تعداد بالای مسمومیت بر اثر مصرف خوراکی قارچهای خودرو
۳۶۵ نفر از مردم خراسان شمالی به خاطر مصرف قارچ های سمی دچار مسمومیت شدند
مسئول اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: استان ما در سال گذشته در بین استانهای کشور، جزو لیست بیشترین آمار مسمومیت بر اثر مصرف خوراکی قارچهای سمی و خودرو بوده است.
به گزارش هاگ به نقل از فارس مهسا فخرزارعی، مسئول اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، اظهارکرد: با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچهای خودرو، در ابتدای هر سال متاسفانه با موجی از مسمومیتهای اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی روبرو هستیم.
وی با بیان اینکه در سال گذشته، ۳۶۵ نفر از مردم خراسان شمالی به خاطر مصرف قارچ های سمی دچار مسمومیت شدند، گفت: براین اساس خراسان شمالی در سال گذشته در بین استانهای کشور، جزو لیست بیشترین آمار مسمومیت بر اثر مصرف خوراکی قارچهای سمی و خودرو بوده است.
مسئول اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه میزان مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچهای خودرو و سمی، نشان دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما است، افزود: متاسفانه مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از مردم شده است.
وی با دعوت از مردم برای رعایت توصیههای عمومی در راستای پیشگیری از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچهای سمی، بیان کرد: از مصرف قارچهای خودرو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنه درختان علی الخصوص درختان خشک شده می رویند و یا قارچ های جمع آوری شده توسط افراد بومی، خودداری کنید.
این مقام مسئول عنوان کرد: برای حفظ سلامت خود و خانوادهتان تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف کنید.
فخرزارعی بیان داشت: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکان پذیر است، بنابراین به توصیههای برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.
وی با اشاره به اینکه مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست، افزود: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
این مقام مسئول گفت: برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست.
وی با بیان اینکه در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها منتقل کنید، اضافه کرد: همچنین در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از یک ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ ها سمیت به مراتب بیشتری دارند و در سالهای گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان شده است.
مسئول اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود.
وی بیان داشت: بنابراین با مشاهده علایم و نشانههای بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل کنید.