دلایل افت تولید قارچ در کشور
اختلاف ۱۰۰ درصدی قیمت قارچ از مزرعه تا بازار
دلایل افت تولید قارچ در کشور، رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی گفت: با توجه به افزایش قیمت کلش و حضور گسترده دلالان در بازار، افت تولید قارچ را خبر داد و نرخ این کاهش را بین 20 تا 30 درصد اعلام کرد.
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از افت ۲۰ تا ۳۰ درصدی تولید قارچ خبر داد و گفت: با توجه به گرانی بیش از حد مواد اولیه و اتخاذ برخی تصمیمات نادرست مبنی بر عدم خروج کاه گندم از برخی استان ها، کار برخی واحدهای پرورش قارچ به تعطیلی کشیده است.
وی افزود: علی رغم مازاد ۵۰ درصدی کاه در برخی استان ها، اما مسئولان اجازه خروج را ندادند که همین موضوع منجر به سودجویی دلالان و افزایش ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی قیمت شد.
افزایش قیمت
وی با بیان اینکه انجمن به رغم هزینه های بالای تولید تصمیمی برای افزایش قیمت قارچ نگرفته است، گفت: در شرایط کنونی برای حمایت از مصرف کننده، هنوز به جمع بندی نرسیدیم، اما در کل باید تصمیمی اتخاذ شود که سود تولیدکننده و مصرف کننده در آن دیده شود.
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی از کاهش عرضه قارچ در تهران خبر داد و گفت: توزیع روزانه قارچ در تهران از ۴۰ تا ۵۰ تن به ۲۰ تا ۳۰ تن رسیده است که این امر کاهش تولید را نشان می دهد.
وی قیمت کنونی هر کیلو قارچ فله را حدود ۳۵ هزار تومان و قارچ بسته بندی را ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان اعلام کرد.
ایشان در واکنش به عرضه قارچ فله با نرخ ۶۰ هزار تومان در بازار بیان کرد: دلالی و واسطه گری یکی از معضلات اصلی کشور محسوب می شود که این موضوع ارتباطی به تولیدکننده ندارد.
این مقام مسئول اختلاف ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت قارچ در بازار را ناشی از سودجویی دلالان و عدم کنترل بازار دانست.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال صادراتی به بازارهای هدف نداشته ایم، بیان کرد: در سنوات گذشته که در فصل گرما به دلیل کمبود کانتینرهای یخچال دار مشکل صادرات داشتیم، اما امسال کمبود عرضه و گرانی قارچ ناشی از سودجویی عوامل واسطه و دلال مانع این امر شد.
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت کلش و عدم امکان تهیه برای تولیدکننده، امکان افزایش تولید وجود ندارد چرا که برخی استان ها بدلیل افزایش قیمت و کمبود مواد اولیه نتوانستند تولید کنند که با این وجود امکان تامین نیاز کشور هم وجود ندارد.
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در پایان با اشاره به حضور گسترده دلالان بازار تولید قارچ گفت: افزایش هزینههای تولید، تولیدکنندگان را به ورشکستگی کشانده که اگر تمهیداتی برای حل این بحران نشود، صنعت قارچ نابود خواهد شد. این درحالی است که صنعت تولید قارچ اشتغالزایی بالایی دارد و با تعطیلی آن، تعداد کثیری بیکار می شوند.(۳ مرداد ۱۴۰۰ )
افت تولید قارچ ناشی از نبود کلش در بازار
خبرگزاری هاگ به نقل از، دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت تولید قارچ اظهار کرد: با توجه به شرایط خشکسالی دشوار کشور طی ۵۰ سال اخیر، نبود کلش در بازار به عنوان ماده اصلی رویش قارچ در کشور خبر داد.
کلش گندم نایاب شد
او با بیان اینکه قیمت هر کیلو کلش از ۴۰۰ تومان به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است، افزود: محصولی که به عنوان ضایعات در مزارع گندم آتش میزدند، امسال به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است که با این وجود افزایش هزینههای تولید از یک سو و نبود کلش در بازار از سوی دیگر موجب شده که بستر رویش قارچ به عنوان ماده اولیه واحدهای بستر قارچ از دسترس خارج شود.
وی ادامه داد: تولیدکنندگان کمپوست به دلیل نبود ماده اولیه ناچار به کاهش تولید هستند که افت عرضه در برابر تقاضا منجر به افزایش قیمت شده است، هر چند قیمت کنونی قارچ با نرخ تمام شده تولید فاصله دارد.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان قارچ در واکنش به بهانههای مختلف عرضه کلش بیان کرد: علی رغم دپو کلش در کشور، فروشندگان اذعان میکنند که ماشین حمل وجود ندارد و دود این موضوع به چشم تولیدکننده میرود که امیدواریم نهادهای ذیربط تمهیداتی اتخاذ کنند تا علاوه بر دسترسی تولیدکنندگان به کلش، افراد واسطه و دلال شناسایی شوند.
او درباره آخرین وضعیت صادرات قارچ بیان کرد: با توجه به گرمای هوا، طبق روال سنوات قبل میزان صادرات کاهش داشته است.
باغبانی قیمت مصوب هر بسته قارچ ۲۰۰ گرمی درب مزرعه را ۱۰ هزار و ۱۰۰ تومان و قارچ یک کیلویی را ۳۷ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت مصوب هر بسته قارچ ۲۰۰ گرمی برای مصرف کننده ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان و یک کیلویی ۴۸ هزار تومان است.
به گفته این مقام مسئول، در شرایط کنونی به رغم کمبود عرضه به نرخ واقعی نرسیدیم، در حالی که تولیدکنندگان با فروش محصول به نرخ مصوب ۲۰ درصد سود میکند، اما الآن در نقطه سر به سر، قرار دارند.
دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی تولید روزانه قارچ را ۴۷۰ تا ۴۸۰ تن اعلام کرد و گفت: با توجه به صدور پروانههای تازه بهرهبرداری شده، پیش بینی میشود که تولید قارچ به ۱۸۵ تا ۲۰۰ هزار تن برسد.
او در پایان تصریح کرد: طی یکسال گذشته با محدودیت تردد و کاهش ساعات کاری رستورانها آسیب جدی به این صنعت وارد شد که با فرهنگ سازی و افزایش سرانه مصرف تا حدودی از این زیان جلوگیری شد.(۸ تیر ۱۴۰۰)