شنبه 24 آبان

وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای و پرورش قارچ در کشور

عکس مربوط به وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای و پرورش قارچ در کشور است.

آقای سیاوش جهانشاهی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی است. وی دربرنامه به قید فوریت شبکه رادیویی اقتصاد، درباره وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای و تولید قارچ و توسعه تولید این محصولات گفتگو کرد.

مشروح این گفتگو را در ادامه خدمتتان ارائه می‌دهیم:

وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای و پرورش قارچ در کشور

جهانشاهی: استان تهران به عنوان استان پیشرو در حوزهِ کشت‌های گلخانه‌ای و پرورش قارچ خوراکی در راستای سیاست‌های ابلاغی و اسناد بالادستی و اقتصاد مقاومتی موفق به کسب رتبه برتر در کشور است. که رتبه‌های یک و دو را به خود اختصاص داد. بر همین اساس سطح کشت گلخانه‌ای ما ۴۵۲۴ هکتار است. که از این میزان ۳۱۳۹ سبزی و صیفی است و ۱۱۳۶ هکتار اختصاص دارد به گل شاخه بریدهِ و ۲۸۷ هکتار هم کشت‌های گلدانی ما هستند که ۲۵ درصد از گلخانه‌های کشور را ما به خودمان اختصاص دادیم.

وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای در استان تهران، این استان با ایجاد ۱۲۵۴ میلیون گل شاخهِ بریدهِ ۶۰ درصد تولید کشور را، انجام می‌دهد. که رتبه نخست کشوری را به خودش اختصاص دادهِ است. سطح گل شاخهِ بریدهِ استان ۱۱۳۶ هکتار است. گیاهان صنعتی ۲۸۷ هکتار است. رتبه‌ِ اول گل شاخهِ بریدهِ هم متعلق به شهرستان پاکدشت است. که با سقفی معادل ۹۸۵ هکتار و تولید ۱۰۸۹ میلیون گل شاخهِ بریدهِ و استان تهران در سطح صیفی هم عرض کردم ۳۱۳۹ هکتار سطح خلق سبزی و صیفی است. لذا با تولیدی معادل ۸۸۵۷ تن سبزی و صیفی معادل ۲۶ درصد تولیدات کشور را به خودش اختصاص دادهِ و در این زمینه‌هم رتبهِ ۱ کشوری را ما به خودمان اختصاص دادیم.

رتبه نخست تولیدات گلخانه‌ ای در کشور

شهرام عدالتی در گفت وگو با ایسنا، در تشریح روند توسعه کمی و کیفی تولیدات کشاورزی در سطح استان تهران، گفت: افزایش کمی و کیفی تولیدات کشاورزی یکی از اهداف محوری در برنامه‌های توسعه اقتصادی کشور است. که با استفاده مطلوب و اصولی از منابع و امکانات و به‌کارگیری شیوه‌های نوین ایجاد محصولات امکان‌پذیر است. به منظور تحقق این هدف، سهم و رتبه استان‌ها بر اساس شاخص‌ها و متغیرهای مهم کشاورزی توسط مرکز آمار ایران تهیه شدهِ است.

وی افزود: بر این اساس استان تهران با وجود سهم ۰.۸ درصدی از مساحت خاکی کشور، با سهم ۶.۴ درصدی از تامین ارزش‌افزوده بخش کشاورزی در رتبهِ پنجم کشور قراردارد.

سرپرست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران ادامهِ داد: استان تهران از نظر مساحت و تولیدات گلخانه‌ای در جایگاه نخست کشور قرار دارد.  ۲۰.۷ درصد از مساحت گلخانه‌ها و  ۳۰.۴ درصد از تولیدات گلخانه‌ای کشور مربوط به استان تهران است. در حقیقت استان تهران با سهم ۳۶.۴ درصدی بیشترین سهم را در خلق گل‌ها و گیاهان زینتی در گلخانه‌های کشور به خود اختصاص داده و با سهم ۲۰.۷ درصدی در پرورش قارچ نیز در رتبه نخست کشور قرار دارد و پس از استان تهران، استان‌های البرز و اصفهان با ۱۸.۱ و ۹ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

هدف و وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای به چه صورت است؟

جهانشاهی: عرض کنم خدمتتان که کشت‌های گلخانه‌ای و پرورش قارچ خوراکی در کشور از ۱۵ سال پیش آغاز شده، ولی خوب به طور جد از سال ۹۴ در دستور کار معاونت باغبانی قرار گرفتهِ است. که با ابلاغ برش‌های استانی و مشخص نمودنِ هدف برای هر استان این موضوع را پیگیری کردند. از سال ۹۴ به این طرف هم ما همیشه پیشرو بودیم. بر اساس اون برش‌هایی که به استان ابلاغ شدهِ همیشه ما دو برابر اون برش‌ها در سطح استان تهران به خاطر مزیتی که دارد و نزدیک به فرودگاه و بازار هدفِ همیشه ما پیشرو بودیم.

در اجرای این گلخانه‌ها، که در سال ۹۴ شروع شد ۹۷ هکتار، سال ۹۵، ۲۰۵ هکتار، سال ۹۶، ۲۸۵ هکتار، و همین طور سال ۹۷، ۳۱۰ هکتار، ۹۸، ۳۲۴ هکتار، سال ۹۹، ۴۱۴ هکتار، سال ۱۴۰۰ دو برابر تکلیف ابلاغی ما یعنی ۳۰۰ هکتار ما گلخانه اجرا کردیم. امسال هم به حول و قوهِ الهی تاکنون ۲۵۶ هکتار انجام شد. اکنون در حال هدفگذاری هستیم که یک ماه باقیماندهِ تا پایان سال، به ۳۰۰ هکتار برسد.

روند صدور مجوز‌های گلخانه‌ای و پرورش قارچ چگونه است؟

جهانشاهی: برای برون سپاری، خدمات قابل واگذاری صدور مجوز‌های مربوط به گلخانه و قارچ به سازمان مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی واگذار شدهِ است. اخذ جواز تاسیس گلخانه‌ها کار راحتی هم هست، متقاضیان کافی است که در سامانه‌ای به نام جی فور بی که وزارت اقتصاد دارائی طراحی کردهِ است و همه وزارت خانه‌ها مکلف بودند، آنجا بارگذاری کنند.

وزارت خانه ما هم همین کار را کردهِ کشاورزان عزیز و متقاضیان می‌توانند برای ثبت نام وارد این سامانه بشوند مدارک و مستندات لازم را اونجا بارگذاری کنند. پس از بررسی توسط کارشناسان نظام مهندسی و سازمان جهاد کشاورزی استان تهران در صورتی که دارای شرایط لازم باشند پروانه جواز تاسیس صادر می‌شود و به همین راحتی اجرا آغاز می‌شود.

عکس مربوط به وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای در کشور
وضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای در کشور
حداقل متراژ برای جواز تاسیس چقدر است؟

جهانشاهی حداقل متراژ برای اینکه جلوگیری بشود از تغییر کاربری در داخل شهرک‌ها ما شهرک‌های کشاورزی اگر بخواهند دوستان انجام بدهند اونجا ما مساحت را دیگر بهش کاری نداریم، چون داخل شهرک است و بحث کاربری مطرح است. وضعیت خلق محصولات گلخانه‌ ای بستگی به آن دارد.

ولی در اراضی اشخاصی که بخواهند در اراضی خودشان انجام بدهند، حداقل زمین یک هکتار است. که بتوانند ۸۰ درصدش را هم تبدیل بکنند به اون دور و بر ۸ هزار متر می‌توانند گلخانه اجرا کنند.

ابتدای کار چه تسهیلاتی برای بهره‌برداران در نظر گرفتید؟

جهانشاهی: برای افرادی که متقاضی اجرای گلخانه باشند تسهیلات خوبی توسط وزارت ما در نظر گرفتهِ شدهِ که توسط بانک کشاورزی پرداخت می‌شود. ما از بند الف تبصرهِ ۱۸ با سود ۱۲ درصد پرداخت خواهیم کرد بهشون، خیلی هم راحت است. در سامانه تسهیلاتی سیتا در شهرستان وارد می‌شود و بررسی می‌شود و ارسال می‌شود به معاونت تولیدات گیاهی استان اونجا بررسی می‌شود. سپس با یک نامه‌ای که به بانک ارسال می‌شود ۲۰ درصد سهم آوردهِ متقاضی ۸۰ درصد سهم بانک پرداخت می‌شود و دوستان برای اجرای کار می‌روند.

سئوال: چه مقدار باید پیشرفت فیزیکی داشتهِ باشند تا این تسهیلات شاملشان بشود و یا نه همان سند زمین کفایت می‌کند؟
جهانشاهی: همان ابتدای کار که تصویب بشود که دوستان شرایط دارند برای پرداخت به بانک.می‌رود.

سئوال: بانک‌های عامل کدام بانکها هستند؟
جهانشاهی: بانک کشاورزی.

این قوانینی که به آن اشارهِ کردید در سراسر کشور حاکم است؟ یا استان به استان متفاوت است؟

جهانشاهی: قواوضعیت تولید محصولات گلخانه‌ ای شامل کل کشور است. وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ کردهِ است. سهمیه هر استان تفاوت می‌کند با توجه به وضعیت اجرای گلخانه‌هایی که دارند مقدار و مبلغش متفاوت است.

سیاست‌های این وزارت خانه در رابطهِ با کشت‌های گلخانه‌ای؟

جهانشاهی محدودیت‌های منابع آبی داریم. کاهش نزولات جوی طی سنوات گذشتهِ و اینکه کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد. همه‌ی این موارد توسعهِ کشت‌های گلخانه‌ای و پرورش قارچ خوراکی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی بودهِ و از اولویت‌های کار‌های ما است.

یکی از سیاست‌های وزیرمحترم ما کشت از فضای باز به فضای بستهِ است. در راستای همین تدبر در برنامه هفتم توسعه وزارت خانه ما موظف شد که ۱۵۰ هکتار به گلخانه‌های کشور اضافهِ کند. ما ناگزیر هستیم کشت فضای باز را مخصوصاً سبزی و صیفی که محصولات آب بری هستند به فضای بسته‌انتقال بدهیم. هم اکنون یکی از اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی کشت‌های گلخانه‌ای و پرورش قارچ خوراکی است. بر همین اساس برش‌های استانی توسط معاونت باغبانی همه سالهِ تدبین می‌شود و هم استان‌ها موظف هستند که این کار را انجام بدهند.


رتبه دوم استان یزد در تولیدات گلخانه‌ ای

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد: استان یزد در پرورش اسب و بلدرچین و بز سانن رتبه اول کشور و در تولیدات گلخانه‌ای و انار جایگاه دوم را دارا است و با خلق و فرآوری پسته در صدر استان‌های کشور قرار دارد.

 

به گزارش هاگ به نقل از خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، وکیلی در بازدید جمعی از خبرنگاران از چند واحد تولیدی محصولات کشاورزی گفت: استان یزد در سال ۱۳۵۷ در ایجاد محصولات زراعی از ۳۸ هزار تن تولید به ۵۹۵ هزار تن در سال ۱۳۹۹ رسیدهِ و رشد ۱۵ برابری داشتهِ است. که در تولیدات محصولات باغی از ۲۹ هزار تن به ۲۸۲ هزار تن در نتیجه رشد ۱۰ برابری داشتهِ است. احداث و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در سطحی معادل ۱۹۹۸ هکتار گلخانه و تولید بالغ بر ۵۷۰ هزار تن محصول سبزی و صیفی افزایش یافتهِ است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گفت: قارچ خوراکی مصرفی در استان علاوه بر تولید داخل، از سایر استان‌ها نیز تامین می‌شود.( ۲۹ آذر ۱۴۰۰)

امتیاز دهید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میزان مطالعه: