بازار زیرزمینی قارچ وحشی

بازار زیرزمین قارچ های وحشی، موضوعی است که در همه کشورهای دنیا وجود دارد. در برخی اوقات با ایجاد مواردی از مسمومیت، دردسر ساز نیز می شود. قارچ های وحشی که از طبیعت جمع آوریشده و به فروش میرسند در خیلی از مواقع بدون داشتن مجوز برداشتبوده و به کل غیرقانونی می باشد. در برخی از مواقع نیز افراد برای این کار مجوز دارند. البته در برخی از نقاط جهان، اصلا قانونی یا نهادی برای دادن مجوز برای جمع آوری قارچ وحشی وجود ندارد.
ولی مهمترین مشکلی که در بازار های زیرزمینی قارچ های وحشی وجود دارد، عدم تایید قارچ های برداشتی توسط نهادهای نظارتی و بهداشتی می باشد. در برخی مواقع سبب بروز حوادثی مانند مسمومیت و حتی مرگ مصرف کنندگان میشود!
در هرکجای جهان، اگر از افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند و اقدام به فروش یا توزیع قارچ های وحشی میکنند. درباره تایید قارچ های وحشی توسط وزارت بهداشت سوال کنید به شما پاسخی میدهند که شاید از آن شگفتزده شوید!
آنها به شما خواهند گفت اداره بهداشت هیچ یک از این قارچ ها را برای مصرف تجاری تایید نکردهاست. اما دلیل اصلی این است که اصلا چنین گواهینامه ای وجود ندارد!!! یعنی اصلا نهادی و قانونی برای رسیدگی به این امر، نیست که در اصطلاح به آن منطقه خاکستری قوانین میگویند.

برداشت قارچ وحشی بدون مجوز
در خیلی از کشورها اصلا برای چیدن قارچ هم مجوزی وجود ندارد یا داشتن مجوز جدی دریافت نمیشود و به طبع کسی هم برای اخذ آن اقدام نمیکند. چه برسد به اینکه کسی قارچ های برداشتی را کنترل نماید. در اکثر نقاط جهان شما قارچ هایی که چیدید را در بازارهای محلی میفروشید یا به فروشندگان میوه و سبزیجات و رستوران ها میفروشید و پولش را میگیرید و همه چیز تمام میشود. نه معاملهای ثبت میشود و نه چیز دیگری؛ این بازار سالیان زیادی است که با این سیستم به کار خود ادامه میدهد.
فقط شاید هرزچند گاهی اتفاقاتی مانند مسمومیت رخ دهد که سازمان ها و نهاد را مجبور به واکنش یا دادن بیانیه و هشدار در زمینه مصرفنکردن قارچ های خودرو و وحشی کند. اما خیلی زود همه چیز فراموششده و بازار زیرزمینی قارچ های وحشی دوباره کار خود را از سر میگیرد.
البته معمولا این اتفاقات برای افراد آماتور می افتد که خودشان اقدام به برداشت قارچ کردهاند. شاید خیلی به ندرت پیضش بیاید که کسی با غذای رستوران یا قارچی که از مغازه تهیهکرده، مسموم شود.
بازار زیرزمینی قارچ های وحشی در منطقه خاکستری قانون
ولی مهمترین موردی که در این رابطه جلب توجه میکند، این است که اکثر فعالان این بازار زیر زمینی نمیدانند که اصلا فعالیت آنها قانونی است یا خیر؟!؟ برخی قارچ ها که حفاظتشده هستند یا از مناطق حفاظت شدهچیده میشوند که تکلیف غیرقانونی بودنشان مشخص اس. اما برای باقی قارچ های وحشی که برداشت و به فروش میرسد، چه حکمی از نظر قانون وجود دارد؟
این مشکلی است که تقریبا در اکثر نقاط جهان درباره بازار خاکستری قارچ های خودرو وجود دارد. حتی اگر از نهاد هایی مانند سازمان های جنگل بانی یا مراطع طبیعی در کشورهای مختلف، در اینباره سوال کنید. آنها فقط میگویند که مسئول تایید افراد ودادن مجوز در فصول خاص برای حضور در جنگل ها و مناطق طبیعی، برای برداشت قارچ یا شکار هستند و هیچ مسئولیتی در قبال قارچ های چیدهشده و سرنوشت آنها ندارند.
آنها فقط برخی اوقات اقدام به برگزاری کارگاه های آموزی و انتشار بروشورهایی برای چگونگی برداشت قارچ، آشنایی با انواع قارچ ها و تشخیص قارچ های سمی از خوراکی، میکنند.
وزارت کشاورزی کشورها هم میگویند که این مورد در حیطه کاری آنها نیست. همچنین آنها مسئول سر و ساماندادن به بازارهای اقتصادی نیستند.
البته این نهاد ها هم درست میگویند و وظیفه تایید بهداشتی قارچ ها برای مصرف و همچنین روند نظارتی مالی برای بازارهای فروش بر عهده آنها نیست!
بازار زیرزمینی قارچ های وحشی دور از چشم قوانین
بازارهای زیر زمینی یا در اصطلاح خاکستری معمولا خودشان قوانین نانوشته ای دارند که آنها را تنظیم میکند و همچنین قیمت ها هم بر حسب نوع محصول و تقاضا، تعیین میگردد. بازار قارچ های وحشی هم با همین روند فعالیت میکند. نهادهای نظارتی هم به دلیل پیچیدهبودن بیش از حد مشکل و همچنین نداشتن منافع برایشان ترجیح میدهند که به این عرصه ورود نکنند!
فقط هرز چندگاهی نیروهای پلیس کشورها، اگر قارچ های غیرقانونی یا بیش از حد مجاز، برداشت و خرید و فروش شوند، وارد قضیه میشوند.
متاسفانه در کشور خودمان نیز بازار زیرزمینی قارچ وحشی، وجود دارد. برخی گونههای حفاظتشده مانند قارچ دنبلان بصورت غیرقانونی برداشت و فروخته یا قاچاق میشود. باقی قارچ های کوهی و جنگلی نیز مانند اکثر نقاط جهان در محدوده خاکستری قانون قرار دارد و تکلیفشان مشخص نیست!
تالیف تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.