تجربه های یک کارآفرین جوان در پرورش قارچ
این روزها از میان افرادی که به دنبال کسب و کاری بودهاند و ایدهای هم نداشتند برای یکبار هم که شده به طرح های کسب و کار مختلف از پرورش ماکیان و آبزیان گرفته تا پرورش قارچ و درختچههای استوایی فکر کرده است. اما شروع این کارها به همین سادگی نیست و نیازمند دانش و مهارت لازم است. دراین مطلب پای صحبت یک کارآفرین جوان که شروع به تولید قارچ کرده است می نشینیم و سیر تا پیاز پرورش قارچ را از زبان او میشنویم.
تلخ و شیرین های تولید قارچ از زبان کارآفرین جوان
به گزارش خبرگزاری هاگ و به نقل از ایران، یکی از معمول ترین و شایع ترین این طرح ها تولید قارچ میباشد که همواره یکی از نخستین گزینه هایی است که معمولاً به ذهن مبتدیها میرسد. حسن فخاری به عنوان یک کارآفرین ۲۴ ساله که آزمون و خطاهای بسیاری را برای پرورش قارچ پشت سر گذاشته است و میتواند تصویر واقعی تری در اینباره به ما بدهد. حرف های حسن را با هم میخوانیم.
سرمایه اولیه ۲۰۰ میلیون تومان داشتیم
این کارآفرین جوان در توضیحات خود میگوید: من کارم را با دوستانم شروع کردم. شرایط به نحوی بود که ما قبل از شروع چندین ماه به کارگاه ها و سالن های تولید و پرورش قارچ سرمی زدیم و با افرادی که در این زمینه تجربه داشتند مشورت میکردیم. بعد از تحقیق و بررسی تمام زوایای کار و برآوردی از هزینه هایی که برای آغاز این حرفه به آن نیاز داریم کار را شروع کردیم.
سرمایه اولیه ما در ابتدای کار ۲۰۰ میلیون تومان بود که با توجه به شرایط و اینکه سه نفر بودیم هر کدام سهمی را وسط گذاشتیم تا کار راه بیفتد. قبل از هر چیزی باید از پدرم به خاطر حمایت هایش تشکر کنم چرا که زمینی را برای پرورش قارچ در اختیار من و دوستانم قرار داد.
پس بهتر است برای ریسک کمتر به سراغ داشته هایتان بروید. ما کار را در ورامین آغاز کردیم. ایجاد شرایط محیطی یکی از مهمترین رکن های اصلی تولید قارچ باکیفیت است. این کارآفرین در ادامه سخنان خود به هزینه های صرف شده برای دستگاهها و تجهیزات اشاره میکند و اضافه میکند: پرورش قارچ به صورت سالن بندی و قفسه بندی انجام میشود و تجهیزات خاص خودش را هم برای فصل تابستان و زمستان نیاز دارد.
به عنوان مثال در تابستان برای ایجاد شرایط آب و هوایی مناسب سالن باید از چیلر و در زمستان باید از دیگ بخار استفاده کرد. به این نکته اشاره کنم که هزینه آغاز سرمایه از هزینه اجاره زمین و مکان جداست چرا که آن دویست میلیون تومانی را که عرض کردم فقط صرف خرید وسایل و تجهیزات پرورش قارچ شد.
اگر سرمایه تان در حد میلیارد نیست بهتر است تولید نیمه صنعتی را آغاز کنید
بهتر است برای شروع کار سرمایه بیشتری داشته باشید اما با وصف این شرایط شما در ابتدا با ۵ یا ۶ کارگر هم میتوانید کارتان را آغاز کنید اما با گسترش کار باید تیم بیشتری داشته باشید چرا که برداشت قارچ باید سریع انجام شود تا محصولتان خراب نشود.
ما در واحد تولیدی خود در حال حاضر ۱۲ کارگر داریم که عبارتی کم است. برای آنهایی که میخواهند با سرمایه مشابه سرمایه ما، کار را آغاز کنند باید گفت که با این پول باید بهصورت نیمه صنعتی قارچ را پرورش داد، نیمه صنعتی یعنی شما جای اینکه از ماشین و تجهیزات برای کارتان استفاده کنید باید از نیروی انسانی که بهمراتب هزینه بالاتر و خطای بیشتر نسبت به ماشین دارند بهره ببرید. سپس با گسترش کار و جمع کردن سرمایه ماشین آلات را جایگزین نیروی کار میکنید.
روش های عرضه محصولات قارچ
قارچ های تولیدی را میتوان به ۳ طرق مختلف به بازار عرضه کرد: اول آنکه لازم است بازار فروش را خودمان بیابیم و مشتری هایمان را پایبند به محصولات خود کنیم، منظورم همان بازار محلی است، سوپر مارکتها یا تره بار یا هر مکان عرضه قارچ در اطرافتان. روش دوم، فروش محصولات خود به دلالان است که این روزها از متداول ترین روش در محصولات کشاورزی این روش است، از آن جهت که دلالان محصول را به صورت یکجا و البته باقیمت کمتری خریداری میکنند.
روش آخر، صادرات میباشد که این روش نیز به محصول فراوان باکیفیت و بسته بندیهای خاص نیاز دارد. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که تولیدکنندهای که میخواهد از این روش استفاده کند باید با بازارهای خارجی آشنایی داشته باشد و شرایط آن را مهیا سازد. طی سال گذشته در بازار فروش قارچ افت قیمت بسیاری داشتیم تا آنجا که تعداد زیادی از پرورش دهندگانی که با وامهای بانکی وارد این کارشده بودند مجبور به تغییر شکل و رها کردن این حرفه شدند اما سال ۹۶، قیمت قارچ در بازار بسیار مناسب و سود ما قابل قبول بود.
شروع این صنعت به دو پروانه نیاز دارید
برای پرورش این محصول شما نیاز به دو پروانه کاری دارد که یکی از آنها پروانه نظام صنفی و دیگری پروانه نظام مهندسی میباشد. در خصوص اعطای پروانه اولی میتوان گفت، هرکسی که وارد این حرفه شود میتواند موفق به دریافت این پروانه شود اما برای دریافت پروانه دوم شما باید متراژ بالای سالن پرورش قارچ داشته باشید و تسهیلاتی هم که به این کسب و کار تعلق میگیرد با پروانه نظام مهندسی قابل دریافت از سوی کارآفرینان است.
سود داشته ایم اما هنوز شیرینی سود زیر دندانمان نرفته است
طی مدت زمانی که از پرورش و تولید این محصول گذشته است به سوددهی رسیدهایم اما هنوز مزه شیرین این سود زیر دندان ما نرفته، چرا که سود حاصل از این صنعت را به خرید تجهیزات جدید اختصاص میدهیم. در حال حاضر کاری که ما انجام میدهیم نیمه صنعتی است و نیازمند آن است که بهروز شویم، با پیش روی و صنعتی شدن این کسب و کار میتوانیم شاهد محصولات بیشتر و باکیفیت تری باشیم.
هدف ما برای آینده ایجاد کارخانه تولید قارچ است که با برنامه هایی که برای آن داریم تا ۲ سال آینده این کار را انجام خواهیم داد. نکته مهمی که میتواند به شما در خصوص پرورش قارچ کمک کند، این است که بله شما در یک اتاق سه در چهار به همراه خانواده ات هم میتوانی قارچ پرورش دهی اما فقط درجا زدن است چرا که باید محصول به صورت عظیم و گسترده کشت شود تا هزینه و درآمد سر به سر شود.
توصیهای که میخواهم به دیگران برای ورود به این کار داشته باشم این است که بهتر است سالن پرورش قارچ را اجاره کنید نه اینکه آن را بسازید چرا که ساخت سوله برای این کار بسیار هزینهبر است و این امر در ابتدای کار خرج بسیاری را روی دستشان میگذارد.
اشتباه های سنگین، تجربه های بزرگ میسازند
در طول این راه پرفراز و نشیب، خاطرات جالبی از اشتباهات برای هر کارآفرینی اتفاق میافتد. بهعنوان مثال، یکی از خاطراتم را که البته تجربه بزرگی برایم شد برایتان تعریف میکنم. قبلاً هم گفته بودم که پرورش قارچ کار حساسی است بخصوص از آن جهت که در بخش کنترل دما و آبیاری، از زمان گذاشتن بذر در خاک تا زمان برداشت محصول ۶۰ روز طول خواهد کشید.
ما در ماههای اول کارمان متوجه اهمیت دما نبودیم، شرایط در ادامه به نحوی بود که در روزهای آخر دو درجه دمای سالن بالا رفت و این امر سبب شد کیفیت محصول حاصل شده درجه دو باشد. پس از مشورتها و همفکریهایی که باهم انجام دادیم تصمیم گرفتیم درجه دمای کمپوست را هم بالا بردیم تا حداقل محصول بیشتری را تولید کنیم؛ صبح که به سالن آمدیم متوجه محصول بیشماری شدیم که برای چیدن سریع این حجم از قارچ همه خانواده را بسیج کردیم تا محصول را برداشت کنیم.
این آزمون و خطاها سبب شد در دوره کاشت بعدی دقت بیشتری را درباره دما انجام دهیم تا محصولاتمان با کاهش کیفیت روبرو نشود. معضلات این کار برای تولیدکنندگان به ویژه در فصل زمستان بی ثباتی قیمت هاست هر شخصی که بخواهد وارد این کار شود باید قیمت سود را در سال اول شروع کار بزند چرا که این دست کسب و کارها نیازمند وسایل خاص گرمایشی و سرمایشی است و بسته به منطقهای که در آن هستید باید وسایل تهیه و نصب شود و این خود مخارج سنگینی را روی دست تولیدکننده میگذارد.