4 سوپ مقوی جادویی از بین انواع سوپ
اکثریت مردم انواع سوپ گرم را به جهت سبک بودن و هضم آسان برای درمان سرماخوردگی در فصول سرد سال مفید میدانند. اما آیا سوپ مرغ یا سوپ پایمرغ برای درمان سرماخوردگی مفید است؟
سوپی که با قلم گاو یا ماهیچه گوسفند طبخ میشود، برای چه کسانی توصیه میشود؟ تا چه میزان میتوان روی ارزش غذایی سوپهای آماده حساب کرد؟ آیا استفاده از عصارههای آماده گوشت، مرغ و سبزی در سوپهای خانگی میتواند این غذا را مقوی کند؟
در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
انواع سوپ مقوی و خوشمزه برای مریض
سوپ، غذایی مایع است که گرم سرو میشود و از عصاره سبزجات و مواد پروتئینی تشکیل میشود. از آنجا که بیشتر افراد، به ویژه کودکان در هنگام بیماری بیاشتها هستند، سوپ میتواند به عنوان غذا یا پیش غذای رقیق و سبک بهترین و اصلیترین منبع تامین کننده ویتامینها و املاح معدنی بدن باشد و با توجه به این که بیماری یبوست یکی از عوارض اکثر بیماریها است، این غذا میتواند با تامین آب بدن و خاصیت ملین بودن، چاره ساز باشد.
سوپ جو ساده و خوشمزه
سوپ جو یکی از غذاهای مقوی و سیر کنندهای است که اگر به عنوان پیش غذا استفاده شود به میزان زیادی جلوی اشتها را میگیرد. این سوپ مغذی برای رفع ضعف جسمی در هنگام بیماری بسیار مفید است. استفاده از جو پوست کنده یا پرک در این سوپ به هضم سریع و آسان آن کمک زیادی میکند. سوپ جو یکی دیگر از انواع سوپ مقوی برای بیمار است.
مواد لازم برای تهیه سوپ جو
-
- قارچ: ترجیحا بهتر است از دو نوع قارچ استفاده کنید
- جو
- آب گوشت (آب سبزیجات)
- پیاز
- سیر
- کرفس
- هویج
- گوچه فرنگی
- گشنیز، زیره، پاپریکا
- جعفری
- روغن زیتون بکر
نحوه تهیه سوپ جو قارچ مرحله به مرحله
ابتدا قارچها را در دو سایز (سایز ریز و سایز بزرگ) اسلایس کنید. سپس با روزغن زیتون تفت دهید. قابلمه ای را بردارید. کمی روغن زیتون بریزید. کرفس، هویج، پیاز و سیر را خرد بفرمایید و سپس با روغن زیتون تفت بدهید. قارچها را به سبزیجات اضافه کنید و کمی با هم تفت دهید.
گوجه فرنگی را رنده کنید و به مواد بیفزایید. گشنیز، زیره و پاپریکا را به مواد بیفزایید. سعی کنید در سوپ از ادویه های معطر گرم استفاده بفرمایید.6 فنجان آبگوشت اضافه کنید (در صورت تمایل میتوانید از آب سبزیجات ). جو را قبل استفاده قشنگ بشویید سپس در غذا استفاده کنید. سوپ که جوشید، در قابلمه را بزارید. اجازه دهید جو کاملا نرم شود بعد نوش جان بفرمایید. جعفری را کمی خرد بفرمایید. از آن برای تزیین سوپ استفاده کنید.
خواص سوپ جو
خواص درمانی و غذایی جو بیشتر از گندم است و به دلیل برخورداری از ویتامینهای گروه B تقویت کننده سیستم عصبی و ایمنی بدن است و اثر خوبی در تکثیر باکتریهای مولد ویتامین B در معده و روده دارد و به علت داشتن مواد صمغی، سینه و گلو را نرم میکند.
از آنجا که سیبزمین حاوی نشاسته و قند زیاد میباشد، از جو میتوان به جای سیب زمینی در سوپ استفاده کرد، در نتیجه مصرف این سوپ برای مبتلایان به چربی و قند خون بالا مناسب است و به سبب فسفر فراوان، موجب تثبیت کلسیم و در نتیجه تسهیل استخوان سازی در افراد میشود. از این رو مصرف آن برای کودکان و نوجوانان در حال رشد بسیار مفید و ضروری است. همچنین در صورت اضافه کردن قارچ به سوپ جو علاوه بر طعم بهتر آن، میتوانید مقادیر زیادی پروتئین گیاهی نیز به آن اضافه کنید.
نکته مهم: از اضافه کردن خامه به سوپ جو برای بیمار پرهیز کنید زیرا حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع میباشد که برای درمان بیماری مفید نمیباشد.
سوپ قارچ و خامه ایتالیایی خوشمزه و مجلسی
این سوپ لذیذ که ترکیب فوق العادهای از قارچ و خامه است، یک غذای بین المللی محسوب می شود. این سوپ بهعنوان پیش غذایی محبوب در اکثر رستورانها سرو میشود. استفاده از قارچ در سوپ نیز یکی دیگر از راههای تامین پروتئین این غذا میباشد. قارچ علاوه بر پروتئین حاوی مقدار زیادی آب میباشد که در نتیجه استفاده از آن در سوپ میتواند به تامین آب بدن بیمار کمک کرده و از یبوست بیمار جلوگیری نماید.
همچنین برای افراد گیاه خوار یا به اصطلاح وجترین که نمیخواهند از گوشت تغذیه کنند، نیز قارچ گزینهای مناسب برای تامین پروتئین سوپ میباشد.
مواد لازم جهت تهیه سوپ قارچ و خامه
- قارچ: ترجیحا دو نوع باشد بهتر است
- آویشن، جعفری، پونه کوهی، رزماری، ترخون و پیازچه
- خامه یا شیر
- آرد
- آب گوشت (آب مرغ یا آب سبزیجات تازه)
طرز تهیه سوپ قارچ و خامه
سیر را ریز رنده بفرمایید. دو عدد پیاز را نگینی خرد بفرمایید. قارچ ها را اسلایسی کنید. قابلمهای بردارید روغن زیتون بریزید. پیازها را در آن تفت دهید سپس سیر و بعد قارچ را اضافه بفرمایید. نسبت به ذائقه غذایی از ادویهها در سوپ استفاده بفرمایید. کمی تفت که دادید آرد را اضافه کنید. خامی آرد را با حرارت دادن، بگیرید. سپس آب مرغ (آب گوشت یا آب سبزیجات) را اضافه بفرمایید. کمی که آرد باز شد خامه یا شیری که با محیط هم دما است را اضافه بفرمایید.
در قابلمه را بگذارید تا سوپ جا بیافتد.
نکته مهم: اگر آنزیم حضم شیر نداریدیا چربی خون دارید شما می توانید از شیر یا خامه اصلا استفاده نکنید.
نکته: در صورت تمایل میتوانید از مخلوط شیر و خامه استفاده بفرمایید.
آیا سوپ با عصاره پودری برای بیماری خوب است؟
خوب است بدانید سوپهایی که با عصارههای پودری گوشت، مرغ و سبزی تهیه میشود به هیچ عنوان با سوپهایی که با گوشت، مرغ، قارچ و سبزی تازه طبخ میشود، قابل مقایسه نیست، چرا که آب گوشت و مرغ تنها درصد بسیار کمی از این عصارهها را تشکیل میدهد و بیشتر این عصارهها حاوی مواد طعم دهنده و مقادیر زیادی ادویه است که تنها مزه گوشت را میدهد و زیاده روی در مصرف این نوع عصارهها میتواند برای بیمار و حتی انسان سالم مشکل ساز باشد.
به گفته متخصصان ارزش غذایی این عصاره به حدی نیست که بتواند برای کودک و نوجوان در حال رشد مقوی و مفید باشد. این عصارهها معمولا از گوشت سفید یا قرمز درجه 2 (یا حتی قسمتهای غیرقابل خوردن گوشت!) تهیه میشود و سدیم گلوتامات (تشدید کننده طعم گوشت)، نمک و برخی ادویهها به آن افزوده میشود. این عصارهها به دلیل آن که حاوی نشاسته و روغن جامد و افزودنیهای دیگر است موجب قوام سوپ میشود ولی این غلظت نشان دهنده مغذی و مقوی بودن محصول نیست.
اما باید بدانید بر طبق یافتههای علمی پژوهشگران مصرف مستمر محصولاتی که حاوی گلوتامات است میتواند به شبکیه چشم آسیب زده و موجب بروز سردرد، تنگی نفس، تهوع و احساس سوزش در عضلات شود و احتمال تشدید آسم، حملات میگرن و اختلال در ریتم ضربان قلب را افزایش دهد. از سوی دیگر مصرف این عصارهها به دلیل ترکیبات سدیم دار در سوپ افرادی که فشاری خون، بیماری قلبی و نارسایی کلیوی دارند محدودیت مصرف داشته و نباید نمک جداگانهای به سوپ افزوده شود.
سوپ آماده بخوریم یا نخوریم؟
این روزها در بیشتر فروشگاهها انواع سوپهای خشک نیمه آماده و فوری به چشم میخورد. پایه اصلی بیشتر این محصولات انواع سبزی، آرد، نشاسته، مواد قوام دهنده، روغن و ادویه و بر اساس نوع آن قارچ، جو، هویج یا عدس به سوپ افزوده میشود. انواع نیمه آماده این سوپها پس از مخلوط شدن با آب جوش نیاز به حرارت طبخ دارد، اما انواع فوری آن پس از ترکیب با مایعات آماده مصرف است. سوپهای آماده در مقایسه با سوپهای خانگی کم رقیقتر بوده و به دلیل استفاده کمتر از سبزیجات و مواد غذایی و همچنین مدت زیاد گذشته از طبخ و استفاده از مواد نگهدارنده هیچ گاه ارزش تغذیهای سوپ خانه را ندارد، چون در فرآیند خشک شدن مقادیر زیادی از ریزمغذیهای حساس به حرارت مواد غذایی تخریب میشود.