اخبار علمی حوزه قارچ

تولید قارچ مایکوریزا در شاهرود

ترکش‌های «رکود» جان دانش‌بینان‌ها را برلب رساند

یکی از مشکلاتی که دانش بنیان های استان سمنان با آن روبرو هستند رکود و فقدان بازار مناسب برای محصولات و خدمات است موضوعی که تولید قارچ مایکوریزا را نیز در این استان با گرفتاری روبرو کرده است.

به گزارش هاگ به نقل از تحلیل بازار، متخصصان جوانی با تخصص های خود حاضر شدند برای حل مشکلات کشوربه میدان بیایند و برای همین شرکت های دانش‌بنیان را تاسیس کردند. اما در میانه راه با مشکلات قانونی و با بروکراسی طولانی مواجه شده و از ادامه راه منصرف می شوند.

دولت اعلام کرده که از دانش‌بنیان ها حمایت های خوبی را صورت می دهد اما بررسی ها نشان می دهد که بعضاً حمایت از در قالب تسهیلات بانکی خلاصه می شوند که نمی تواند دوای درد دانش بنیان ها باشد زیرا تسهیلات باید روزی برگردانده شود و برای بازگشت سرمایه، نیاز به فاکتورهای دیگری مانند بازار فروش، چرخه اقتصادی مکفی و … است لذا تمام مشکلات دانش بنیان ها را نمی توان با وام و تسهیلات بانکی حل کرد.

علاوه بر مورد بالا، تورم و عدم ثبات قیمت ها از مواردی هستند که باعث می شوند محصولات شرکت های دانش بنیان به بازار عرضه نشوند براساس منابع، آمریکا و انگلیس در زمینه تولید «قارچ مایکوریزا» پیشتیاز بوده و این محصول را با کیفیت خوب تولید کنند اما جوانان شاهرودی توانستند برای اولین بار در ایران و در سال ۸۶ این محصول را به تولید برسانند. این شرکت می‌گوید نه تنها دولت برای تولید از آنها حمایتی نکرده بلکه هزینه‌هایشان را هم افزایش داده است.

دولت اعلام کرده که از دانش‌بنیان ها حمایت های خوبی را صورت می دهد اما بررسی ها نشان می دهد که بعضاً حمایت از در قالب تسهیلات بانکی خلاصه می شوند.

حالا اما مشکلاتی مانند بروکراسی، موانع تولید و به خصوص رکود و فقدان بازار سبب شده تا مشکلاتی در زمینه دانش‌بنیان‌ها و تولیدات این حوزه پیش بیاید که نیازمند مدیریت است. در این گفتگو پای صحبت مریم نوری، مدیرعامل شرکت دانش بنیان زیست فناوران توران و کارشناس کشاورزی با گرایش گیاه پزشکی نشستیم تا از مشکلات این شرکت با خبر شویم.

 

ایده تاسیس شرکت زیست فناوران توران تولید قارچ مایکوریزا چگونه شکل گرفت؟

ایده طرح براساس پایان نامه دکتری «قارچ مایکوریزا» حمیدرضا اصغری که در استرالیا به مطالعه آن پرداخته و سپس در ایران طرح دکتری خود را ارائه داد، شکل گرفت. سال ۸۵ شرکت، فعالیت های تحقیقاتی خود را در پارک علم و فناوری استان سمنان شروع و در سال ۸۶ این شرکت در پارک علم و فناوری استان تاسیس شد.

این مجموعه برای نخستین بار، در کشور توانسته قارچ مایکوریزا را به صورت تجاری و با ۱۲ گونه جدا و منفک تولید کند که برای این محصول گواهی ثبت اختراع نیز دریافت شده است. علاوه بر این متخصص های ما با برند اختصاصی، قارچ مایکوریزا را با فرمولاسیون جدیدی به کود زیستی تبدیل کردند که آن را به بازار عرضه کردیم.

 

درکدام حوزه ها می توان از قارچ مایکوریزا استفاده کرد و چه کسانی می توانند محصول شما را خریداری کنند یا در واقع جامعه هدف شما کیست؟

این قارچ از نوع قارچ های خاک‌زی هستندکه با ۹۰ درصد از ریشه گیاهان هم‌زیست می شوند. اثر این محصول به دلیل اینکه جذب آب و مواد غذایی را در گیاه تفکیک کرده می‌کند، به خصوص در مناطق بیابانی که خاک خشک و شور است، بیشتر خواهد بود. لذا این می‌تواند یک محصول بومی با اقلیم شاهرود و استان سمنان و البته بسیاری نقاط ایران هم باشد.

این مجموعه برای نخستین بار، در کشور توانسته قارچ مایکوریزا را به صورت تجاری و با ۱۲ گونه جدا و منفک تولید کند

قارچ مایکوریزا به صورت ارگانیک تولید می‌شود لیکن برای افرادی که می‌خواهند محصولی با کیفیت در گلخانه خود پرورش دهند، مناسب است. از طرفی برای مکان‌هایی که از گیاه آپارتمانی استفاده می‌کنند و در آن محل کودکی وجود دارد و یا از حیوان خانگی مراقبت می‌شود گزینه مناسبی است چرا که این محصول خطری برای آنان ندارد.

 

چرا؟ مگر این محصول کود نیست؟

درست است اما در تولید محصول، مواد شیمایی به کار نرفته است لذا از آن می توان برای احداث نهالستان، باغ ها، زراعت و بیابان زدایی استفاده کرد و خطری هم برای کسی یا چیزی ندارد.

ترکش‌های «رکود» جان دانش‌بینان‌ها را برلب رساند | تولید قارچ مایکوریزا در شاهرود
تولید قارچ مایکوریزا در شاهرود

 

محصول دانش بنیان شما کدام نیازهای کشور را رفع می کند؟

در همایش تولید کنندگان کودهای زیستی اعلام شد که با توجه به خشکسالی های گریبان‌گیر سال های گذشته شرکت‌ها برای کشت‌های دیم بدون نیاز آبی، راهکاری را ارائه کنند. شرکت ما نیز اعلام داشت که قارچ‌های مایکوریزا به دلیل اینکه برکشت گندم و جو، تاثیر مثبتی می‌گذارند گزینه مناسبی برای این کشت به شمار می رود لذا یکی از مخاطبان و موارد مصرف این قارچ می تواند اراضی کشاورزی و به خصوص زراعی باشد.

 

برای عرضه و بازاریابی این محصول فناورانه کدام سازمان های حمایتی شما را در این زمینه همراهی کردند؟

برای بازاریابی یا برندسازی شرکت های خصوصی پای کار آمدند اما تاثیری بر فروش محصول نگذاشتند. برای بازاریابی محصول، خودمان دست به کار شدیم و از بازاریابی اینترنتی استفاده کردیم اما نتیجه نداد. درحال حاضر از روش نمایندگی فروش استفاده می کنیم. دولت نه تنها در زمینه بازار فروش از ما حمایت نکرد بلکه با افزایش دادن هزینه هایی مثل آب، برق، گاز و سایر هزینه ها باعث می‌شود که هزینه تمام شده محصول افزایش یافته و فروش محصول ما کاهش یابد.

 

چه عواملی را در عرضه محصول‌تان، مانع می‌بینید؟

شرکت ما مانند برخی دیگر از شرکت های دانش بنیان کشور و استان سمنان برخی مواد اولیه مورد نیاز خودش را تامین می کند اما بسیاری دیگر از مواد باید خریداری شود که به دلیل افزایش قیمت‌هاریال طبیعتاً هزینه ها نیز بالا می رود.

برای بازاریابی یا برندسازی شرکت های خصوصی پای کار آمدند اما تاثیری بر فروش محصول نگذاشتند.

مشکل دیگر ما امروز طراحی و بسته بندی است که البته یکی از راهای افزایش فروش محسوب می‌شود اما با توجه به اینکه قیمت بسته بندی هر ماه با فزونی قیمت همراه بوده چاره ای جز افزایش قیمت نداریم و گرنه خودمان ضرر می‌کنیم از سوی دیگر فراموش نکنیم که بازار نیز نسبت به این مورد واکنش مثبتی از خود نشان نمی دهد، اگر این روند ادامه یابد به طور قطع تولیدی‌های کوچک مثل ما ضرر می‌کنند مجبور به تعطیلی کسب و کار خواهیم شد.

 

افزون بر افزایش هزینه ها با چه مشکلاتی دیگری دسته و پنجه نرم می کنید؟

دانش‌بنیان‌ها و حتی غیر دانش‌بنیان‌ها، عمدتاً در زمان فعالیت خود با رکود و عدم ثبات قیمت روبرو می‌شوند. تولیدکننده برای ادامه کار به انگیزه نیاز دارد و حتی اگر انگیزه تولیدکننده برای تولید کنار بگذاریم، وقتی صاحب کسب و کار بعداز تلاش به علت عدم ثبات قیمت ها به سود نرسد، از فعالیت خود ناامید می شود. ما در روند پیگیری‌های مالیاتی شرکت متوجه شدیم که معافیت مالیاتی از شرکت ما برداشته شده و اداره مالیاتی درباره این مسئله به ما اطلاع رسانی نکردنده بود.

 

* پاسخی برای عدم معافیت مالیاتی شرکت به شما داده شد؟

پاسخ مشخصی به ما ندادند با و جود اینکه دوره دانش‌بنیان شرکت ادامه دارد اسم شرکت ما را به اداره مالیات معرفی نکردند. زمانی معافیت مالیاتی از شرکت برداشته می‌شود در بحث پرداخت مالیات به مشکل برخورد می کنیم اگر قانونی تغییرمی کند باید آن را اطلاع رسانی کنند ما برای کارهای مالیات شرکت وارد اداره که شده متوجه می‌شویم که هیچ حمایتی در این زمینه درکار نیست و هیچ راحلی برای آن نداریم.

 

*از مسئولان چه درخواستی دارید؟

نخبه‌ها چرا به کشورهایی مثل عمان، امارات، ترکیه و … مهاجرت کرده و شرکت‌های خود را نیز به همان کشور ها انتقال دادند اما در ایران فعالیت نمی‌کنند؟ اگر امسال به نام دانش‌بنیان و محصولات دانش‌بنیان نام‌گذاری شده و تصمیم بر این است که فعالیت‌های تولیدی در این کشور بیشتر شود، هر کسی که مسئولیتی دارد و می‌تواند کاری را پیش ببرد، باید برای ارتقای وضعیت تلاش کند.

اگر مشکلات با تحریم‌ها از بین می‌رود به سریع‌ترین روش ممکن انجام شود در غیر این صورت با این وضعیت رکورد اکثر تولید فعالیت‌هایشان توجیه اقتصادی ندارد نمی‌توان آینده خوبی را برای کشور تصور کرد چرا که ابتدا باید وضعیت اقتصاد کشور بهبود یابد.

به گزارش بازار، قارچ مایکوریزا در واقع اصلاح کننده خاک محسوب می‌شود و می تواند به رشد گیاهان کمک شایانی کند.

اخبار علمی حوزه قارچ را در هاگ بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه