دانش افزایی در حوزه قارچ

بررسی امکان کاشت قارچ دنبلان

کاشت قارچ دنبلان

بررسی امکان کاشت قارچ دنبلان (قارچ ترافل) در شرایط طبیعی یکی از مهمترین موضوعات و دغدغه‌های صنعت پرورش قارچ در جهان می‌باشد. قارچ‌ها به ویژه قارچ‌های زیرزمینی مثل قارچ ترافل یا دنبلان از منابع غنی پروتئین و عناصر معدنی هستند و علاوه بر فوائد غذایی، ارزش‌های بسیار بالای دارویی نیز دارند. پس از جمع‌آوری قارچ و میزبان آن نسبت به شناسایی گونه‌های قارچ و میزبان اقدام شد. سپس امکان کشت بافت قارچ در شرایط آزمایشگاهی روی محیط‌های کشت مختلف مورد بررسی قرار گرفت.

خاک‌های مناطق دنبلان‌خیز نیز تجزیه و ترکیبات آنها مشخص شد. همچنین ترکیبات آنها قارچ و میزبان آن مورد آزمایش قرار گرفت و یک مطالعه اجمالی هم از نظر وضعیت زمین ساخت مناطق دنبلان‌خیز انجام شد. خاک‌های اطراف ریز و سفر گیاه میزبان که قارچ دنبلان به صورت همزیست در آنجا مشاهده شد، جمع‌آوری و خاک همراه با میسلیوم برای آزمایش‌های بعد نگهداری شد.

به منظور مایه‌زنی قارچ به ریشه گیاه میزبان (گل آفتابی) با روش‌های مختلف از جمله مخلوط بافت قارچ با محیط کشت PDA و WA و کشت بذر گیاه میزبان روی آنها و همچنین مایه‌زنی اندام‌های قارچ در خاک‌های گلدان و در عرصه منابع طبیعی و سپس کشت بذور گیاه میزبان در آنها اقدام شد. همچنین کشت بذور گیاه میزبان درخاک‌های حاوی میسلیوم قارچ دنبلان در گلدان و در عرصه منابع طبیعی ایستگاه مارگون انجام و پس از بررسی، نتایج زیر حاصل شد:

در بعضی مناطق سردسیری و گرمسیری استان کهگلویه و بویراحمد، قارچ دنبلان در عرصه منابع طبیعی روی گیاه میزبان خود وجود دارد.

نتایج مطالعات

گونه قارچ و گیاه میزبان با مطالعه انجام گرفته و مقایسه با قارچ‌های مشابه در جهان گونه قارچ استان «salicifolium Helianthemum» است که با نام محلی «دان گنجشکی» آن را می‌شناسند. این قارچ روی ریشه گیاه میزبان در زیر خاک درعمق 20 – 15 سانتیمتری در بعضی مناطق وجود دارد. تجزیه قارچ و ترکیبات آن در مقایسه با دیگر مواد غذایی نشان می‌دهد که از نظر پروتئین و عناصر معدنی به ویژه روی و آهن بسیار غنی‌تر از دیگر مواد غذایی است.

از کشت آزمایشگاهی بافت قارچ این نتیجه حاصل شد که این قارچ «بیوتروف» است. روی محیط کشت درآزمایشگاه، اسپور تولید نمی‌کند و فقط در ارتباط با گیاه همزیست خود توانایی رشد و تولید را دارد. مایه‌زنی قارچ روی ریشه گیاه و استقرار آن روی ریشه و آزمایشگاه و گلدان موفقیتی نداشت. اما کاشت بذور گیاه میزبان درخاک‌های حاوی میسلیوم قارچ موفق به رشد قارچ و همزیست شدن آن روی ربشه گیاه میزبان شد. در عرصه تحقیقاتی ایستگاه مارگون روی ریشه گیاهان گل آفتابی کاشته شده در خاک دارای میسلیوم قارچ، بعد از چندین مرتبه تکرار، قارچ مشاهده شد.

مجله گل چین – آذر و دی – شماره 248

با هاگ و دانش افزایی در حوزه قارچ همراه باشید.
امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه