قارچ‌ های دارویی

قارچ گانودرما لوسیدوم یا قارچ ریشی

آشنایی کامل با خواص قارچ گانودرما، ملقب به پادشاه گیاهان دارویی

معرفی کامل قارچ گانودرما یا لینگژی

قارچ گانودرما (Ganoderma) یا قارچ ریشی که به آن جان‌افزا نیز گفته می‌شود، نوعی قارچ دارویی چوبرس (بر روی چوب رشد می‌کند) است. این قارچ در مناطق گرم و مرطوب آسیا رشد می‌کند و دوره پرورش یک ساله دارد. سالیان زیادی است که از این قارچ در طب سنتی شرقی استفاده می‌شود و به پادشاه گیاهان دارویی معروف است.

نام محلی قارچ گانودرما در کشور چین “لینگ‌زین یا لینگژی” است. در ژاپن به آن “ریشی” میگویند و در کره به “یونگ‌زهی” معروف است. به اعتقاد مردم کشور چین، این قارچ نماد زندگی شاد، سلامتی، طول عمر و جاودانگی انسان است.

گانودرما خوراکی است یا سمی؟

این قارچ از گونه قارچ‌های قرمز رنگ است. اما برخلاف باور عموم که قارچ‌های قرمز را سمی می‌دانند، این قارچ‌ سمی نیست و یکی از کامل‌ترین گیاهان‌دارویی در جهان است که ارزش درمانی و تغذیه‌ای بی‌شماری دارد.
البته سمی نبودن، به معنی امکان استفاده از قارچ گانودرما در غذا نیست.

این قارچ در رده قارچ‌های غیرخوراکی قرار می‌گیرد. زیرا بو و مزه نامطبوعی دارد و بافت به شدت سفت و محکمی دارد (به صورت خام قابل مصرف نیست) ولی حاوی مواد سمی نیز نیست و به عنوان یک گیاه دارویی به صورت پودر یا دمنوش مصرف می‌شود.

در مطالب صفحات اینستاگرام و سایت های عامه پسند، معمولا قارچ گانودرما را به اشتباه با جینسینگ یکی میدانند که به هیچ عنوان درست نیست. برخی نیز قارچ گانودرما را با قارچ دم‌بوقلمون (turkey tail) که از نظر ظاهری شبیه هم هستند، اشتباه میگیرند.
پس برای آشنایی بیشتر با این قارچ دارویی فوق العاده و پرهیز از اشتباهات یاد‌شده در ادامه با ما همراه باشید.

آرایه‌ شناسی

  • فرمانرو: قارچ
  • شاخه: قارچ‌های چتری
  • رده: کلاه قارچان
  • راسته: تاقچه‌ای قارچ سانان
  • تیره: تابان پوستان
  • گونه: G. lucidum
  • نام علمی: Ganoderma lucidum
  1. نام انگلیسی: Mushrooms of Immortality / Spirit Plant
  2. نام چینی و کره ای: Ling Zhi ،Ling Clu ،Ling Chil
  3. نام ژاپنی: (قارچ هزار ساله) Reishi ، Manletake

ارزش غذایی قارچ گانودرما

مواد غذایی در 3 گرم (به اندازه یک قاشق پودر قارچ ریشی)

  • کالری: 10
  • کربوهیدرات: 2 گرم
  • فیبر غذایی: 1 گرم
  • قند: 0 گرم
  • پروتئین: 1 گرم
  • چربی کل: 0 گرم
  • چربی اشباع: 0 گرم
  • کلسترول: 0 میلی‌گرم
  • سدیم: 0 میلی‌گرم
  • آهن: 0.18 میلی‌گرم
  • پتاسیم: 69 میلی‌گرم

شکل ظاهری قارچ گانودرما

سطح کلاهک سخت و چوب مانند است و به‌ وسیله‌ ردیفی از شیارهای مواج و رنگارنگ و متحدالمرکز پوشیده شده است. کلاهک‌های جوان معمولاً به رنگ زرد تیره تا قهوه‌ای روشن بوده، اما با گذشت زمان به رنگ قهوه‌ ای تا قرمز براق، شفاف و لاکی در می‌آیند.

معمولاً شیارهای سطح کلاهک به سمت پایه تیره‌‌تر است. با امتداد شیارها به سمت حاشیه، رنگ آنها به‌ تدریج روشن‌‌تر می‌گردد. بطوریکه رنگ کلاهک در نزدیکی پایه قرمز تیره بوده و به سمت حاشیه قرمز روشن، زرد تیره، زرد روشن و نهایتاً سفید یا زرد دیده می‌شود.

مرز بین رنگ‌ها کاملاً مشخص بوده و محدود به شیارهای مواج سطح کلاهک قارچ است. سطح لاکی، براق و جلاخورده‌ی کلاهک، به همراه رنگ‌‌های متنوع و زیبای آن، نمای زیبا و شگفت‌‌انگیزی به قارچ گانودرما داده است.

نام علمی قارچ گانودرما نیز برگرفته از همین مشخصه‌ی مورفولوژیکی است. «گان (Gan) به معنی درخشان و براق، درم (Derm) به معنی پوست و لوسیدوم (Lucidum) به معنی الماس درخشان است».

ضخامت کلاهک در محل اتصال به پایه، حدود ۱ تا ۳ سانتیمتر است. با حرکت به سمت حاشیه، از ضخامت کلاهک قارچ کاسته می‌شود.

 

 

قارچ گانودرما یا قارچ ریشی

پایه قارچ گانودرما

شکل پایه منظم و استوانه‌ای و برخی مواقع نامنظم و بدون هیچ شکل خاص است. طول پایه 3 الی 15 سانتیمتر و به قطر 0/5 الی 3 سانتیمتر است. پایه مرکزی یا جانبی است.

سطح پایه نیز مشابه کلاهک جلاخورده و لاکی اما کاملاً صاف است. در مواردی پایه با پیچ‌خوردگی طولی همراه است. سطح زیرین کلاهک پوشیده از منافذی (Pores) است که در واقع سطح لوله‌های زاینده و بارور قارچ (Tubes) محسوب می‌شوند.

سطح منافذ به رنگ سفید، کرم، قهوه‌ای تا قهوه‌ای قرمز بوده و معمولاً ۳-۵ سوراخ دایره‌ای در هر میلیمتر دیده می‌شود. گوشت قارچ به رنگ قهوه‌ای بوده و در مراحل اولیه‌ رشد نرم و در مراحل بلوغ قارچ، سفت‌ و سخت می‌گردد.

اسپورهای قارچ گانودرما

اسپورهای قارچ گانودرما به شکل بیضی، به‌ اندازه‌ی ۹-۵ * ۱۲-۷ میکرومتر هستند. شکل آنها بطوریست که معمولاً یک زائده در یک سمت  آن قرار دارد و سمت دیگر صاف است. اسپور قارچ ریشی دارای 2 دیواره شامل دیواره‌ بیرونی شفاف و دیواره‌ درونی ضخیم است.

اسپورهای قارچ ریشی معمولاً با سطحی صاف دیده می‌شوند. در حالیکه در مشاهدات میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا دیوارهای بیرونی دارای نقاط ریز و ظریف می‌باشند.

بازیدیوم ها به شکل چماقی تا تخم مرغی، به‌ اندازه‌ ۱۵-۱۰ * ۳۰-۱۵ میکرومتر و با چهار استریگما می‌باشند. برخی بازیدیوم‌ها در پایه دارای قوس اتصال (Clarnp Connection) هستند. شکل بازیدیوم‌ها چماقی پیشن، چهار اسپوری و به اندازه‌ی ۱۲-۸ * ۳۰-۲۰ میکرومتر بوده، اما سیسیلیوم در این گونه دیده نمی‌شود.

این گونه قارچ دارای گسترش جهانی بوده و در اکثر کشورهای جهان رشد می نماید و در برخی موارد به شکل منفرد با در دسته‌های چندتایی روی چوب، کنده یا بقایای چوبی درختان رشد می‌کند.

ازلحاظ تاکسونومیکی و قارچ شناختی مجموعه‌ی G.lucidum complex شامل چند گونه با تشابهات مورفولوژیکی بالا، از جمله گونهی G.tsuga است.

هرچند این‌ گونه بر اساس مشخصات مورفولوژیکی عمومی در این گروه قرار گرفته‌‌اند، اما با استفاده از دسته‌ای از صفات مورفولوژیکی از یکدیگر قابل‌ تمایز و تشخیص‌ هستند.


تاریخچه گانودرما

قارچ G.lucidum به‌ عنوان یک قارچ شناخته‌‌شده از نظر تاریخی و باستانی، دارای سابقه‌ی طولانی تا بیش از ۴۰۰۰ سال به‌ویژه در مشرق زمین است.

