پادزهری برای سمی ترین قارچ دنیا !!!
مسمومیت با قارچ عامل اصلی مرگ و میر که سمی ترین قارچ دنیا است در مسمومیت های غذایی در سراسر جهان است. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در بازه زمانی سال های 2010 الی 2022 فقط در کشور چین، 38676 مورد مسمومیت با قارچ ثبت شد که 10036 مورد منجر به بیماری و عوارض دائمی و 788 مورد منجر به مرگ شدهاست. در بین همه این موارد منجر به مرگ ناشی از قارچ های سمی، قارچ آمانیتا ویروسا ( Amanita phalloides ) که به کلاهک مرگ مشهور است، مسئول بیش از 90 درصد مرگ و میرها می باشد. از این رو اغلب کارشناسان به دنبال پادزهری برای سمی ترین قارچ دنیا و قارچ آمانیتا ویروسا را سمی ترین قارچ دنیا می دانند.
به گفته افرادی که این قارچ را خوردهاند و جان سالم به در بردهاند. قارچ کلاهک مرگ دارای طعم بسیار خوبی می باشد. اما 1.5 الی 2 ساعت پس از مصرف قارچ، سم موجود در آن باعث استفراغ، تشنج، آسیب شدید کبدی و در نهایت کما و مرگ میشود. ماده اصلی مسموم کننده در این قارچ، آماتوکسین می باشد. مسمومیت با آن معمولاً با پیامدهای غیر قابل جبرانی مانند نارسایی حاد کبد یا کلیه همراه می باشد که می تواند منجر به مرگ شود!
کشف پادزهری برای سمی ترین قارچ جهان
α-آمانیتین (AMA) یکی از سمی ترین انواع آماتوکسین ها است که در قارچ کلاهک مرگ وجود دارد. جذب این سم در بدن انسان منجر به تولید فاکتور نکروز تومور α (TNFα) ، استرس اکسیداتیو و آپوپتوز می شود. درمانهای سنتی برای مسمومیت با قارچ اغلب محدود به ضدعفونی غیر اختصاصی سموم همراه با شستشوی معده و مراقبتهای حمایتی مانند تجویز ذغال فعال و سرم جهت تامین آب بدن می باشد.
در طول دهههای گذشته چندین داروی بالینی از جمله سیلیبین و پنی سیلین یا برخی انتی بیتویک ها اثرات درمانی نسبی بر روی مسمومیت با آماتوکسین نشان دادهاند. اگرچه مکانیسمهای عمل دقیق و درمان قطعی همچنان نامشخص است. علاوه بر این، پلی میکسین B، که به عنوان یک مهارکننده بالقوه RNAP II در یک اتصال مجازی شناسایی شدهاست. نشان دادهاست که مسمومیت AMA را در موشها درمان می کند. با این حال، هنوز پادزهر های ویژهای که پروتئین های خاصی را هدف قرار می دهند و نقش مهمی در در مان مسمومیت AMA دارند، در دسترس نیستند زیرا درک مولکولی کاملی از سمیت سلولی AMA وجود ندارد.
امید کشف پادزهری برای سمی ترین قارچ دنیا
قارچ آمانیتا فالوئیدس ( Amanita phalloides) که قرن ها “قاتل پادشاهان” بودهاست، ممکن است در حال از دست دادن لقب خود باشد. دانشمندان یک پادزهر احتمالی برای سم قارچ کشنده پیدا کرده اند!
تصور میشود که امپراتور روم کلودیوس در سال 54 پس از میلاد در اثر مصرف این قارچها مرده است. همچنین گمان میرود کارل ششم امپراطور روم مقدس، در سال 1740 نیز بر اثر مصرف همین قارچ مرده باشد.
اما محققان اخیراً یک پادزهر بیوشیمیایی بالقوه را که برای از بین بردن اثر سم قارچ (به نام α-آمانیتین) بر روی انسان شناسایی کرده اند که می تواند احتمال مرگ با این قارچ را به صفر برسانند. پادزهر کشف شده، یک ماده شیمیایی به نام ایندوسیانین سبز می باشد. مسیر ورود سم به سلول های بدن (که برای مسمومیت با سم ضروری است) را قطع می کند.
هلگه بود، شیمیدان عناصر طبیعی در موسسه میکروبیولوژی زمینی ماکس پلانک در ماربورگ، آلمان، می گوید: «این فوق العاده است. “α-آمانیتین واقعاً یکی از خطرناک ترین ترکیباتی است که ما در طبیعت داریم و ما آن را خنثی کرده ایم”.
روش مدرن برای درمان مسمومیت
علیرغم سابقه طولانی مسمومیت افراد بر اثر مصرف قارچ کلاهک مرگ یا آمانیتا ویروسا (سمی ترین قارچ دنیا)، پزشکان علاوه بر مراقبت های حمایتی، راهکاری برای ارائه به افراد مسموم، ندارند.
چند سال پیش Qiaoping Wang و Guohui Wan، هر دو محقق توسعه دارو در دانشگاه Sun Yat-sen در گوانگژوی چین، تصمیم گرفتند تا با غواصی در اعماق دریا و تحقیقاتخود، با یک روش جدید بنام تکنیک غربالگری CRISPR و کشت ژن ها در سلول ها پادزهری برای سم عروس های دریایی پیدا کنند و در این راه نیز موفق بودند.
حالا دانشمندان از روشی استفاده کردند که “وانگ و وان” چند سال پیش ابداع کردند. آنها ابتدا از فناوری ویرایش ژن CRISPR-Cas9 برای ایجاد مجموعه ای از سلول های انسانی استفاده کردند که هر کدام دارای جهش در یک ژن متفاوت بود. آنها سپس آزمایش کردند که کدام جهش به سلول ها کمک می کند تا در معرض آلفا آمانیتین زنده بمانند.
نتایج «CRISPR-Cas9» نشان داد که سلولهایی که فاقد نسخه عملکردی آنزیمی به نام STT3B هستند، قادر به زنده ماندن آلفا آمانیتین هستند. STT3B بخشی از یک مسیر بیوشیمیایی است که مولکول های قند را به پروتئین ها اضافه می کند. قطع این مسیر به نحوی مانع از ورود آلفا آمانیتین به سلول های بدن می شود و از تخریب کامل سلول توسط سم جلوگیری می کند. وانگ میگوید: هیچکس فکر نمیکرد که STT3B در سمی بودن α- آمانیتین نقش داشته باشد! ما کاملاً از یافتههای خود شگفتزده شدیم!
اهداف محققان
محققان قصد دارند به بررسی این موضوع پادزهری برای سمی ترین قارچ دنیا ادامه دهند. چگونه مسیری که STT3B را درگیر می کند به طور معمول به α-آمانیتین برای ورود به سلول ها اجازه می دهد.
مرحله دوم در استراتژی محققان باعث شد که آنها حدود 3200 ترکیب شیمیایی را غربال کنند. به دنبال ترکیبی باشند که مانع از عملکرد STT3B شود. در میان این ترکیبات، آنها رنگ سبز ایندوسیانین را کشف کردند. رنگی که توسط شرکت عکاسی Kodak در دهه 1950 ساختهشد و از آن زمان در تصویربرداری پزشکی استفاده شدهاست.
به عنوان مثال، برای تجسم عروق خونی در چشم و جریان خون در کبد. تنها حدود 50 درصد از موشهای تحت درمان با ایندوسیانین سبز به دلیل مسمومیت با α-آمانیتین جان خود را از دست دادند. در حالی که 90 درصد از موشهایی که درمان نشده بودند، جان خود را از دست دادند.
Jiří Patočka سم شناس در دانشگاه بوهمیا جنوبی در České Budějovice در جمهوری چک می گوید: محققان در مورد این روش برای دستیابی پادزهرها هیجانزده هستند که “بسیار مدرن” است. Bode فکر میکند آزمایشهای مشابه میتواند پادزهرهایی را برای سموم باکتریایی که باعث سپسیس(نوعی التهاب خونی) میشوند شناسایی کند، که در حال حاضر درمان آن دشوار است.
آزمایش پادزهر سمی ترین قارچ دنیا روی انسان
سازمان غذا و داروی ایالات متحده و آژانس دارویی اروپا قبلاً ایندوسیانین سبز را برای استفاده در تصویربرداری تأیید کردهاند. استفاده از این ماده شیمیایی در دوزهای خاص ایمن است. بنابراین وانگ و وان امیدوارند که به زودی آزمایش آن را بر روی انسان آغاز کنند. اگرچه دستیابی بودجه ممکن است چالش برانگیز باشد، و آزمایشها باید بر روی افرادی باشد که به طور تصادفی کلاههای مرگ را مصرف میکنند. فلیکس کاروالیو سم شناس از دانشگاه پورتو در پرتغال گفت که زمان در این مطالعات کلیدی خواهد بود. محققان موشها و حیوانات دیگر را 4 ساعت پس از قرارگیری در معرض آلفا آمانیتین، با ایندوسیانین سبز درمان کردند. اما اکثر افرادی که کلاههای مرگ مصرف میکنند تا 24 تا 48 ساعت پس از مشخص شدن وخیم بودن وضعیت آنها در بیمارستان حاضر نمیشوند و شاید تا آن زمان خیلی دیر شدهباشد!
با این وجود، محققان در مورد پیشرفت های پزشکی که این روش می تواند به ارمغان بیاورد هیجانزده هستند. پاتوچکا می گوید: باید مطالعات علمی بیشتری مانند این وجود داشته باشد.
منابع:
ترجمه از تیم هاگ.
کپی فقط با ذکر منبع مجاز میباشد.
منبع: nature – تحقیقات در تاریخ 16 می 2023
چه عجب بالاخره این چینیا یک کار مثبت کردن ؟!؟!