آشنایی کامل با قارچ مغز زرد + آرایه شناسی
“قارچ مغز زرد” یا “ژلهی طلایی” یکی از قارچهای خانوادهی تِرِمِلاسه بوده که بهوفور روی شاخههای مرده ولی متصل به درخت یا روی شاخههای خزان شدهی اخیر بهخصوص نهاندانگان یافت میشود. این قارچ بهصورت پارازیت سبب زوال چوب میگردد.
آرایهشناسی
- فرمانرو: قارچ
- رده:Tremellomycetes
- راسته: لرزان قارچ سانان
- تیره: قارچ های لرزان
- سرده: قارچ لرزان
- گونه: T. mesenterica
- نام علمی: Tremella mesenterica
- مترادف: ژله طلایی، کره جادوگران
“قارچ مغز زرد” یا “ژلهی طلایی” یکی از قارچهای خانوادهی تِرِمِلاسه بوده که بهوفور روی شاخههای مرده ولی متصل به درخت یا روی شاخههای خزان شدهی اخیر بهخصوص نهاندانگان یافت میشود. این قارچ بهصورت پارازیت سبب زوال چوب میگردد.
در شکافهای پوست درخت رشد کرده و در طول آبوهوای بارانی ظاهر میشود. و چند روز پس از بارندگی، خشکشده و بهصورت یک غشای نازک یا تودهای چروکخورده و خشکشده تبدیل میشود که در اثر بارندگی بعدی دوباره احیا گشته و زنده میشود.
این نوع قارچ معمولاً در جنگلهای خزاندار و مخلوط و نیز در آبوهوای معتدل و گرمسیری مانند آفریقا، آسیا، استرالیا، اروپا و شمال و جنوب آمریکا گسترش دارد.
شکل ظاهری قارچ مغز زرد
قارچ مغز زرد، ژلاتینی بوده و اندامهای میوه دهندهی آن به رنگ زرد یا زرد مایل به نارنجی میباشد که میتواند حدود ۷.۵ سانتیمتر نیز رشد کند. این قارچ دارای سطحی بریدهبریده یا لُبدار و پیچخورده هستند که در صورت مرطوب شدن، روغنی یا چرب و لزج می شود.
اگرچه اندام میوه دهندهی آن بیمزه یا دارای طعمی ملایم و کم میباشد ولی بهعنوان قارچی خوراکی شناختهشده است. این اندامهای میوه دهنده دارای شکل نامنظمی بوده و معمولاً پوست شاخههای مردهی درختان را شکسته و ظاهر میشوند.
سایز
بیش از ۷.۵ سانتیمتر پهنا و حدود ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر نیز ارتفاع دارند. دارای لوبهای متعددی بوده که شبیه مغز میباشند. سطح آن صاف و نیمه شفاف میباشد. به رنگهای زرد پررنگ، زرد کمرنگ، زرد مایل به نارنجی و به ندرت بدون رنگدانه و به رنگ سفید یا بیرنگ دیده میشوند.
میوههای خشکشده نیز به رنگهای قرمز تیره یا نارنجی دیده میشوند. اسپورهای این قارچ بهصورت تودهای وجود داشته و به رنگ سفید یا زرد کمرنگ هستند. این اسپورها بیضیشکل و به ابعاد ۱۲-۱۶ × ۹-۱۰ میکرومتر هستند.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی قارچ مغز زرد
قارچ Tremella mesenterica کربوهیدارت هایی تولید میکند که فعالیت بیولوژیکی داشته و زمینه تحقیقات بسیاری از محققان قرار گرفته است.
اگرچه تعدادی از افراد ادعا میکنند کهای ن قارچ غیرخوراکی است اما منابع متعددی وجود دارد که بیان میکند این قارچ خوراکی است اما مزه و طعم خاصی ندارد. اندام ژلهای این قارچ اگر در سوپها استفاده گردد سبب بهتر شدن ساختار سوپ میشود.
در چین، از این قارچ برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سرطان استفاده میشود. یکی از پلی ساکاریدهای شناختهشده از این قارچ، پلی ساکارید گلوکورونوکسیلومانان (Glucuronoxylomannan) است که توسط اندام میوهی آن تولید میشود.
این پلی ساکارید سبب افزایش سیستم ایمنی، حفاظت در برابر پرتوافکنی، جلوگیری از دیابت، کاهش درد، کاهش کلسترول خون و فعالیت ضد آلرژی است.