دانستنی‌ها درباره قارچ

نقش شگفت‌انگیز قارچ در فناوری‌های آینده

نقش شگفت‌انگیز قارچ در فناوری‌ های آینده پررنگ تر از گذشته خواهد بود. به طور تخمینی بین ۲ تا ۱۱ میلیون گونه قارچ وجود دارد که از میان آن‌ها قارچ خوراکی را بیشتر از بقیه می‌بینیم. دانشمندان در حال ارزیابی پتانسیل این قلمرو هستند که تا حدی زیادی کشف‌نشده باقی مانده است.

به گزارش هاگ به نقل از فرادید، ساخت و ساز ساختمان‌ها با استفاده از قارچ چیزی شبیه رمان‌های علمی-تخیلی به نظر می‌رسد، اما دانشمندان در حال تبدیل تخیل به واقعیت هستند.

آن‌ها با استفاده از میسلیومِ موجود در انواع قارچ‌ها (از جمله قارچ خوراکی) در حال تولید آجر و مصالح ساختمانی دیگر در صنعت ساخت و ساز هستند. نقش شگفت‌انگیز قارچ در فناوری‌ های آینده را نمی‌توان نادیده گرفت.

با در نظر گرفتن اینکه قارچ قلمروی موجودات زنده‌ای از جمله زنگ گیاهی، کپک قارچی و مخمر است، شاید استفاده از قارچ راه‌حل ساخت و ساز دوستانه‌تری با محیط زیست باشد. زیرا صنعت ساخت و ساز مسئول بیش از ۱۰ درصد انتشار کربن دنیاست و بخش قابل‌توجهی از آن حاصل تولید سیمان است.

این فقط صنعت ساخت و ساز نیست که در حال آزمایش میسلیوم است. نوآوران در تمامی زمینه‌ها از مُد تا تولید اسباب و اثاثیه و تجهیزات پزشکی و الکترونیک از چرخه‌ی طبیعت الهام می‌گیرند. نقش شگفت‌انگیز قارچ در فناوری‌ های آینده پررنگ‌تر از گذشته خواهد بود.

محصولات بیوتکنولوژی با نقش شگفت‌انگیز قارچ جایگزین چرم می‌شوند

جایی که زباله‌ها به صورت مداوم تجزیه می‌شوند تا در یک سیستم حلقه-بسته چیز جدیدی را خلق کنند. محصولاتِ ساخته‌شده از بیوتکنولوژیِ قارچی شامل بسته‌بندی، مواد جایگزین چرم و اشیاء خانگی می‌شوند.

آرتور هوآنگ، معمار و مهندس سازه می‌گوید: «میسلیوم یک آرزوی دست‌نیافتی است. این هدف گامی فراتر از بهره‌برداری از زباله‌های موجود برای ساختن یک چیز جدید است، این ماده به طور فعال چیزی را که نیاز نداریم از بین می‌برد در حالی که ماده‌ی جدیدی را می‌سازد.»

بازیافت طبیعت به وسیله قارچ‌ها

قارچ که تخمین زده می‌شود 2 تا 11 میلیون گونه آن شناسایی شده باشد. تنها حدود ۱۵۰ هزار گونه‌ی آنها به صورت رسمی نامگذاری شده‌اند، بازیافت کننده‌های طبیعت هستند و مواد آلی را تجزیه می‌کنند.

رشته‌های منشعبِ میسلیومِ قارچی به نام ریسه یا نخینه (hyphae) موادی را دفع می‌کند که منبع غذایی را قبل از جذبِ مواد مغذی تجزیه می‌کند.

این به آن معناست که می‌توان از آن برای از نابودی آلاینده‌هایی استفاده کرد که ممکن است از جهات دیگر زیست‌فروپاش نباشند.

فرایندی که قارچ‌ پالایی (نوعی زیست پالایی بوسیله‌ی قارچ) نامیده می‌شود. آن‌ها قادر به شکستن زنجیره‌های طولانی هیدروکربن از جمله عناصر سمی و نفتی مانند پلاستیک و روغنِ تصفیه‌نشده هستند.

 

از آنجا که نخینه‌ها مواد مغذیِ مورد نیازشان را هضم می‌کنند، به رشد کردن ادامه می‌دهند و میسلیومِ غنی از فیبرشان را گسترش می‌دهند. این پیچک‌ها را می‌توان به شکل آجر یا اَشکال دیگر رشد داد و به روش‌های مختلف برای خلق مصالح مختلف پردازش کرد.

 

میسلیوم جایگزین چرم حیوانی با نقش شگفت‌انگیز قارچ

یکی از استارت‌آپ‌های کره‌ی جنوبی موادی را بر پایه‌ی میسلیوم می‌سازد که می‌توانند جایگزین چرم حیوانی و پلاستیک مصنوعی در محصولات مختلف شوند.

از جمله لوازم تزیینی دنیای مُد و اسباب و اثاثیه‌ی منزل. علاوه بر این، این استارت‌آپ در حال توسعه‌ی جایگزین‌های گوشت مبنی بر مایکوپروتئین (پروتئین قارچی)، مواد آرایشی سازگار با محیط زیست با استفاده از محصولات فرعیِ کشت، مواد بسته‌بندی و ساخت پنل‌هایی با خاک اره است.

کیا (Kia) شرکت خودروسازی کره‌ای از نوآوری با قارچ استقبال کرده تا جایگزینی برای چرم‌های معمولی تولید کند. این ماده‌ی نرمِ جدید می‌تواند انواعی از بافت‌ها را تقلید کند و رنگ‌آمیزی شود؛ در برابر پارگی مقاوم است و مقاومت کششی بالایی دارد، هر دوی این ویژگی‌ها برای صندلی‌های ماشین که کاربرد دائمی دارند مهم است.

روش‌های رشد میسلیوم و نحوه‌ی پردازش آن متناسب با ماده‌ی نهاییِ تولیدی، متفاوت است. یک روشِ رشدِ ساختار‌هایی از قبیل آجر، پخش هاگ‌های قارچی روی یک بستر یا زیرلایه‌ی از پیش‌آماده‌شده مثلاً ضایعات کشاورزی از قبیل کاه یا پوسته‌های برنج در درون قالب‌هاست. هاگ‌ ها جوانه می زنند و رشد می‌کنند، در نهایت فضای داخل قالب را پر می‌کنند و مواد را به یک بلوک جامد تبدیل می‌کنند. نقش شگفت‌انگیز قارچ برای این امر غیر قابل انکار است.

این فرایند ۵ روز طول می‌کشد و به نوعِ قارچ و شرایط رشد آن بستگی دارد. منبع غذاییِ میسلیوم می‌تواند صفات خاصی را به محصول نهایی وام دهد.

برای نمونه ماده‌ی میسلیومیِ سفت‌تر زمانی به وجود می‌آید که هضمِ مواد غذایی برای قارچ سخت باشد، مثلا پوست سیب‌زمینی یا خرده‌های چوب. از دمای رو به افزایش می‌توان برای سرعت دهی به میزان رشد استفاده کرد، در حالی که این فرایند را می‌توان از طریق نور خورشید یا بکارگیری از گرما متوقف کرد.

آزمایش روش‌های متنوع برای تولید مواد و محصولات

فناوری میسلیوم قارچ نسبتاً نوین است و پتانسیل آن را هنوز باید کشف کرد. هوآنگ در حال آزمایش گستره‌ای از کاربرد‌های این ماده در آزمایشگاه است و در این باره می‌گوید: «ساختمان‌ها همیشه به انواعی از اقلام مکانیکی یا رویه‌کاری نیاز دارند، نه فقط آجر بلکه کاشی یا اتصلات برای نگه داشتن شیشه. ما در حال آزمایش روش‌های متنوع برای تولید مواد و محصولات مختلف هستیم از جمله اکستروژن (روزن‌رانی) و تزریق.» نقش شگفت‌انگیز قارچ در این موارد بی تاثیر نیست.

آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی ایالات متحده نیز به امکانات میسلیوم علاقمند است. آژانس در حالِ مشارکت با پیشگامان فناوری میسلیومِ ایالات متحده Evocative و شرکای دانشگاهی برای دستیابی به راه‌حلی برای بازسازی نواحی پس از بلایای طبیعی است.

تلاش‌ها برای بازسازی معمولاً وقت‌گیر و پرهزینه است، چرا که بیشتر مصالح را باید وارد کرد، بنابراین هدف این برنامه توسعه‌ی روشی برای رشد مصالح محلی در نزدیکی سایت است تا امکان خود-تعمیری ایجاد شود.

کاربرد‌های فرازمینی میسلیوم قارچ

دانشمندان در حال فکر کردن به کاربرد‌ قارچ ها در فرازمین هم هستند: در سیلیکون وَلی کالیفرنیا، مرکز تحقیقات نظامی ناسا در حال کار کردن روی یک پروژه‌ی مایکوآرکیتکچر برای توسعه‌ی فناوری‌هایی است که بتوانند روی سیارات دیگر زیستگاه‌های مبتنی بر قارچ بوجود بیاورند.

 

ناسا به پیشرفت‌های آتی می‌اندیشد، اما اینجا در سیاره‌ی زمین هم‌اکنون در زمینه‌های بیشماری امکان استفاده از میسلیوم وجود دارد. این فناوری ارزان، زیست فروپاش و سازگار با محیط زیست است.

مهندسان و دانشمندان با الهام از نقش شگفت‌انگیز قارچ و طبیعت در حال توسعه‌ی پایداری با کشف راه‌هایی برای استفاده‌ی کمتر از محیط و کمک بیشتر به آن هستند. این هدف امیدی برای ساخت آینده‌ای باثبات‌تر است.

 

تمامی دانستنی ها درباره قارچ ها را در مجله هاگ بخوانید.
امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه