قارچ چتری گلدان سمی است؟
قارچ چتری گلدان سمی است؟ شاید شما هم شاهد رویش قارچ در گلدان یا باغچه در خانه خود باشید؛ اگر نگران رشد قارچ در باغچه و حیاط یا گلدان خود هستید یا کنجکاو هستید که آنها از کجا آمدهاند، با ادامه این مطلب همراه ما باشید. از بین بردن قارچ گلدان کار راحتی است. اما چرا و دلیل آن چیست؟
عوامل مختلفی در رویش قارچ ها در حیاط، باغچه یا حتی گلدان نقش دارند. رویش آنها در این محیطها تعجب آور است اما حاوی پیامهایی نیز میباشد. پیامهایی که شاید مثبت نباشند!
البته وجود قارچ در حیاط و باغچه یا گلدان لزوما نشانه بدی نیست. آنها فوایدی برای خاک دارند، اما گاهی هم میتوانند مضر باشند.
بیایید نظر کارشناسان و گیاهشناسان را در مورد رویش قارچ(قارچ چتری گلدان سمی است؟) در حیاط یا باغچه خانه مرور کنیم. همچنین چگونگی کنترل و برخورد با آنها را نیز بیاموزیم.
*** از آنجاییکه شرایط گلدان و باغچه حیاط کمی متفاوت است، این مقاله شامل دو بخش رویش قارچ در گلدان و رشد قارچ در باغچه میشود.
علت رویش قارچ در گلدان
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که قارچهای ریز و درشتی را در گلدان آپارتمانی خود ببینید و از مشاهده آن تعجب کنید. یکی از قارچهایی که احتمالا با آن زیاد در گلدان مواجه شدهاید، قارچ چتری است. اما برای از بین بردن قارچ گلدان باید چه کنیم؟
رشد قارچ در گلدان، خوب یا بد؟
هر چند قارچها بسیار زیبا و دوست داشتنی هستند، اما ممکن است باعث شوند رشد گیاه مورد نظر در گلدان شما کاهش یابد یا حتی موجب نابودی و نهایتا مرگ گیاه شود. به همین دلیل شاید لازم باشد از رشد آن در گلدان جلوگیری کنید. مخصوصا وقتی دقت داشته باشید که سرعت رویش و گسترش قارچها بسیار بالا است. هرچند اگر یک گلدان خالی دارید، پذیرایی از این مهمانهای ناخوانده کار جالب و هیجانانگیزی است.
دلایل رویش قارچ چتری در گلدان های آپارتمانی
دلایل زیادی ممکن است برای رشد و نمو این قارچها در گلدانهای خانگی شما وجود داشته باشد، اما مهمترین آنها را میتوان چنین فهرست نمود:
گردش هوای ضعیف در خاک گلدان
مهمترین دلیل را میتوان گردش هوای کم در خاک گیاه دانست. اگر فضای قرارگیری گلدان پر از گیاه باشد و گردش هوا به درستی صورت نگیرد، احتمال رشد قارچ بسیار زیاد است. برای برطرف کردن این مشکل بهتر است از سیستمهای تهویه هوای مطبوع یا فنهای قدرتمند استفاده کنید تا ریشه گیاه شما آسیب نبیند.
نبود نور کافی
قارچها در محیطهای کمنور و تاریک رشد میکنند، بنابراین اگر مقدار نور در محیط کم باشد امکان رشد آنها بسیار زیاد میشود. اگر میخواهید فقط گیاه مورد نظر در گلدان رشد کند، مقدار کافی نور به آن برسانید.
دادن کود بیش از حد به گیاه
کود دادن بیش از حد، سبب میشود بستر مناسب برای رشد و رویش قارچ به ویژه قارچ چتری در گلدان فراهم شود. از این رو دقت داشته باشید که کود را به اندازه کافی و متناسب با نیاز گیاه استفاده کنید.
رطوبت زیاد خاک گلدان
اگر رطوبت کافی باشد، قارچ به سرعت در محیط رشد میکند. به همین دلیل باید در میزان رطوبت متناسب با گیاه بسیار دقت کرد تا رطوبت اضافه در محیط ایجاد نشود.
روش های جلوگیری از رویش قارچ چتری در گلدان
اگر نمیخواهید شاهد رشد قارچ چتری در گلدان آپارتمانی خود باشید، موارد زیر را رعایت نمایید:
- کنترل رطوبت خاک گلدان
- آبیاری قسمت انتهایی گلدان
- استفاده از چسبهای زرد رنگ
- پوشش سطح خاک گلدان
- نگهداری خاک گلدان استفاده نشده در ظرف دربسته
- استفاده نکردن مجدد از خاک گلدان
- استفاده مناسب از هیدروژن پراکسید برای درمان گیاهان
- تعویض دورهای خاک گلدان
رشد قارچ در باغچه یا حیاط
گاهی اوقات مخصوصا پس از باران یا رعد و برق شاهد رشد قارچ در باغچه یا حیاط منزل هستیم. اما دلیل رویش قارچ در باغچه چیست و حاوی چه پیامی برای ما است؟
به نظر میرسد قارچ ها میتوانند یکشبه در باغچه یا حیاط شما ظاهر شوند. اما در واقع یک فرآیند پیچیده و زمان زیادی زیادی برای رویش قارچهایی که میبینید، طی شده است! شبکه زیرزمینی رشتههای میسلیوم قارچ از مدتها پیش درون خاک باغچه شما نفوذ کرده و در حالت خفته بودهاند. اما بدنه بارده قارچها زمانی ظاهر میشوند که شرایط محیطی برای تولید مثل مساعد باشد.
چرا قارچ در باغچه رشد می کند؟
قارچها در شرایط مرطوب و سایه فراوان رشد میکنند. همچنین نیاز به یک منبع سلولوزی برای تغذیه و رشد خود دارند. پس اگر قارچی در حیاط یا باغچه شما روییده، نشانه چند مورد خواهد بود.
- رطوبت بالای خاک
- سایه فراوان و کمبود نور
- وجود برگهای خشک فراوان، چوب و ساقه گیاهان و مالچ (برگ پوسیده)
دنیس سونز، گیاهشناس و مدیر عامل شرکت باغبانی TN Nursery میگوید: قارچها در مناطق سایه، مرطوب و غنی از مواد آلی باغچه رشد میکنند. آنها به خوبی بر روی لایهای از برگهای مرده، علف و چوب پوسیده روی سطح خاک رشد میکنند. قارچها اغلب پس از باران شدید یا آبیاری بیش از حد ظاهر میشوند، زیرا شرایط برای رشد آنها ایدهآل است.
تاثیر قارچ بر باغچه
وجود قارچ در باغچه ممکن است باعث نگرانی شما یا ایجاد ظاهر نهچندان زیبا برای حیاط شما شود. اما قارچ ها فواید زیادی برای خاک و سایر گیاهان باغچه دارند. زیرا قارچها مواد آلی را تجزیه میکنند و کیفیت خاک را با مواد مغذی بهبود میبخشند. رشد قارچ در خاک باغچه نشاندهنده یک اکوسیستم سالم است. به این معنا که فرآیند تجزیه مواد مرده در خاک صورت گرفته و سبب حاصلخیزی خاک میشود.
با این حال، وجود قارچ در باغچه، معایب بالقوهای نیز دارد! در صورتیکه تعداد قارچ ها در حیاط زیاد شود، علاوه بر ایجاد ظاهر بد باغچه، سبب آسیب به گیاهان باغچه نیز خواهد شد. با توجه به سرعت بالای رشد قارچ، آنها مواد مغذی موجود در خاک را میبلعند و دیگر چیزی برای گیاهان و گلها باقی نخواهند گذاشت.
همچنین وجود قارچ در حیاط خانه به علت سمی بودن، خطراتی را به دنبال خواهد داشت. زیرا در صورت بلعیدن توسط حیوانات خانگی یا کودکان ممکن است سبب بروز مسمومیت های شدید و حتی مرگ آنها شود.
روش های از بین بردن قارچ در باغچه
هیچ عملیات پیچیدهای برای خلاص شدن از شر قارچها در حیاط وجود ندارد.
- به راحتی آنها را درو کنید و از ریشه درآورید. اگر نگران سمی بودن آنها و تماس با قارچها هستید، به سادگی از دستکش استفاده کنید
- می توانید با لگد آنها را له کنید یا با چوب به آنها ضربه بزنید. زیرا قارچها اگر ضربه بخورند به سرعت تجزیه میشوند.
اما به یاد داشته باشید که با این کارها شبکه زیزمینی قارچهای باغچه یا حیاط شما از بین نمیرود، بلکه فقط قارچهای قابلمشاهده را از بین میبرید. پس اگر پس از مدتی دوباره ظاهر شدند تعجب نکنید.
بنابراین بهترین راه برای مبارزه با رشد قارچ در باغچه، پیشگیری از رویش آنها است. در ادامه به شرح روش های طبیعی برای جلوگیری از رشد قارچها در حیاط میپردازیم.
چگونه از رشد قارچ های در باغچه خود جلوگیری کنیم؟
وجود تعداد زیاد قارچ در باغچه نشان دهنده مشکلات اساسی است. از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- آبیاری بیش از حد باغچه
- زهکشی ضعیف خاک و نبود تنفس یا گردش هوای کافی در خاک باغچه
- نبود نور کافی آفتاب و سایه فراوان
- وجود مقادیر زیاد پسماندهای گیاهی نظیر برگ خشک و علف مرده و سایر موارد
بنابراین جهت از بین بردن قارچ در باغچه منزل، رعایت موارد زیر کمک شایانی خواهد کرد. درمانهای طبیعی برای کنترل قارچها آسیبی به دیگر گیاهان باغچه شما نیز وارد نخواهد کرد.
برنامه آبیاری منظم
حفظ میزان رطوبت خاک در حد تعادل با انجام آبیاری بهینه طبق یک برنامه منظم به جلوگیری از رشد قارچ در باغچه کمک میکند. کاهش رطوبت خاک منجر به از بین رفتن بستر برای رویش قارچ خواهد شد.
جمع آوری برگ خشک از باغچه و حیاط
تا زمانیکه مواد آلی برای تغذیه وجود داشته باشد، میسلیومهای زیرزمینی قارچ به زندگی خود ادامه میدهند. پس اگر نگران هجوم قارچ ها هستید، تمیز نگه داشتن سطح خاک از برگهای خشک و پسماند گیاهان، علاوه بر زیبایی باغچه به کاهش امکان رشد قارچ نیز میانجامد.
بهترین خط دفاعی در برابر قارچها از بین بردن محیط رشد آنها است. جمعآوری مواد آلی مانند علفهای مرده به خلاص شدن از شر قارچها کمک فراوانی میکند.
هوادهی خاک
برای کاهش رشد قارچ در باغچه، بهبود زهکشی حیاط و حذف منظم زبالههای ارگانیک بهترین راه است. تهویه خاک همچنین میتواند به کاهش فشردگی خاک نیز کمک کند. بنابراین محبوس شدن رطوبت در خاک نیز کم شده و محیط برای رشد قارچ مناسب نخواهد بود.
استفاده از سموم قارچ کش
در نهایت اگر هیچکدام از روشهای در مانی طبیعی فوقالذکر موثر واقع نشد، گزینههای شیمیایی نیز وجود دارد. برای از بین بردن قارچ ها در باغچه میتوانید از قارچکشها نیز استفاده نمایید.
البته باید از ایمنی سایر گیاهان باغچه و افراد خانه و حیوانات خانگی خود نسبت به نوع و مقدار مواد شیمیایی اطمینان حاصل نمایید و احتیاط لازم را انجام دهید.
استفاده از قارچ کشها معمولاً مؤثر نیستند زیرا نمیتوانید آنها را به اندازه کافی در عمق خاک و جایی که شبکه زیرزمینی میسلیوم قارچ قرار دارد برسانید. همچنین مصرف مقادیر زیاد آنها نیز موجب آسیب به گیاهان دیگر خواهد شد.
نکته مهم: اگر درخت میوه در حیاط خود دارید، باید حتما از قارچکشهایی که تاییدیه برای استفاده در محصولات خوراکی دارند استفاده نمایید. زیرا در غیر اینصورت میوههای درخت شما حاوی مواد مضر و سمی خواهد بود و قابل خوردن نیست!
مولف
گردآوری، ترجمه و تحریر توسط تیم رسانه هاگ
کپی تنها با ذکر منبع مجاز است.
منبع: realsimple.com و southernliving.com