف رشد میکند و قالب را پر مینماید. رشد میسلیوم درون هر قالب، 5 روز طول میکشد. سپس شناور را از قالب بیرونآورده و خشک میکنند.
شناورهای پلاستیکی و فوم از 3 تا 10 سال عمر می کنند. اما وقتی شروع به تخریب میکنند، سبب آلودگی اقیانوس میشوند. البته فوم قابلیت بازیافت دارد. اما در بسیاری از مناطق توانایی انجام این کار وجود ندارد. همچنین هزینه جمعآوری و بازیافت آن زیاد است.
عمر مفید شناورهای میسلیومی 5 ماه است. این زمان مطابق با طول فصل شکار صدف یا کلپ(نوعی جلبک دریایی) است. اما قارچها و مواد گیاهی خشک، اقیانوسها را آلوده نمیکنند. همچنین هنگامیکه شناورها با پایان عمر خود شروع به تجزیه میکنند، میتوان از آنها به عنوان کود در مزارع کشاورزی و باغها استفاده کرد.
البته تیم MycoBuoys به دنبال پوششی برای افزایش طول عمر شناورهای میسلیومی است. تا بتوان آنها را در سطح بینالمللی بفروش رساند. محصولات باید در برابر شوری زیاد، نوسانات دمایی، آفتاب، بسیاری از مواد زیستی و ارگانیسمهای مختلف مقاوم باشند.
از این شناورها برای برای نگهداری قفس (تله ماهی و میگو و صدف) ، تور و طنابهای ماهیگیری استفاده میشود.
صید ماهی و آبزیان دریایی با شناورهای قارچ
در حال حاضر 11 شرکت صیادی در حال تست شناورهای میسلیوم قارچ، برای صید ماهی و دیگر آبزیان و پرورش صدف هستند.
ابیگیل باروز، زیست شناس دریایی و پرورشدهنده صدف، یکی از اولین افرادی است که شناورهای MycoBuoys را آزمایش کرد. وی هنگامی که در سال 2015 شرکت Deer Isle Oyster را در شهر مین تاسیس نمود، به عنوان یک محقق میکروپلاستیک، تصمیم داشت که آن را بدون استفاده از پلاستیک بسازد.
وی در ابتدا به سراغ مواد جایگزینی نظیر چوب رفت تا اینکه در اواخر سال 2022 نمونه آزمایشی شناورهای میسلیومی ساختهشد.
باروز هماکنون به مدت 4 فصل از شناورهای میسلیوم برای حوضچههای خود استفاده میکند. او اکنون در حال طراحی و آزمایش برای بادوامتر کردن شناورها است.

کول باکس های قارچی نگهداری ماهی
یکی دیگر از زباله های دریایی حاوی پلاستیک که به صید ماهی و دیگر آبزیان مرتبط است، جعبههای خنک نگهدارنده است که برای حمل غذاهای دریایی استفاده میشود.
زیرا برای حمل و نقل ماهی، گزینههای زیادی در بازار وجود ندارد.
بنابراین جایگزین نمودن آنها با جعبه های میسلیومی، گامی مهم در کاهش زباله های پلاستیکی خواهد بود. کولباکسهای میسلیوم به ما این امکان را میدهند که غذاهای دریایی را در جعبهای ارسال کنیم که برای محیط زیست مضر نیست.
اکنون در هلند، شرکت بستهبندی میسلیوم GROWN bio در بخش ماهیگیری به دنبال گزینههای زیست تخریبپذیر برای حملونقل ماهی است. این شرکت در سال 2018 توسط یان بربی(کارآفرین صنعت بستهبندی)، تاسیس شد تا به دنبال جایگزینی طبیعی برای فوم پلاستیکی و پلاستیکهای یکبار مصرف باشد.
باکسهای میسلیومی این شرکت هلندی، 95% قابلیت کولباکسهای استایروفوم را دارند. . با این حال، آنها در حال آزمایش نوعی گیاه تالابیcattail (Typha latifolia) به عنوان بستر کشت میسلیوم هستند. زیرا این جلبک 3 برابر سبکتر از کنف است. در نتیجه وزن کمتر، هوای بیشتری در بافت آن خواهد بود و قابلیت عایقی آن بیشتر میشود.
شرکت GROWN bio در حال مذاکره با یک شرکت بزرگ توزیع غذاهای دریایی در هامبورگ آلمان است که ماهی را به آسیا صادر میکند.

سخن پایانی
استفاده از قارچ برای صید ماهی و آبزیان و حملونقل غذاهای دریایی هنوز در مراحل ابتدایی خود است. اما در سالهای آینده شاهد کاربردهای بیشتر آن خواهیم بود. پیشبینی میشود ارزش بازار صنعت جدید میسلیوم، تا سال 2032 به 6.5 میلیارد دلار برسد.
بنابراین شرکتهای بیشتری پا به این عرصه خواهند گذاشت.
پیرو این موضوع، یک شرکت نروژی نیز در حال آزمایش کولباکسهای میسلیوم خود برای حمل ماهی قزلآلا است.
حداقل یک شرکت دیگر نیز روی ساخت شناورهای میسلیوم کار میکند. این شرکت کرهای در سال 2022 یک حق اختراع برای ساخت شناورهای میسلیوم روی رازک آبجو به ثبت رساند.
احتمالا در سالهای آینده فومهای قارچی جای پلاستیک را در صنعت صید ماهی و پرورش آبزیان خواهد گرفت.
مولف:
گردآوری، ترجمه و تحریر توسط تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز است.
منبع: news.mongabay.com