مستند قارچ های شگفت انگیز Fantastic Fungi
اگر تا به حال به قارچ و کپک و زنگ فکر نکردید و دربارهی آنها چیز زیادی نمیدانید، مستند قارچ های شگفت انگیز(مستند fantastic fungi) به کارگردانی لویی شوارتزبرگ (Louie Schwartzberg) محصول سال ۲۰۱۹ شبکهی نتفلیکس (Netflix)، شما را وادار میکند که از دیدگاه تازهای به این موجودات نگاه کنید. عجیبترین قارچها از منظر این مستند ساز دیدن دارد.
مستند قارچ های شگفت انگیز(Fantastic Fungi) ترکیبی از فیلمبرداری تایم لپس، CGI و مصاحبههای کارشناسی در یک نمای کلی از زیستشناسی، نقشهای محیطی و کاربردهای مختلف قارچها است.این فیلم بخشهایی از مصاحبه با پل استامتس و مایکل پولان را به نمایش میگذارد و بری لارسون آن را روایت میکند.
قارچ های شگفت انگیز(مستند fantastic fungi)
قارچها، این موجودات پر رمز و راز، هنوز هم پس از تحقیقات گستردهای که در مورد آنها انجامشد، اسرار فراوانی را در دل خود پنهان دارند.
در میان قارچها، از یک طرف کوچکترین موجودات روی زمین و از سوی دیگر بزرگترین موجوداتی که تاکنون روی کره زمین شناساییشدند قرار دارند. چند سال پیش، در ایالت میشیگان آمریکا قارچی با عمر حدود 1500 ساله پیدا شد که با تمام ریشههای زیرزمینی خود، حدود ۱۰۰ تن وزن داشت.
انواع قارچ های شگفت انگیز
برخی قارچها در عین زیبایی حامل سموم کشندهای هستند. گروهی دیگر از آنها نیز بهرغم برخوردار نبودن از ظاهر مطلوب، بسیار خوشمزه و گاهی از حیث مواد غذایی با ارزش هستند. چنین تضادهایی موجب میشوند قارچ به یکی از جانداران اسرارآمیز و پرجذبه برای بررسی تبدیل شود.
انسان در زندگی روزانه با انواع متنوعی از قارچ ها سروکار دارد. از تهیه نان، تا مصرف آنتیبیوتیکها، تهیه الکل و غذاهای تخمیری تا درگیرشدن با بیماریهای مختلف مانند بیماریهای جلدی، زیر جلدی، سیستمیک و آلرژی که منشأ قارچ دارند.
انواع بسیار زیادی قارچ وجود دارد که در متنوع ترین مکانها ظاهر میشوند. ما قبلاً درباره انواع قارچ، اطلاعات جالب و مفید زیادی را برای شما به اشتراک گذاشتیم و در مورد فواید خوردن قارچ و همچنین روشهایی که میتوانیم برخی از قارچهای محبوبتر موجود در بازار را تهیه کنیم، به شما اطلاعات مفیدی دادیم.
در اینجا فقط میخواهیم برخی گونههای شگفتانگیز و زیبای قارچ را به شما نشان دهیم. برخی از آنها خوراکی و برخی دیگر سمی هستند. بعضی از این قارچها آنقدر رنگارنگ و جذاب هستند که از وجودشان شگفتزده میشویم و در نگاه اول، ممکن است فکر کنید که در حال دیدن یک فیلم تخیلی هستید.
1. قارچ شبه یا قارچ ارواح
- نام لاتین: Omphalotus nidiformis
- زمانی که گل میدهد: میتواند در تمام سال به جز در سرمای شدید شکوفا شود
- نیازهای خاک: روی خاک رشد نمیکند، بلکه به چوبهای مرده و در حال مرگ نیاز دارد.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: اصلاً به آفتاب زیادی نیاز ندارد.
- انواع رنگ: در طول روز، قارچ شبح زیبا اما ساده است، اما در شب، به رنگ سبز واقعاً باشکوه و وهم انگیزی میدرخشد.
