بررسی تأثیر آکتینومیست های کمپوست بر عملکرد قارچ دکمهای
پژوهشی از دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شناسایی و بررسی تأثیر آکتینومیست های کمپوست بر عملکرد قارچ خوراکی دکمهای، از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا مهندسان تولید همیشه به دنبال روشهایی برای افزایش راندمان تولید محصول قارچ هستند.
افزایش بازدهی کشت قارچ، منجر به افزایش درآمد و ادامه روند فعالیت مزرعه، میشود.
آکتینومیستها به ویژه گونههای گرمادوست به دلیل تواناییشان در تجزیه مولکولهای پیچیده مخصوصاً سلولز، لیگنوسلولز و لیگنین، در تهیه کمپوست مورد استفاده برای کشت قارچ خوراکی دکمهای از اهمیت ویژه برخوردارند.
با استفاده از تستهای مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و همچنین تکنیک تجزیه و تحلیل، قطعات DNA ریبوزومی تکثیر شده (ARDRA) شناسایی ایزولههای جداسازی شده از کمپوست قارچ خوراکی دکمهای انجام شد.
بیشترین آکتینومیستهای جداسازی شده از کمپوست قارچ خوراکی دکمهای به جنس استرپتومایسس تعلق دارند. وجود آنها دارای اهمیت زیادی در تجزیه بقایای گیاهی و تولید بستر رویش قارچ است.
بیوماس میکروبی آکتینومیست ها حاوی میزان بالایی نیتروژن و مواد معدنی برای رشد قارچ خوراکی است. از ایزولههای جداسازی شده به منظور تلقیح کمپوست استریل و همچنین تهیه بیوماس باکتریایی و تهیه محیط کشت برای بررسی رشد میسیلیوم قارچ خوراکی دکمهای استفاده شد.
اندازهگیری رشد میسیلیوم قارچ بر کمپوست تلقیح شده با باکتریهای مذکور و همچنین محیط کشتهای تهیه شده با بیوماس باکتریایی نشان داد که این تلقیح میتواند مؤثر بوده و باعث افزایش رشد میسیلیوم قارچ خوراکی نسبت به محیط شاهد گردد.
باکتریهای جنس استرپتومایسس بیشتر از بقیه جنسها از رشد میسیلیوم قارچ حمایت نمودند.
تأثیر آکتینومیست های کمپوست بر عملکرد قارچ دکمهای