این قارچ در میان اقوام و ملل مختلف به‌عنوان سمبلی از بخت، اقبال و طالع خوش، صحت و سلامت، طول عمر، توان و نیرو، حیات و جاودانگی مطرح بوده است.

همچنین از قارچ گانودرما به‌ عنوان طلسمی برای حفاظت افراد یا منازل از شر شیاطین استفاده میشده است. در برخی فرهنگ‌ها نیز از این قارچ به‌ عنوان جادوگری افسانه‌ای که توان درمان امراض گوناگون را دارد، یادشده است.

تاریخچه قارچ گانودرما یا ریشی

گانودرما در چین باستان

قارچ گانودرما در چین Lingzhi نامیده می‌شود که در زبان چینی به معنای “گیاه قدرت معنوی” است. چینی‌ها معتقدند که قارچ گانودرما نماد زندگی شاد، شانس، سلامتی و طول‌عمر و حتی جاودانگی است.

در میان برخی از حکمرانان چینی این قارچ به‌ عنوان گیاه خدایان معروف بود. امپراتوران چینی به‌ منظور کسب جوانی جاودانه و حفظ سلامتی به دنبال این قارچ بوده‌اند. احتمالاً در آن روزگار مقدار این قارچ محدود بوده و یافتن آن با مشکلاتی همراه بوده است. زیرا تنها سلاطین و اشراف به این قارچ دسترسی داشته‌اند.

پس از تجربه‌ی موفق کشت مصنوعی این قارچ توسط ژاپنی‌ها بود که عموم مردم توان مصرف این قارچ و ترکیبات حاصل از آن‌ها را بدست آوردند.

اسنادی در اختیار است که نشان می‌دهد از زمان پادشاهان سلسله‌ یوآن در چین (۱۳۰۰ سال قبل از میلاد مسیح)، تصاویر این قارچ به‌ عنوان سمبل حیات جاودانه در نقاشی‌ها، حکاکی‌ها، نقوش فرش و تابلوها، جواهرات و لوازم‌ آرایشی و تزئینی زنان، ظروف عطر و بسیاری آثار هنری دیگر مورد استفاده قرار گرفته است.

<yoastmark class=

پیشینه باستانی چند هزار ساله قارچ گانودرما

این قارچ در طب‌سنتی شرقی، جهت درمان بی‌خوابی، تنگی نفس، تقویت حافظه، بیماری‌های کلیه و کبد، ورم مفاصل، آسم و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قارچ ریشی یا قارچ گانودرما lucidum Ganoderma، به دلیل خواص درمانی متعدد به عنوان بهترین قارچ دارویی در سراسر جهان نامگذاری شده‌است. جالب است بدانید در کشورهای آسیای‌شرقی از این قارچ بیشتر استفاده می‌شود. همچنین در کلیه متون طب‌سنتی چین نیز از خواص قارچ گانودرما نام‌برده شده‌است و آن را برای درمان انواع بیماری‌ها (بدون عوارض جانبی) مؤثر می‌دانند.

کاربرد قارچ ریشی برای درمان بیماری ها در گذشته

قارچ گانودرما با چندین سال پیشینه هزار ساله خود برای درمان بیماری‌ها مورداستفاده قرار می‌گرفت اما در حال حاضر علاوه بر کاربرد قدیمی آن، این قارچ در محصولات آرایشی و بهداشتی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قارچ گانودرما از هزاران سال پیش در طب سنتی آسیای شرقی مورد استفاده بوده است. Genoderma به عنوان قارچ Reishi در طب سنتی ژاپن، جز گیاهان مقدس و قابل احترام محسوب میشد.

مردم ژاپن به این قارچ، ریشی به معنی پادشاه گیاهان دارویی لقب داده‌اند. قارچ گانودرما یا lingzhi در چین نمادی از سلامتی و طول عمر به همراه شادی و اقبال در زندگی بوده و بیش از ۲۰۰۰ سال است که برای درمان پزشکی استفاده می شود.

گانودرما که در دنیای بیماری‌ها به عنوان معجزه‌گر معروف است. در دنیای زیبایی‌‌ نیز به این قارچ لقب اکسیر جوانی داده‌اند. یکی از محصولات آرایشی بهداشتی این قارچ، نوعی صابون است که کشور هند تولیدکننده آن است و به دیگر کشورها هم صادر می‌کند.

 


خواص درمانی قارچ گانودرما

بسیاری از محققین بر این باورند که گانودرما سلامت را بهبود و باعث طول عمر بیشتر می‌شود. از قارچ گانودرما از زمان‌های قدیم در طب‌سنتی چین برای درمان بیماری‌های زیادی مانند درد، سرطان و یا بیماری‌های کبد استفاده میشده است. علاوه بر این، برای برخی بیماری‌های عصبی و روانی نیز تجویز میشد.

اگرچه برای مصرف این قارچ عوارض خاصی گزارش نشده است اما قبل از مصرف، باید بدانید استفاده از آن برای چه بیماری‌هایی خوب است و بهتر است قبل از مصرف قارچ گانودرما با پزشک خود مشورت کنید.

از جمله خواص قارچ گانودرما می‌توان به تقویت سیستم ایمنی، کاهش وزن، حفظ سلامت قلب، خواص ضد سرطان، کنترل قند خون، کاهش التهابات، بهبود آلرژی، درمان کبد چرب، محافظت از دستگاه گوارش، سلامت کلیه، درمان هپاتیت، محافظت از ساختار اعصاب، بهبود خواب، دفع سموم بدن، بهداشت روان، تقویت عضلات، درمان افسردگی، درمان عفونت، سلامت پوست، درمان عفونت ادراری و غیره اشاره کرد.

در ادامه به بررسی چند مورد از خواص قارچ گانودرما می‌پردازیم.

 

تاثیر گانودرما بر بیماری‌های کبدی و درمان کبد چرب

قارچ گانودرما یا ریشی به دلیل ترکیبات و خواص خاصی که دارد، به سم‌زدایی سریع مواد شیمیایی در بدن کمک می‌کند. به همین دلیل موجب می‌شود تا فشار از روی کبد برداشته شود.
قارچ گانودرما می‌تواند بیماری‌های کبدی نظیر کبد‌چرب و هپاتیت را درمان کند. البته این درمان برای بیمارانی است که مشکلات کبدی حادی ندارند. عصاره گانودرما برای کسانی که در مراحل اول بیماری کبدی هستند کمک‌کننده است.

نتایج مطالعات انجام‌‌شده ثابت کرده‌است که پلی‌ساکاریدهای استخراج‌‌شده از گانودرما شامل اسید‌گانودریک R و S، اسید‌گانوسپورریک A و گانویلی دارای قابلیت حفاظت از کبد در برابر دسته‌‌ای از بیماری‌ های کبدی از جمله نکروز کبدی و هپاتیت B هستند.

بیماری کبد چرب، از جمله بیماری‌های شایع و خطرناک است که به دلیل رژیم غذایی نادرست، ممکن است هر فردی به آن دچار شود. با استفاده از خواص قارچ گانودرما می‌توان بیماری کبد‌چرب را درمان کرد. دلیل اصلی بیماری کبد چرب کاملاً مشخص نیست، اما ناهنجاری‌‌هایی مانند چاقی، دیابت و چربی خون می‌توانند به کبد چرب منجر شوند.

عوارض بیماری‌های کبد

بیماری‌های کبدی که با عفونت‌هایی همچون ویروس هپاتیت آغاز می‌شوند می‌توانند در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن منجر به عفونی شدن کبد شوند و خطرات جدی برای فرد ایجاد کند. این عفونت به‌ مرور زمان جدی‌تر خواهد شد و در ابتدا موجب سفت شدن کبد و درنهایت به سرطان تبدیل خواهد شد.
اما نکته‌ای که در مورد بیماری‌های کبدی وجود دارد این است که فرد مبتلا تا لحظه نهایی دردی احساس نمی کند و بسیاری از افراد در مرحله نهایی با درد روبه‌رو می‌شوند.

قارچ گانودرما به نوعی محافظ کبد است. این قارچ به پاکسازی کبد و ترمیم آن کمک می‌کند و علاوه بر این مسائل، بیماری‌هایی که باعث اختلال در کبد می‌شوند، مانند هپاتیت را کنترل می کند. ترکیبات موجود در این قارچ، برای کاهش بیماری‌های کبدی به ویژه افرادی که در مراحل اولیه بیماری هستند و دچار بیماری هپاتیت B هستند بسیار مؤثر است.
این قارچ سبب می‌شود تا آنزیم‌های موجود در معده افزایش پیدا کند که در نتیجه باعث دفع سریع داروها و مواد شیمیایی مضر میشود تا به کبد برای جذب اینگونه مواد، فشار کمتری بیاید. همچنین آنتی اکسیدان موجود در گانودرما به ترمیم سلول‌های کبدی و بازسازی آن‌ها کمک می‌کند و خواص ضد التهابی آن باعث کم شدن التهاب کبد می‌شود.

اثر گانودرما روی بیماری های کلیوی

بیماری‌های شایع کلیه مانند نفریت مزمن، سندروم کلیوی دیابتی و نفریت با افزایش قند‌خون و میزان کلسترول بدن ارتباط مستقیمی دارد. قارچ گانودرما در کاهش میزان قند‌خون و کلسترول خون تاثیر فوق‌العاده خوبی داشته و اوره را در بدن تنظیم میکند. گانودرما میزان پروتئینوری (مقدار غیرطبیعی پروتئین در ادرار) و کلسترولمی را کاهش میدهد و منجر به حفظ عملکرد طبیعی کلیه‌ها میشود.

همچنین گانودرما به دلیل وجود ترکیبات اسید‌نوکلئیکی میتواند کلیه‌ها را تقویت کند تا  بتوانند سموم را از بدن دفع کنند. همچنین پروتئین در ادرار را کاهش میدهد و کلسترول را تجزیه کنند که این قارچ با افزایش سطح انسولیت‌پلاسما به درمان دیابت کمک می‌کند و موجب بهبود عملکرد کلیه‌ها می‌شود. طب سنتی با کمک گرفتن از خاصیت شگفت‌انگیز قارچ گانودرما قادر به درمان و پیشگیری از بیماری‌های کلیوی است.

درمان بی خوابی با گانودرما (تنظیم خواب)

کنترل اصلی انسان روی هماهنگی خواب توسط غده‌ی پینه آل یا پنبه‌ای مغز انجام می‌شود. این غده هورمون ملاتونین را ترشح می‌کند که باعث می‌شود ما بخوابیم. موارد زیادی از جمله: استرس، عادت غذایی نا سالم سطح ملاتونین کاهش می‌یابد و این مسئله منجر به بی خوابی  و ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شود.

قارچ گانودرما به دلیل داشتن مقدار زیاد پلی ساکارید می‌تواند به صورت کاملاً طبیعی عملکرد غده‌ی پینه آل را تقویت کند. هنگامی که این غده عملکرد طبیعی  خود را دنبال کند هورمون ملاتونین به صورت عادی ترشح می‌شود و در نتیجه مشکل بی خوابی حل می‌شود.

همچنین این قارچ می‌تواند  سیستم عصبی نا متعادل و ضعیف را تنظیم کند به همین دلیل به بی خوابی ناشی از ضعف سیستم عصبی کمک می‌کند.

خواص قارچ ریشی برای بهبود وضعیت خواب
خواص قارچ ریشی برای بهبود وضعیت خواب

تأثیر قارچ گانودرما بر فشارخون

برای تحقیق در مورد تاثیر قارچ گانودرما بر روی فشار خون، تعدادی پژوهشگر مدت ۷ هفته، عصاره ی قارچ گانودرما را به تعدادی موش آزمایشگاهی بالغ دادند. مطالعات انجام شده، خواص قارچ گانودرما بر فشار خون را نسبت به داروی لوزارتان چشمگیر نشان داد. با مصرف قارچ گانودرما فشار خون این موش‌ها به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافت. علاوه بر این، قارچ گانودرما بر روی الگوهای متابولیکی غشای مغزی تاثیر گذاشته و باعث تعادل انتقال دهنده‌های عصبی می‌شود.
همچنین مطالعات اخیر نشان داده که داروی لوزارتان حاوی مواد سرطان‌زایی است که در دراز مدت موجب بیماری می‌شود. اما قارچ گانودرما از بسیاری از سرطان‌ها جلوگیری کرده و آنها را درمان می‌کند. بطور کلی تاثیر قارچ گانودرما بر روی فشار خون نسبت به داروی لوزارتان بهتر و موثرتر بود.

گانودرما و کمک به رفع یبوست

یبوست به معنای سفت شدن مدفوع و عدم توانایی در دفع است. این مشکل باعث می‌شود سموم بدن به درستی خارج نشود که این امر باعث بروز مشکلات و بیماری‌های بسیاری می‌شود.

قارچ برای کسانی که یبوست دارند مفید است زیرا سلولوزهای آن به رفع یبوست کمک می‌کند. قارچ به دلیل نداشتن مواد قندی و چربی‌های مضر به دفع آسان کمک می کنند و از طرفی قارچ سرشار از ویتامین‌ها و مقادیر بالای فیبر است که استفاده از این مواد به درمان یبوست و دفع سموم موجود در بدن کمک می‌کند.

بیوتین موجود در قارچ همواره به افزایش سوخت و ساز بدن کمک می‌کند. این ویژگی نیز می‌تواند به دفع راحت مدفوع کمک کند. در میان قارچ‌های خوراکی قارچ گانودرما به دلیل دارا بودن فیبر و مواد معدنی، بیشتر به رفع دائمی این مشکل کمک می‌کند. البته این قارچ را نباید بصورت خام یا زیاد مصرف کرد؛ بلکه می‌توان از عصاره‌ آن و چای و قهوه‌ فرآوری شده‌ آن استفاده کرد.

عملکرد ضد توموری گانودرما

ظاهراً عملکرد ضد توموری پلی ساکاریدهای قارچ گانودرما، ناشی از افزایش فعالیت سیتوتوکسیک سلول‌های (Natural Killer Cells) افزایش عملکرد فاکتور ضد تومور و اینترفرون γ ماکروفاژها و لنفوسیت‌ها، افزایش تکثیر سلول‌های مونوسیتیک در سلول‌های سرطانی، افزایش میزان (IL – 1 beta) Interleukin-1-beta و (IL-6) Interleukin-6 یا تأثیر بر سایر عملکردها است.

F3 به‌عنوان عامل فعال در عصاره‌ی پلی ساکاریدهای قارچ شناخته‌شده است. این عامل سیتوکین هایی نظیر TNF-α، IL-1،IL-6،IL-12 تاثیرات آنتی توموری سلول‌های -TITP را تحریک می‌کند. همچنین تأثیر این عامل در ممانعت از مرگ سلولی سلول‌های نئوتروفیل ثابت‌شده است.

قارچ گانودرما و تقویت عضلات بدن

یکی از خواص این قارچ کاهش درد عضلات و احساس سبکی و آرامش در عضلات بدن است. کسانی که در حال گذراندن دوره‌ی نقاهت بیماری هستند با مصرف روزانه یک فنجان قهوه‌ی حاوی گانودرما می‌توانند روند تقویت عضلات خود را سرعت بیشتری بخشند.

قارچ گانودرما برای اثرات آرام بخش عضلانی و جلوگیری از درد نیز استفاده می‌شود، به گونه ای که می‌توان آن را در زمره‌ی مسکن‌های قوی قرار داد. این قارچ پرخاصیت کمک زیادی به کاهش درد عضلات می‌کند. عموم افراد بر این باورند که گانودرما بی‌اشتهایی و ضعف ناشی از بیماری‌های مزمن را درمان می‌کند. بعد از هرگونه فعالیت ورزشی، برای رفع درد و خستگی عضلات می‌توان از این قارچ استفاده کرد.

گانودرما و کمک به درمان افسردگی

راهبان ین باستان از قارچ Reishi برای آمادگی ذهنی در مدیتیشن استفاده می کردند. قارچ ریشی قرن‌هاست که برای درمان استرس، اضطراب، بیماری‌های روحی و افسردگی ناشی از آن مورد استفاده قرار گرفته است. خاصیت آرام بخشی قارچ گانودرما در سرکوب بیماری های روانی تاثیرگذار است.

قارچ ریشی برای درمان افسردگی
قارچ ریشی برای درمان افسردگی

اثرات آنتی بیوتیکی قارچ گانودرما یا ریشی

دسته‌ای از قارچ‌های دارویی با دارا بودن برخی از ترکیبات آنتی بیوتیکی خواص ضد باکتری، ضد ویروس و ضد قارچ از خود نشان می دهند. در این میان، گانودرما دارای فعالیت گسترده‌ی آنتی بیوتیکی بوده و بر روی طیف وسیعی از میکروارگانیزم‌ها از جمله باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها مؤثر است.

در تحقیقات روی این قارچ، سه ماده‌ متانول، اتانول و استون از آن استخراج شده است. همچنین از کنترل منفی و مثبت نیز استفاده شد. هر یک از این مواد به شش صفحه‌ی پاتوژن گوناگون تقسیم شد و هر صفحه به صورت جداگانه به مدت حدود یک روز مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش به گونه‌ای بود که ویژگی آنتی‌بیوتیکی آن‌ها اثبات شد.

یکی از دلایل مفید بودن مصرف این قارچ برای ریزش مو و عفونت‌های قارچی رشد بیش از حد باکتری‌هاست به همین دلیل استفاده از قارچ گانودرما می‌تواند به عنوان یک آنتی‌بیوتیک عمل کند و تا حد زیادی این عفونت‌ها را کاهش دهد.

سال‌هاست محققان مشغول تحقیق در مورد روش‌های طبیعی و کارآمد مبارزه با انواع میکروب‌ها هستند. همچنین به‌دنبال میکروب‌کش یا پادزیستی قوی برای از بین بردن آن‌ها می‌گردند. به همین منظور به مطالعه درباره‌ قارچ‌های بومی چین روی آوردند.
مطالعات دانشمندان به این دلیل بود که، این قارچ‌ها سال‌هاست در طب سنتی چین جایگاه به خصوصی دارند و طبیبان چینی از آن‌ها برای درمان انواع امراض استفاده می‌کردند. در آزمایشات، این قارچ توانست اثرات خوبی برای از بین بردن میکروب‌ها داشته باشد.

اثرات آنتی باکتریایی قارچ گانودرما

طی سال‌های متمادی، عصاره‌ی قارچ گانودرما علیه بیماری‌های عفونی مزمن متعددی مورد استفاده قرار می‌گرفت. نتایج تحقیقات متعدد نشان داده که قارچ گانودرما دارای ترکیباتی آنتی‌باکتری در برابر باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی است. عصاره‌ این قارچ، مانع رشد بیش از ۱۵ نوع Escherechia coli و Trichophyton mentagrophytes می‌گردد.

همچنین ترکیبی از عصاره‌ قارچ به همراه آنتی بیوتیک های دیگری نظیر آمپی سیلین، سفازولین و کلرامفنیکل تأثیر به‌ مراتب بهتری در کنترل باکتری‌‌هایی نظیر Bacillus subtilis و Klebsiella oxytoca دارد. در بررسی‌های انجام‌ شده، اثرات آنتی بیوتیکی قارچ بر باکتری مهم Helicobacter pylori نیز ثابت‌شده است. به نظر می‌رسد، ترکیبات استخراج‌شده نظیر گانومایسین (Ganomycin) و تری ترپنوئیدها دامنه‌ی آنتی باکتریال وسیعی علیه باکتری‌های مختلف داشته باشند.

اثرات ضد ویروسی و تقویت ایمنی گانودرما

چندین ترکیب تری ترپن از قارچ گانودرما شامل گانودریول F گانودرمانونتیریول و گانودریک اسید B در برابر ویروس 1-HIV در انسان فعالیت ضدویروسی مناسبی نشان داده‌اند. همچنین این قارچ از طریق فعالیت یک آنزیم لاکاز در برابر آنزیم ترانس کریپناز ویروس 1-HIV فعالیت بازدارندگی نشان می‌دهد.

علاوه بر اینها قارچ ریشی حاوی آنتی اکسیدان ها، بتا گلوکان و غنی از فیبر است که همگی به سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.

 

کمک به سوخت و ساز بدن با مصرف قارچ گانودرما

بیوتین موجود در قارچ همواره به بالا بردن سوخت و ساز بدن کمک می‌کند. مطالعه‌ای در این مورد روی چند گروه از موش‌ها انجام شد. محققان موش‌ها را به شش گروه تقسیم کرده و به مدت 8 هفته یا با رژیم غذایی پرچرب یا رژیم غذایی غیر چرب آنها را تغذیه کردند. هر گروه یا مکمل مقادیر مختلف عصاره گانودرما در آب یا فقط به تنهایی دادند. آن‌ها سپس وزن، چربی بدن و مقاومت به انسولین را با یکدیگر مقایسه کردند.

عصاره قارچ گانودرما یا ریشی، میزان افزایش وزن و رسوبات چربی را در موش‌هایی که از رژیم غذایی پرچرب استفاده می‌کردند، کاهش داد. همچنین سوخت و ساز بدن را نیز افزایش داد. بیشترین افزایش وزن در موش‌ها با کنترل (حدود ۱۸ گرم) و کمترین افزایش وزن در موش‌ها با بیشترین دوز گانودرما لوسیدوم (حدود ۱۲ گرم) مشاهده شد. این در حالی بود که هر گروه به همان میزان غذا می‌خوردند و همان مقدار انرژی را از آن می‌گیرند.

خاصیت ضد آلرژیک و حساسیت قارچ گانودرما

یکی از هزاران خواص قارچ گانودرما، کمک به رفع و درمان حساسیت های گوناگون است. عصاره گانودرما می‌تواند به طور قابل توجهی انواع مختلف واکنش‌های آلرژیک، از جمله آسم و درماتیت، را مهار کند.ترکیب Tritpenes موجود در گانودرما اثرات ضد‌ویروسی و ضد‌حساسیت  دارد. این ماده باعث آزاد شدن آنتی‌هیستامین در بدن می‌شود و مشابه داروهای ضد آلرژی عمل می‌کند. گانودرما برای درمان آلرژی‌های ناشی از شوک آتوپیک، درماتیت، تب یونجه، کهیر و آلرژی‌های مواد غذایی و دارویی مفید است.

اگر فردی مبتلا به برونشیت مزمن باشد و از انواع مشکلات تنفسی رنج ببرد، استفاده ی مداوم از این قارچ توصیه می شود. این قارچ به دلیل کاهش تولید هیستامین از سلول های طبیعی مغز استخوان می تواند به درمان آلرژی ها و انواع حساسیت ها کمک کند. پس در صورت بروز حساسیت ها، با استفاده از این قارچ می توانید به بهبود وضعیت خود کمک کنید.

تأثیر قارچ گانودرما بر تصلب شرائین

استفاده از قارچ گانودرما موجب می‌شود که سطح چربی و کلسترول خون کاهش پیدا کند و از تصلب شرایین تا حد زیادی جلوگیری می‌کند. دسته‌ای از تری‌ترپن‌ها از جمله اسید گانودریک C می‌توانند مانع بیوسنتز کلسترول گردند. همچنین ثابت‌ شده است که قارچ ریشی یا گانودرما از طریق فعالیت مولکول‌های شبه لکتین، ایمیل‌ها یا مشتقات تری ترپنوئیدها موجب کاهش فشارخون و بیماری‌های مرتبط ازجمله آنژین صدری و تصلب شرائین می‌گردند.

علاوه بر این، افرادی که درگیر بیماری های قلبی و عروقی هستند معمولا مشکل لخته شدن خون دارند. مصرف قارچ گانودرما سبب می‌شود که از تجمع پلاکت‌ها جلوگیری صورت بگیرد و از بروز لخته شدن خون جلوگیری صورت بگیرد.

 خاصیت سم زدایی صفرا در قارچ گانودرما

از جمله خواص بی شمار قارچ گانودرما، می توان به ویژگی سم زدایی اشاره کرد.
قارچ گانودرما سمومی را که به دلیل مصرف دارو و غذاهای ناسالم در بدن جمع شده است، حذف می‌کند. سنتز مناسب صفرا و اسید‌های چرب را بهبود بخشیده و سم‌زدایی مواد شیمیایی در بدن را سریع‌تر می‌کند. علاوه بر این، توانایی بدن  را برای دریافت اکسیژن یک و نیم برابر افزایش می‌دهد. گانودرما به سرعت بدن را اکسیژنه می‌کند و سطح PH  آن را تنظیم می‌کند.

گانودرما سموم موجود در بدن را از بین می برد. مصرف داروهای شیمیایی و غذاهای فرآوری شده، سموم بدن را افزایش میدهد و عوارض ناخواسته‌ای را در بدن ایجاد می‌کند. یکی از خواص دارویی قارچ گانودرما مربوط به افزایش اکسیداسیون و تنظیم مقدار pH در بدن است.

علاوه بر این گانودرما توانایی اکسیژن رسانی به بافت ها را تا ۱٫۵ برابر بیشتر می کند. پاک کردن سموم از بدن، کاهش عوارض ناخواسته داروها و تنظیم مقدار pH از خواص دارویی قارچ گانودرما در بدن هستند.

تاثیر مصرف گانودرما بر روی بیماری پیسی

گروهی از محققین به تأثیر و خواص قارچ گانودرما بر بیماری پیسی آزمایشاتی انجام دادند. آنها دریافتند که قارچ گانودرما به علت داشتن عناصر خاص خود باعث گردش سلول‌های ملانوما شده و فعالیت تزیزون را می‌کاهد.

برای بیماری پیسی هنوز علت دقیقی گزارش نشده است اما دانشمندان معتقدند که اختلالات روانی یا یک نوع خود ایمنی که در آن بدن با تولید آنتی‌بادی که به ملانوسیت ها یا همان سلول‌های تشکیل‌دهنده رنگ‌دانه حمله و دچار بیماری پیسی می‌شود. در واقع تولید نوعی آنتی‌بادی خود ایمنی عامل اصلی این اتفاق است. اما قارچ گانودرما به علت دارا بودن اسید گانودرمیک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. گانودرما باعث جلوگیری از تخریب سلول‌های رنگ‌ دانه ای می‌شوند تا بتوانند از تخریب ملانین‌ها یا رنگ‌ دانه های پوستی جلوگیری کنند.

تا چه زمانی گانودرما بخوریم تا بیماری پیسی رفع شود؟

اگر در حین این بیماری ظرف چند ماه قارچ گانودرما مصرف کنید، سلول‌های نو جایگزین سلول‌های تخریب‌‌شده می‌شوند که درنهایت موجب یک‌رنگ شدن پوست می‌شود.

تأثیر قارچ گانودرما بر پیسی وابسته به شرایط زمانی است که گاها یک بیمار باید مدت‌ زمان طولانی‌‌تری را برای درمان با گانودرما صرف کند تا به نتیجه دلخواه خود برسد.

 

خاصیت آرام بخشی گانودرما

قارچ گانودرما به خاطر داشتن ماده آرام‌بخش می‌تواند باعث آرامش اختلالات روانی شود چراکه یکی از علت‌های بیماری پیسی اختلالات عصبی گزارش‌شده است و همچنین چون این قارچ مواد زائد بدن را پاک‌سازی می‌کند می‌تواند موجب بهبود روند کبد شود و درنتیجه پوستی بهتر به ارمغان آورد.

همچنین نداشتن استرس و اضطراب و قوی نگه‌داشتن سیستم ایمنی بدن تأثیر قارچ گانودرما بر پیسی را چند برابر می‌کند.

این قارچ خواص بسیار زیادی دارد و به‌طور سنتی و در طی سالیان سال برای درمان بیماری‌های بسیاری استفاده‌شده است و خواص قارچ گانودرما برای پیسی فقط گوشه‌ای از تأثیرات بی‌نظیر این قارچ بر بدن انسان است.

تقویت سیستم ایمنی با قارچ گانودرما

قارچ گانودرما ز طریق متابولیت هایی نظیر گلوکان‌ها، تری ترپنوئیدها، پلی ساکاریدها موجب تحریک سیتوکین ها، عوامل نکروز تومورها(tumor necrosis factors TNF) و لنفوسیت‌های B و C و ماکروفاژها موجب تنظیم و بهبود سیستم ایمنی بدن می‌گردد.

قارچ گانودرما در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است این قارچ نه تنها سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده بلکه آن را به خوبی تنظیم نیز می‌کند. این تنظیم تعادل متابولیک را در بدن بهبود داده و سنتز اسیدنوکلئیک را مسیر می‌کند. این روند در افزایش گلبول های سفید خون و تقویت سیستم ایمنی تاثیر مثبت دارد. قارچ گانودرما با تقویت سیستم ایمنی بدن مانع از بروز انواع بیماری‌ها در فرد خواهد شد.

 

گانودرما و درمان التهاب

عصاره ی قارچ گانودرما برای کاهش دردهای  پس از تب خال که بعد از التیام آن ایجاد می شود، بسیار موثر است. ترکیبی از قارچ گانودرما و سان میوا (مخلوطی از چند داروی گیاهی چینی) می تواند به کاهش آرتریت روماتوئید کمک کند.
این ماده به کاهش ورم همراه با آرتریت روماتوئید کمک می کند. گانودرما همچنین برای خشکی گردن و دست‌‌ها نیز موثر است.

گانودرما برای کاهش درد در بیماری های التهابی موثر است. ترکیبی از گنودرما با سان مئوآ (San Mioa) می تواند در کاهش التهاب آرتروز روماتوئید کمک کند. استفاده از خواص دارویی قارچ گانودرما در افراد سالخورده که از بیماری های آرترو روماتید رنج می برند، درمان جایگزین داروهای شیمیایی محسوب می شود.

خواص قارچ گانودرما در درمان عفونت ادراری

قارچ ریشی یا گانودرما می تواند عفونت مجاری ادراری را بهیود بخشد. در یک پژوهش به 88 نفر که از عفونت مجاری ادراری  رنج می‌بردند به مدت 2 هفته گانودرما دادند. بعد از این آزمایش، محققان متوجه شدند که  گانودرما  به مقدار زیاد بهتر از پلاسبو در برطرف کردن این مشکل عمل می کند .

این ماده باعث مهار ردوکتاز آلفا پنج شد که یک آنزیم است که تستوسترون را به دی هاید روتستوسترون تبدیل می کند. این ردوکتاز آلفا پنج می تواند باعث تورم پروستات شود و باعث ایجاد مشکلات جسمی شود . همچنین  گانودرما  جریان ادرار  را در مردانی که علائم عفونت مجادری ادراری کم تا متوسط داشتند را  بهبود بخشید.

Ganoderma همچنین موجب تسکین عفونت های دستگاه ادراری شده و روند درمان را تسهیل می کند. در یک مطالعه موردی ۸۸ نفر مبتلا به عفونت مجاری ادراری به مدت ۲ هفته تحت درمان با قارچ گانودرما قرار گرفتند.

روزانه دوز مشخصی از گانودرما به تجویز پزشک، به این افراد داده شد. نتایج بدست آمده از این آزمایش بهبود قابل توجه عفونت ادراری در افراد تحت درمان را نشان داد. یکی از خواص دارویی قارچ گانودرما افزایش جریان ادرار و سلامت پروستات در مردان است.

درمان کیست تخمدان با قارچ گانودرما

سندرم تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک، سندروم شایعی است که از هر 10 زن در سنین باروری، یک نفر به آن مبتلا است.عدم تعادل هورمونی و مشکلات سوخت و ساز در بدن این زنان وجود دارد. علت دقیق بروز تنبلی تخمدان مشخص نشده است.

تنبلی تخمدان با روش‌های مختلفی درمان می‌شود که یکی از این روش‌ها لاپاروسکوپی است. البته برای درمان تنبلی تخمدان درمان دارویی یا هورمون درمانی نیز تجویز می‌شود. در کنار تجویز پزشک روش‌های گیاهی مانند تأثیر قارچ گانودرما بر تنبلی تخمدان نیز بسیار تأثیر گذار است.

تاثیری که گانودرما دارد بیشتر متوجه تومورهای رشد کرده در تخمدان است. این گیاه با تاثیر بر سلامت بدن و برقراری تعادل هورمونی کمک بسیاری بر علاج تنبلی تخمدان دارد.

قارچ گانودرما و سلامت پوست

استفاده موضعی از گانودرما می تواند برای بهبود زخم های پوستی، اگزما، پسوریازیس، نیش حشرات، زخم ها و خراش ها بسیار موثر باشد. به این منظور گیاه تازه گانودرما را له کرده و روی زخم قرار می دهند.

قارچ گانودرما با حفظ رطوبت پوست و محافظت از آن باعث شفافیت و زیباتر شدن آن می‌شود. صابون گانودرما که غنی‌شده با ویتامین‌ها و مواد معدنی است موجب بهبود پوست‌های آسیب دیده می‌شود. همچنین دیده‌شده که این صابون مواد آلرژی‌زا را از پوست دور می‌کند. علاوه بر‌این مانع حساسیت‌های پوستی نیز میشود.
بسیاری از مصرف‌کنندگان صابون گانودرما بیماری‌های التهابی خود مثل سوختگی‌های نوری را با آن درمان می‌کنند چرا که این صابون علاوه بر درمان از عفونت‌های پوستی هم جلوگیری می‌کند.

 

گانودرما و تاثیر آن در پرتو درمانی

افرادی که تحت پرتو درمانی قرار دارند می توانند با مصرف روزانه نوشیدنی گانودرما، سیستم ایمنی را تقویت کرده و نتایج بهتری از شیمی درمانی به دست آورند.

خاصیت قارچ گانودرما در کاهش علائم پرتو درمانی مانند تهوع، استفراغ، تب، عفونت بی نظیر است. بیمارانی که هم زمان با پرتو درمانی از فرآورده های غذایی گانودرما استفاده می کنند کمتر دچار ریزش مو و کاهش وزن خواهند شد.

سلامت قلب با قارچ ریشی

محققان در چین و ژاپن دریافتند که اسید گانودریک (ganoderic acid) موجود در گانودرما جریان خون را بهبود می بخشد و مصرف اکسیژن در عضله قلب را تنظیم می کند.

همچنین گانودرما در کاهش کلسترول تاثیرگذار بوده و از لخته شدن خون در شریان ها پیشگیری می کند. طبق تحقیقات صورت گرفته مصرف قارچ گانودرما به مدت ۲ هفته، موجب کاهش فشارخون به طور محسوس خواهد شد.

کلسترول و فشار خون بالا از بیماری های اپیدمی در قرن حاضر هستند که با مصرف فرآورده های قارچ گانودرما به طور طبیعی درمان می شوند.

کاهش وزن و تناسب اندام با قارچ گانودرما

اکسیژن برای سوزاندن چربی در بدن بسیار ضروری است. سطح بالای اکسیژن متابولیسم بدن را افزایش می دهد و منجر به کاهش وزن می شود. قارچ گانودرما با افزایش اکسیژن خون، انرژی بیشتری را ایجاد می کند. به این ترتیب استفاده از فرآورده های گانودرما به همراه تمرینات مداوم ورزشی در کاهش وزن تاثیر بیشتری خواهد داشت.

گانودرما سپری در برابر تشعشعات

از فواید و تاثیرات فوق العاده ی قارچ گانودرما می توان به تقویت بدن انسان در برابر تشعشعات و اثرات منفی پرتو درمانی .

گانودرما اثرات پرتودرمانی را هنگام مبارزه ی مستقیم با تومورها بالا می برد. سیستم ایمنی را تقویت کرده و به بدن کمک می کند تا پرتو درمانی و شیمی درمانی را مدیریت کند. همچنین علائم پرتو درمانی مانند: تهوع، استفراغ، تب، ریزش مو و کاهش وزن را کاهش می دهد و سیستم ایمنی بدن را بسیار قوی می کند.

درمان عفونت ادراری با گانودرما

پیشگیری از پیری زودرس

نورخورشید ، هوای آلوده ، غذا های کنسرو شده ، فست فود ها ، داروهای شیمیایی و استرس روند پیری را افزایش داده و علائم پیری را در فرد زود تر نشان داده می شود.

با مصرف مداوم قارچ گانودرما شاهد تاخیر در روند پیری خواهیم بود و در نتیجه طول عمر افزایش می‌یابد. قارچ گانودرما در مبارزه با رادیکال های آزاد نقش داشته و از پیری زودرس پیش گیری می کند.

پیشگیری از آلزایمر با قارچ گانودرما

از دیگر خواص قارچ جان‌افزا می‌توان به اثرات تحریکی قارچ در مغز بیماران مبتلابه آلزایمر و هانتینگتون اشاره کرد. همچنین اثرات قابل‌توجهی بر فشارخون از طریق اسید گانودریک موجود در قارچ و کاهش کلسترول خون دارد و می‌توان توسط لوسیون‌های پوستی گانودرما در کاهش رفع چین‌وچروک پوست، جلوگیری از پیری زودرس و بهبودجوش و آکنه مؤثر باشد.

تاثیرات قارچ گانودرما بر روی بیماری پارکینسون

مطالعات اخیر در مورد خواص قارچ گانودرما (قارچ ریشی) نشان داده است که مصرف این قارچ از تخریب سلول‌های عصبی محافظت می‌کند. به‌طور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که گانودرما باعث جلوگیری و کاهش سرعت پیشرفت بیماری پارکینسون می‌شود.

آنتی اکسیدان قوی یکی از خواص قارچ گانودرما

Ganoderma Lucidum قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان گیاهی است. گانودرما حاوی مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان شامل پلی‌ساکارید، پپتید پلی ساکارید و ترکیبات فنلی است. آنتی اکسیدان‌ها در سلامت افراد بیشترین تاثیر را دارند.

مطالعات نشان داده است که مصرف روزانه دو گرم قارچ گانودرما می‌تواند در مدت حداکثر ۶ ماه تأثیرات مثبتی بر روی کاهش آنزیم‌های کبدی (GOT و GPT) داشته باشد. به جرئت می‌توان گفت که گانودرما تنها داروی طبیعی است که اثرات آن بر کاهش و درمان کبد چرب ثابت‌شده است.

گانودرما سرشار از آنتی‌اکسیدان است به همین دلیل به پاک‌سازی و ترمیم بافت کبد کمک می‌کند. همچنین مصرف قارچ گانودرما موجب کاهش وزن و کاهش کلسترول و فشارخون می‌شود، به همین دلیل بار مضاعفی از دوش کبد برداشته می‌شود.

گانودرما می‌تواند بیماری‌هایی که موجب ایجاد عوارضی در کبد می‌شوند مانند هپاتیت B را کنترل کند و از این طریق به بهبود وضعیت کبد کمک می‌کند. تحقیقات نشان داده است که گانودرما رادیکال‌های آزاد موجود در بدن را از بین می‌برد و به کبد اجازه می‌دهد تا خودش را ترمیم کند.

خاصیت قارچ ریشی برای مبارزه با سرطان
خاصیت قارچ ریشی برای مبارزه با سرطان

قارچ گانودرما و پیشگیری از سرطان

قارچ گانودرما موثرترین عنصر طبیعی شناخته‌شده برای مبارزه با تکثیر سلول‌های سرطانی است. در یک مطالعه پزشکی ۳۶ فرد مبتلا به سرطان پیشرفته به مدت دوازده هفته سه بار در روز گانودرما دریافت کردند.

نتایج بدست آمده به وضوح نشان دهنده افزایش سلول‌های سالم در بیماران سرطانی بوده است. کمبود اکسیژن یکی از علل اصلی سرطان است. سلولهای سرطانی بدون نیاز به اکسیژن رشد می کنند .

سلول های سرطانی نمی توانند در محیط غنی از اکسیژن رشد کنند. چندین آزمایش نشان داده است که قارچ گانودرما می‌تواند از متاستاز سرطان جلوگیری کند.

عصاره گانودرما در داروهای گیاهی برای سرکوب سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. جالب است بدانید که ترکیب پودر گانودرما با چای سبز موجب تقویت رشد سلول‌های سالم خواهد شد.

 

درمان سرطان سینه با قارچ ریشی

سرطان سینه در میان زنان بسیار شایع است. بطوریکه حدود ۲۵ درصد از سرطان‌‌های تشخیصی در زنان را شامل می‌شود.

در کشور هلند از هر ۹ زن، یک نفر به این نوع سرطان دچار می‌شود. در کل جهان سالانه یک میلیون زن به سرطان سینه مبتلا میشوند. این رقم واقعا قابل توجه است.
تحقیقات اخیر دانشمندان کره‌ای و استرالیایی نشان داده است که قارچ‌ها دارای اثر شگفت‌انگیزی در درمان سرطان سینه است.

قارچ گانودرما و بهداشت روان

گانودرمای خشک برای درمان مشکلات عصبی و بیماری های مربوط به اعصاب که ناشی از استرس محیطی است، بسیار توصیه می شود.

این گیاه هیچ گونه تاثیر سکرآوری مانند تاثیرات مواد مخدر و روان گردان ندارد و اصلا موجب وابستگی فرد به مصرف این گیاه نخواهد شد. به این ترتیب می‌توان قارچ گانودرما را خشک و به صورت پودر، در برنامه روزانه خود گنجاند.
استرس بزرگ ترین مشکل افراد در جوامع ماشینی امروز است و تاثیرات ناخوشایندی را در فرد ایجاد می‌کند. طبق تحقیقات دانشمندان در ژاپن، مصرف قارچ گانودرما بر روی بیماری آلزایمر، تاثیرات مثبتی داشته است.

 

خواص قارچ گانودرما
خواص قارچ گانودرما

خواص گانودرما در طب سنتی

گفتنی است، در طب سنتی از این قارچ برای درمان بی‌خوابی، تنگی نفس، تقویت حافظه، بیماری‌های کلیه و کبد، ورم مفاصل، آسم استفاده می‌شود.

ناصر صابری، کارشناس طب سنتی، خواص درمانی این قارچ را اینگونه برمی‌شمارد: قارچ گانودرما خاصیت‌های زیادی دارد که ازجمله این‌ها، درمان کبد چرب (به‌خصوص در مراحل اولیه بیماری) که به علت وجود آنتی‌اکسیدان‌های موجود در قارچ و مبارزه با رادیکال‌های آزاد موجود در سلول‌های کبدی اتفاق می‌افتد و تقویت سیستم ایمنی بدن با افزایش سنتز اسیدهای نوکلئیک و خاصیت ضد سرطانی با توسعه اینتر لوکین‌ها و تحریک سلول‌های سفید خون و هم‌چنین اثر پرتودرمانی و شیمی‌درمانی بر سلول‌های سرطانی دارد.

قارچ گانودرما در طب سنتی

این قارچ در طب سنتی شرقی جهت درمان انواع مشکلات و ناراحتی‌ها مانند : درمان بی‌خوابی ، تنگی‌نفس ،تقویت حافظه ،بیماری‌های کلیه و کبد، ورم مفاصل و آسم مورد استفاده قرار می‌گیرد. در چند دهه اخیر تحقیقات زیادی بر روی اثرات درمانی و تاثیرگذاری این قارچ دارویی صورت گرفته است.

تحقیقات زیادی از سوی دانشمندان و محققان دانشگاه‌های سراسر دنیا از جمله دانشگاه لیورپول صورت گرفته‌است که نشان میدهد: استفاده از این قارچ بصورت جانبی برای کمک به روش‌های معمول درمان سرطان، موثر است.

این قارچ طعم و بوی خیلی خوبی ندارد. به این دلیل، برای مصارف غذایی مناسب نیست. به علاوه قارچ ریشی به دلیل بافت سخت آن، بصورت خام قابل خوردن نیست.
در کشورهای مختلف به غیر از کشورهای شرقی مانند چین و ژاپن ، این قارچ به صورت پودر و ترکیب با دمنوش‌ها و قهوه‌های مختلف استفاده می‌شود.

قارچ گانودرما در طب سنتی شرق

در کتاب Herbal Pharmocopoeia که به‌عنوان یکی از کتب مرجع و قدیمی‌ترین مجموعه‌ی طب‌سنتی مشرق زمین، توسط بنیان‌گذار و پدر طب چینی Shen Nong در زمان سلسله‌ هان (۲۰۰ سال بعد از میلاد) تألیف شده است، گیاهان طبی بر اساسی تأثیر مناسب و عوارض جانبی در سه سطح عالی، خوب و متوسط دسته‌بندی‌ شده‌اند.

داخل متون این کتاب، قارچ G.lucidum در گروه اول و به‌عنوان یک داروی مؤثر و بدون عوارض جانبی معرفی‌شده است.

همچنین در کتاب Compendium of Materia Medical نیز Shi Zhen طبیعت دان و طبیب مقدس، به فواید این قارچ اشاره‌کرده است. بر اساس مستندات موجود، از این قارچ به‌منظور درمان بیماری‌هایی نظیر هپاتیت و سایر بیماری‌های کبدی، بیماری‌های کلیوی، فشارخون، دردها و تورم مفاصل، انواع سردردها، بی‌خوابی، برونشیت، آسم، برخی بیماری‌های گوارشی و برخی بیماری‌های دیگر استفاده می‌شده است.

پادشاه گیاهان دارویی

انسان‌ها در طول ادوار، از قارچ گانودرما (Ganoderma) برای درمان انواع مختلف بیماری‌ها از آنفولانزا تا سرطان استفاده می‌کردند. برخی این قارچ را برای خاصیت ضدالتهابی آن مصرف می‌کنند. قارچ جاودانگی در رده اَبَرغذاها دسته‌بندی می‌ شود و کشف خاصیت درمانی آن به ۱۰۰ سال پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد.

در طب چینی از حدود ۲۰۰۰ سال پیش تاکنون از ریشه و قارچ گانودرما برای کاهش درد و درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها مورداستفاده دارویی قرار می‌گرفته است که نوع قرمز و بنفش آن درعین‌حال نایاب و درعین‌حال اثرات درمانی قوی‌تری دارد.

 

عوارض جانبی قارچ گانودرما

در رابطه با عوارض جانبی و موارد منع مصرف قارچ گانودرما می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • سرگیجه
  • خشکی دهان
  • اسهال و یبوست
  • خارش بدن
  • خونریزی بینی و واکنش‌های آلرژیک و تنفسی
  • همچنین مصرف این قارچ در افرادی که دارای پرفشاری خون هستند و از داروهای کاهنده فشارخون استفاده می‌کنند مضر است. زیرا باعث افت شدید فشارخون می‌شود.
  • افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی (کمبود پلاکت) با توجه به وجود آدنوزین در قارچ گانودرما نباید از آن استفاده کنند زیرا باعث خونریزی معده خواهد شد.
  • مصرف قارچ ریشی در بیماران مبتلابه بیماری اتوایمیون (خود ایمنی) نیز باعث تشدید بیماری می‌شود.
  • زنان باردار و شیرده نیز مصرف این قارچ منع شده‌اند.

جدای از خواص مؤثری که این ماده غذایی و چای آن برای بدن به ارمغان خواهد آورد، ممکن است باعث حساسیت و ایجاد عوارضی جانبی در بدن فرد مصرف‌کننده شود.

ازجمله این عوارض محتمل خشکی دهان، گلو، سینوس و همچنین التهاب معده و وجود خون در مدفوع شخص مصرف‌کننده باشد. علاوه بر این، مانند هر ماده غذایی دیگر استفاده بی‌رویه از آن عامل سمی شدن کبد می‌شود؛ به همین جهت بیش از سه لیوان در روز نباید مصرف شود.


قارچ گانودرما در ایران

این‌ گونه قارچ دارویی از پراکندگی گسترده‌ای در مناطق جنگلی ایران برخوردار است. تاکنون رویش این قارچ در مناطق جنگلی مختلفی در استان‌های گلستان، مازندران، گیلان، اردبیل و آذربایجان شرقی گزارش‌ شده است.

این قارچ بر روی چوب، کنده یا تنه‌ درختان مختلفی ازجمله توسکا، بلوط، راش، نارون، ممرز، انجیلی و شمشاد  قابلیت روییدن دارد.

قارچ گانودرما در ایران

رویش قارچ گانودرما چه زمانی است؟

بیشترین اندام‌ های بارده قارچ گانودرما در ایران از اوایل خرداد تا اواخر دی ظاهر می‌گردد.

اندام بارده یک ساله، ۳ تا ۲۰ سانتیمتر است که در مراحل اولیه‌ رشد به شکل کشیده در امتداد پایه یا به شکل یک تورم در رأس پایه دیده می‌شود.

در این مرحله، معمولاً رنگ کلاهک روشن‌ تر از پایه است. به‌ تدریج کلاهک شکل واقعی خود را پیدا میکند و به شکل یک نیم‌دایره‌ بادبزنی شکل یا قلوه‌‌ای شکل و معمولاً با حاشیه‌ مواج و در مواردی کاملاً نامنظم و بدون شکل مشخص دیده‌می‌شود.

با توجه به این که اندام بارده قارچ، چند ساله و مقاوم می‌باشد، بنابراین معمولاً در تمام فصول سال قابل رویت استاندام بارده چند ساله، به شکل طاقچه‌ای و تخت، به عرض تا ۵۰ و به ضخامت تا ۲۰ سانتیمتر سنت و جوانی می‌باشد.

 

معجزه درمانی گانودرما

صحبت های جنجالی در مورد قارچ گانودرما یا ریشی

صحبت های جنجالی در مورد قارچ گانودرما که باید حتما آن را مشاهده نمایید.

مؤلفه‌های موجود در این قارچ گانودرما دارای کنش‌های دارو شناختی گسترده‌ای ازجمله ایجاد تعدیل در سیستم ایمنی هستند و التهاب را نیز از بین می‌برند.

بعضی از فواید سلامتی قارچ گانودرما عبارت‌ اند از تأثیرات آنتی‌ اکسیدان روی بدن، تأثیرات مثبت روی سیستم گردش خون و سیستم تنفسی. طبق نتایج تحقیقات این قارچ قادر به کاهش فشارخون بالا، متعادل ساختن سطح کلسترول و کاهش علائم برونشیت، آسم و دیگر مشکلات ریوی است.

مطالعات نشان داده‌اند که مؤلفه‌های موجود در این قارچ دارای کنش‌های دارو شناختی گسترده‌ای ازجمله ایجاد تعدیل در سیستم ایمنی هستند و التهاب را نیز از بین می‌برند. همچنین تولید انرژی میتوکندری را افزایش می‌دهند و رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد.

 


چگونگی و مراحل پرورش قارچ گانودرما یا ریشی

این قارچ از هزاران سال پیش در شرق آسیا کشت میشده است.

در چین قارچ لینگژی نمادی از سلامتی و طول عمر به همراه شادی و اقبال در زندگی است. از این قارچ بیش از 2000 سال است.

مراحل کاشت قارچ گانودرما

خوشبختاته آب و هوای ایران برا کشت قارچ گانودرما بسیار مناسب است. متخصصان ، کاشت گانودرما را در تابستان توصیه می کنند. می توان برای راحتی کار و بازدهی بیشتر از روش کشت میسلیوم های بارور استفاده کرد.

البته روش کشت بافت نیز مناسب است. نحوه کاشت این نوع از قارچ دارای مراحل خاصی است که از جمله آن ها میتوان به تهیه کیسه‌های پلی پروپیلن و تمیز بهداشتی و آماده‌سازی یک محیط تاریک و مرطوب با دمای ۲۸ تا ۳۵ درجه سانتیگراد اشاره کرد.

به طور کلی کاشت قارچ ها در محیط های کوچک انجام می شود و به همین جهت برای پرورش آن ها به هزینه زیادی نیاز نیست.

استریلیزه بودن سالن و بستر کشت قارچ

بستر مصنوعی قارچ گانودرما را می توان با سبوس گندم، کاه و یا خاک اره فراهم کرد. در ابتدا برای کاشت قارچ گانودرما باید کیسه های پر از کاه بهداشتی و تمیز تهیه کرد. کاه تهیه‌شده باید کاملا تمیز باشد تا از بیمارها و نفوذ ترکیبات سمی جلوگیری به عمل آورد.

