اخبار جهان در حوزه قارچ

راه اندازی مزرعه قارچ توسط 4 دختر افغان

پرورش قارچ برای مقابله با محدودیت های طالبان

راه اندازی مزرعه قارچ توسط 4 دختر افغان راهی است که آنها برای غلبه کردن بر محدودیت هایی که حکومت طالبان برای زنان و دختران افغان وضع کرده‌اند.

چهار دختر افغان که در دانشگاه کابل در رشته کشاورزی و زراعت تحصیل می‌کردند، پس از مواجهه با محدودیت‌های تحصیلی اعمال شده توسط حکومت طالبان، تصمیم به راه‌اندازی یک فارم سماروق (مزرعه قارچ) با همراهی یکدیگر گرفتند.

این چهار دختر که اهل ولایت‌های مختلف هستند، اسم گروه خود را “جاده ابریشم” گذاشتند و دور هم جمع شدند و با اشتراک ایده، سرمایه و مهارت‌های خود، این مزرعه پرورش قارچ را افتتاح کردند.

 

چگونگی راه اندازی مزرعه قارچ توسط گروه جاده ابریشم

این 4 دانشجوی دختر افغان با نامهای زهرا بهادری، نازنین رفیعی، وسیما جلیلی و یلدا قادری، سال چهارم رشته کشاورزی در پوهنتون کابل (دانشگاه کابل) بودند که دانشگاه‌ها توسط طالبان تعطیل گردید. اما آنها مانند بسیاری دیگر از دختران افغانی، خانه‌نشین نشدند و در برابر محدودیت‌ها پا پس نگذاشتند.

این تیم که توسط خود گروه “جاده ابریشم” نامگذاری شده است، قصد دارد تولید داخلی قارچ را در افغانستان گسترش دهد تا اتکا به محصولات وارداتی کاهش یابد. آنها بطور مشترک اقدام به راه اندازی فارم قارچ صدفی کردند و اکنون چهارمین دوره کشت و برداشت محصول قارچ را پشت سر میگذارند.

این گروه چهار نفری که هر کدام از ولایات پروان، ننگرهار، بدخشان و پنجشیر بودند، برای اولین بار با سرمایه گذاری اولیه 10000 افغانی (حدود 8.5 میلیون تومان) کار کشت قارچ صدفی را آغاز کردند. کار آنها اکنون رونق یافته است و آنها بطور تیمی این مزرعه قارچ را اداره می کنند.

آنها در رشته مدیریت تجارت زراعتی و کشاورزی، دانشجوی سال چهارم دانشگاه کابل بودند. اما آنها دیگر نمی‌توانند به تحصیل خود ادامه دهند زیرا در حال حاضر دانشگاه توسط حکومت طالبان، برای زنان و دختران ممنوع شده است.

زهرا بهادری، یکی از اعضای این تیم، بیان می کند که پس از تأسیس این فارم سماروغ که تصمیم مشترک آنها بود، تلاش کردند تا با انجام کارهای تولیدی، چالش های روانی ناشی از وقفه‌های تحصیلی را برطرف کنند. علاوه بر این، آنها با راه اندازی مزرعه پرورش قارچ به دنبال کسب درآمد نیز، بودند.

کشت قارچ صدفی توسط 4 دختر افغان

شرایط کاری و اقتصادی مزرعه قارچ

زهرا در مورد شرایط کار میگوید: ما 4 دختر افغان از راه اندازی مزرعه قارچ، احساس غرور میکنیم. در حال حاضر با استفاده از مواد اولیه در دسترس برای پرورش قارچ، موفق به تولید قارچ صدفی شده‌ایم و در حال بالا بردن بازده کشت خود هستیم. برنامه ما برای آینده، گسترش کارمان با پرورش قارچ دکمه‌ای و انواع دیگر قارچ در مراحل بعدی میباشد.

رشد مزرعه قارچ نتیجه تلاش جمعی تمام اعضای گروه جاده ابریشم است. ما با کار تیمی، مزرعه خود را به سرعت ارتقا داده‌ایم و مشکلات را به راحتی برطرف می کنیم، که دلیل ثبات و پیشرفت ما نیز هست. تیم راه ابریشم تا حدی به خودکفایی مالی دست یافته است. آنها معتقدند که حتی در چنین شرایط سختی، دختران می توانند به خود متکی شوند.

وی در مورد فروش و بازاریابی محصولاتشان میگوید: در حال حاضر عمده مشتریان محصول قارچ ما دوستان، اقوام و همسایگان هستند. زیرا مشکلات اقتصادی و از آن مهمتر محدودیت هایی که زنان در جامعه افغانستان با آن مواجه هستند، مانع بازاریابی گسترده و مناسب، شده است.

زهرا ادامه میدهد: خرید و مصرف قارچ در افغانستان، با وجود خواص و فواید بی‌شمار آن محدود است. تیم جاده ابریشم میخواهد از حداقل منابع حداکثر استفاده را ببرد اما با موانعی روبرو است. خواص و فواید قارچ خوراکی باید بیشتر به مردم شناسانده شود تا میزان مصرف و تقاضا در بازار بالاتر برود و لازمه این هدف، فرهنگسازی میباشد.

زهرا در مورد توسعه کسب کارشان گفت: ما نمی توانیم در نمایشگاه آینده در کابل شرکت کنیم، زیرا قیمت کرایه غرفه 5000 افغانی است که برای ما سنگین است. از طرفی نمی توانیم تضمین کنیم که آیا طی 3 الی 4 روز میتوانیم به این مقدار فروش دست یابیم؟!

نمونه ای از محصول قارچ صدفی مزرعه قارچ ی که 4 دختر افغان برای مبارزه با محدودیت های حکومت طالبان راه اندازی کرده اند
نمونه ای از محصول قارچ صدفی مزرعه قارچ که 4 دختر افغان برای مبارزه با محدودیت های حکومت طالبان راه اندازی کرده اند

4 دختر افغان الهام بخش

اگرچه کار آنها الهام بخش دختران افغان دیگر است، اما این واقعیت که آنها مجبور شدند تحصیل خود را رها کنند، هنوز آنها را آزار می دهد. آنها میخواهند به دیگر دختران افغانستان نشان دهند که نباید در برابر محدودیت ها تسلیم شد.

وسیما جلیلی، یکی از اعضای تیم، مزرعه قارچ را نتیجه تغییرات قابل توجهی در زندگی خود و هم تیمی هایشان می داند.

در حال حاضر این تیم آماده است تا فرصت های یادگیری را برای علاقه مندان به پرورش قارچ، به خصوص زنان و دختران تسهیل کند.

وسیما می‌گوید: ما 4 نفر در رشته کشاورزی تحصیل کرده‌ایم. ما از همه جنبه ها از کاشت تا برداشت آگاهی لازم را داریم و دلمان میخواهد تا به زنان و دختران دیگر نیز این آموزش‌ها را انتقال دهیم. ما میخواهیم تا جامعه زنان افغانستان به این خودباوری برسد که میتوانند علیرقم محدودیت‌ها، باز هم به حرکت و پیشرفت خود ادامه دهند و خانه‌نشین نشوند!

هر یک از اعضای گروه جاده ابریشم، از ایجاد مزرعه قارچ ابراز رضایت می کنند؛ مزرعه ای که به الگویی در خانواده ها و جامعه آنها تبدیل شده است. راه اندازی مزرعه قارچ توسط 4 دختر افغان سبب شده تا آنها از تئوری‌ها و دروسی که در دانشگاه آموخته اند بصورت عملی استفاده کنند.

وسیما می گوید: من برای دوستان و خانواده‌ام در چنین شرایط چالش برانگیزی، مانند یک الگو هستم. آنها همیشه مرا تشویق و ستایش می کنند و این به من انگیزه می دهد که ادامه دهم و برای پیشرفت بیشتر تلاش کنم. همه ما اعضای گروه جاده ابریشم، از اینکه به دخترانی کارآفرین تبدیل شده‌ایم، راضی هستیم و اعتماد به نفسمان بسیار بیشتر شده است. راه اندازی این مزرعه قارچ، تغییر چشمگیری در موقعیت اجتماعی و فردی ما ایجاد نموده است.

کارآفرینی بانوی افغان با سمارق

یک دختر جوان افغان توانسته است شیوه جدید کشت سمارق را در افغانستان آزمایش نماید. سحر همدرد هدف این کار را، ایجاد زمینه های کاری برای خانم ها عنوان می کند و میگوید هر خانم میتواند دست به این کار بزند.

 

 

 گزارشی از تلاش برای خودکفایی بانوی افغان با پرورش و تولید قارچ 

ثنا رضایی سه سال است که با ایجاد مزرعه سمارق در حوالی خانه خود مخارج خانواده‌اش را تأمین می‌کند. او با پنج‌هزار افغانی سرمایه شروع به کار کرده است و تا کنون به بیش از هشتاد هزار افغانی سرمایه دست یافته است هدف ثنا رضایی در آینده ایجاد یک لابراتوار است که بتواند به شیوه استاندارد تخم سمارق رو پرورش دهد.

 

 ویدیو آموزش کشت سمارق در منزل

 

یک خانم در بامیان توانسته است با استفاده از شیوه جدید کاشت سمارق یک مزرعه کوچک در گوشه ای از حیاط خانه اش ایجاد نماید، مریم دلیل این کارش را کاریابی برای بانوان و سهیم شدن آنان در در آمد خانواده بیان می کند. وی می گوید خانم ها میتواند با کشت سمارق به رشد اقتصادی خانواده های خود کمک نمایند.

 

گردآوری، ترجمه و تحریر از تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز است.
منبع: khaama.com

 

جدیدترین اخبار جهان در حوزه قارچ را در مجله خبری-آموزشی هاگ دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه