قارچ آبی آسمانی در حال انقراض است
یک قارچ آبی رنگ در حال انقراض با نام Blue Pinkgill پس مدت ها در کشور نیوزلند دیده شد! مادر و دختری که برای گردش به جنگل های هوکیتیکا واقع در سواحل غربی جزیره جنوبی نیوزلند رفته بودند، با دو قارچ آبی آسمانی رنگ شگفت انگیز روبرو شدند.
این قارچهای شگفت انگیز با رنگ فوق العاده جذاب و خاص خود، از دل یکی از درختان بومی نیوزلند بیرون زده و رشد کرده بود.
آوریل پترسون که یک طبیعت گرد حرفهای می باشد به همراه دخترش برای تعطیلات به جنگل های بارانی سواحل غربی رفته بودند که با این قارچهای زیبا روبرو شدند.آنها از این قارچهای آبی رنگ خاص عکس گرفتند و در شبکه های اجتماعی منتشر کردند.
پترسون با اینکه مطالعه و شناخت زیادی نسبت به قارچها داشت، در ابتدا فکر کرد که یک گونه جدید را کشف کردهاست. زیرا تاکنون این نوع را از نزدیک مشاهده نکرده بود.
قارچ آبی آسمانی
بعد از پرسوجو و انجام تحقیقات در اینترنت و منابع دانشگاهی، پترسون متوجه شد که قارچ آبی رنگی که پیدا کرده از نوع “Entoloma hochstetteri” میباشد که به “قارچ آبی آسمانی” معروف است و یک گونه بسیار کمیاب و در حال انقراض در جهان میباشد. این گونه از اواخر دهه 1980 بسیار کم شدهاست و در خطر انقراض قرار دارد.
این قارچ آبی آسمانی نوع کمیاب که به نام Blue Pinkgill نیز معروف است، غیرخوراکی و تا حدودی سمی است. در بین ماههای ژانویه تا جولای (دی تا تیر) می روید. این گونه اغلب به صورت تکی و یا دوتایی رویت میشود و مانند برخی قارچهای دیگر دستهای نمیروید. رنگ آن بسیار جذاب و خیره کننده است و در نگاه اول مانند پاستیل یا شکلاتهای کودکان به نظر میآید.
در سالهای اخیر محققان سعی کردند تا این گونه را بصورت آزمایشگاهی تکثیر کنند، تا از انقراض آن جلوگیری کنند، اما موفقیت چندانی کسب نکردند. البته این نوع کمیاب بصورت خیلی محدود در نقاطی از کشورهای استرالیا و هند وجود دارد.
گونهای مشابه نیز در ژاپن میروید که در ابتدا تصور میشد که با Entoloma hochstetteri یکسان است، اما در سال 1990 تشخیص دادند قارچی که در ژاپن میروید E. aeruginosum است و با نوعی که در نیوزلند میروید، متفاوت است.
برخی نیز به علت شباهت ظاهری آن با برخی گونههای قارچ سیلوسایبین، به اشتباه گمان میکنند که این گونه نیز خاصیت روانگردانی دارد. آنها این قارچ آبی آسمانی (Entoloma hochstetteri) را با گونه “ماشروم پای آبی (Psilocybe caerulipes)” اشتباه میگیرند. در صورتیکه اصلا خاصیت روانگردانی ندارد و حتی به دلیل سمی بودن موجب دلدرد و حالت تهوع میشود.
قارچ کمیابی که هر روز دیدهمیشود!
مردم نیوزلند هر روز این قارچ آبی آسمانی کمیاب را مکرراُ میبینند، اما نه در جنگل !!! آنها این قارچ زیبا و کمیاب را در کیف پول خود میبینند و شایدهم تاکنون اصلا متوجه آن نشدهباشند.
تصویر آن آبی رنگ که بومی جزیره نیوزلند است و در خطر انقراض قرار دارد. از سال 1990 میلادی روی اسکناسهای 50 دلاری نیوزلند، در کنار پرنده کوکاکو (که آن هم یک نوع پرنده بومی نیوزلند و در حال انقراض است)، چاپ میشود. تاکنون چند طرح مختلف اسکناس 50 دلاری شامل عکس این قارچ و پرنده چاپ شد.
همچنین تصویر آن تاکنون چندین بار بر روی تمبرهای کشور نیوزلند قرار گرفت که نشان از اهمیت محیط زیست در کشور نیوزلند است.
نام قدیمی Blue Pinkgill
در گذشتههای دور، قبایل مائوری نام این قارچ را “wewere kōkako” گذاشتند. زیرا رنگ آبی آن، مشابه رنگ آبی گونه های پرنده کوکاکو است. این قبایل از این قارچ آبی آسمانی عجیب به عنوان داروی درمانگر استفاده میکردند. همچنین از رنگدانههای آن برای خالکوبی بهره میبردند.
در اساطیر تاریخی کشور نیوزلند این پرنده و این قارچ را با هم مرتبط میدانند. این پرنده نیز گونههای آبی رنگ دارد. در افسانهها آمدهاست که از مالش سرخود به این قارچ، گونههایش به رنگ آبی میشود.
عدهای نیز بر اساس همین افسانههای قدیمی، خطر انقراض هردوی این جانداران را با هم مرتبط میدانند!
همچنین آنها دیدن این دو را با هم نشانه شانس و خوشبختی میدانند.
گردآوری، ترجمه و تحریر از تیم رسانه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.
منبع: 1news.co.nz