آشنایی با سموم و مواد شیمیایی کاربردی در صنعت قارچ
آشنایی با سموم و مواد شیمیایی که در صنعت تولید قارچ کاربرد دارند در این مقاله آشنا می شویم. در این بخش تنها سموم قارچ کشی که عمدتاً در سالن پرورش قارچ ایران مصرف میشود معرفی خواهد شد.
معرفی سموم قارچ کش درسالن پرورش قارچ ایران
گروه اول: قارچکشها Fungicides
کاربندازیم Carbendazim از سموم و مواد شیمیایی
کاربندازیم سم قارچکش سیستمیکی از گروه بنزویمیدازول ها است، که در صنعت پرورش قارچ برای کنترل و مبارزه با بیماریهای نظیر کپک سبز (Trichoderma spp)، تارعنکبوتی (Dactyliom) و مایکاگون (Wet bubble) توصیه میشود. دوره کارنس این سم ۴ تا ۱۴ روز و LD50= ۵۰۰۰-۱۵۰۰۰mg/kg است. این سم در بازار بانام استمپور و باویستین نیز شناخته میشود. عمدتاً این سم بهصورت پودر قابلحل در آب ۵۰ یا ۶۰% (Wettable Powder) و به رنگ سفید، شیری و حتی صورتی و قرمز یافت میشود. استفاده از انواع رنگی ممکن است سبب رنگین شدن قارچ بر روی بستر شود. میزان مصرف آن ۵/۲ گرم در مترمربع است.
در بازار ترکیب دیگری از کاربندازیم ۵/۱۷% باLD۵۰= ۵۰۰۰ mg/kg با دوره کارنس کوتاه مدت نیز وجود دارد.
قارچکش بنومیل Benomyl
این سم قارچکش نیز سیتمیک از گروه بنزویمیدازول ها است که مشابه سم کاربندازیم در صنعت پرورش قارچ برای مبارزه و کنترل کپکهایی نظیر کپک سبز، تارعنکبوتی توصیه میشود. دوره کارنس آن ۱۴ روز است. LD۵۰= ۱۰۰۰۰mg/kg و میزان سمی بودن آن بر انسان و حیوانات بسیارکم است. در بازار بانام “بنلت“ نیز شناخته میشود. این قارچکش بهصورت پودر قابلحل در آب (۵۰% w.p) در بازار یافت میشود.
میزان مصرف آن ۵/۲ گرم در مترمربع توصیهشده است.
قارچکش پرکلراز منگنز در سموم و مواد شیمیایی
این قارچ کش از گره ایمیدازولها بوده و دارای طیف وسیعی است. در صنعت قارچ عمدتاً برای مبارزه با بیماری Dry bubble یا ورتیسیلیوم بهکار گرفته میشود.
LD۵۰ این قارچ کش در حدود mg/ kg ۲۷۰۰ است و قادر خواهد بود بر طیف وسیعی از بیماریهای قارچی نظیر :حباب خشک، حبابتر، تارعنکبوتی و کپک سبز ( تریکودرما) مؤثر خواهد شود.
این قارچکش در بازار بانامهای تجاری اسپورگن و آکورد و بهصورت پودر قابلحل در آب (w.p۵۰%) وجود دارد. میزان مصرف آن ۹/۰ گرم در متر مربع و از شروع رشد میسیلیوم در خاک (پس از اتمام خاکدهی) توصیه مصرف میشود و دوره کارنس آن ۸-۱۰ روز است.