قارچ افسونگر شبح دارای درخششی بیولومنسانس است که آن را در میان مهیجترین قارچهای جهان قرار میدهد. توصیفات اولیه این قارچ نشان میدهد که آنقدر میدرخشد که میتوان متنی که در شب روی آن نگه داشته میشود را خواند. اگرچه این قارچ در استرالیا یافت میشود، اما تنها قارچ بیولومینسانس جهان نیست و گونههای مشابهی را میتوان از آنها در بسیاری از نقاط جهان یافت. تصویر زیر متعلق به قارچ شبه یا قارچ ارواح است.
4. قارچ شیپوری مودار
- نام لاتین: Panus fasciatus
- زمانی که گل میدهد: بیشتر اواخر زمستان و اوایل بهار
- نیازهای خاک: ترجیح میدهد روی چوب مرده رشد کند
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: نور محدود خورشید را ترجیح میدهد
- انواع رنگ: قارچ شیپوری مودار دارای بافت متمایز و رنگی واقعاً خاص است. ساقه آن عمدتاً صاف است، حلقه بخش “شیپوری” با وز پوشیده شده است. اغلب، قارچ شیپوری مودار سفید، ارغوانی یا قهوهای است.
مانند بسیاری از قارچها، به نظر میرسد قارچ شیپوری مودار ترجیح میدهد روی چوبهای مرده در جنگلها رشد کند؛ به ویژه اگر بتواند قبل از میوهدهی در شکافهای عمیق چوب رشد کند.
5. قارچ کلاه صورتی
- نام لاتین: Marasmius haematocephalus
- زمانی که گل میدهد: بسته به شرایط می تواند در تمام طول سال شکوفا شود
- نیازهای خاک: در خاکهای جنگلی بهتر رشد میکند
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: بهترین عملکرد را با نور کم دارد
- انواع رنگ: همانطور که از نام آن پیداست، کلاهک این قارچ شبیه یک کلاه صورتی روشن است! که در برابر ساقه باریک آن چشمگیر و زیبا به نظر میرسد. تصویر زیر متعلق به قارچ کلاه صورتی است.
6. استینخورن مشبک
- نام لاتین: Clathrus ruber
- زمانی که گل میدهد: میتواند در زمانهای مختلف در طول سال شکوفا شود
- نیازهای خاک: روی چوب در حال پوسیدگی یا گیاهان چوبمانند بهترین رشد را دارد
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: به نظر میرسد میتواند حضور نور خورشید را تحمل کند
- انواع رنگ: این قارچها همیشه روشن هستند، اگر چه در سایه کمی متفاوت به نظر میرسند. بسیاری از آنها را به رنگ قرمز بسیار روشن میبینیم، اگرچه برخی از نمونه ها به نارنجی و زرد نزدیکتر هستند.
این قارچ شگفتانگیز، مانند سایر سریهای بدبو، بوی فوقالعاده وحشتناکی مانند بوی گوشت گندیده دارد، و در فرهنگ عامه اروپا، اهمیت خاصی دارد. در بسیاری از داستانهای عامیانه، کسانی که آن را استفاده کنند، به بیماریهای مختلفی مبتلا میشوند.
7. قارچ ژله پرتقالی
- نام لاتین: Dacrymyces chrysospermus
- زمانی که گل می دهد: میتواند در هر شرایطی شکوفا شود، به خصوص پس از هوای مرطوب
- نیازهای خاک: روی چوب پوسیده مخروطیان رشد میکند
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: مناطقی را ترجیح میدهد که نور خورشید نسبتاً کمی دارند.
- انواع رنگ: این قارچ غیر معمول معمولاً نارنجی یا زرد است. با این حال، برخی از نمونهها بسیار کمرنگ یا شفاف هستند در حالی که برخی دیگر به رنگ قهوهای تیره هستند.
قارچ ژله پرتقالی بسیار زیبا و کمیاب است. برای شکارچیان قارچ، شناسایی آن کمی خستهکننده است. چون فصل گلدهی مشخصی ندارد و شباهت زیادی به سایر گونههای قارچی که “قارچهای ژلهای” نیز نام دارند.
در انتها، شما عزیزان را به تماشای یک کلیپ جذاب درباره عجیبترین قارچها در جهان دعوت میکنیم: