انواع سالنهای پرورش قارچ
سالنهای پرورش قارچ، در کشورهای مختلف انواع متنوعی دارد، و متناسب با آب و هوا و شرایط جغرافیایی، از استانداردهای متفاوتی برخوردارند.
انواع سالنهای پرورش قارچ در جهان چگونهاند؟
هرچند اصول پرورش قارچ تا حدودی در همه جا یکسان است ولی تفاوتهای جزئی باعث تنوع در سالن میشود.
سالن پرورش قارچ ایران
ایران بر روی پرورش قارچ دکمهای متمرکز است و کمتر کارگاهی برای قارچهای اگزوتیک پیدا میکنید. سالنهای پرورش این قارچ از دیوارهای بتونی و کف موزاییک تشکیل شدهاست ولی برای واحدهای صنعتی، عموما از ساندویچپنلهای عایق بکارگیری میشود. این ساندویچپنلها در هنگام گرم کردن سالن گرمای داخل را به بیرون انتقال نمیدهند. در هنگام خنک کردن سالن نیز مانع ورود گرما به بیرون از سالن میشوند.
سقف سالنها عموما از پلیت، تیرچه بلوک و یا بلوک همراه فوم احداث میشود. معمولاً ابعاد سالنها (۲۱-۱۸)× ۶ متر با ارتفاع ۴/۵ متر است که این ابعاد در واحدهای مختلف تغییر میکند. در سالنها معمولا یک شیب ملایم به مقدار یک سانتیمتر از ابتدای سالن به انتها و از کنارهها به سمت وسط سالن به مقدار تقریبا ۲ سانتیمتر برای جلوگیری از تجمع آب در زمان شستشوی کف، تعبیه میکنند.
سالن پرورش قارچ در هلند
سالن های پرورش قارچ هلند از جمله مجهزترین و مدرنترین سالنهای دنیا است که از هر سالن در سال ۶ الی ۸ بار میتوان محصول برداشت نمود. این سالنها با اسکلت فلزی و ساندویچپنلهای مخصوص دیواری و سقف کاذب مقاوم در برابر رطوبت برای عایقسازی محیط احداث میشوند. زیرسازی آن بتن کف صنعتی عایق برای ایجاد محیطی بهداشتی انجام شدهاست و همگی مجهز به تجهیزات سرمایش و گرمایش و سیستم تهویه مطبوع و اتاق کنترل هوادهی مرکزی هستند. قفسههای استاندارد سالن از جنس آلومینیوم و یا ورق گالوانیزه گرم است و دارای سردخانه، سالن بستهبندی، آزمایشگاه و ساختمان اداری و کارگری میباشند.
سالن پرورش قارچ در فیلیپین
در فیلیپین سالنهای قارچ را از ساختمان بتنی، چهارچوب فلزی و یا پوششهای پلاستیکی میسازند. هر چند هزینه حفظ و نگهداری این سالنها بالاست، ولی هزینه نصب آن کمتر از بقیه مواد اولیه میباشد. قارچها را روی قفسههایی از جنس چوب یا بامبو پرورش میدهند و کف سالنها از بتن و سیمان احداث میشود.
سالن پرورش قارچ در هند
در هند پرورش قارچ بیشتر به صورت سنتی در خانهها انجام میشود. به این منظور بستههایی در ابعاد 75-90*25-30 سانتیمتر از کاهبرنج کاملا خشک و بدون کپک، آماده میشود و در قالبهای چوبی به ارتفاع 50 تا 70 سانتیمتر قرار میدهند. پس از آمادهسازی هم با نصب چهار ستون چوبی کوتاه در چهار گوشه محل نگهداری قالب، روی آن را با پلاستیک میپوشاند تا رطوبت و حرارت مناسب برای رشد سریع قارچ شود.
سالن پرورش قارچ در مالزی
جنس سالنهای پرورش قارچ در مالزی از بتن است. ولی اکثر سالنها از پوشش آستر پلاستیکی تشکیل شدهاند. به این ترتیب این سالنهای کوچک تهویه کافی ندارند و مانع ورود آفات نمیشوند. دیوارهای بتنی سالنها، ۱۷ متر طول، ۷ متر عرض و ۴/۵ متر ارتفاع دارند که از بلوکههای کم عرض بتونی ساخته و در روزهای آفتابی به عنوان عایق عمل میکنند. در سقف سالنها، فومهای پلیاسترن با پوشش پنبههای نسوز به عنوان عایق، تعبیه شده و روزنههایی با عرض 60 سانتیمتر در امتداد سقف قرار گرفته و به وسیله پنبههای نسوز پوشانده میشوند، تا در مواقع لزوم برای تهویه استفاده گردد. برای جلوگیری از ورود آفات، تمامی پنجرهها و دربها با توریهای فلزی پوشیده شده و قفسهها در این سالنها از چوبهای نرم احداث میشوند.
سالن پرورش قارچ در تایوان
در تایوان سالنهای پرورش قارچ Ho مورد استفاده قرار میگیرد که کیسههای کوچک استریلیزه برای پرورش قارچ دکمهای به کار میرود. به علت طول عمر پایین پلاستیکها، طول عمر این سالنها کم است. بعضی از سالنها را با لایهای به ارتفاع 7 سانتیمتر از کاه برنج میپوشانند تا مانع نفوذ مستقیم نور خورشید و گرما به داخل سالن گردد. قفسهها از جنس بامبو هستند که با ایجاد یک پوشش پلاستیکی دمای سالن کنترل میگردد و جهت جلوگیری از ورود آفات، تمامی در و پنجرهها با توری فلزی پوشیده میشوند.