قارچ برای درمان کبد چرب مفید است؟
امروزه کبد چرب یک بیماری شایع در اکثر مردم است. متاسفانه درمان قطعی برای آن تاکنون ارائه نشده و افراد زیادی به شدت با این بیماری دست به گریبان هستند. ایا قارچ برای کبد چرب مضر است؟ مصرف انواع قارچ برای درمان کبد چرب، یکی از روشهای سنتی است که مورد توجه مردم و پژوهشگران قرار گرفته است. مطالعات نشان داد که خواص قارچ برای کبد چرب در بهبود و حتی درمان این بیماری موثر است. در اینجا به شما گونههایی از قارچهای موثر را معرفی میکنیم.
کبد چرب چیست؟
آیا میدانستید که کبد شما کارخانه فرآوری شیمیایی بدن شما است؟ با بیش از 500 عملکرد، کبد یکی از مهمترین ارکان زندگی است که نقشهای حیاتی زیادی را از جمله فیلتر کردن خون، از بین بردن و حذف مواد سمی و کمک به هضم و جذب چربیها ایفا میکند. علاوه بر این، کبد مواد مغذی مهمی از جمله آهن، مس، ویتامینهای A، D، K و B 12 را ذخیره نموده، به تنظیم کلسترول بدن و تعادل هورمونی کمک میکند.
متاسفانه با مصرف غذاهای غیرارگانیک و آلودگیهای جوامع صنعتی، روزبهروز بیماریهای کبدی در حال گسترش است. به طوری که بیماری های
- کبدی الکلی
- سرطان کبد
- سیروز
- کیست کبدی
- فیبروز
- هپاتیت
- زردی
- کلانژیت اسکلروزان اولیه
- کبد چرب
از جمله مهمترین بیماریهای کبد به شمار میروند.
بیماری فوق که استئاتوز کبدی نام دارد، به معنی چربی بیش از حد در کبد است. امروزه یکی از شایعترین بیماریها در کشور محسوب میشود. چاقی مهمترین دلیل ایجاد این بیماری است. اگر چه فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، گرسنگی، سوءتغذیه پروتئین، کاهش وزن سریع، ژنتیک و استفاده از برخی داروها مانند تتراسایکلین و کورتیکواستروئیدها نیز میتواند به بیماری کبد چرب منجر شود.
متاسفانه اکثر مردم نمیدانند که چه زمانی کبد چرب دارند، و وقتی مطلع میشوند که بیماری پیشرفت چشمگیری داشته است. هنوز دارویی قطعی برای معکوس کردن این بیماری، ثابت نشده، اما با این وجود کارهای زیادی را میتوان انجام داد.
مراقبت از کبد
در مورد حفظ سلامت کبد، اصول اولیهای وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید کبد خود را در بهترین حالت نگه دارید. از مهمترین کارهای کلیدی در درمان بیماری این بیماری به موارد زیر اشاره میکنیم:
- حذف یا کاهش عوامل استرسزا
- ایجاد و حفظ وزن مناسب
- کاهش قرار گرفتن در معرض سموم
- محدود کردن مصرف الکل
- ورزش منظم
- خوردن یک رژیم غذایی سالم
- محدود کردن مصرف داروهایی مانند استامینوفن
قارچهای موثر برای بیماری کبد چرب
ایا قارچ برای کبد چرب مضر است؟ مواد گیاهی بسیاری برای درمان کبد چرب در طب سنتی کشورهای مختلف به کار گرفته میشود. استفاده از انواع قارچها یکی از این مواد است. تجربیات سنتی نشان داده که استفاده متناوب بعضی از گونههای قارچ در بهبود و درمان این بیماری موثر و در بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای آسیای جنوب شرقی به کار گرفته میشود. ما در این میان قارچهایی را که از پشتوانه پژوهشهای آکادمیک برای درمان بیماری کبد چرب برخوردارند، فهرست کردهایم:
قارچ ریشی قرمز ژاپنی
قارچ ریشی قرمز ژاپنی (گانودرما) از طریق مکانیسمهای مختلف به سمزدایی کبد کمک میکند. یک مطالعه در سال 2017 بر روی تریترپنوئیدها و پپتیدهای پلی ساکارید – ترکیبات موجود در گانودرما لوسیدوم – نشان داد که مصرف این قارچ میتواند به طور کلی این بیماری خفیف را به حالت عادی بهبود دهد. این کار با افزایش محتوای گلوتاتیون بدن انجام میگیرد که یک آنتیاکسیدان قوی است که به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای احتمالی میپردازد و در کبد حذف سموم از بدن را آسانتر میکند.
قارچ کرگدن لیگنوسوس (Lignosus rhinoceros)
مطالعهای در جولای سال 2022 نشان داد که قارچ کرگدن لیگنوسوس (Lignosus rhinoceros) که به عنوان یک داروی عامیانه در آسیای جنوب شرقی استفاده میشود، میتواند به عنوان آنتیاکسیدان و تعدیلکننده ایمنی عمل و تعدیلکننده خوبی برای این بیماری باشد. نتیجه این تحقیق بیانگر آن است که HFD مبتنی بر گیاه میتواند یک عامل موثر بر بهبود کبد چرب و سلامت کبد باشد و میتوان از آن در رژیم غذایی فرد استفاده کرد.
قارچ شیتاکه
گزارشی در ژانویه 2022، نشان داد که قارچ شیتاکه با داشتن موادی چون β-گلوکان به بهبود عملکرد کبد کمک میکند. این قارچ برای هزاران سال به عنوان منابع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهشها نشان داد که توانست نقش چمشگیری در سرعت بهبود عملکرد کبد داشته باشد. یافتههای این مطالعه نشان میدهد که افزایش مصرف ماده قارچ، میتواند یک استراتژی قابل قبول برای کاهش اثرات نامطلوب رژیمهای غذایی به سبک غربی بر میکروبیوتای روده و محور روده-کبد در کبد چرب باشد.
قارچ میتاکه
برای تعیین اثربخشی قارچ میتاکه در مهار بیماری کبد چرب، پژوهشی در سال 1996 انجام شد. این پژوهش نشان داد این قارچ میتاکه تغییر متابولیسم لیپید را با مهار تجمع چربیهای کبد و افزایش لیپید دارد. به این ترتیب میتواند بیماری کبد چرب را بهبود دهد و در مواردی به درمان منجر گردد.
قارچ چاگا
پژوهشها حاکی از آن است که قارچ چاگا میتواند برخی از بروز بیماریهای کبدی مانند کبد چرب جلوگیری کند یا شدت آنها را کاهش دهد. عصاره چاگا قادر به محافظت از بافت کبد در برابر اثرات تترا بوتیل هیدروپراکسید، – یک ماده شیمیایی شناخته شده برای آسیب کبد- است. به علاوه چاگا با کاهش فشار خون و کلسترول و همچنین تحریک متابولیسم و افزایش آنتی اکسیدانهای مفید، منجر به بهبود عملکرد کبد میشود.
جمعبندی خواص قارچ برای کبد چرب
مصرف قارچهای مفید مطمئناً بهانهای برای پرخوری، یا نداشتن ورزش و استفاده از رژیم غذایی ناسالم نیست. اما به نظر میرسد مصرف منظم یکی از انواع قارچها، میتواند منجر به محافظت و حمایت از کبد گردد. خواص قارچ برای کبد چرب و درمان این بیماری بسیار موثر است.