اخبار عمومی و گزارش

هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی را جدی بگیرید

5 برابر شدن آمار مسمومیت

هر ساله علیرقم هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی، باز هم در فصل بهار شاهد تعداد زیاد مسمومیت های اتفاق افتاده با قارچ سمی در بین مردم هستیم. اما امسال با توجه به بارش های صورت گرفته، این قضیه جدی‌تر بوده و شاهد 5 برابر شدن آمار مسمومیت با قارچها هستیم!

به دنبال بارش باران در فصول بهار و پاییز، گونه‌های متعددی از قارچ‌های خودرو در فضاهای باز از جمله باغچه منازل، مزارع، مراتع، باغات و جنگل‌ها شروع به روییدن می‌‎کنند.

قارچ هایی که شاید ظاهری شبیه به قارچ های خوراکی داشته باشند، اما نباید فریب ظاهر آنها را خورد. متاسفانه گاهی اوقات کودکان و برخی افراد ناآگاه بدون توجه به هشدارهای لازم درباره قارچهای خودرو و سمی، اقدام به مصرف خوراکی این قارچ های وحشی نموده و سبب بروز حوادث ناخوشایند میشوند.
لازم به ذکر است که بعضی از این قارچها نه تنها باعث مسمومیت، بلکه باعث مرگ نیز خواهند شد.

بنابر اعلام روابط عمومی اورژانس کشور، متاسفانه از اول سال تاکنون شاهد 233 مورد مسمومیت و 3 مورد فوت ناشی از این مسمومیت ها بوده‌ایم. آخرین مورد این فوت شدگان یک کودک 4ساله در شهرستان نهاوند بود که علیرقم انتقال به بیمارستان شیراز برای مداوا، متاسفانه جان سپرد.

با توجه به حساسیت موضوع و برای آگاهی بیشتر مردم در این زمینه، صحبت‌های چند تن از صاحبنظران در زمینه قارچ‌های سمی را در ادامه میشنویم.

آمار مسمومیت با قارچ خودرو و سمی در کشور از ابتدای سال 1403
آمار مسمومیت با قارچ در کشور از ابتدای سال 1403

از مصرف قارچهای خودرو خودداری کنید

آناهیتا علیزاده، فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: ممکن است در فصل بهار که خانواده‌ها برای گشت و گذار به طبیعت می‌روند و یا حتی در باغچه منازل، با قارچ‌های خودرو مواجه شوند که توجهشان را به خود جلب کند.

وی افزود: اما خواهش ما از خانواده‌ها این است که به هیچ عنوان قارچ‌های وحشی ناشناخته را مصرف نکنند و تنها قارچ‌های پرورشی را مصرف کنند؛ زیرا قارچ‌های ناشناخته در فضای باز، اغلب سمی بوده و قابل اعتماد نیستند.

علیزاده ادامه داد: بسیاری از قارچ‌های سمی هیچ مشخصه خاصی ندارند که از روی آن بتوان سمی یا غیرسمی بودن آن را تشخیص دهیم. مثلا قرار نیست که قارچ سمی بوی بد یا ظاهر بدی داشته باشد و حتی برخی از قارچ های سمی مانند آمانیتا ویروسا (معروف به کلاهک مرگ) مزه خوبی هم دارند! پس از روی علائم ظاهری نمیتوان تشخیصی درباره قارچ ها داد.

حتی در کتاب‌ها و منابع علمی بیان شده که با تجربه‌ترین قارچ‌شناسان نیز ممکن است آن‌ها را با هم اشتباه بگیرند، بنابراین اصلا نباید به تجربه و تشخیص خودمان استفاده کنیم؛ زیرا مشخصات ظاهری برخی از آنها بسیار فریبنده است.

فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: درست است که در بعضی منابع به طور کلی مشخصاتی از جمله رنگی بودن به طور مثال سمی بودن قارچ‌های قرمز، دارای لکه‌، بزرگ و سفید و… قید شده اما هیچ کدام از این موارد قطعی نیست و بسته به محل رویش و شرایط محیطی ممکن است متفاوت باشد. بنابراین تشخیص قارچ سمی از خوراکی برای اغلب افراد ممکن نخواهد بود.

وی با اشاره به چند باور اشتباه در رابطه با قارچ‌ها تصریح کرد: اینکه فردی از دوستان و یا اعضای خانواده قارچی را مصرف کند و مشکلی برای وی ایجاد نشود، دلیل این نیست که همان قارچ برای ما مشکلی ایجاد نکند؛ زیرا آنزیم‌های بدن افراد با هم متفاوت بوده و ممکن است واکنش دو نفر نسبت به یک قارچ بسیار متفاوت باشد. بنابراین هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی را بسیار جدی بگیرید.

پختن قارچ سمی بی‌فایده است

علیزاده در ادامه عنوان کرد: حرارت و پختن، سم قارچها را از بین نمیبرد! تصور اینکه با پختن، سرخ کردن، آب‌پز کردن و… سم موجود در قارچ از بین می‌رود، کاملا اشتباه است. سم قارچ‌ها به ویژه گروه بسیار خطرناک خانواده قارچ آمانیتا که به قارچ های خوراکی بسیار شباهت دارد و در کشور ما به وفور یافت میشود، به هیچ وجه از بین نمی‌رود و تنها معدودی از قارچ‌ها این ویژگی را دارند.

طبقه بندی قارچهای خودرو و سمی

فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: قارچ‌های سمی چندین گروه هستند. تاکنون حدود 14 الی 15 نوع قارچ سمی و بسیار سمی گزارش شده و در منابع آمده که یکی از گروه‌های قارچ‌های بسیار سمی آمانیتا هستند که در کشور ما باعث مرگ‌ومیر چندین نفر شده‌اند و بهترین کشورهای دنیا علی‌رغم درمان‌های کاملی که دارند اما باز هم نمی‌توانند فرد را نجات دهند.

وی اضافه کرد: گروه آمانیتاها بسیار خطرناک هستند زیرا اغلب سفید رنگ بوده و به قارچ های خوراکی شباهت زیادی دارند. یکی از مشخصه‌های بارز خانواده قارچ آمانیتا این است که علائم مسمومیت با آنها 3 الی 5 ساعت بعد از مصرف شروع می‌شود و چون چند ساعت از مصرف گذشته، خانواده فکر نمی‌کند که علائم مربوط به مصرف قارچ است.

علائم شامل تهوع و استفراغ، اسهال و استفراغ و بعد علائم گوارشی شدید است و سایر علائم به دنبال آن می‌آید. علائم درگیری چند سیستم از جمله کبد، کلیه و ریه‌ها را به دنبال دارد، بیشتر بیماران ما مسمومیت شدید کبدی را تجربه می‌کنند و متاسفانه ممکن است منجر به مرگ آن‌ها شود.

مسمومیت با قارچهای خودرو و سمی میتواند منجر به آسیبهای دائمی به بدن و حتی مرگ شود

علیزاده گفت: چند ماه پیش در مشهد کودک پنج ساله‌ای با وجود اینکه چندین روز در آی‌سی‌یو تحت سطح بالایی از درمان بود اما متاسفانه فوت کرد. این کودک از همان قارچی مصرف کرده بود که پدرش و دیگر اعضای خانواده هم استفاده کرده بودند. اعضای خانواده هم مسموم شدند اما شدت مسمومیت در آنها کمتر بود و زنده ماندند.

فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: گروه دوم قارچ‌های سمی، گروهی هستند که ممکن است علائمی شبیه تشنج داشته باشند.

انواع مجیک ماشروم نیز در رده قارچهای سمی طبقه بندی میشوند که بیشتر مورد توجه جوانان بوده و ممکن است باعث توهم و هذیان در افراد شود که آنها هم در صورت مصرف زیاد یا تداخل با دیگر عوامل، می‌توانند به نوبه خود خطرناک باشند.

در صورت مسمومیت قارچی چه باید کرد

بهترین اقدام بعد از مصرف قارچ سمی مراجعه به مراکز درمانی در اولین فرصت است.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات این است که مردم هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی را جدی نمیگیرند و وقتی بیمار با علائم مسمومیت به مراکز درمانی مراجعه می‌کند، شرح حال واضحی مبنی بر اینکه در فضای باز و طبیعت بوده و از قارچ‌های خودرو استفاده کرده نمی‌دهد، زیرا بسیاری از افراد تصور نمی‌کنند این علائم ممکن است مربوط به مصرف قارچ باشد.

