قارچ های خودرو در طبیعت سمی هستند
در طبیعت قارچ های وحشی به صورت خودرو رشد می کنند. شناسایی قارچهای سمی از قارچهای خوراکی به دلیل شباهت برخی از این قارچها بسیار مشکل است. در صورت اشتباه در تشخیص و مصرف اینگونه قارچها عواقب ناگواری در پی خواهد داشت. قارچ های خودرو در طبیعت سمی هستند.
دو گونه قارچ سمی به نامهای قارچ بال فرشته و کلاهک مرگ شباهت بسیار زیادی به قارچ خوراکی دکمهای دارند و اغلب در طبیعت این روزهای بهاری بعد از بارندگی به وجود میآیند که بسیار سمی و خطرناک بوده و تشخیص آنها مشکل است و مصرف آنها گاهی باعث مرگ خواهد شد.
الناز بهروز کارشناس مدیریت دارویی دانشگاه علوم پزشکی دزفول، اظهار داشت. طی ۶ ماه نخست سال 1400، 797 نفر از هموطنان عزیزمان بر اثر مسمومیت با قارچ سمی و خودرو به بیمارستانها مراجعه و بستری شدهاند. که نشان دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور است. مصرف قارچهای خودرو و سمی سبب بروز عوارض نارسایی کبد و در برخی موارد نیز منجر به مرگ میشود!!!
تشخیص قارچ های خودرو در طبیعت
وی افزود: تشخیص قارچ سمی از خوراکی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل ، رنگ ، بو و مزه به هیچ عنوان امکانپذیر نیست. فقط توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی این امر محقق می گردد.
کارشناس مدیریت دارویی دانشگاه علوم پزشکی دزفول بیان کرد: برخی از روشها و معیارهای سنتی مثل امتحان کردن قارچ با شیر خوراکی ، تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش معیار علمی و درستی برای تشخیص سمی نبودن قارچ نیست. فقط با تست های علمی در آزمایشگاه می توان از سمی نبودن قارچ اطمینان حاصل کرد.
وی بیان نمود که مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست! وی همچنین افزود: شهروندان از مصرف قارچهای خودرو به خصوص قارچهایی که در کنار تنه درختان به ویژه درختان خشک میرویند و یا قارچهای فلهای جمع آوری شدهی توسط افراد بومی خودداری کنند. زیرا برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما است. فرآیندهای آماده سازی غذا اعم از کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن و بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست.
بهروز از شهروندان خواست برای حفظ سلامت خود و خانواده قارچ را فقط از مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوز تولید و استاندارد، خریداری و مصرف کنند.
نشانههای مسمومیت
نشانههای مسمومیت با قارچهای سمی شامل اسهال، استفراغ، درد معده، تب بالا، کاهش فشارخون، غش، تاری دید، هذیان، تشنج و کما است. گاه ممکن است منجر به مرگ شود و در این موارد لازم است بی درنگ با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیریم.
این کارشناس درخصوص اقدامات عملی بعد از مسمومیت با قارچ های خودرو در طبیعت سمی نیز گفت. انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها الزامی است. و امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و آسیب جدی ماندگار برای سلامت فرد و حتی مرگ بیمار میشود!
وی همچنین به شهروندانی که دچار مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی شدهاند. توصیه کرد: در صورت امکان نمونه باقیمانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی توسط کادر پزشکی بیمارستان، با خود به همراه داشته باشند.