چگونگی بروز علائم اختلالات در قارچ خوراکی
عوامل رشد میسیلیوم
رشد قارچ خوراکی دارای چند مرحله مشخص و متمایز از هم است و اغلب ظهور علائم ناهنجاری به مرحلهای از رشد که قارچ در آن قرار دارد وابسته است. هاگ– اولین مرحله بحرانی در بروز آلودگی، تلقیح میسیلیوم سالم قارچ در قالب اسپان به داخل کمپوست است که در شرایط طبیعی رشد سریع میسلیوم قارچ خوراکی را در پی خواهد داشت و پس از گذشت مدتزمانی، تمامی قسمت های کمپوست توسط میسیلیوم قارچ اشغال خواهد شد. در مرحله بعدی با دادن خاکپوششی و با ادامه رشد رویش میسیلیوم در خاک پوششی، بستر برای ورود به مرحله رشد زایشی آماده کمی شود. در این مرحله مجموعه کمپوست و خاک پوششی توسط میسیلیوم کاملا اشغال شده است .
با ورود به مرحله هوادهی سالن میسیلیوم قارچ خوراکی متحمل یکسری تغییرات فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی گشته و سرانجام درنتیجه این تغییرات اندام باردهی یا میوه و کلاهک قارچ بر روی بستر ظاهر خواهد شد که ما آن را بهعنوان قارچ میشناسیم.
عوامل رشد میسیلیوم
عواملی که رشد میسلیوم قارچ خوراکی را تحت تأثیر خود قرار میدهند اغلب منجر به نواحی بدون قارچ خوراکی میشوند.
در سطح میکروسکوپی، اولین شاخص تشکیل اندام باردهی قارچ خوراکی، تجمع میسلیوم قارچ بر روی یا نزدیک به سطح خاکپوششی است.
عوامل محرکی که تولید قارچ را تحریک میکنند متعدد هستند. تمایز و شکلگیری اندام باردهی بهصورت یک قارچ بالغ، پس از مرحله رشد سریع سلولها رخ میدهد و درصورتیکه اختلالی در آن ایجاد نشود منجر به تولید قارچی باکیفیت عالی میشود. هنگامیکه شروع تولید اندام باردهی آغاز شد، هر دو دسته عوامل زنده و غیرزنده میتوانند منجر به بروز علائم اختلال و ناهنجاری شوند.
هرگونه اختلال در رشد طبیعی محصول، منجر به بروز علایمی میشود که برای پرورشدهنده قابلتشخیص است. بهعنوانمثال رشد ضعیف میسیلیوم در کمپوست در زمان خاکدهی مشخص خواهد شد. اختلالاتی که پس از تشکیل پین در قارچ و قارچهای بالغ نشده بروز میکنند منجر به تغییر شکل اندام باردهی میشوند.
سطح کلاهک هر دو قارچ بالغ و نابالغ میتواند لکهدار شود. در بسیاری از موارد این علائم قابلتشخیص هستند و اطلاعات لازم در مورد زمانی که این مشکل ایجادشده را در اختیار قرار میدهند و درنتیجه به عاملی که موجب ایجاد این مشکل شده اشاره میکنند.