قارچ آگاریک قیفی خاکستری را بشناسید + آرایه شناسی
آشنایی کامل با قارچ آگاریک قیفی خاکستری + آرایه شناسی
آرایه شناسی
- فرمانرو: Fungi
- راسته: Basidiomycota
- دسته: Agaricomycetes
- رده: Agaricales
- تیره: Tricholomataceae
- جنس: Clitocybe
- گونه: C. nebularis
- نام علمی: Clitocybe nebularis
مترادف
- (Agaricus nebularis Batsch (1789
- (Gymnopus nebularis (Batsch) Gray (1821
- (Omphalia nebularis (Batsch) Quél. (1886
- (Lepista nebularis (Fr.) Harmaja (1974
پراکنش در ایران: تاکنون وجود قارچ آگاریک قیفی خاکستری در پوششهای جنگلی استانهای مازندران، گلستان، گیلان و جنگلهای ارسباران در آذربایجان شرقی به اثبات رسیدهاست.
زمان رویش: پاییز.
کلاهک قارچ آگاریک قیفی خاکستری
کلاهک به قطر ۲۰-۵ سانتی متر و در ابتدا نیم کروی سپس به شکل محدب و در نهایت صاف و با فرورفتگی مرکزی رویت میشود. رنگ سطح کلاهک اغلب خاکستری تا خاکستری قهوهای رویت میشود. حاشیهی کلاهک کاملاً به طرف داخل دارای پیچ خوردگی است.
پایه
پایهی مرکزی، به طول ۱۳-۵ سانتی متر 3/5 – 2 سانتی متر بوده و در قسمت تحتانی به طور چشمگیری بزرگ شده حالت متورم به خود گرفتهاست.
در انتهای پایه قارچ آگاریک قیفی خاکستری، پوشش میسلیومی سفید رنگ قابل قابل رؤیت است. رنگ پایه سفید تا کرمی است. تیغهها به رنگ کرمی، متراکم و دارای رشد محدودی بر روی پایه هستند.
اسپورها
اسپورها بیضوی، غیرآمیلوئیدی و بهاندازهی ۵/۴-۳ * ۸-۶ میکرومتر میباشند. نقش اسپوری به رنگ زرد روشن است. سیستیدیوم در اینگونه نمایان نمیشود. سلولها دارای قوس اتصال در محل دیوارهی عرضیاند.
بیش از پنجاه سال قبل، Lofgren و همکاران ترکیب آنتیبیوتیکی با نام نبولارین (nebularine) از بازیدیوکارپ های قارچ آگاریک قیفی خاکستری C.nebularis استخراج، شناسایی و معرفی کردند. (1954.Lfgren et al) این ترکیب با ساختمان شیمیایی purine 9-b-D-ribofuranoside در ابتدا تنها بهعنوان یک آنتیبیوتیک در برابر دستهای از باکتریها شناخته شد، اما پسازآن و به دنبال انجام تحقیقات وسیع، گسترهی جدیدی از عملکردهای نبولارین شناساییشده و حتی ترکیبات مؤثر دیگری بر اساس نبولارین سنتز و معرفی گردید.
با توجه به قابلیت نبولارین در ممانعت از فعالیت آنزیم آدنیلیل سیکلاز (Adenylyl Cyclase) احتمال داده میشود که این ترکیب بتواند در درمان بیماریهای مرتبط با افزایش غلظت cAMP نظیر پارکینسون و شیزوفرنی مفید واقع گردد.
همچنین نبولارین به عنوان یک بازدارنده در برابر تکثیر ویروس آنفلوانزای B نیز شناخته شدهاست. (baker and khan 2004)
نتایج یک تحقیق دیگر از قارچ آگاریک قیفی خاکستری نیز نشان دهندهی تأثیر درمانی نبولارین در کنار Nitrobenzylthioinosine Monophob-‘5 در کنترل رشد سلولهای سرطانی در موشهای آزمایشگاهی بود. (Lynch et al.1981) بر اساس ساختار شیمیایی و عملکرد نبولارین، ترکیب دیگری تحت عنوان زبولارین (Zebularine) معرفی گردید.
زبولارین به عنوان یک بازدارنده در برابر آنزیم سایتیدین دآمیناز (Cytidine Deaminase: CDA) عمل میکند. با توجه به دخالت این آنزیم در فرآیند سرطانی شدن سلولها، زبولارین میتواند به عنوان یک ترکیب مؤثر در برنامههای کنترل و درمان انواع تومورها مورد بررسی قرار گیرد. (2005.Marquez et al)
ترکیبات قارچ آگاریک قیفی خاکستری
نقش سیستئین پروتئازها در بروز دستهای از بیماریها از جمله ایجاد تومورهای مختلف، متاستاز غدد سرطانی و روماتوئید آرتریت به اثبات رسیدهاست.
از این رو ترکیبات ممانعت کننده از فعالیت سیستئین پروتئازها تحت عنوان Cystein Protease Inhibitors اهمیت ویژهای در کنترل و درمان دستهای از بیماریها دارا هستند.
تاکنون گروههای مختلفی از ترکیبات بازدارندهی فعالیت سیستئین پروتئازها مورد شناسایی قرار گرفت. ترکیبی تحت عنوان Clitocypin از کلاهک قارچ C.nebularis استخراج گردید که این ترکیب به عنوان بازدارندهی فعالیت سیستئین پروتئازها شناسایی شد.
این ترکیب در قارچ آگاریک قیفی خاکستری نخستین ترکیب شناسایی شده به عنوان بازدارندهی فعالیت سیستئین پروتئازها، در قارچها میباشد. عملکرد کلیتوسییپین، تشابهی با سایر بازدارندهها از خود نشان نمیدهد. (2000,.Brzin et al)
اخیراً پروتئینی از گروه Ricin B-like Lectin از قارچ آگاریک قیفی خاکستری C.nebularis استخراج شده است که میتواند از طریق اتصال به رسپتورهای کربوهیدرات در سلولهای سرطانی T در انسان در کنترل تکثیر این سلولها نقش داشته باشد (Pohleven et al. 2008).