قارچ محصولی لوکس شده است. به گزارش هاگ به نقل از ایلنا دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی ایران گفت: تولید پیش از اصلاح نظام یارانهای مزیت مطلق سرمایهگذاری بود اما هم اکنون جزو مزیتهای نسبی سرمایهگذاری هم قرار نمیگیرد چراکه از سبد غذایی خانوارها خارج و به یک محصول لوکس تبدیل شده است.
دبیر انجمن در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا با اشاره به افزایش تعداد پروانههای بهرهبرداری تولید در 1400، گفت: پیشبینی تولید 200 هزار تن در سال 1401 مطرح شده بود اما در حال حاضر نمیتوان با قطعیت بیان کرد که این حجم از تولید محقق شود.
وی با بیان اینکه قارچ محصولی است که در آب و هوای خنک به عمل میآید، خاطر نشان کرد: بسیاری از واحدهای تولیدی توان ارتقای سیستمهای سرمایشی خود را در 6 ماه نخست سال ندارند از اینرو همواره 10 الی 15 درصد از میزان تولید در این بازه زمانی کاهش پیدا میکند.
این فعال اقتصادی ظرفیت اسمی تولید قارچ در سال 1401 را حدود 190هزار تن دانست و افزود: تعرفه صادراتی قارچ به کشورهای هدف صادراتی توجیه اقتصادی این محصول را از بین برده است از اینرو تولیدکنندگان ترجیح میدهند که این محصول را در بازار داخلی عرضه کنند چراکه میتوانند معادل قیمت صادراتی بدون تحمل دردسرهای ناشی از بازگشت ارز این محصول را در بازار داخلی عرضه کند.
دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی ایران با بیان اینکه برخی تولیدکنندگان مشتریان دائمی در کشورهای حوزه خلیج فارس دارند، تصریح کرد: تولید این پرورش دهندگان با هدف صادرات محقق میشود و میتوان گفت سالیانه حدود 5 تا 10 درصد از قارچ تولیدی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
وی با اشاره به قیمت قارچ، گفت: در مزرعه کیلویی 35 تا 45 هزار تومان با توجه به درجه کیفی آن بفروش میرسد این در حالیست که این محصول در فروشگاهها و واحدهای صنفی کیلویی 60 هزار تومان عرضه میشود.
وی کاهش مصرف در کشور را حدود 30 درصد دانست و افزود: تولید قارچ پیش از اصلاح نظام یارانهای مزیت مطلق سرمایهگذاری بود اما هم اکنون جزو مزیتهای نسبی سرمایهگذاری هم قرار نمیگیرد چراکه به دلیل تورم بالای سایر کالاهای اساسی از سبد غذایی خانوارها خارج و به یک محصول لوکس تبدیل شده است؛ این در حالیست که قارچ میتواند غذای قشر متوسط به پایین جامعه شده و بهترین و سالم ترین جایگزین برای محصولات گوشتی است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: انجمن در سال جاری با توجه به احتساب هزینههای تولید و تورم موجود در کشور با افزایش 25 درصدی نرخ قارچ موافقت کرد این در حالیست که تورم موجود در کشور بیش از این است اما تولیدکنندگان زنجیره این صنعت به حداقل سود قناعت کردند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا موفق به صادرات قارچ به روسیه شدیم؟ گفت: سالیان گذشته بازار روسیه بازار مناسبی برای تولیدکنندگان قارچ بود که میتوانستند محصول خود را به این کشور صادر کنند اما باتوجه به مشکلات داخلی که در حوزه صادرات داریم این موضوع باعث شد که لهستان گوی سبقت را از ما بگیرید و بازار قارچ روسیه را تصاحب کند. اما بعد از جنگ روسیه و اوکراین و تحریم روسیه از سوی کشورهای اتحادیه اروپا این بازار به فرصت خوبی برای ما تبدیل شده است و تولیدکنندگان میتوان بازار روسیه را تصاحب کنند مشروط به اینکه موانع داخلی برداشته شود.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه قارچ محصول سریع الفساد است و باید ظرف کمتر از 24 ساعت زنجیره سرد (از مزرعه تا بازار) را سپری و به فروش برسد، تصریح کرد: اگر بنا باشد قارچ به کشورهایی صادر شود که از ما فاصله زیادی دارد باید از طریق لجستیک هوایی صورت پذیرد ولی متاسفانه یارانهای برای حمل و نقل هوایی صادرات آن در نظر گرفته نمیشود بنابراین صادرات آن برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی ندارد.
حمل و نقل زمینی قارچ نیازمند کامیونهای سردخانهدار است و از آنجاییکه از واردات این کامیونها جلوگیری میشود نمیتوان چندان به صادرات قارچ از راه زمینی امیدوار باشیم. توصیه میشود اجازه واردات کامیونهای 5 سال کار کرد را بدهند تا شرایط برای ارزآوری از طریق قارچ فراهم شود.
دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان قارچ خوراکی ایران افزود: اگر بازار روسیه را تصاحب کنیم میتوانیم حجم تولید را تا 400 هزار تن ارتقا بدهیم و این مهم به معنی رشد 100 درصدی صنعت و اشتغال از طریق صادرات این در حالیست که هم اکنون 1 تن قارچ در سال به روسیه صادر نمیشود.
با کمپوست 7 میلیونی معلومه که لوکس هم باید باشه