نقش قارچ در رفع خستگی
نقش قارچ در رفع خستگی انکار ناپذیر است. خستگی در حقیقت علامت فرسودگی های ناشی از فشارهای جسمی یا روحی انسان در جامعه مدرن امروزی است. که برسلامت جسم انسان، بازده کار و کیفیت زندگی وی تأثیر بسزایی دارد. به همین دلیل استفاده از داروهای شیمیایی وگیاهی در این ایام مورد توجه خاص قرار گرفتهاست.
قارچ ها به دلیل ترکیبات مختلف فعال زیستی مانند پلی ساکاریدها، پروتئین ها، ویتامین ها، ترکیبات فنلی و تری ترپنوئیدها ،مواد معدنی و فیبرهای غذایی به عنوان غذای سالم به طور گسترده ای مورد توجه قرار دارد.
قارچ ها احتمالاً از طریق تأثیر بر سیستم های عملکردی از جمله عضله، قلب و عروق، هورمون و سیستم ایمنی بدن، خستگی انسان را کاهش می دهند.
مهم ترین دلایل خستگی و نقش قارچ در رفع خستگی
مهم ترین دلایل خستگی، فرسودگی جسمی یا روحی ناشی از کار زیاد، ورزش و کمبود خواب است. همچنین می تواند علامتی بر مصرف داروها، وجود بیماری ها، اضطراب یا افسردگی روحی باشد.
ضعف جسمی ناشی از خستگی
بیش از 20٪ افراد در سراسر جهان همواره با این معضل خستگی دست به گریبان هستند. معمولاً با ضعف جسمی و یا روانی همراه دارند. ضعف جسمی ناشی از خستگی در افرادی که مشغول فعالیتهای شدید هستند بر کارآیی انان اثرنا معکوسی دارد. نقش قارچ در رفع خستگی را نمیتوان نادیده گرفت.
در ضعف روانی، افراد مبتلا به افسردگی یا اختلالات خواب نیز ممکن است احساس خستگی و بی انگیزگی بهمراه داشته باشند. از آنجایی که خستگی را می توان به عنوان تنبلی یا بی حالی درک کرد، ممکن است برخی از افراد به دنبال یکدرمان مناسب آن را به عنوان یک مشکل جدی تشخیص ندهند.
محرک هایی مانند قهوه، نوشیدنی های انرژی زا و حتی مکمل های کافئین یا افدرین که توسط بسیاری از افراد مصرف می شود تنها می تواند تسکین موقتی داشته و حتی در دراز مدت مشکلات سلامتی ایجاد کند.
بنابراین، رفع این معضل از طریق اقدامات اساسی و سازنده برای ترمیم اختلال عملکرد سیستم های بدن مسئول ضروری است.
درمان رفع خستگی با قارچ
سابقه طولانی در استفاده دارویی از قارچ یا اجزای فعال آن وجود دارد. بسیاری از مطالعات تحقیقاتی، فواید مختلف قارچهای خوراکی و دارویی مانند فعالیتهای آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی، پری بیوتیک، تعدیل سیستم ایمنی، ضد التهاب، قلب و عروق، ضد میکروبی و ضد دیابت را برای سلامتی نشان دادهاست.
همچنین اثبات شده که برخی از قارچ ها با ایجاد تعادل در سیستم های مختلف بیولوژیکی و کمک به حفظ الگوی هماهنگ و اساسی بدن، عملکرد ضد خستگی ایجاد می کنند. نقش قارچ در رفع خستگی را نمیتوان نادیده گرفت.
در همین حال، مطالعات قبلی عمده ترین ترکیبات فعال را شناسایی کرده است. مسئول اثرات بیولوژیکی قارچ های خوراکی و دارویی هستند. پلی ساکاریدها شایع ترین و فراوانترین آنها هستند.
سایر ترکیبات فعال زیستی موجود در قارچ ها شامل پپتیدها و مولکول های آلی مختلف مانند تری ترپنوئیدها، نوکلئوزیدها، فنولیک ها و فلاونوئیدها است.
هدف از بررسی نقش قارچ در رفع خستگی، جمع بندی مطالعات اخیر در مورد اثر ضد خستگی قارچ های خوراکی و دارویی است. اساس فیزیولوژیکی خستگی با توجه به تئوری فرسودگی، تئوری رادیکال، نظریه گرفتگی و نظریه هموگلوبین معرفی می شود.
مکانیسم ضد خستگی قارچ های خوراکی و دارویی از جنبه های مختلفی از جمله عملکرد عضلانی، اثر آنتی اکسیدانی، عملکرد قلب و عروق، تعدیل سیستم ایمنی، تنظیم هورمون، عملکرد کبدی و تنظیم قند خون نشان داده شدهاست. ترکیبات فعال زیستی مسئول عملکرد ضد خستگی خلاصه می شوند.