راهکار فناورانه برای جلوگیری از تاراج ترافل

بحران جنگل های هیرکانی از سال 98 شروع شده و هنوز دولت های مختلف نتوانستهاند برای جلوگیری از سرعت نابودی فزاینده آنها کاری انجام دهند. سیاست گذاریهای ضعیف دولت هیچ کور سویی از امید را برای نجات این جنگلها نگذاشتهاست. اما یک راهکار فناورانه برای جلوگیری از تاراج «اکسیر جوانی»، قارچ گرانبهای ترافل در حال انجام است که امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.
در این طرح تلاش میشود نهالهای بارور شده با اسپور قارچ ترافل سیاه کشت شوند. در این ایده که جزو ایدههای برتر جهاد کشاورزی استان گلستان قرار گرفت، در ریشه نهالهای فندق پرورش دادهشده، کشت و تولید قارچ ترافل طراحی و اجرا شد.
برنامه این است که این نهالها به تدریج وارد اراضی زارعی شوند و باغات ترافلی به وجود بیاید. به این ترتیب علاوه بر ثروتآفرینی در منطقه، از تخریب جنگلهای در حال نابودی هیرکانی نیز جلوگیری خواهد شد.
گران قیمت و کمیاب
کل جنگلهای شما از گیلان تا مازندران و همچنین گلستان، محل رشد قارچ «ترافل سیاه» یا قارچ دنبلان که قارچ خوراکی گران قیمت و کمیابی است و با قیمت بالایی داد و ستد میشود. از آنجایی که این قارچ در ریشه درختان رشد میکند. دلالان این قارچ برای جمع آوری آن با استفاده از چنگک هایی، ریشه درختان جنگلی را از ریشه خارج میکنند که این کار به مثابه مرگ تدریجی درختان است.
هم اکنون با افزایش فقر مالی و دشواری های معیشتی، مردم این استان برای کشف قارچ “ترافل سیاه” به جنگل ها هجوم آوردند. این امر مرگ جنگل را به طرز اسفباری تسریع کردهاست. به صورتی بومیان با وسایل نقلیه خود به جنگ وارد می شوند که خود آسیب های فراوانی به محیط زیست آن وارد می کند. با ابزارهای دست ساز و چنگک شروع به زیر و روکردن خاک جهت پیداکردن قارچ می کنند که تکرار زیاد این روند سببشده که خاک جنگل شخمزده به نظر می رسد.
نجات جنگل های هیرکانی با راهکار فناورانه برای جلوگیری از تاراج ترافل
این قارچ همزیست با ریشههای درختانی چون بلوط و کاج است. زمانی که درخت در حال رشد است، این قارچ نیز به صورت همزیست، با آن رشد خواهد کرد. ترافل با درخت برای دریافت بعضی از مواد و املاح داد و ستد میکند.
مظاهر جعفرنیا، مجری طرح فناورانه نجات جنگلهای هیرکانی، تاکید کرد. که مطالعات طرح بر روی درختان بلوط و گلهای جنگلی انجام و نحوه تکثیر این قارچ روی آنها کاملا بررسی شدهاست. او اظهار امیدواری کرد که در شرکتی که در پارک علم و فناوری گلستان فعالیت میکند بتوانند نجات بخش جنگلهای شمال کشور باشند. زیرا اگر هم اکنون این جنگلها را نجات ندهیم به زودی مانند جنگلهای زاگرس نابود خواهند شد.
هم اکنون به کمک این طرح فناورانه، از تولید ترافل های کشتشده در نهال های فندق، توانستهاند قارچ دنبلان را فراوری و پودر ترافل و ترشی و عسل فرآوریشده با ترافل را به بازار عرضه کنند.