تاریخچه قارچ

پدر علم قارچ شناسی جهان

پدر علم قارچ شناسی جهان هاینریش آنتون دباری (Heinrich Anton de Bary)، جراح، گیاه‌شناس، میکروبیولوژیست و قارچ‌ شناس آلمانی بود. وی در سال 1831 متولد و در سال 1888 در سن 56 سالگی بر اثر تومور سرطانی، چشم از جهان فرو بست.
تحقیقات گسترده وی در مورد قارچ ها و تاریخچه زندگی آنها، نقطه عطفی در علم زیست‌شناسی بوجود آورد. به این دلیل هاینریش آنتون دوباری را بنیانگذار قارچ شناسی مدرن و لقب پدر علم قارچ شناسی را به او داده‌اند.
همچنین وی بنیانگذار آسیب شناسی گیاهی نیز بود.

 

پدر علم قارچ شناسی جهان کیست؟

بر سر اینکه پدر علم قارچ شناسی جهان کیست، اختلاف نظر وجود دارد! اغلب هاینریش آنتون دباری را شایسته این لقب میدانند. اما برخی نیز الیاس مگنوس فرایز (Elias Magnus Fries) گیاه‌شناس و قارچ شناس مشهور سوئدی که بین سال‌های 1794 تا 1878 می‌زیست را پدر علم قارچ شناسی میدانند.

  • الیاس مگنوس فرایز در طول دوران کاری خود صدها گونه قارچ را نامگذاری و ثبت نمود. همچنین بنیانگذار طبقه‌بندی قارچ ها به روش مدرن بود.
  • در مقابل دباری زمان زیادی را صرف مطالعه مورفولوژی قارچها کرد و متوجه شد که fungi گونه‌ای دیگر از موجودات زنده هستند و بطور جداگانه از گیاهان طبقه‌بندی میشوند. او برای اولین بار ارگانیسم قارچ‌ها و نحوه تولید مثل آنها توسط هاگ(اسپور) را کشف و ثبت نمود. همچنین در مورد نقش قارچ‌ها و عوامل دیگر در بیماری‌های انسان و گیاهان نیز تحقیقاتی انجام داد.

هردوی این دانشمندان هم‌عصر بودند و هر کدام خدمات فراوانی به علم قارچ شناسی نوین کردند. اما به دلیل اینکه دوباری fungi را به عنوان گونه‌ای جدید کشف و طبقه بندی نمود، لقب پدر قارچ شناسی جهان را به وی دادند.

پدر علم قارچ شناسی جهان کیست؟ هاینریش آنتون دباری یا الیاس مگنوس فرایز
پدر علم قارچ شناسی جهان کیست؟ هاینریش آنتون دباری یا الیاس مگنوس فرایز

 


زندگینامه هاینریش آنتون دباری

آنتون دو باری در یک خانواده اشرافی پرجمعیت (دارای 10 فرزند) در فرانکفورت متولد شد. پدرش آگوست تئودور دو باری (1802-1873) یک پزشک و مادر او کارولین امیلی فون مایر (1805-1887) بود.

وی از کودکی به گشت‌وگذار در طبیعت و جمع آوری نمونه گیاهان و قارچ ها علاقمند بود. او در سال 1848 از مدرسه فارق‌التحصیل شد. سپس شروع به تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه هایدلربگ نمود. در سال 1850 برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی عاظم برلین شد.

وی در کنار تحصیل رشته پزشکی، به علاقه دیرینه خود یعنی مطالعه بر روی گیاهان و قارچ‌ها نیز می‌پرداخت. وی در سال 1853 مدرک پزشکی خود را دریافت کرد. موضوع پایان‌نامه او درباره گیاه‌شناسی و نقش آن در درمان بود.
دیباری در همان سال کتابی در مورد قارچ ها و علل زنگ‌زدگی و لکه گیاهان نیز منتشر نمود.

هاینریش دباری در سال 1861 با آنتونی اینرتدر 1861 ازدواج کرد. آنها 4 فرزند با نامهای: ویلهلم، آگوست، ماری و هرمان داشتند.

سرانجام آنتون دیباری پدر علم قارچ شناسی جهان در 19 ژانویه 1888 در شهر استراسبورگ بر اثر تومور سرطانی در فک خود و پس از انجام یک عمل جراحی سخت درگذشت.

 

شروع کار به عنوان گیاهشناس

هاینریش پس از فارق‌التحصیلی، مدت کوتاهی در زادگاهش فرانکفورت به طبابت مشغول شد. اما پزشکی شغلی نبود که او را ارضا کند. پس دوباره به سمت علاقه اصلی خود یعنی پژوهش روی گیاهان، گرایش پیدا کرد.
وی ابتدا در دانشگاه توبینگن به عنوان دستیار هوگو فون موهل شروع بکار کرد. پس از 2 سال(1855) به عنوان گیاهشناس در دانشگاه فرایبورگ جانشین کارل ویلهلم فون ناگلی شد.

او در این دانشگاه پیشرفته‌ترین آزمایشگاه گیاه‌شناسی زمان خود را راه‌اندازی و به مدت 12 سال دانشجویان زیادی را تربیت کرد.

 

در سال 1867، دیباری به عنوان جانشین پروفسور “دیدریش فرانتس لئونهاردفون شلختندال” به دانشگاه هال منتقل شد. در آن زمان به همراه استاد خود هوگو فون موهل مجله گیاهشناسی Botanische Zeitung را تاسیس نمود.

پس از جنگ فرانسه و آلمان در سال 1870، دیباری به عنوان استاد گیاهشناسی در دانشگاه استراسبورگ، فعالیت خود را ادامه داد. در آنجا نیز باغ گیاهشناسی Jardin de l’Université de Strasbourg را راه‌اندازی کرد.

مطلب مرتبط:

آشنایی با پدر علم قارچ شناسی ایران

مهندس بهروز پیرایش ملقب به پدر قارچ ایران

آغاز علم قارچ شناسی

هاینریش دیباری مدت زیادی به مطالعه مورفولوژی قارچ ها پرداخت و متوجه شد که آنها شکل خاص و متفاوتی از موجود زنده هستند و باید به عنوان گونه‌ای جداگانه طبقه‌بندی شوند. کتاب او درباره fungus در سال 1884 منتشر شد که برای اولین بار اصطلاح Mycetozoen در آن بکار رفت. ترجمه انگلیسی این عبارت mycology به معنای قارچ شناسی است.

دباری اولین کسی بود که نحوه تولیدمثل قارچ ها را کشف کرد. وی تحقیقات خود در این زمینه را در سال 1858 آغاز و سرانجام در سال 1861 به نحوه تولیدمثل قارچها با استفاده از هاگ پی برد.
او چگونگی نفوذ میسلیوم به بستر را مشاهده و فهمید که ارگانیسم قارچ ها چگونه زنده می‌مانند و پخش میشوند. تا قبل از آن تصور میشد که قارچ ها خودبخود بوجود می‌آیند.

 

پروفسور هاینریش آنتون دیباری طی سالها فعالیت خود در دانشگاه های فرایبورگ ایم بریسگاو (1855-1866)، هال (1867-72)، و استراسبورگ (1872-88)، چرخه زندگی بسیاری از قارچ ها را تعیین و برای آنها طبقه‌بندی ایجاد کرد. این طبقه‌بندی امروزه نیز تا حد زیادی توسط قارچ شناسان حفظ شده است.

وی همچنین تحقیقات و دستاوردهای زیادی درباره قارچ‌های بیماری‌زا و آسیب آنها در محصولات کشاورزی دارد. به همین دلیل علاوه بر لقب پدر علم قارچ شناسی، او را بنیانگذار آسیب شناسی گیاهی نیز می‌دانند.

هاینریش آنتون دباری در کنار اساتید و دانشجویان دانشگاه استرسبورگ (سال 1888)
هاینریش آنتون دباری در کنار اساتید و دانشجویان دانشگاه استرسبورگ (سال 1888)

کشف گل سنگ و دیگر دستاوردها

دی بری همچنین تشکیل گل سنگ که در نتیجه ارتباط بین قارچ و جلبک است را برای اولین بار کشف و مورد مطالعه قرار داد. او به چگونگی تولیدمثل گلسنگ، مراحل رشد و نحوه سازگاری و بقای آن را در شرایط نامساعد نظیر سرما یا خشک‌سالی دست پیدا کرد.

وی در سال 1879 در مقاله‌ای که در نشریه Die Erscheinung der Symbiose چاپ شد، برای اولین بار واژه Symbiosis به معنای همزیستی (زندگی موجودات غیرمشابه در کنار هم) را ابداع و به عموم معرفی نمود.

او همچنین زیست‌شناسی، مورفولوژی و طبقه‌بندی کپک‌ها، مخمرها و قارچ‌ ها را کشف و قارچ‌ شناسی را به‌ عنوان علمی مستقل به بشر معرفی کرد.


مولف:

گردآوری، ترجمه و تالیف توسط تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز است.

 

با مشاهیر صنعت قارچ ایران و جهان در مجله خبری-آموزشی هاگ آشنا شوید.
5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه