تاریخچه قارچ

پیدا شدن قارچ همراه مرد یخی 5300 ساله

در سال 1991، دو گردشگر آلمانی جسدی یخ‌زده را در رشته کوه آلپ (مرز اتریش و ایتالیا) پیدا كردند كه مربوط به پیرمردی حدوداً 45 ساله (به نام اتزی یا مرد یخی) از اواخر عصر حجر (تقریباً 3300 سال قبل از میلاد) است. جسد در یخچال‌های طبیعی نگهداری می‌شود، و اعتقاد بر این است که این مرد اندکی قبل از خشک شدن بدن او و تبدیل شدن به مومیایی توسط باد شدید آلپ و آب و هوای سرد، درگذشت. این‌ها قدیمی‌ترین بقایای سالم و دست نخورده‌ای هستند که تاکنون توسط انسان مدرن بازیابی شده است. باستان شناسان تعدادی ابزار جالب در اختیار مرد یخی یافتند که متشکل از یک تبر مسی، تیر و کمان، طناب دست‌ساز، تکه‌های چرم و چاقو بود. علاوه بر این، پیدا شد که این مرد چند نوع قارچ درختی را حمل می‌کند که گمان می‌رود چندین عملکرد داشته باشد.

دو گونه مختلف قارچ تاقچه‌ای وجود داشت که مرد یخی حمل می‌کرد، یک قارچ سُم اسبی و یک قارچ طاقچه ای توس . قارچ سم اسبی خوراکی نیست، اما دارای برخی از خواص دارویی است از این رو محققان معتقد هستند که این قارچ به عنوان دارو استفاده می شده است. همچنین، تصور می شود که گونه تاقچه‌ای توس هم بخشی از جعبه کمک‌های اولیه مرد یخی باشد. همانطور که با نام آن مشخص شده است، قارچ تاقچه ای توس تقریباً به طور انحصاری در درختان توس رشد می‌کند و علاوه بر این که به عنوان یک عامل آنتی‌بیوتیک عمل می‌کند، از خواص دارویی نیز برخوردار است.

البته مقداری قارچ شاخه دار نیز همراه مرد یخی بوده که محققان معتقدند در واقع به عنوان هیزم برای درست کردن آتش استفاده می شده.

تحقیقات علمی در مورد انسان یخی نشان داد که وی از کرم روده رنج می‌برد (تخم‌های Trichuris trichiura در دستگاه گوارش وی یافت شد) و تصور می شود که وی به دلیل سمی که در برابر این گونه‌ها دارد، خود را با قارچ تاقچه ای توس درمان کرده است.

این باور نکردنی است که 5300 سال پیش انسان از خواص دارویی قارچ آگاهی داشته است. امروزه، در بسیاری از تمدن‌های غربی، ما در حال درک بهتر آنچه که اجداد ما ممکن است برای مدتی می‌دانستند، هستیم. قارچ‌ها دارای خواص ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد توموری، ضد آلرژی، تنظیم‌کننده سیستم ایمنی، ضد التهاب، ضد آتروژنیک، کاهش قند خون و محافظت از کبد هستند.  در چند سال گذشته، توجه زیادی به پتانسیل قارچ در درمان پوست شده است. جای تعجب نیست که تلاش زیادی در راه‌اندازی محصولات تجاری مراقبت از پوست بر اساس فناوری قارچ صرف شده است.

اثر بیولوژیکی قارچ در معالجه پوست:

بیشتر فعالیت‌های شناخته شده عصاره‌های قارچ در معالجه پوست در حوزه فعالیت آنتی‌اکسیدان، ضد التهاب، ضد تیروزیناز، آنتی‌الاستاز و ضد هیالورونیداز است. از نظر پتانسیل آنتی‌اکسیدانی قارچ، آن‌ها حاوی طیف گسترده‌ای از پلی‌فنول‌ها و ترکیبات فنلی هستند، از جمله فلاونوئیدها، ساپونین‌ها و تانن‌ها اما محدود نمی‌شوند.

التهاب به طور معمول به دلیل آسیب دیدگی یا بیماری مزمن رخ می‌دهد و منجر به درد، قرمزی و تورم در ناحیه آسیب دیده می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که درمان اختلالات التهابی پوستی، مانند درماتیت آتوپیک، با عصاره های قارچ، یک استراتژی کارآمد برای مبارزه با چنین بیماری‌هایی است.

