بیماری‌های قارچ خوراکی

نمونه برداری از کمپوست قارچ و خاک پوششی

لازمه یک تصمیم صحیح و بجا در فرآیند تولید قارچ خوراکی، نمونه برداری از کمپوست و خاک پوششی، آگاهی دقیق از چگونگی وضعیت موجود است. لذا به منظور آگاهی دقیق از توده کمپوست قارچ و ترکیبات شیمیایی آن، بررسی خاک پوششی از حیث پارامترهای فیزیکی و شیمیایی یا تعیین کیفیت مواد اولیه خریداری شده نظیر کود مرغی و سایر موارد که اطلاعات مهمی برای اتخاذ تصمیمات حیاتی را در اختیار مدیران قرار خواهند داد. بنابراین تهیه نمونه صحیح بسیار ارزشمند است. نمونه باید نماینده‌ای سالم و بدور از اعمال سلیقه و نظر خاص، از تمام توده مورد نظر باشد.

نمونه برداری از توده کمپوست قارچ

در طول مرحله انتقال کمپوست، در یک ریتم مشخص زمانی و کاملا تصادفی از توده کمپوست مورد نظر نمونه‌های کوچک (100 تا 200 گرمی) و به تعداد زیادی تهیه شود. نمونه‌های تهیه‌شده از نقاط مختلف کمپوست در ابتدا بلافاصله در یک کیسه نایلونی بزرگ جمع‌آوری می‌شود. سپس همگی آنها را در پایان با هم مخلوط خواهند شد. بزرگی میزان نمونه اولیه با توجه به وزن توده کمپوستی بین 5-10 کیلوگرم متغیر خواهد بود.

از توده مخلوط داخل کیسه مجددا یه نمونه تصادفی به میزان 1تا 2 کیلوگرم انتخاب کنید. نمونه جدید را در کیسه نایلونی دیگری بگذارید. سپس آن را بعنوان نمونه نهایی پس از ثبت اطلاعات بر روی آن، به آزمایشگاه ارسال کنید.

این نمونه نماینده مناسبی از کل توده کمپوست قارچ مورد نظر ما خواهد بود. هر چه تعداد نمونه‌برداری‌های اولیه بیشتر باشد، نمونه نهایی نماینده بهتری از کمپوست خواهد بود. اندازه نمونه‌ها بسته به مقدار کل نمونه نهایی متغیر است. نکته مهم در این راستا، نمونه اولیه و یا نهایی در طول مراحل نباید در معرض نور خورشید و گرما نگهداری شوند.

نمونه برداری از قارچ خوراکی

در ابتدا ناحیه‌ای بر روی بستر قارچ‌‌های آلوده که دارای علائم تیپیک اختلال مورد نظر هستند، را انتخاب کنید. سپس آن را با دقت و با استفاده از دستکش و رعایت سایر نکات بهداشتی، از بستر جدا کنید. بلافاصله نمونه را در کیسه نایلونی یا ظرف نمونه‌برداری کاملا پاکیزه و ضدعفونی‌شده قرار دهید. حتما درب آن را ببندید. حتی المکان نمونه تهیه‌شده، فاقد ذرات و قطعات خاک و کمپوست باشد.

نمونه باید تا زمان انتقال به آزمایشگاه بدور از نور خورشید و در شرایط دمایی با ثبات (در حدود 20 -17 درجه) نگهداری شود.

نمونه برداری از کپک‌ ها

در مورد کپک‌هایی که بر روی خاک‌پوششی رشد می‌کنند، نمونه‌برداری موجب خراب شدن علائم کپک خواهد شد. با رعایت نکات اولیه مطرح شده در قسمت تهیه نمونه از قارچ، مطلوب‌ترین حالت نمونه‌برداری از کپک‌ها این است که سطح کوچکی از خاک‌پوششی که علائم مشخص کپک را نشان می‌دهد با دقت برداشت کنید. بدون اینکه به ساختار آن آسیبی وارد شود، در ظرف پاک و ضدعفونی شده قرار دهید. سپس درب آن را محکم ببندید.

در مورد کپک‌های موجود در کمپوست، پس از تهیه نمونه کمپوست‌های آلوده، نمونه‌ را می‌توان در کیسه پلاستیک پلی‌اتیلنی پاک و ضدعفونی قرار داد. سپس نسبت به انتقال نمونه به آزمایشگاه اقدام کرد.

نمونه‌ برداری از حشرات، کنه‌ ها و نماتودها

این موجودات عمدتا با اندازه 1-5 میلیمتر، ماکروسکوپیک بوده و با چشم غیرمسلح نیز قابل‌ مشاهده هستند. در صورتیکه عامل ایجادکننده اختلال از این ‌دست عوامل باشند، کافی است تا تعدادی از نمونه حشرات را بگیرید. سپس در ظرف پاکیزه به آزمایشگاه تشخیص منتقل کنید.

شناسایی دقیق این گروه از موجودات به خصوصیات مرفولوژیکی و الگوهای رفتاری بستگی دارد. به‌منظور مطالعه دقیق موجودات، لازم است که آنها را به‌صورت دقیق و با وسواس علمی موردبررسی قرارداد. به این منظور، مگس‌ها و کنه‌ها با استفاده از دستگاه مکنده به دام خواهند افتاد. همچنین به یک میکروسکوپ با بزرگنمایی پایین و یک ذره‌بین دستی باکیفیت، نیاز است.

در خصوص نماتدها باید افزود که به دلیل اندازه بسیار کوچک آنها، به سختی قابل مشاهده هستند. وجود نقاط درخشان در  سطح خاک‌پوششی مرطوب نشان‌دهنده وجود دسته‌های نماتود ساپروفاژ از جنس Rhabditid در آن است. شناسایی نماتودها با استفاده از میکروسکوپ آسان است اما تمایز انواع پارازیت از ساپروفیت آن کار فرد متخصص است.

برای کسب آگاهی بیشتر در زمینه بیماری‌های قارچ خوراکی با دانشنامه صنعت قار، هاگ همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه