دانستنی‌ها درباره قارچ

تشخیص قارچ سمی از خوراکی برای جلوگیری از مسمومیت

علائم مسمومیت با قارچ های سمی به همراه ویدیوی آموزشی

تشخیص انواع قارچ های سمی و خوراکی به همراه فوت و فن ها

چگونگی تشخیص قارچ سمی از خوراکی، قارچ‌‌ها دسته‌ای از موجودات زنده هستند که برخی از انواع آن مصرف خوراکی دارد، اما همه قارچ‌‌ها خوراکی نبوده و بعضی سمی و بسیار خطرناک هستند. مصرف چند تکه از این قارچ‌‌ها امکان از کارافتادگی کبد، کلیه و مغز فرد در پی دارد و حتی احتمال مرگ شخص را نیز دارد. در مقاله چگونگی تشخیص قارچ سمی از خوراکی تمام ابعاد این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت. باماهمراه باشید.

 

روش تشخیص قارچ‌های سمی

دکتر مسعود قنبریان، رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز می گوید: حتی افراد متخصص هم بدون انجام ازمایش در آزمایشگاه نمی‌توانند از روی ظاهر یا مزه قارچ بگویند کدام قارچ وحشی خوراکی و کدام قارچ سمی است. تنها در آزمایشگاه‌های ویژه می‌توان خوراکی بودن قارچ‌ها را تایید کرد. هیچ آزمایشی هم وجود ندارد که افراد عادی بتوانند انجام دهند و از طریق آن از خوراکی بودن قارچ اطمینان یابند.

راهکار‌های پیشگیری از مسمومیت با قارچ

برای اینکه از مسمومیت با قارچ های سمی در امان باشید، نکات زیر را به خاطر سپرده و رعایت نمایید.

  • در سفرها از چیدن و خریدن و خوردن گیاهان و قارچ‌‌های وحشی، پرهیز کنید.
  • فقط از قارچ‌های خوراکی پرورشی در کارخانه‌های معتبر استفاده کنید.
  • سم قارچ پادزهر ندارد و تنها باید از ورود آن به بدن جلوگیری کرد.
  • به دلیل وجود حشرات و باکتری‌های بیماری زا، قارچ‌ها را قبل از مصرف باید به خوبی شست و به طور کامل پخت و سپس استفاده کرد.
  • عدم مسمومیت جانورانی که از این گیاهان و قارچ‌ها مصرف داشته‌اند به هیچ وجه دلیل غیر سمی بودن آن‌ها نیست. تشخیص گیاهان و قارچ‌های سمی از انواع بی خطر بسیار مشکل است.
  • استفاده از قارچ‌ها و گیاهان موجود در طبیعت، در تهیه دارو، معجون یا چای خانگی پرهیز کنید.
  • در صورت وقوع مسمومیت با گیاهان موجود در طبیعت و یا قارچ ها، مصدوم را در سریع‌ترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنید.
  • پختن، آب پز کردن یا کباب کردن قارچ‌‌های وحشی، سم آنها را از بین نخواهدبرد. تنها راه پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های خودرو، پرهیز از مصرف این قارچ‌ها است.
  • روش‌های سنتی نظیر فرو بردن قارچ در شیر یا تماس با قاشق نقره و غیره به هیچ عنوان جنبه علمی ندارند و هیچ گونه کمکی به تشخیص سمی بودن یا خوراکی بودن قارچ نمی‌کنند.
  • احتمالا برخی از این قارچ‌های سمی عوارض پوستی هم به دنبال داشته باشند بنابراین حتی از لمس قارچ‌های سمی هم می‌تواند موجب مسمومیت افراد و عوارض مختلفی را هم به دنبال داشته باشد پس بطور جد از کندن قارچ در طبیعت و حتی دست زدن به آن خودداری نمایید.

مسمومیت با قارچ های سمی

پختن قارچ سمی

حرارت و پختن قارچ‌های سمی نمی‌تواند سموم موجود در آنها را از بین ببرد!

انسیه لطفعلی دکترای تخصصی قارچ‌ شناسی پزشکی در اینباره میگوید: حرارت و پخت نمی‌تواند سموم موجود در قارچ‌های سمی را از بین ببرد. بنابراین هرگز با جوشاندن، سرخ کردن و یا حرارت دادن، از میزان سمیت قارچ کم نخواهد شد.

نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی

علائم مسمومیت با قارچ طی 1 الی 24 ساعت پس از مصرف، در فرد نمایان میشوند. این علائم باتوجه به نوع مسمومیت که ممکن است گوارشی یا عصبی باشد، شامل مواردی نظیر تهوع و استفراغ، اسهال و شکم درد و تعریق خواهد بود. گاهی علایم دیگری مانند تب، توهم، خواب آلودگی، تشنج و یا بی‌قراری نیز در فرد مسموم مشاهده می‌گردد.

همچنین مسمومیت کبدی، کلیوی یا آسیب های مغزی، آسیب‌هایی است که بروز می‌یابد که متاسفانه برخی از آنها تا زمانی که حاد نشده باشند، نشانه‌ای بروز نمی‌دهند. هرچه علائم مسمومیت دیرتر بروز نماید، نشانه وخیم تر و شدیتر بودن مسمومیت و خطر بیشتر خواهد بود!

 

درد معده، استفراغ، اسهال، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار خون، سردرد، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، سستی و بی حالی، تشنگی بیش از حد، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ، از علائم مسمومیت با قارچ‌های سمی است.

از بدترین علائم مسمومیت با قارچ‌های سمی، آسیب به کبد و کلیه‌ها است که می‌تواند در ابتدا به صورت یرقان یا زردی بروز پیدا کند.

مسمومیت با قارچ

اگر به مسمومیت با قارچ مشکوک شدیم، چه کنیم؟

  • در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ باید هرچه سریع‌تر فرد مسموم را به بیمارستان منتقل کرد.
  • نباید جلوی تخلیه معده فرد مسموم را گرفت. حتی گاهی لازم است تا فرد مسموم را تحریک و مجبور به استفراغ و تخلیه معده کنید. این عمل سبب می‌‎شود تا قارچ‌های سمی باقیمانده خارج شود و از ورود سم بیشتر به بدن پیشگیری شود.

همچنین در صورت امکان، نمونه باقیمانده قارچ مصرفی توسط بیمار را برای شناسایی توسط کادر پزشکی بیمارستان، با خود به همراه داشته باشید.

علائم مسمومیت با قارچ

چه اقداماتی در بیمارستان برای فرد مسموم با قارچ  انجام می‌دهند؟

  • موارد فشار خون، ضربان قلب و دمای بدن فرد مسموم را کنترل می‌کنند.
  • احتمال دارد برای تخلیه معده و روده از قارچ‌های باقیمانده به فرد مسموم مواد مسهل با یا بدون موادی که تهوع ایجاد می‌کنند، بدهند.
  • ممکن است به فرد مسموم موادی نظیر ذغال خورانده شود. این مواد به سموم موجود در روده متصل میگردد و به دفع سریع‌تر مواد سمی و جلوگیری از جذب بیشتر آنها در بدن، کمک میکند.
  • زمان بستری شدن در بیمارستان، بیمار از نظر عوارض شدید مسمومیت با قارچ مانند تشنج، نارسایی کبد و کلیه مراقبت می‌شود.

همراه ما باشید با گزارش تشخیص قارچ سمی در شبکه سیما

 

مطالب مرتبط جهت مطالعه بیشتر:

دانستنی‌ها درباره قارچ را در هاگ بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + هشت =