علیزاده ادامه داد: بهترین اقدام بعد از مصرف قارچ و داشتن علائم این است که سریع در اولین فرصت به اولین مرکز درمانی مراجعه کنند، حتما شرح حال کاملی از خود به پزشک ارائه دهند و از درمان‌های خودسرانه و مصرف داروهایی که اطلاعاتی در مورد آن‌ها ندارند، پرهیز کنند.

فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص آمار مسمومیت‌ها توسط قارچ در مشهد گفت: از ابتدای سال جاری مورد جدی مسمومیت با قارچ سمی در مشهد نداشتیم اما 5 تا 6 مورد مشکوک گزارش شده است. سال گذشته نیز 8 تا 10 مورد مسمومیت با قارچ سمی داشتیم که متاسفانه یک مورد منجر به فوت شد.

 

بیش از ۱۰۰ گونه قارچ خودرو سمی و یا کشنده وجود دارد

حمیدرضا پوریان‌فر، مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه قارچ‌های چتری (کلاهک‌دار) از نظر ایمنی غذایی برای انسان به دو دسته “خوراکی” و “مضر تا سمی و کشنده” تقسیم‌بندی می‌شوند، اظهار کرد: از نظر تحقیقات علمی، در مجموع 140 هزار گونه مختلف قارچ چتری در دنیا وجود دارد که فقط 14 هزار گونه از آن‌ها از نظر زیست‌شناسی شناخته شده‌اند. یعنی تنها 10 درصد از گونه‌های قارچ‌های چتری توسط زیست‌شناسان مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته‌اند.

وی افزود: از این تعداد 2000 گونه قارچی برای سلامت انسان خطری ایجاد نمی‌کند. 100 گونه از قارچ‌های چتری دارای درجاتی از سمی بودن برای انسان از دردهای شکمی تا حد کشندگی است و تعداد بسیار زیادی نیز هنوز از نظر اثرات بر انسان ناشناخته هستند.

پوریان‌فر ادامه داد: سمی بودن قارچ‌های چتری از نظر سیستم تکاملی پدیده‌ای کاملا طبیعی بوده، زیرا کلاهک قارچ‌ها در حقیقت اندام زایشی و محل تولید اسپورها است که بقای نسل قارچ را تضمین می‌کند، بنابراین وجود ترکیبات شیمیایی سمی در آن‌ها ممکن است یک سیستم دفاعی برای فراری دادن شکارگرهایی باشد که از قارچ‌ها تغذیه می‌کردند، نه یک غذای خوراکی برای انسان.

مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: اطلاعات مردم در مورد قارچ‌های خودرو (قارچ‌های وحشی) با گیاهان دارویی خودرو متفاوت است. ما ایرانی‌ها سابقه چند هزار ساله در مورد تشخیص گیاهان دارویی بومی داریم و معمولا اشتباه مرگباری در خصوص مصرف یک گیاه دارویی نمی‌کنیم، از طرف دیگر تغییرات ژنتیکی زیادی نیز در گیاهان دارویی رخ نمی‌دهد. اما قارچ ها متفاوتند و حتی ممکن است یک قارچ خوراکی با جذب مواد مضر از محیط رشد، باعث ناراحتی شود.

به تشخیص خود و اینترنت اعتماد نکنید

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه تغییرات ژنتیکی متعددی در قارچ‌های چتری اتفاق می افتد، شناسایی دقیق آن‌ها در ایران سابقه معتبری ندارد و اطلاعات دقیق در مورد تشخیص قارچ‌های خوراکی و غیر خوراکی (مضر یا کشنده) تنها از مبادی معتبر به ویژه متخصصان قارچ‌شناس دارای سوابق تحقیقاتی و علمی، نه اطلاعات شبه علمی یا غیر علمی منتشر شده در فضای مجازی به دست می‌آید.

پوریان‌فر اضافه کرد: گاهی ممکن است پس از مدتی دقیقا در همان منطقه و محلی که در گذشته قارچ خوراکی روییده، قارچ سمی رشد کند؛ بنابراین توصیه اول در بسیاری از کشورها و از جمله ایران این است که هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی را جدی گرفته و از مصرف قارچ‌های وحشی در طبیعت خودداری شود.

مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: کلاهک یا همان میوه قابل رویت قارچ‌های چتری دارای یک شبکه پیچیده و در هم تنیده میسلیومی است که در زیر خاک منطقه می‌روید یا داخل چوب درختی که روی آن دیده می‌شوند، وجود دارد. علاوه بر اینکه این شبکه میسلیومی قادر به جذب برخی عناصر سنگین و سمی از خاک بوده، ممکن است قارچ‌ها در صورت سازگاری ژنتیکی از طریق میسلیوم‌های خود تبادلاتی انجام دهند که نتیجه آن تولید کلاهکی با خواص سمی برای انسان باشد.

حرارت و پختن قارچ سم موجود در آن را از بین نخواهد برد
حرارت و پختن قارچ سم موجود در آن را از بین نخواهد برد

عوارض مسمومیت و زمان آن

وی در خصوص بازه عوارض و بازه زمانی تاثیرات مضر قارچ‌های غیر خوراکی از مضر تا سمی بر بدن گفت: این عوارض از سردردهای ساده، خارش، افت فشار خون و عوارض معدوی-روده‌ای شامل اسهال، استفراغ و دردهای شکمی تا اثرات مخرب بر اندام‌های حیاتی به ویژه کبد، کلیه، مغز و در نهایت کما و حتی مرگ متغیر است.

پوریان‌فر تصریح کرد: بازه زمانی عوارض به ویژه عوارض کم‌خطرتر مثل سردرد، افت فشار خون و معدوی-روده‌ای ممکن است از حدود 20 دقیقه پس از مصرف تا یک روز پس از مصرف شروع شود، اما بازه زمانی عوارض مرگبار معمولا از حدود 6 ساعت پس از مصرف تا حتی یک هفته پس از مصرف متغیر است، بنابراین در صورت مصرف قارچ خودرو در طبیعت و احتمال بروز عوارض فرد باید حداقل تا 2 هفته نسبت به علایم آگاه و هوشیار باشد و در صورت بروز علایم مشکوک بلافاصله به اورژانس مراجعه کند.

مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه برای تشخیص قارچ‌های کلاهک‌دار، نیازمند شناسایی رده‌بندی علمی آن‌ها هستیم، عنوان کرد: ممکن است افراد بدون توجه به شباهت‌های بین قارچ‌های مختلف در طبیعت، آن‌ها را چیده و مصرف کنند اما یک قارچ‌شناس به تمامی شرایط مانند محل رویش قارچ، شاخص‌های مختلف مورفولوژیک در بافت کلاهک و بسیاری موارد دیگر توجه می‌کند.

 

تشخیص انواع خوراکی قارچ از انواع سمی آن بسیار مشکل است

علی شکاری، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری خراسان رضوی نیز در خصوص قارچ‌های سمی اظهار کرد: با توجه به اینکه فصل بهار مردم بیشتر در طبیعت حضور دارند و از طرفی گیاهان دارویی و قارچ‌های خودرو در بیشتر عرصه‌های طبیعی رشد می‌کند، ممکن است افرادی از این گیاهان و قارچ‌ها استفاده خوراکی کنند.

وی افزود: قارچ‌های سمی همه ساله در بهار می‌رویند که ممکن است افراد بدون توجه به هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی، نداشتن شناخت و آگاهی از نوع قارچ آن را مصرف کرده و باعث بروز مشکلاتی از جمله مسمومیت‌های شدید و گاهی مرگ شوند. قارچ‌های سمی از نظر خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، مزه و… شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص انواع خوراکی قارچ از انواع سمی آن بسیار مشکل و تنها توسط متخصصان مجرب قارچ‌شناسی مقدور است.

شکاری با اشاره به اینکه هر ساله مواردی از مسمومیت با قارچ‌های سمی گزارش می‌شود، تصریح کرد: قارچ‌ها پادزهری ندارند که بتوان برای درمان استفاده کرد و درمان آن سخت است.

یکی از باورهای اشتباه این است که افراد فکر می‌کنند با حرارت و جوشاندن، سمی بودن این قارچ‌ها برطرف می‌شود اما واقعیت این است که نه تنها با جوشاندن، سمی بودن آن برطرف نمی‌شود، بلکه ممکن است با دما دُز سم آن حتی افزایش هم پیدا کند.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: یکی از تصورات اشتباه دیگر که در بین عموم رایج بوده این است که چون این قارچ‌ها برای حیوانات و پرندگان سمی نیستند، پس برای انسان هم مشکلی ایجاد نمی‌کنند، در صورتی که اینگونه نیست و ممکن است این قارچ‌ها برای حیوانات مشکلی نداشته باشند، اما برای انسان مشکل‌ ایجاد کنند. علاوه بر موضوع سمی بودن قارچ‌ها موضوع دیگر تخریب طبیعت است که برداشت قارچ‌های خودرو با از بین بردن تنوع زیستی به اکوسیستم‌ها آسیب می‌زنند.

وی در خصوص تنوع قارچ‌ها و به خصوص قارچ‌های سمی در استان گفت: پراکنش بسیار زیاد است و آمار دقیقی از قارچ‌های سمی در دست نداریم، عموما قارچ‌ها تنوع زیادی دارند. قارچ‌ها به واسطه هاگ تکثیر می‌شوند، بنابراین ممکن است در هر جایی رشد کنند و بعضی گونه‌ها 40 تا 50 سال در منطقه وجود داشته باشند.

خوردن قارچهای خودرو و سمی میتواند منجر به مرگ شود

هشدار اورژانس در خصوص مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی در فصل بهار

دکتر علی یزدانی، رئیس مرکز اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیش از این در اطلاعیه‌ای نسبت به عوارض خطرناک مسمومیت با قارچ‌های سمی هشدار داده بود.

وی در این اطلاعیه اظهار کرد: همه ساله با شروع فصل بهار و به دنبال بارندگی‌های فصلی در دامنه کوهستانی و به خصوص در مناطق باغی و روستایی شاهد رویش قارچ‌های خودرو در دامنه طبیعت هستیم که از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه قارچ‌های خوراکی هستند، به همین دلیل مصرف آن‌ها همه ساله موجب مسمومیت تعداد زیادی از شهروندان می‌شود.

یزدانی بیان کرد: مصرف این قارچ‌ها می‌تواند به بروز علایمی چون تهوع، استفراغ، دل‌درد، علائم گوارشی و یا در برخی موارد به نارسایی کبدی و حتی مرگ منجر شود. رواج مصرف انواع مختلف قارچ تحت عنوان مجیک ماشروم به عنوان یک ماده محرک در میان جوانان، مخاطراتی از قبیل بروز اختلالات روانی، توهم ، تشنج، اختلالات رفتاری و آسیب زدن به خود و دیگران را به همراه دارد.

رئیس مرکز اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: متاسفانه عوارض و اختلالات روانی مصرف این مواد غیرقابل پیش‌بینی و غیر قابل کنترل بوده و ممکن است ماه‌ها و سال‌ها بعد از مصرف به صورت ناگهانی و خودبه‌خودی ظاهر شوند.

وی خاطرنشان کرد: از مردم درخواست داریم هشدارها درباره قارچهای خودرو و سمی را جدی بگیرند و با توجه به خطرات و عوارض مرگبار و جبران‌ناپذیر مسمومیت با قارچ‌، تنها از قارچ‌های خوراکی تولید شده توسط کارخانه‌های معتبر استفاده کرده و از مصرف سایر انواع قارچ خودداری کنند.

علی‌رغم هشدارهایی که هر ساله در زمینه قارچ‌های خودرو و سمی صادر می‌شود اما برخی افراد علاقمند به جمع‌آوری این قارچ‌ها هستند و جمع‌آوری قارچ نوعی سرگرمی برای آن‌ها محسوب می‌شود. این سرگرمی ممکن است عواقب ناگواری هم داشته باشد، بنابراین بهتر است با افزایش آگاهی افراد و به خصوص کودکان در این زمینه، از عواقب ناگوار آن جلوگیری شود.

 

منبع: ایسنا

جدیدترین اخبار عمومی و گزارش ها درباره قارچ را در مجله خبری-آموزشی هاگ دنبال کنید.
امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه