غذاهایی که نباید دوباره گرم شوند
آیا میدانید چه غذاهایی نباید دوباره گرم شوند؟!؟ گرم کردن دوباره برخی از مواد غذایی باعث بروز سمی خطرناک در بدن میشود، که میتواند خطرات جدی برای سلامتی به همراه داشته باشد. همچنین دوباره گرم کردن بعضی از مواد غذایی، علاوه بر از دستدادن ارزشغذایی آنها، موجب دلدرد یا نفخ نیز خواهد شد.
پس اگر به سلامت خود و غذایی که میخورید اهمیت میدهید، نباید غذای شب مانده را دوباره گرم و مصرف کنید.
وقتی صحبت از یک ناهار سریع اداری یا شام سبک میشود معمولا باقیمانده غذای روز گذشته یا وعده نهار، میتواند نجاتبخش باشد. اما آیا تابحال این سوال را از خودتان پرسیدهاید که غذا را چند بار میشود گرم کرد؟
متاسفانه، دوباره گرم کردن بعضی غذاها میتواند شما را در معرض مسمومیت غذایی یا حتی بدتر از آن (بیماری) قرار دهد. در این مطلب چند ماده غذایی که هرگز نباید دوباره گرم شوند را مرور میکنیم.
قارچ
گرم کردن قارچ خوراکی یک اشتباه بزرگ است! زیرا قارچ حاوی پروتئین زیادی است. بطور کلی گرم کردن دوباره مواد غذایی حاوی پروتئین ممنوع است. زیرا پروتئین در اثر گرما تخریب و تولید نوعی سم حاوی اکسید نیتروژن و رادیکال های آزاد مینماید.
گرم کردن مجدد قارچ موجب تغییراتی در بافت آن میشود که مشکلاتی برای هضم غذا ایجاد میکند. قارچ دوباره گرمشده علاوه بر زیان آن به بدن، زمینهساز معدهدرد و نفخ خواهد بود.
بر اساس توصیه شورای اطلاعات غذایی برای گرم کردن دوباره قارچ، باید آن را حداقل تا 226 درجه سانتیگراد حرارت دهید.
پس سعی کنید قارچ پخته را تازه میل کنید و اگر در یخچال مانده بود، آن را بصورت سرد مصرف کنید.
سیب زمینی
سیب زمینی یک منبع غذایی مهم در جهان و حاوی ویتامین B6، پتاسیم و ویتامین C است. اما نباید سیب زمینی را دوباره گرم کرد، زیرا با حرارت مجدد در ساختار این ماده غذایی، کلستریدیوم بوتولینوم (باکتری ایجادکننده بوتولیسم) تولید میشود. این باکتری مضر با گرم شدن مجدد نیز از بین نمیرود!
بنابراین توصیه میگردد سیب زمینی را بلافاصله پس از پخت مصرف کنید. یا اگر در یخچال گذاشتید، آن را سرد سرو کنید. با این کار از مسمومیت غذایی ناشی از آن دور خواهید ماند.
دقت کنید با نگهداری سیب زمینی در دمای اتاق نیز این باکتری تولید میشود! بنابراین اگر میخواهید از رشد باکتریها جلوگیری کنید، بهتر است آن را در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید و نهایتا ظرف 1 الی 2 روز آن را مصرف کنید. در غیر اینصورت آن را دور بریزید.
بعضی افراد برای صرفهجویی در زمان مقداری سیبزمینی را آبپز یا نیمه سرخشده در یخچال نگهداری میکنند. اما این کار نیز توصیه نمیشود. زیرا سیبزمینی در این حالت تمام خواص خود را از دست میدهد.
مرغ
مرغ نیز مانند بقیه مواد غذایی حاوی پروتئین در لیست سیاه گرم کردن مجدد قرار میگیرد. ترکیب پروتئین موجود در مرغ، زمانی که از یخچال خارج میشود و دوباره حرارت میبیند، کاملاً تغییر کرده و اکسید نیتروژن در آن تولید میشود. این ماده علاوه بر مضر بودن برای بدن، میتواند مشکلاتی را در سیستم گوارش ایجاد کند.
اگر میخواهید مرغ را گرم کنید باید این کار را به مدت طولانی و با حرارت بسیار کم انجام دهید و مطمئن شوید که زیاد داغ نخواهد شد. برای گرم کردن دوباره مرغ باید اطمینان حاصل کنید که این ماده تا 79 درجه سانتیگراد گرم شود، تا باکتریهای خطرناک از بین بروند. یادتان باشد مرغ را بیشتر از 3 روز نگهداری نکنید.
تخم مرغ
تخم مرغ نیز مانند قارچ، منبع غنی از پروتئین است. اگر تخم مرغ را پختید یا آبپز کردید باید آن را تازه بخورید. اگر تخم مرغ پخته را در یخچال نگهداری کردید، دیگر آن را گرم نکنید و بصورت سرد مصرف کنید.
تخم مرغ نیز بدلیل داشتن پروتئین در ساختارش حاوی مقدار زیادی نیتروژن است. بنابراین اگر دوباره گرم شود اکسید شده و به ماده ای سرطانزا تبدیل میشود.
سازمان غذا و دارو توصیه می کند که گرم شدن مجدد تخم مرغ زمانیکه برای مدت کوتاهی در دمای اتاق سرد شده، میتواند خطرناک باشد. پس هرگز نباید تخم مرغ یا غذاهایی حاوی آن را در هوای گرم و خارج از یخچال بیش از 1-2 ساعت قرار دهید. باکتریهایی نظیر سالمونلا می توانند به سرعت در غذاهایی حاوی تخم مرغ تکثیر یافته و منجر به مسمومیت غذایی جدی شوند.
برنج
متاسفانه همه ما بارها برنج را دوباره گرم کرده و مصرف کردهایم. اما برنج نیز جز مواد غذایی است که نباید دوباره گرم شوند. برنج مانده حاوی نوعی باکتری بنام باسیلوس سرئوس است. گرم کردن مجدد برنج، این باکتری را میکشد. اما مرگ این باکتری سبب آزاد شدن هاگهایی میشود که ماهیت سمی دارند. این هاگها برای بدن مضر بوده و میتواند مسمومیت، اسهال و استفراغ را به همراه داشته باشد.
اگر بلافاصله بعد از خنک شدن برنج آن را در ظرف دربسته بریزید و در یخچال بگذارید. میتوانید نهایتا 1 الی 2 روز بعد آن را مجدد گرم کرده و میل نمایید.
بنابراین برنج پخته شده را سریعا بخورید و اجازه ندهید بماند. اگر هم باید مجدد برنج را گرم کنید، مطمئن شوید که کاملا داغ شود. اگر هم در مایکروویو آن را گرم میکنید، گاهی آن را بیرون آورده و کاملا هم بزنید تا خوب گرم شود.
لبو / چغندر
چغندر هم درصورت گرم شدن مجدد، سرطانزا خواهد بود. پس هیچوقت از دورهگردهای خیابانی لبو نخرید! آنها چغندر پخته شده را دائما بر روی حرارت میگذارند تا گرم بماند. همچنین ممکن است چند روز آن را نگه دارند و دوباره گرم کنند. پس لبوی قرمزی که میخرید شاید خوشرنگ و خوشمزه باشد، اما قطعا برایتان مضر خواهد بود!
شیر مادر و غذای کودک
اگرچه می توان شیرمادر و غذای کودک را مجدد گرم کرد، اما نباید آن را در مایکروویو گرم کنید. بر اساس توصیه متخصصین تغذیه، مایکروویو میتواند غذا را بطور ناموزون گرم کند و در نتیجه لکههای داغی ایجاد کند که باعث سوزانده شدن دهان و گلو حساس کودک خواهد شد. اگر نیاز به گرم کردن مجدد شیرمادر یا غذای کودک دارید، بهتر است آن را بصورت بنماری روی کتری ولرم کنید.
