قارچ لپیوتا عامل 90 درصد مرگ انسان ناشی از قارچ سمی
قارچ لپیوتا (Lepiota) که از ان به عنوان ساقه مخملی نیز یاد میشود، نام قارچی گمراهکننده است. این قارچ کوچک و ظاهراً خوشمزه، و بسیاری از قارچهای خانوادهی لیپوتا حاوی آماتوکسین هستند که قادر است کبد را از کار بیندازد.
قارچ بسیار سمی و مرگآور لپیوتا
این سم(آماتوکسین) همان مادهای است که مسئول ۸۰-۹۰ درصد مرگهای ناشی از قارچ سمی است. نرخ مرگ و میر در اثر آماتوکسین، در صورت عدم درمان ۵۰ درصد، و حتی با وجود درمان ۱۰ درصد است.
علائم اولیهی مسمومیت با قارچ لپیوتا ناراحتیهای گوارشی است اما مرگ ممکن است کمی طول بکشد و ناشی از نارسایی کبد خواهد بود.
آرایهشناسی
- فرمانرو: Fungi
- دسته: Agaricomycetes
- رده: Agaricales
- راسته: Basidiomycota
- تیره: Agaricaceae
- سرده: Lepiota
- گونه: Lepiota clypeolaria قارچ لپیوتا سایپلوریا
- نام علمی: Lepiota clypeolaria
معرفی قارچ لپیوتا
قارچ ساقه مخملی بومی جنگل های سوزنی است. این قارچ کوچک در مناطق معتدل آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و جنوبی یافت میشود.
این قارچ اولین بار در سال 1789 توسط قارچشناس فرانسوی ژان باپتیست فرانسوا پیر بولیار، با عنوان Agaricus clypeolarius کشف و ثبت شد. اما بعدها در سال 1871 توسط پل کومر (قارچ شناس مشهور آلمانی) در دسته Lepiota طبقهبندی شد.
قارچ لپیوتا از انواع قارچهای سمی در جنگلهای مخروطی سراسر اروپا و آمریکای شمالی یافت میشود و در طول سال ها منجر به مرگ افراد بسیاری شده است.
قارچ ساقه مخملی شباهت زیادی به قارچ پارازول که خوراکی است، دارد. پس باید مراقب باشید تا آنها را اشتباه تشخیص ندهید. زیر این اشتباه ممکن است به قیمت جانتان تمام شود!
آشنایی کامل با قارچ ماکرولپیوتا و قارچ های کشنده و خطرناک را شناسایی کنید را مطالعه کنید.
مشخصات قارچ ساقه مخملی
کلاهک آن در ابتدا تخممرغی شکل است، اما بعدا باز میشود و حالتی چتری خواهد داشت. روی کلاهک فلسهایی با رنگ قهوهای وجود دارد.
طول ساقه قارچ لپیوتا هم حدود 12 سانتیمتر خواهد بود و پوشیده از فلس است. از همین رو به ان ساقه مخملی میگویند.
هاگهای آن دوکی شکل و با ابعاد ابعاد 12-16 در 5-6 میکرومتر هستند. چاپ اسپور آن نیز سفید رنگ است.