در صورتی که دسترسی به کاه تمیز ممکن نباشد، می توان از خاک اره استفاده کرد و درون کیسه ها را پر کرد. برای آنکه خاک اره همچون کاه عمل کند در ابتدا باید آن را با خاک اره و سبوس گندم ترکیب کرد و به بالا بودن رطوبت آن بسیار دقت کرد.

پرورش و کاشت قارچ گانودرما

همچنین باید به خاک اره مقدار کلسیم فسفات و کلسیم کربنات نیز اضافه شود تا شرایط مناسبی برای پروش قارچ به وجود آید. کیسه ای که برای کاشت قارچ گانودرما مورد استفاده قرار می گیرد، باید پلی پروپیلین باشد.

 

پس از آنکه کیسه با ترکیبات مذکور پر شد، باید دهانه آن با نخ محکم دوخته شود. برای آن که کیسه‌ها بطور کامل استریل و بهداشتی باشد، آنها را در حدود ۲ ساعت در فشار ۲۲ اتمسفر در اتوکلاو قرار می‌دهند.

پرورش و کاشت قارچ گانودرما

کاشت بذر قارچ گانودرما

پس از آن که کیسه ها به طور کامل بهداشتی و استریل شدند، باید آن ها در مکان بهداشتی قرار داد تا خنک شوند. پس از آنکه کیسه ها خنک شد، باید بذر قارچ استاندارد گانودرما را روی کیسه ها ریخت.

سپس کیسه ها را باید در محلی تاریک و مرطوب که دارای دمای ۲۸ تا ۳۵ درجه سانتیگراد است، قرار داد. محیطی که قارچ ها درون آن قرار می گیرند باید از دی اکسید کربن بالایی برخوردار باشد.

پس از گذشت چند هفته می توان شاهد رویش میلیون ها میلسیوم قارچ بود که در هر کیسه رشد کرده اند. در این مرحله قارچ به تاریکی مطلق و دی اکسید کربن نیاز دارد.

بریدن سر کیسه‌ها قارچ گانودما

حالا باید قسمت بالای کیسه را بریده تا قارچ ها از فضای بهتری برای رشد برخوردار شوند. تشخیص زمان صحیح این کار بسیار مهم است. بهترین زمان این‌کار، زمانی است که ملیسیوم ها نیمی از کیسه را گرفته باشند.

انتقال به سالن قارچ گانودرما

در این مرحله نوبت به انتقال کیسه ها به سالن اصلی رشد است. کیسه‌ها باید به صورت منظم در قفسه‌ها یا در بستر زمین چیده‌شوند.

 

رطوبت سالن باید بیشتر از ۸۵ درصد باشد و کیسه ها روزانه دو بار آبیاری شوند. حداقل یک هفته لازم است تا کلاهک قارچ گانودرما نمایان شود. در این زمان باید دمای سالن و رطوبت را کم کرد.

قارچ ریشی یا گانودرما خواص فراوانی برای سلامتی دارد.

ازجمله خواص قارچ گانودرما می‌توان به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرطان‌ها اشاره کرد.

 

برداشت اولیه قارچ گانودرما

پرورش قارچ ریشی یا گانودرما به دلیل پایین بودن سرعت رشد این قارچ، نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. بعد از ظاهر شدن کلاهک قارچ و هنگامی که نوار سفید رنگ اطراف کلاهک محو شد زمان اولین چینش قارچ است.

زمانی که کلاه زرد رنگ قارچ تشکیل شد، باید دما و رطوبت محیط کاهش یابد تا قارچ دچار فساد و تخریب نشود. زمانیکه رنگ قارچ ریشی، قرمز یا قهوه‌ای شد، می‌توان آنها را برداشت کرد و مورد استفاده قرار داد.

پس از آن که قارچ ها به این رنگ رسیدند، می توان آن ها را برداشت کرد. به طور کلی باید اشاره کرد که زمان کاشت تا برداشت قارچ گانودرما در حدود یک ماه طول می کشد.

بازگشت به مرحله چهارم

بلافاصله بعد از برداشت قارچ ها بهتر است آنها را کامل خشک کنید. عملیات خشک کردن می تواند از دمای ۳۵ درجه و زیر ۵۰ درجه انجام شود و سپس در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

قارچ گانودرما از قارچ هایی است که پس از برداشت خشک می شود. به همین علت باید آن را به سرعت مورد استفاده قرار داد. به منظور پرورش دوباره قارچ گانودرما و شکل گیری پین هدها، باید شرایط را به حالت اولیه باز گرداند. بهتر است خاک اره یا کاه تازه استفاده شود تا محیط مناسبی برای رویش مجدد قارچ ها فراهم شود و بتوان به محصول باکیفیتی دست یافت.

میزان برداشت قارچ گانودرما در بستر مرطوب ۶ تا ۱۲ درصد و در بستر خشک تا ۳۳ درصد است.

کاشت بذر گانودرما
قارچ گانودرما

آلودگی گانودرما حین کشت و برداشت

اگر کیسه ها استریل نباشد و یا کاشت بذر اصولی انجام نشده باشد، موجب ورود آلودگی به محیط کشت می شود و کپک هایی مانند نوروسپورا و تریکودرما تولید می کند.

مستند آموزش تولید قارچ گانودرما

 

 

برداشت قارچ گانودرما

همراه با ما شیوه برداشت قارچ گانودرما را از نزدیک مشاهده کنید.

 

 

الزامات پرورش گانودرما

شرایط و الزمات پرورش قارچ گانودرما در برنامه خوشه چین از رادیو اقتصاد

 


تجارت ۲٫۶ میلیارد دلاری قارچ گانودرما

شاید ذکر این مطلب در نوع خود جالب باشد که تجارت قارچ گانودرما یا قارچ ری‌شی دارای بازار جهانی حدود ۲٫۱۶ میلیارد دلار، یعنی چیزی حدود۲ درصد از میزان کل فروش مواد غذایی در سراسر جهان است.

در تازه‌ترین تحقیقات و دستاوردها، دانشمندان محصولات قارچ جاودانگی ۲۰ کارخانه را که شامل قرص، کپسول، چای و دیگر محصولات مصرفی آن هستند را به همراه ۱۷ کیت پرورش این قارچ مورد آزمایش و بررسی قرار داده‌اند.

به دنبال این بررسی‌ها متوجه شده‌اند که هیچ‌کدام از این محصولات تجاری خالص نیستند! بلکه انواع دیگری از قارچ‌ها نیز در تهیه آنها استفاده‌ شده است.

طبق تحقیقات اولیه‌ای که انجام‌شده است؛ مصرف عصاره قارچ ریشی روزانه به مدت ۱۲ ماه باعث کاهش تعداد تومور در افراد مبتلابه آدنوم های کولورکتال می‌شود.

همچنین در مقاله‌ای که توسط موسسه کاکرین منتشر شده و حاصل تحقیق متخصصانی از دانشگاه لیورپول بر روی خواص درمانی این قارچ بوده، تأثیرات مثبتی در اثر استفاده از این قارچ بصورت جانبی برای کمک به روش‌های معمول درمان سرطان دیده‌ شده‌است.

گفتنی است، بر اساس برخی تحقیقات علمی نیز ثابت کرده‌اند، مصرف یک محصول خاص قارچ ریشی (گانوپُلی) روزانه به مدت ۱۲ هفته باعث کاهش میزان هموگلوبین می‌شود. اما میزان قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش نمی‌دهد.


تصاویر قارچ گانودرما

چینی‌ها معتقدند که این قارچ نماد زندگی شاد، شانس، سلامتی و طول عمر و حتی جاودانگی است. این قارچ در طب سنتی، جهت درمان بی‌خوابی، تنگی نفس، تقویت حافظه، بیماری‌های کلیه و کبد، ورم مفاصل، آسم مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مولف

گردآوری، ترجمه و تحریر از تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز است.

برای آشنایی بیشتر با قارچ های دارویی، هاگ را دنبال کنید.

‫5 دیدگاه ها

  1. سلام
    این متن مملو از اشتباه می باشد.
    مگر می شود سالن کشت را استریل کرد
    برای استریل کردن بستر کشت گانودرما و یا هر محیط غذایی دیگر دما بخار آب باید ۱۲۴ درجه باشد که در فشار یک و نیم اتمسفر این دما حاصل می شود. در این متن فشار استریل کردن را ۲۲ اتمسفر ذکر کرده اند که جای بسیار تعجب دارد. چرا مطالبی می نویسید که در حوزه تخصص شما نیست؟

    1. سلام و عرض ادب
      ممنون از دقت نظر شما
      موردی را که فرمودید بررسی می کنیم و در صورت اشتباه بودن تصحیح خواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + هجده =