انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی
انجمن قارچ اولین تشکل صنفی صنعت قارچ کشور است. انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی کشور به همت و تلاش 14 نفر از بزرگان صنف در تاریخ 1373/01/27 به منظور حمایت از تولید و رشد این صنف تاسیس گردید.
البته روند تشکیل انجمن از سال 1372 کلید خوردهبود بصورتیکه ابتدا در سال 1372 با حضور 14 نفر از پرورشدهندگان قارچ، هیئت مؤسس انجمن قارچ خوراکی تشکیل شد و با پیگیریهای مستمر در تاریخ 1373/01/27 انجمن به صورت رسمی از طرف اداره کل سازمانهای کارگری و کارفرمایی وزارت کار و امور اجتماعی تأسیس شد.
موسسین انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ به شرح زیر می باشند:
- زنده یاد بهروز پیرایش ملقب به پدر قارچ ایران (قارچ ایران)
- زنده یاد دکتر حمید درخشانی (قارچ ملارد)
- دکتر محمد حسن افشار ( قارچ بیتا)
- مهندس رضوی (قارچ مهرچین)
- مهندس سیدی (قارچ جلگه صدف)
- مهندس کمالی (قارچ پرند)
- مهندس ترابی (قارچ یاس)
- مهندس پروین (قارچ سینا)
- زنده یاد کاپیتان زند (قارچ مروارید)
- مهندس ارسلانی (قارچ امیرارسلان)
- مهندس عباس رنجبر (قارچ آسیا)
- مهندس حیدری (قارچ کیمیای خانواده)
- مهندس کریمی (قارچ گلیاد)
- مهندس خواجویی (شرکت پروتوکشت)
لزوم تأسیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی
انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی با سابقه کوتاهی که دارد توانست از اعتبار در بین تولیدکنندگان سازمانها و نهادهای دولتی برخوردار گردد. این انجمن صنفی همچون دیگر تشکلهای صنفی به لحاظ لزوم هماهنگی بین تولیدکنندگان از یک سو و ارگانها و نهادهای دولتی از سوی دیگر تشکیل گردید. در بین سالهای 1362 تا 1372 وزارت جهاد کشاورزی بیشترین پروانه تأسیس تولید و پرورش قارچ را صادر کرد و واحدها یکی پس از دیگری احداث شد. در این حال کمبود اولین تشکلی که بتواند چه در بخش آموزش و فرهنگ و چه در زمینهٔ تولید، مشکلات و نیازهای آن را با توجه به نیازهای روز با ارگانهای ذیربط برقرار سازد احساس گردید.
بدین لحاظ در سال 1372 انجمن تولیدکنندگان قارچ خوراکی با حضور تعدادی از واحدهای عضو در وزارت کار و امور اجتماعی ثبت شد و فعالیت خود را در بخشهای (هماهنگی ارتباطات با سازمانهای دولتی و بانکها- آموزش اعضا از طریق برگزاری کلاسهای دورهای در داخل و خارج از کشور- تبلیغ و فرهنگسازی عمومی- شناخت بازار و نیازهای تولید…) آغاز نمود و طی 29 سال فعالیت توانسته به عنوان یکی از فعالترین انجمنهای صنفی کشور قرار گیرد.
وظایف و اختیارات انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی
- کوشش جهت استیفای حقوق صنفی و خواستههای مشروع و قانونی اعضا
- جمعآوری اطلاعات ، بررسی و تحقیق دربارهی مشکلات ، شناخت نیازها و اولویتهای پرورش قارچ خوراکی دکمهای در کشور در ارتباط با هدف انجمن
- برنامهریزی برای تامین نیازها ،توسعه و گسترش فعالیتها
- کوشش در ارتقای ظرفیت پرورش قارچ خوراکی دکمهای و انتقال دانش فنی و نوآوری در روشهای پرورش قارچ و تولید ماشینآلات
- سعی در بهبود و کیفیت تولید با بررسی شناخت و استقرار روش های نوین کنترل کیفیت
- کوشش در جهت ارتقای سطح آگاهی و مهارت نیروی انسانی شاغل در پرورش قارچ، اعطای کمک های آموزشی به اعضا و همکاری با مراکز آموزشی برای ایجاد هماهنگی بین نهادهای مهارتی با بخشهای آموزشی کشور
- همکاری در جهت تاسیس و تقویت شرکتهای تعاونی و صندوق قرضالحسنه مرتبط با وظایف انجمن
- عضویت و یا ایجاد ارتباط با تشکل و سازمانهای مربوط با اهداف انجمن در داخل یا خارج از کشور و در چارچوب فعالیتهای صنفی و قوانین و مقررات کشور
حق امتیاز و ارائهی خدمات
- جمعآوری حق عضویت و کمکهای داوطلبانه به ترتیبی که در اساسنامه مقرر شده است.
- ارائهی خدمات مشورتی و حقوقی در خصوص تهیهی تصویب نامهها، لوایح، طرحهای مربوط به قوانین مختلف مرتبط با وظایف انجمن به وزارتخانهها و سازمان های ذیربط.
- ارائه خدمات مشورتی به پرورش دهندگان قارچ در زمینهی روشهای تولید، طراحی واحدهای تولید پرورش قارچ خوراکی دکمهای، بهینه سازی واحدهای تولید قارچ موجود، مدیریت و چگونگی اجرای قوانین ذیربط به پرورش قارچ خوراکی دکمهای و استفاده درست از اختیارات و امتیازاتی که در قوانین به آنها تفویض شده است.
- کوشش در جهت رقابتی کردن تولیدات در داخل کشور و ایجاد فرصت و امکانات مورد نیاز برای صادرات فرآوردهها به خارج از کشور.
- تلاش در بالابردن سطح آگاهیهای پرورش دهندگان قارچ خوراکی دکمهای و نهادهای آن ،اشاعهی فرهنگ کار برای تولید و فرهنگ کارآفرینی.
- اعزام متخصصین قارچ برای گذراندن دورههای آموزشی و تکمیلی و بازدید از مراکز مدرن تولید قارچ، کمپوست و اسپان در خارج از کشور.
- دعوت از اساتید و متخصصین خارجی جهت ارائهی نظریات مشورتی به پرورش دهندگان قارچ خوراکی و تدریس در کلاسهای آموزشی داخلی.
- انجام مذاکرات لازم با تشکل های کارگری، انعقاد پیمان های دسته جمعی و ارائه ی پیشنهادهای مناسب به واحدها.
- دفاع از حقوق کارفرمایان مرتبط با وظایف انجمن در مراجع رسمی و غیررسمی.
انتخاب و گزینش شیوههای مطلوب برای تبلیغ، توزیع و بازاریابی محصولات قارچ خوراکی دکمهای در کشور و اشاعهی فرهنگ مصرف قارچ در جامعه و تدارک بازار مناسبی که در آن پرورشدهندگان قارچ دکمهای بتوانند سود معقول به دست آورند.
اهداف انجمن صنفی
فعالیت انجمن و اعتماد اعضا به این تشکل این باور را هرچه بیشتر بین اعضا تقویت ساخت که بتوانند همزمان با تولید و رقابت صنفی از دانش و تجربیات دیگر اعضا به لحاظ تقویت تشکل در داشتن اعضای توانمند در تولید برخوردار گردند.
انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی باسابقه کوتاهی که دارد توانست از اعتبار در بین تولیدکنندگان قارچ و سازمانهای دولتی برخوردار گردد که میتوان از ارتباط نزدیک این صنف با معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی نام برد.
با برقراری جلسات ماهانه نقطه نظرات هر دو به بحث و گفتوگو گذاشته و از نتایج حاصل از آن کلیه اعضا بهرهمند میشوند.
فعالیتهای انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی
دریافت اعتبارات، معرفی اعضا به سیستم بانکی، آموزش تولیدکنندگان و مشتاقان به تولید، ایجاد بسترهای آموزش و الگوسازی مصرف، شناخت مشکلات تولید و فروش، ارتباط با اعضا، هماهنگی ارتباط آموزش عالی با این بخش، کارشناسی واحدهای در حال احداث، دریافت و توزیع سهمیههای دولتی، ورود دانش فنی روز و انتقال با اعضا با همکاری نزدیک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی
در این زمینه هرساله گروهی از تولیدکنندگان قارچ برای دریافت آخرین آموزشها و متدهای پرورش قارچ به کشورهای صاحبنام مانند هلند اعزام میشوند. بهعلاوه کارشناسان مطرح اروپا به تقاضای انجمن وارد کشور میشوند و با بازدید از کارخانهها و رفع عیوب فنی و تکنیکی، آنان را در پیشبرد علمی و فنی یاری میکنند. راهنمایی مشتاقان به احداث واحدهای جدید برای جلوگیری از به ضررهای احتمالی سرمایههای ملی و شخصی و غیره از دیگر فعالیتهای این انجمن است.
در زمینه افزایش مصرف عمومی این انجمن با توجه به موارد مصرف گوناگون قارچ، الگوهای مصرف را ترویج کرد و با برگزاری برنامههای مختلف فرهنگی در نقاط مختلف، اجرای برنامههای آشپزی و همچنین چاپ کتاب آشپزی برتر توسط روابط عمومی انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی (که پرتیراژترین کتاب آشپزی کشور است)، سعی در افزایش مصرف داشته و در این امر نیز موفقیتهای چشمگیری بهدست آورده است.
قوانین و مقررات
- سایر وظایفی که با تصویب مجمع عمومی و در چارچوب قوانین و مقررات موضوعه کشور، برای انجمن تایید و به تصویب میرسد.
- طراحی بهترین و اقتصادی ترین روش پرورش قارچ خوراکی و بازاریابی آن.
- برگزاری سمینارها و اجلاسها به منظور تبادل اطلاعات علمی با مراکز تحقیقاتی، محققین و پرورش دهندگان قارچ در داخل و خارج از کشور.
- ایجاد ارتباط با سازمان ها و مقامات دولتی به عنوان نمایندهی اعضا و همکاری با آنها جهت حل مشکلات اعضا.
- در دسترس قرار دادن اطلاعات بستهبندی، برنامهریزی تولید، اعطای تسهیلات دولتی، طرحهای آموزشی، اطلاعات قانونی در خصوص پرورش قارچ دکمهای و مطالب زیست محیطی.
سالگرد تاسیس انجمن صنفی قارچ کشور
سخنان مجید نادری مدیر رسانه قارچ کشور به مناسبت 29 امین سالگرد تاسیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی