قارچ ماکرولپیوتا معروف به قارچ پارازول را شناسایی کنید
قارچ ماکرولپیوتا(macrolepiota) یا قارچ پارازول، یکی از قارچ هایی است روی زمین میروید. قارچ پاراسول معمولا در چمنزارها بصورت تکی یا خوشهای و در برخی موارد بصورت حلقه پری مشاهده میگردد. زیستگاه این قارچ اوراسیا(سرزمینهای بین قاره اروپا و آسیا) و آمریکای شمالی است. البته در قسمتهایی از انگلستان، اسکاتلند، ژاپن و استرالیا نیز دیدهمیشود.
در ادامه به معرفی کامل قارچ ماکرولپیوتا خواهیم پرداخت.
آرایه شناسی قارچ پارازول
- فرمانرو: Fungi
- بخش: Basidiomycota
- دسته: Agaricomycetes
- رده: Agaricales
- تیرده: Agaricaceae
- جنس: Macrolepiota
- گونه: M. procera
- نام علمی: Macrolepiota procera
- نام عامیانه: قارچ چتر آفتابی (قارچ پاراسول)
معرفی قارچ ماکرولپیوتا
نام علمی این قارچ Macrolepiota procera است. لقب procera در زبان لاتین به معنای بلندقد است. صفتی که کاملاً مناسب این قارچ باشکوه است. زیرا ارتفاع این قارچ ممکن است تا بیش از 30 سانتیمتر نیز برسد.
نامهای دیگر ماکرولپیوتا:
- قارچ پاراسول
- چتر آفتابی
مشخصات قارچ macrolepiota به شرح جدول زیر است.
کلاهک
کلاهک ماکرولپیوتا در ابتدا کروی شکل و قهوهای کمرنگ است. ولی به مرور زمان کلاهک باز شده و مسطح خواهد شد. رنگ آن نیز به سفید تغییر خواهد کرد و فقط ناحیه مرکزی آن(umbo) لکههای قهوهای بصورت پوستهپوسته خواهد داشت.
قطر کلاهک قارچ پاراسول در زمان بلوغ، بین 10 تا 25 سانتیمتر است. البته گاهی در اندازههای بزرگتر نیز مشاهده میشود. |
|
آبشش
آبششها پهن و متراکم هستند. رنگ آنها سفید یا کرم است و تا پایه قارچ امتداد مییابد. |
|
پایه (ساقه)
پایه قارچ نازک و بلند است. رنگ آن سفید است و با فلسهای قهوهای پوشیده خواهد شد. ظاهر آن شبیه پوست درخت یا چوب است. داخل ساقه سفید رنگ و اغلب توخالی است. یک حلقه دولبه نیز پس از بازشدن کلاهک، بر روی پایه باقی میماند. ساقههای قارچ Macrolepiota procera، کمی به سمت راس به سمت داخل مخروطی میشوند. قطر آن از 1 تا 1.5 سانتیمتر (تا 2.5 سانتیمتر در سراسر پایه پیازی) متغیر است. ارتفاع ساقه میتواند تا 30 سانتیمتر هم برسد. |
|
هاگ
بیضوی، صاف، دیواره ضخیم؛ 12-18 x 8-12 میکرومتر؛ با منافذ کوچک میکروبی
چاپ اسپور سفید یا کرم خیلی کمرنگ. |
|
بو و طعم | بوی متمایزی ندارد – طعم آن شیرین است |
فصل رویش | جولای تا نوامبر (تیر تا آبان) |
قارچ پاراسول، سمی یا خوراکی؟
قارچ ماکرولپیوتا معمولاً در حاشیه جنگلها و مراتع دیده میشود. این قارچ خوراکی در اروپا بسیار محبوب است، که بخشی از آن به دلیل بزرگ بودن اندازه و همچنین طولانی بودن فصل رویش آن است. البته این قارچ باید بصورت پخته مصرف شود. زیرا خام آن سمی است و خوردنش باعث دلدرد و مسمویت خفیف خواهد شد.
تشخیص قارچ پارازول برای افراد آماتور دشوار است. نمونههای کوچک آن ممکن است با قارچهای خانواده آمانیتا، از جمله A. pantherina(قارچ پلنگی) یا Amanita bisporigera(فرشته ویرانگر) اشتباه گرفته شود. اشتباهی که ممکن است به قیمت جانتان تمام شود!
همچنین قارچ “Chlorophyllum molybdites” با نام مستعار چتر تقلبی(false parasol)، معروف به قارچ استفراغ نیز از نظر ظاهری بسیار شبیه به این قارچ است. اما این قارچ سمی بوده و باعث ناراحتی شدید گوارشی مانند اسهال و استفراغ خواهد شد.
بنابراین توصیه میگردد برای چیدن، نمونههای بالغ و بزرگ را انتخاب کنید. زیرا اندازه بزرگ آنها (ارتفاع 30 و قطر کلاهک 20 تا 25 سانتیمتر) با قارچ دیگری مشابه نیست. البته طعم نمونههای کوچک و جوان به مراتب بهتر خواهد بود.
ارزش غذایی قارچ چتر آفتابی:
- محتوای چربی 39-41 کالری
- منبع غنی کربوهیدراتها(70 گرم)، پروتئین و فیبر
- حاوی سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، آهن، منگنز، روی و مس
- حاوی اسیدهای چرب غیراشباع
- اثرات ضد باکتریایی
- حاوی آنتیاکسیدان (ضدسرطان)
- خاصیت ضد التهابی
- ضد افسردگی
تاریخچه قارچ ماکرولپیوتا
پاراسول برای اولین بار در سال 1772 توسط طبیعت شناس ایتالیایی Giovanni Antonio Scopoli کشف و توصیف شد. اسم آن را Agaricus procerus نامید. سپس Rolf Singer در سال 1948ان را به جنس Macrolepiota منتقل کرد.
ثبت کنندگان قارچ پارازول
- (Agaricus procerus Scop. (1772
- (Lepiota procera (Scop.) Gray (1821
- (Amanita procera (Scop.) Fr. (1836
- (Mastocephalus procerus (Scop.) Pat. (1900
- (Leucocoprinus procerus (Scop.) Pat. (1900
- (Lepiotophyllum procerum (Scop.) Locq. (1942
کشت قارچ قارچ ماکرولپیوتا
روش کشت قارچ پاراسول کشف شدهاست. ترکیب مناسب بستر کشت این قارچ، ضایعات چوب خرد شده (شاخه، برگ و تراشه) است. میسلیوم macrolepiota باید به بستر تلقیح شود. سپس مواد بستر، باید در یک سوراخ حفر شده در زمین قرار داده شود. روی آن با مالچ پوشانده شود و سپس آبیاری شود. بدنه بارده یا محصول قارچ پاراسول، معمولاً در سال دوم پس از تلقیح ظاهر میشود.
شرایط بهینه برای رشد آن، دمای حدود 30 درجه سانتیگراد و pH محیطی 7 است.
کشت تجاری این قارچ در حال حاضر در کشورهایی نظیر چین، کره و تایلند انجام میشود. اما به دلیل طولانی بودن زمان بهرهبرداری (دو سال)، پرورش آن در تمام نقاط جهان، صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین در اروپا و آمریکا، این قارچ معمولا بصورت طبیعی برداشت و مصرف میگردد.
گالری تصاویر
در انتها تصاویری از اندازه شگفت انگیز قارچ پاراسول را مشاهده نمایید.
مولف:
گردآوری، ترجمه و تحریر توسط تیم رسانه هاگ
کپی تنها با ذکر منبع مجاز است.
منابع: first-nature.com و wikipedia و pmc.ncbi.nlm.nih.gov