قارچ‌ های دارویی

آشنایی کامل با قارچ ستاره زمینی + آرایه شناسی

قارچ ستاره زمینی با نام علمی Geastrum یک قارچ غیرخوراکی می باشد که در برخی نقاط جهان، از جمله ایران میروید. به دلیل شکل ظاهری و پوسته باز آن، شاید در نگاه اول تصور کنید که یک گل بزرگ است ولی در حقیقت قارچ میباشد.

آرایه‌شناسی

  • فرمانرو: Fungi
  • دسته: Basidiomycota
  • رده: Agaricomycetes
  • راسته: Geastrales
  • تیره: Geastraceae
  • سرده: Geastrum
  • گونه: (Geastrum coronatum (about 50 types
  • نام علمی: Geastrum

دلیل نامگذاری قارچ ستاره زمینی، شکل خاص آنها پس از باز شدن پوشش خارجی قارچ است. اندام تولید هاگ (Basidiocarp) در این‌گونه قارچ‌ها مانند سایر خویشاوندان نزدیکش، کروی شکل است و درون یک پوشش قرار دارد.

در واقع، نحوه باز شدن پوشش خارجی قارچ ستاره زمینی، به آن شکلی ستاره‌ای می‌دهد. در این زمان، هاگ‌ های رسیده در اثر برخورد قطرات باران یا تماس حیوانات با اندام هاگزا (تولیدکننده هاگ یا اسپور) و از طریق منفذی که بالای آن قرار دارد، خارج و در هوا پخش می‌شوند. این قارچ، مثال جالبی از سازگاری موجودات زنده با محیط زندگیشان را نشان می‌دهد.

پراکنش قارچ ستاره زمینی در ایران، در پوشش‌های جنگلی استان‌های مازندران، گیلان و گلستان، و زمان رویش آن پاییز است.

اندام بارده قارچ ستاره زمینی

اندام بارده یا گاستروکاپ (Gastrocarp) قبل از تکامل و شکافته شدن دیواره‌ی بیرونی به شکل کروی و به‌اندازه‌ی ۴۵-۱۵ میلی‌متر نمایان است. دیواره‌ی درونی اندام بارده یا اندوپریدیوم (Endloperidium) به شکل یک کیسه‌ی محتوی بازیدیوسپورها، به‌اندازه‌ی ۱۰ تا ۳۰ میلی‌متر و به رنگ خاکستری تیره قابل رویت است.

اندوپریدیوم در قارچ ستاره زمینی، بدون پایه است. پیرامون دهانه‌ی کیسه‌ اسپور یا اصطلاحاً پریستوم که محلی برای آزاد شدن اسپورها میباشد، در این‌ گونه فاقد شیار است.

دیواره‌ بیرونی یا اگزوپریدیوم (Exoperidium) به شکل زوائد ستاره‌ای شکل شکافته می‌شود. تعداد این زوائد در این‌ گونه معمولاً بین ۱۵-۵ است.

اندام بارده این‌گونه هیگروسکوپیک (Hygroscopic) بوده و به‌محض خشک شدن شرایط محیطی با انتقال نمونه به هرباریوم زوائد ستاره شکل به سمت بالا جمع و کیسه‌ی اسپور را دربرمی گیرد.

بازیدیوسپورها کروی و به قطر ۵/۱۰ – ۵/۷ میکرومتر هستند و به‌وسیله‌ی یک پوشش ظریف از زوائد زگیلی پوشیده شده‌اند.

خواص دارویی قارچ ستاره زمینی

علی‌رغم مطالعات گسترده بر روی گروه‌های مختلف قارچی به‌ منظور استخراج ترکیبات مؤثر و بررسی اثرات احتمالی دارویی، تحقیقات بر روی گروه قارچ‌هایی که اصطلاحاً تحت عنوان این قارچ (Earth Stars) شناخته می‌شوند، انجام نگرفته بود.

تحقیقات معدود محققان طی سال‌های اخیر، نشانگر وجود گلوکان ها به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین پلی ساکارید های موجود در قارچ‌ها، در قارچ ستاره‌ی زمینی A. hygrometricus است.

ترکیب AE2 استخراج‌شده از این قارچ، از طریق عملکرد ماکروفاژها و سلول‌های NK موجب کنترل رشد سلول‌های توموری و کاهش گسترش آن در میزبان‌های موردبررسی می‌گردد (2010,.Mallick et al).

با قارچ های دارویی در هاگ آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه