قارچ پرورشی مشکلی برای مصرف ندارد

قارچ پرورشی مشکلی برای مصرف ندارد – چیدن قارچ از محیطهای طبیعی مطلقاً ممنوع !
شفافسازی تولیدات قارچ در کشور
مدیرکل دفتر امور گلخانه و قارچهای خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص شفافسازی تولید محصولات قارچ در کشور عنوان کرد: سالانه ۱۵۰ هزار تن قارچ پرورشی خوراکی تولید میشود که هیچ مشکلی ازنظر سلامت ندارد و مسمومیتهای اخیر به دلیل مصرف قارچهای سمی برداشت شده از محیط طبیعی است.
به گزارش خبرگزاری هاگ، در طول یک ماه گذشته مصرف قارچهای سمی توسط برخی از هموطنان در استانهای کرمانشاه، کردستان و استانهای غربی کشور که بهصورت دستی از محیطهای طبیعی جمعآوری و مصرفشده است، باعث ایجاد بیماریهای تشنج، اضمحلال کبدی و حتی رفتن به کما و مرگ شده است.
اطلاعرسانی غلط!
اتفاقاتی ازایندست با توجه به اطلاعرسانیهای نادرست برخی رسانهها تا بدان جا پیش رفته است که حتی این روزها برخی از هموطنان حتی از مصرف قارچهای خوراکی بستهبندیشده نیز هراس دارند.
علی صدیقپناه رئیس انجمن علمی قارچ خوراکی ایران، در همین رابطه با ضمن اشاره به تولیدات تحت نظارت این سازمان، گفت: قارچهایی که تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی و در محیطهای گلخانهای تولید میشود، چه ازلحاظ نوع قارچ و چه ازلحاظ روند تولید هیچ مشکلی ندارند و حتی برای تولید آنها از هیچ سمی استفاده نمیشود که بخواهد برای مردم تبعاتی داشته باشد.
موارد گزارششده مربوط به قارچهای سمی است
وی همچنین در ادامه سخنان خود به این نکته تأکید کرد: موارد فوت یا مسمومیتهایی که طی یک ماه اخیر در مورد آن اطلاعرسانی شده مربوط به افرادی است که قارچهای طبیعی را از محیطهای جنگلی و یا دامنه کوه جمعآوری کرده و بهگونهای قارچهای وحشی بودهاند که سمی یا غیر سمی بودن آنها مشخص نیست.
این مقام مسئول در خصوص خرید و استفاده از قارچهای فلهای و بدون هولوگرام و این نگرانی که قارچهای فلهای هم ممکن است سمی و آلوده باشند، اضافه کرد: تفاوت قارچهای بستهبندی و فلهای در این است که قارچهای فلهای منشأ مشخصی ازلحاظ محل تولید ندارند، اگرچه ممکن است قارچ پرورشیافته در محیط گلخانه باشد و بر همین اساس به دنبال طراحی هولوگرامی دارای شمارهسریال هستیم، تا ازاینپس روی بسته بندی قارچهای پرورشی درج شود. صدیقپناه در توضیحات بیشتر خود خاطرنشان کرد: البته تمام مسمومیتهای اخیر حتی از طریق قارچهای خوراکی فلهای هم نبوده است.
موضوع مسمومیتهای قارچی از زبان دکتر آصف
محمدرضا آصف دکترای قارچشناسی و مسئول کمیته شناسایی قارچهای سمی از طرف وزارت بهداشت نیز در توضیحات بیشتر در خصوص گزارشهای اخیر، گفت: از ۲۵ روز قبل که موارد مسمومیت با قارچ سمی از استانهای کرمانشاه تا کهگیلویه گزارش شد، تمامی نمونهها برای بنده ارسال شده و در محیط آزمایشگاهی و زیر میکروسکوپ تمام نمونهها بررسی و سمی بودن و یا نبودن آن مشخصشده است، حتی تمام پرونده های مسمومیتها رؤیت شده و ارتباط مصرف قارچهای سمی با بیماری هم برآورد شده است.
وی در ادامه توضیحات خود با تأکید بر این نکته که قارچهای پرورشی هیچ مشکلی ندارند، اضافه کرد: هیچیک از پروندههای مسمومیت ارتباطی با مصرف قارچ پرورشی خوراکی ندارد، چراکه ما در ایران ۱۰۰۰ گونه قارچ کلاهک دار داریم که از این میزان ۵۰ گونه قارچ سمی است که با چشم عادی قابلشناسایی نبوده و تنها در محیط آزمایشگاه سمی بودن آنها محرز میشود. در ادامه سخنان خود، آصف این نکته را یادآور شد که طی ۲۵ روز اخیر سه گونه قارچ کشنده در موارد بیماری و فوت تأییدشده است.
نشانه های بیماری قارچ های سمی
اینمسئول کمیته شناسایی قارچهای سمی در رابطه با نشانه های بیماری ناشی از قارچ سمی نیز عنوان کرد : علائم اولیه مشابه مسمومیت های ساده است، اما بعد از 6 تا 8 ساعت که زمان درمان طلایی است، علائم بسیار شدید شده که با تاری دید، سرگیجه و حتی رفتن به کما که سبب از بین رفتن کبد میشود، بروز میکند که تنها راه پیوند کبد است.
این دکترای قارچشناسی با اشاره به وضعیت رشد و نمو قارچ های سمی از دیرباز تا کنون ، گفت : در سال 85 طغیان مصرف قارچهای سمی و به تبع آن مرگ و میر هم وجود داشته که در آن سال 10 نفر منجر به فوت و 600 نفر بستری شده بودند، ولی موضوع رسانهای نشده بود، حتی پس از آن کتابی با عنوان قارچهای سمی ایران منتشر شد و تذکرات لازم در مورد آن هم داده شد.
تصورات اشتباه عام بین مردم
وی با اشاره به تصورات اشتباه و درعینحال رایج بین مردم که بیشتر تمایل به مصرف قارچهای طبیعی دارند، گفت: در عوام میگویند اگر قارچ داخل چوب رشد کند، کشنده نیست، یا اگر قارچ داخل شیر جوشانده شود سم آن از بین میرود که اشتباه است و حتی دقیقاً نوعی قارچ سمی وجود دارد که روی چوب رشد میکند.
آصف در توضیحات خود بر این نکته تأکید کرد: هیچگونه قارچی را مطلقاً در محلهای طبیعی برای مصرف خوراکی برداشت نکنند و مصرف قارچ خارج از خط تولید کارخانهای و گلخانهای منع میشود. همچنین نصب تابلوهای هشداردهنده در رویشگاههای قارچ سمی برای اطلاعرسانی به افراد بهویژه در فصلهای بهار و پاییز باید اتفاق بیفتد.
غلامرضا تقوی مدیرکل دفتر امور گلخانه و قارچهای خوراکی وزارت جهاد کشاورزی نیز در خصوص اتفاقات اخیر، عنوان کرد: وزارت جهاد کشاورزی در راستای تولید محصول سالم و در دسترس قرار دادن آن برای مردم ظرفیت بیش از تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن قارچ را با دادن تسهیلات و مجوز ایجاد کرده است، اما متأسفانه برخی افراد همچنان ترجیح میدهند تا در محیطهای طبیعی از قارچ وحشی استفاده کنند که تبعات آن منجر به چنین مسائلی میشود.
سرانه مصرف قارچ در کشور
این مقام مسئول در مورد سرانه مصرف قارچ در کشور اضافه کرد: سرانه مصرف ما سالانه 1 و 200 کیلوگرم است که این در کشورهای اروپایی ۴ کیلوگرم است.
وی در صحبتهای خود به افرادی که تمایل به مصرف قارچهای وحشی دارند، پیشنهاد کرد: وزارت جهاد کشاورزی آمادگی این را دارد که برای افراد در روستاها با ارائه تسهیلات و مجوز زمینه تولید حتی در حجم کوچک را فراهم کند و افرادی که بهطور فصلی مبادرت به برداشت قارچ میکنند، نگران از بین رفتن اشتغال خود نباشند. چراکه با احتمال بارشها در هفتههای آتی بازهم احتمال افزایش رشد قارچهای سمی در سطح منابع طبیعی وجود دارد.
طبق آمار و گزارش های منتشره، در طول یک ماه اخیر گزارش هایی مبین بر فوت یا مسمومیتهای منجر به بستری شدن و یا حتی پیوند کبد در استانهای غربی کشور به ثبت رسیده است، که حساسیت رسانهها را برانگیخت، اما از طرف دیگر این ذهنیت را در بین مردم به وجود آورد که ممکن است قارچهای خوراکی بستهبندی هم سمی باشد و درنتیجه تا حدی از مصرف این محصول امتناع شد. این در حالی است که قارچهای خوراکی از نوع قارچ دکمهای کاملاً غیر سمی بوده و با توجه به اینکه در محیط گلخانهای پرورش مییابد، هیچ مشکلی برای مصرف ندارد.