آغاز بکار واحد تحقیقات قارچ در پژوهشکده سبزی و صیفی کشور
پرداختن به مسائل و مشکلات حوزه پرورش قارچ باهدف توجه به امنیت غذایی کشور ضروری است.
بر اساس گزارش خبرگزاری هاگ، واحد تحقیقات قارچ از چهارشنبه در موسسه علوم باغبانی و پژوهشکده سبزی و صیفی کشور بهطور رسمی آغاز بکار کرد. مدیر گروه کل دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد کشاورزی در طی برگزاری دومین نشست هماندیشی تحقیقات قارچ خوراکی کشور به میزبانی دزفول عنوان کرد: پرداختن به مسائل و مشکلات حوزه پرورش قارچ باهدف توجه به امنیت غذایی کشور ضروری است چرا که در جلب سرمایه، صادرات، ارزآوری و اشتغالزایی تأثیر بسزایی دارد و میتواند در ارزآوری برای واردات کالاهای اساسی کشور مؤثر باشد.
استفاده از پتانسیلهای موجود
غلامرضا تقوی در رابطه با پتانسیلهای این صنعت تصریح کرد: درحالیکه در شرایط اقتصادی کنونی سرمایهها به سمت ارز پیش میروند باید تلاش کرد این سرمایهها را در جهت تولید قارچ و امنیت غذایی کشور بهکار گرفت.
این مقام مسئول در ادامه صحبتهای خود با اشاره به شرایط حاضر و چالشهای پیش رو گفت: باید با ابزار تحقیقات آمادگی لازم برای شکار فرصتها و مقابله با تهدید ها را داشته باشیم به همین منظور از امروز بهطور رسمی واحد تحقیقات درزمینه قارچ را راهاندازی میکنیم که در راستای عملیاتی کردن این امر محققانی جذب شدند.
تقوی ضمن اشاره به رفع مشکلات موجود درزمینه تأمین مکان و جایگاه برای تجهیز، توسط واحد تحقیقات در پژوهشکده سبزی و صیفی، اضافه کرد: ساختار، زیرساخت ها و تقاضا مهیا بوده و امید است باهدف اقتصادی کردن واحدهای تولیدی، تأمین نهادههای موردنیاز و افزایش صادرات این واحد تحقیقاتی پیش رود.
مؤلفه های تأمین امنیت غذایی
مدیر گروه کل دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد کشاورزی، یکی از مؤلفه های مهم در حوزه تأمین امنیت غذایی را تولید قارچ دانسته و عنوان کرد: ضایعات بخش کشاورزی درروند تولید قارچ مورداستفاده قرار میگیرند لذا به همین منظور دومین نشست هماندیشی در خصوص بررسی مشکلات و مسائل قارچ در کنار محققان، مجریان و پژوهشگران در دزفول برگزار و اولویتها ذکر شد.
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان و در رأس آن بخش خصوصی و تولیدکنندگان بخش خصوصی نیازهای خود را در این نشست بیان کردند و نشان دادند بخش خصوصی با برنامه و مطالبه گر است لذا مسئولان باید پاسخگو باشند و برای رفع نیازها، درخواستها و تقسیمکار اقدام و به تعهدات خود عمل کنند.
تقوی بابیان اینکه ایجاد مرکز تحقیقاتی قارچ با کمترین صرف هزینه اعتبار دولتی همراه است، اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد نتایج خوب ایجاد این مرکز باشیم.
تنوعبخشی به تولید قارچ یکی از اولویتهای تحقیقاتی است
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد کشاورزی همچنین در همین رابطه با اشاره به اهمیت پرورش قارچ و نقش آن در استفاده بهینه از آب، عنوان کرد: قارچ محصولی است که در تمام فصول سال تولید میشود و با ۲۵ لیتر آب میتوان یک کیلوگرم قارچ تولید کرد این در حالی است که برای تولید یک کیلوگرم سیبزمینی ۶۳۰ لیتر آب نیاز است.
محسن خدادادی با اشاره به شرایط حال حاضر در حوزه تولید قارچ در دنیا، افزود: چین، ایتالیا، آمریکا، هلند و لهستان بالاترین میزان تولید قارچ در دنیا را دارند و ایران در رتبه هفتم قرار دارد و متأسفانه صادرات کشور ایران نیز بسیار ناچیز است.
از مشکلات مهم در تولید و پرورش قارچ در کشور
وی عدم داشتن تنوع در انواع کشت را از مشکلات مهم در پرورش قارچ کشور عنوان کرد و اظهار داشت: این امر باید در اولویت تحقیقات صنعت قارچ قرار گیرد. خدادادی همچنین در رابطه با تولیدات کشور گفت: استانهای تهران، البرز، اصفهان و خراسان رضوی در تولید قارچ در کشور در رتبههای اولیه هستند و ۵۰ درصد قارچ کشور در استانهای تهران و البرز تولید میشود.
وی بابیان اینکه فرآوری قارچ در کشور مغفول مانده است، خاطرنشان کرد: باید فکری برای خاکپوشی قارچ شود و تحقیقاتی درزمینه کاهش ضایعات انجام شود.
خاکپوششی و بیماریها چالشهای قارچ کاران کشور است
رئیس پژوهشکده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با نیازهای صادرات کشور اضافه کرد: باید روی صادرات و صادر محور کردن قارچ در کشور کار شود که در این خصوص تنوع بستهبندی ضروری است.
وی در تکمیل صحبتهای خود با اشاره به اینکه درزمینه تحقیقات قارچ در کشور عقب هستیم، ادامه داد: ۳۷ محصول در پژوهشکده سبزی و صیفی برای پژوهش وجود دارد که قارچ نیز امروز به این پژوهشها اضافه شد.