غذاهای دریایی
باید غذاهای دریایی را همیشه بصورت تازه مصرف کنید. البته غذاهای دریایی تازه صید شده که بلافاصله منجمد شده باشند، برای خوردن ایمن هستند.
اما غذاهای دریایی پخته و مانده، حاوی باکتریهایی هستند که میتوانند باعث بیماری و مسمومیت غذایی شوند. گرم شدن مجدد باعث از بین رفتن تمام این باکتریها نخواهد شد. زیرا باکتریها قادرند روی غذاهای دریایی در هر دمایی بین 4 الی 60 درجه سانتیگراد رشد کنند.
پس تن ماهی هم غذای مفیدی برای شما نخواهد بود! همچنین غذای دریایی را نباید بیشتر از 2 روز نگه داشت.
سزیجات حاوی نیترات
سبزیجاتی نظیر هویج، اسفناج، کرفس، چغندر، شلغم و سبزیجات برگ سبز که حاوی نیترات هستند را نباید دوباره گرم کرد. نیترات موجود در این مواد غذایی با گرم شدن مجدد به نیتریت و سپس به نیتروزامین تبدیل میشود. نیتروزامین یک ماده سمی سرطانزا است و میتوانند توانایی بدن در حمل و جذب اکسیژن را کاهش دهد.
اسفناج
اسفناج را باید بلافاصله پس از پختن مصرف کنید. اینگونه سبزیجات که حاوی آهن هستند (مانند اسفناج) را نباید دوباره گرم کرد. حتی در طبخ اول نیز نباید خیلی حرارت داد و زیاد پخت. حرارت زیاد و گرم کردن مجدد، آهن موجود در سبزیجاتی نظیر اسفناج را اکسید میکند. اکسیداسیون آهن باعث تولید رادیکالهای آزاد خطرناکی میگردد که عامل بسیاری از بیماریها از جمله ناباروری و سرطان است.
پس هرگز از موادی نظیر کنسرو اسفناج استفاده نکنید.
روغن های حاوی امگا3
روغن های مفیدی نظیر روغن زیتون، روغن کتان، کروغن کانولا و … که حاوی امگا3 هستند را نباید گرم کرد. چربی امگا3 به حرارت بسیار حساس است. دمای بالای 40 درجه سانتیگراد سبب شکستن و فاسد شدن این روغنها خواهد شد. پس اگر در غذایی از روغن حاوی امگا3 استفاده کردید، نباید آن را گرم کنید! زیرا فاسد میشود و بخار سمی تولید میکند!
غذاهای چرب
غذاهایی که چرب هستند و روغن زیادی درخود دارند، نباید در مایکروویو گرم شوند! زیرا اکثر روغنها تحمل حرارت زیاد را ندارند. گرم کردن و حرارت زیاد، مخصوصا در ظروف دربسته باعث تولید سم و سرطانزا شدن روغن خواهند شد.
پس اگر میخواهید غذاهای چرب را دوباره گرم کنید، بهتر است با حرارت کم و در ظرف بدون درب این کار را انجام دهید.
غذای سلف سرویس / غذای آماده
غذاهای سلف سرویس که ساعتها در دمای اتاق بودهاند، محل تولید میکروارگانیسمهای خطرناک هستند. زیرا باکتریها روی غذاهای غیر یخچالی به سرعت تکثیر میشود. همچنین غذاهای سلفی و غذاهای آماده بیش از یکبار گرم شدهاند. پس نه تنها مفید نیستند بلکه برای بدن ضرر دارند.
سخن پایانی
تا حد امکان مواد غذایی را تازه مصرف کنید و از گرم کردن مجدد غذا پرهیز کنید. گرم کردن دوباره برخی از مواد غذایی باید با احتیاط صورت گیرد؛ اما برخی مواد غذایی در فهرست سیاه گرم کردن مجدد قرار دارند.
لیست مواد غذایی که نباید دوباره گرم شوند به شرح زیر است.