تولید ملانین در پوست توسط آنزیم تیروزیناز تنظیم می‌شود که دو مرحله اول مسیر بیوسنتز ملانین را کاتالیز می کند و شامل تبدیل تیروزین به L-DOPA و L-DOPA به دوپاکینون است. فعالیت ضد تیروزیناز قارچ به دلیل وجود مهارکننده‌های تیروزیناز است. یک مثال اسید کوجیک است، ترکیبی که قبلاً به صورت تجاری برای مهار سنتز ملانین استفاده شده است – از این رو یک عامل سفید کننده پوست است. اسید کوجیک با یون مس در محل فعال تیروزیناز کلات می‌کند و بدین ترتیب آنزیم غیرفعال می‌شود. لازم به ذکر است که تیروزیناز قارچ غالباً برای انجام آزمایش‌های آزمایشگاهی برای تعیین فعالیت ضد تیروزیناز مواد آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درم پوست تا حد زیادی از پروتئین‌های ساختاری تشکیل شده است که خواص مکانیکی منحصر به فرد آن را فراهم می‌کند. کلاژن و الاستین دو جز اصلی ماتریکس خارج سلولی هستند که قدرت، انعطاف‌پذیری و خاصیت ارتجاعی پوست را برای پوست فراهم می‌کنند. این پروتئین‌ها در اثر پیری ذاتی یا خارجی (به عنوان مثال، ناشی از اشعه ماورا بنفش) توسط ماتریس – متالوپروتئین ها (MMP) تخریب می‌شوند، و در نتیجه ساختار و عملکرد بافت به خطر می‌افتد.

با کمال تعجب، بسیاری از مطالعات بر تنظیم فعالیت آنزیم‌های تجزیه‌کننده در پوست تحت درمان با عصاره‌های قارچ انجام نشده است. با این حال، نتایج مثبتی در کشت سلول‌های فیبروبلاست پوستی، تحت درمان با گونه‌های قارچ مرغ چوب و در معرض تابش اشعه ماورا بنفش یافت شد. انواع مختلفی – که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان و بازدارنده MMP عمل می‌کند.

اسید هیالورونیک در سلامت پوست مهم است. با عملکرد اصلی حفظ رطوبت در ماتریکس خارج سلولی پوست وجود دارد. آب را در پوست متصل و حفظ می‌کند. همچنین نقش مهمی در حفظ یکپارچگی دیواره رگ‌های خونی دارد. در غیاب آن، نفوذ پذیری مویرگی منجر به تجمع مایعات در زیر پوست در منطقه آسیب دیده شذه که خود را به صورت تورم نشان می‌دهد. در چندین مطالعه، محققان مهار فعالیت هیالورونیداز توسط عصاره‌های چندین گونه قارچ صدفی طلایی را مشاهده کردند.

ترکیبات مهمی که در قارچ یافت می‌شود:

تعدادی از ترکیبات در قارچ‌هایی که فعالیت بیولوژیکی پوست را شناخته‌اند شناسایی شده است. قارچ‌ها مانند پوست حاوی ملانین هستند. وقتی قارچ آسیب می‌بیند یا کبود می‌شود، این به دلیل ملانوژنز است که در آن ملانین در قارچ جمع می‌شود و انتظار می‌رود آن را از استرس اضافی محافظت کرده و ساختار آن را پایدار کند. انواع مختلفی از تیروزیناز وجود دارد که مسئول سنتز ملانین هستند و عملکرد آن‌ها به طرق کمی متفاوت است. با این وجود، بسیار جالب است که بسیاری از ترکیبات را در قارچ‌های دارای فعالیت ضد تیروزیناز پیدا می‌کنیم. بسیاری از این ترکیبات (برخی قبلاً در بالا ذکر شد) شامل اسید کافئیک، اسید گالیک، اسید الاژیک، آمینو اسید طبیعی ارگوتیونین، کوماریک اسید و اسید فلوریک است که ساختارهای شیمیایی آن‌ها در شکل 1 ارائه شده است.

ساختار شیمیایی ترکیبات مختلف با فعالیت ضد تیروزیناز:

لازم به ذکر است که در حالی که تعدادی از عوامل ضد تیروزیناز در قارچ‌ها یافت شده است، بسیاری از ترکیبات فعال بیولوژیکی دیگر نیز در ساختار آنها وجود دارد. در این قطعه کوتاه، ما به سادگی ترکیباتی با فعالیت ضد تیروزیناز را برجسته کرده‌ایم زیرا این یکی از زمینه‌های مهم در مراقبت از پوست است.

نتایجی که اظهار شده:

هیجان زیادی در تولید محصولات جدید بر اساس گونه‌های قارچ وجود دارد. طی دو دهه گذشته، بیشتر علاقه به طراحی محصولات طبیعی در صنایع آرایشی و بهداشتی معطوف به گونه‌هایی از گیاهان بوده است. با این حال، کارهای اخیر نشان داده است که فرصت کافی در توسعه فن‌آوری‌های جدید از قارچ وجود دارد. تا به امروز، بیشتر مطالعات در مورد قارچ‌ها بینشی در مورد چگونگی تعدیل مسیرهای بیوشیمیایی در پوست ارائه داده‌اند. کارهای آینده باید بر روی تعیین اثر بخشی عصاره‌ها و سایر ترکیبات موجود در گونه‌های قارچ متمرکز باشد.

منبع: tcc

برای آشنایی بیشتر با تاریخچه قارچ، دانشنامه هاگ را دنبال کنید.
5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه