دستیابی پژوهشگران ایرانی به دانشی ارزشمند برای کشت الماس هریکانی

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، هجمه سالیان اخیر بومیان شرق گلستان برای برداشت قارچ “ترافل “باهدف امرارمعاش و کسب درآمد، آسیب جدی به ریشه درختان جنگلی منطقه وارد کرده است؛ موضوعی که سبب شد تا محققان گلستانی باهدف حفظ محیطزیست به فکر روش جایگزین تولید این قارچ و بارور کردن ریشه درختان مثمر باغی بیفتند.
قارچ ترافل که در زبان محلی به نام دُنبَلان مشهور است، نوعی قارچ خوراکی گرانقیمت و کمیاب است که بهطور معمول در بهار و تابستان رشد میکند.
ترافل انواع مختلفی دارد و در گونههای مختلف به رنگهای قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه یافت میشود که در دشتهای مراوهتپه و گلی داغ گلستان اغلب قارچ ترافل قهوهای آنهم در مقطع کوتاهی از فصل بهار جمعآوری میشود.
علاوه بر آن، قارچ ترافل سیاه در مناطق جنگلی دارای پوشش گیاهی انجیلی، بلوط و ولیک رشد میکند که جنگلهای شمال از گیلان تا گلستان رویشگاه آن است که برداشت آن از اسفندماه آغازشده و تا شهریور ادامه مییابد.
محدوده زیستگاهی ترافل در حوزه شرق گلستان بهویژه گالیکش است هرچند در مناطقی از مینودشت، علیآباد کتول و گرگان نیز رویش این قارچ گزارششده است.
برداشت بی رویه و غیر اصولی قارچ ترافل به دلیل قیمت بالای آن به معضلی برای مناطق جنگلی استان تبدیل شده است.
از این قارچ در صنایع داروسازی، تولید روغنهای معطر، صنایع غذایی و رستورانها استفاده میشود و به سبب کمیاب بودن، متقاضیان برای خرید آن بهای گزافی پرداخت میکنند که قیمت بالای ترافل جوامع پیرامون این زیستگاهها را وادار به هجمه و دستاندازی به این ثروت الهی کرده است.