حوادث صنعت قارچ

پرورش قارچ زیر آوار زلزله سی سخت

مشکلات و موانع پرورش قارچ در کهگیلویه و بویراحمد بعد از زمین لرزه

پرورش قارچ زیر آوار زلزله، زلزله 5.6 ریشتری که 29 بهمن 1399 در استان کهگیلویه و بویراحمد اتفاق افتاد، تلفات جانی نداشت. اما پس‌لرزه‌های آن همچنان بر پیکر بسیاری از قشرهای مختلف مردم این دیار سنگینی می‌کند! این زلزله خسارات مالی و خرابی‌هایی از خود برجا گذاشت که شاید قابل جبران باشد اما به دلایل گوناگون هنوز جبران نشده و مردم منطقه هنوز با مشکلات ناشی از آن درگیر هستند.

زمین لرزه 5.6 ریشتری در 29 بهمن ماه سال 99 شهر سی سخت و برخی مناطق شهرستان دنا را به شدت لرزاند؛ این زلزله باعث تخریب 30 تا 100 درصدی خانه‌های شهر سی سخت و شهرستان دنا شد و بر اساس برآوردهای اولیه حدود 1000 واحد نیاز به بازسازی و 19 واحد مقاوم‌سازی داشت و همچنین 680 واحد هم در روستاها هم دچار خسارت‌هایی شد.

این زلزله اگرچه تلفات جانی به‌همراه نداشت و حتی خسارات و خرابی‌های آنها نیز قابل جبران بود. اما پس‌لرزه‌های روانی و دلهره و اضطراب ناشی از آن و همچنین مشکلات مالی پدید آمده از آن، همچنان بر پیکر بسیاری از قشرهای مختلف مردم این دیار سنگینی می‌کند. پیدا کردن مصادیق و افراد و خانواده‌هایی که دردهای عمیق ناشی از آن حادثه دلخراش دارند فراوان است.

زلزله سی سخت
پرورش قارچ زیر آوار زلزله

علی جانی‌پور دارای مدرک حسابداری است که حدود 12 سال در زمینه پرورش قارچ دکمه‌ای و قارچ صدفی فعالیت دارد. این جوان کارآفرین پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی به دلیل علاقه زیادی که به کار گلخانه‌ای و پرورش قارچ داشت کمر همت را برای ایجاد واحد پرورش قارچ در شهر سی سخت محکم بست.

این تولیدکننده قارچ گفت: با وجود مخالفت برخی از نزدیکانم با ایجاد واحد پرورش قارچ، دل را به دریا زدم. تمام سرمایه زندگی‌ام را پای کار آوردم و به همراه خودم، 15فرد بیکار را در کارگاهم مشغول به کار کردم.

جانی پور عنوان کرد: همه چیز داشت خوب پیش میرفت. فروش بسیار خوبی داشتم و قارچ این واحد تولیدی به عنوان محصولی بسیار باکیفیت در بازار جای خود را باز کرده بود و حتی چند مشتری از عراق و کویت هم برای صادرات این محصول درخواست داده بودند.

پرورش قارچ زیر آوار زلزله
علی جانی پور پرورش دهنده قارچ و کارآفرین

تا اینکه ورق برگشت و زمین‌لرزه 5.6 ریشتری بهمن ماه 99 یک‌شبه همه‌چیز را ویران کرد. این زلزله خسارت زیادی به شهر سی سخت وارد کرد و مهمتر از همه زیرساخت‌ های این شهر را از بین برد! واحد تولید قارچ ما نیز در این زلزله بیش از 7 میلیارد ریال خسارت دید و زیر بار آوار و مشکلات کمر خم کرد.

جانی پور عنوان کرد: ظرفیت تولید این واحد 200 تن قارچ در سال بوده که اکنون همه سالن ها آسیب دیده اند. اما جانی پور در مقابل مشکلات کوتاه نیامده و در اتاق نگهبانی این واحد تولیدی هنوز قارچ تولید می کند و امیدوار است دوباره بتواند این واحد را سر پا نگه دارد و به کشوارهای خارجی صادرات داشته باشد.

جانی‌پور می‌گوید: سر پا کردن این واحد تولید قارچ، در مجموع حدود 30 میلیارد ریال اعتبار می‌خواهد. اما اگر حتی 10 میلیارد ریال اعتبار به من اختصاص دهند، دوباره این واحد تولیدی را فعال و به چرخه تولید باز می‌گردانم.

وی از کم‌کاری برخی دستگاه‌های اجرایی می‌گوید که چرا هنوز پس از 900 روز پیگیری کسی با او همکاری نکرده که و تنها 2.5 میلیارد ریال از محل سیل مانسون قرار است به واحدهای خسارت‌دیده بدهند. آن هم گویا تنها مبلغ کمی‌اش را دریافت می‌کند.

جانی‌پور تاکید کرد: چنانچه فقط 10 میلیارد ریال در اختیارش قرار گیرد، مکانیزاسیون و مولد اولیه‌اش را خریداری می‌کند و در عرض دو ماه تولید انبوه قارچ را از سر می‌گیرد. او می‌گوید قسط‌های معوقه دارد و شرایط زندگی‌اش تحت‌الشعاع این مشکلات قرار گرفته است. اکنون نیازمند نگاه ویژه مسئولان است.

این پرورش‌دهنده قارچ در سی سخت می‌افزاید: آرزو دارم مسئولی زنگ بزند و بگوید آقای جانی‌پور این طرح را برایت جمع می‌کنم و دستت را می‌گیرم تا دوباره قارچ تولید کنی اما فریادرسی نداشته‌ام!

جانی‌پور در آخر دوباره تاکید کرد که چنانچه 10 میلیارد ریال تسهیلات در اختیار بنده قرار گیرد، کارگاه را تنها در مدت 2 ماه سر پا می‌کنم و تولید قارچ خواهم داشت و 15 کارگر بیکارم را دوباره به کار برمی‌گردانم. وی هنوز امید دارد که با حمایت دولت و متولیان امر می‌تواند از نو شروع کند و همه چیز را دوباره بسازد.

قارچ صدفی
پرورش قارچ زیر آوار زلزله

واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد حمایت می شوند

احیای واحدهای تولیدی از ابزارهای تحقق رشد اقتصادی است. این مهم به عنوان یکی از سرفصل‌های کاری دولت از ابتدای فعالیت خود در دستور کار قرار گرفته. اجرای آن نیز در استان های مختلف به ویژه کهگیلویه و بویراحمد به نتایج خوبی رسیده است.

داریوش حصار معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفته: امسال قرار است اعتباری برای احیای طرح‌های راکد و نیمه راکد کشاورزی، اختصاص داده شود. با تزریق این اعتبار، این واحدها به چرخه تولید بازگردند.

وی بیان کرد: تسهیلاتی برای این واحد پرورش قارچ نیز در نظر گرفته شده است که منتظر تامین این اعتبار هستیم و این تسهیلات مختص واحدهای راکد است. حالا 15 کارگر بیکار واحد پرورش قارچ دنا منتظر توجه دولت سیزدهم هستند تا دوباره به کارشان برگردند و همچنان چشم انتظارند.

واحد پرورش قارچ دارویی در سی سخت
پرورش قارچ زیر آوار زلزله

قارچ یک موجود زنده است و هر کجا که شرایط زیست آن فراهم شود امکان تولید و حیات دارد. بازار قارچ استان همچنان کشش ورود تولیدکنندگان جدید را دارد. ترویج و رونق کشت آن نیازمند حمایت، آگاهی‌بخشی و فرهنگسازی برای مصرف هرچه بیشتر این ماده پرخاصیت خوراکی و افزایش سطح تقاضای آن در بازار است.

کهگیلویه‌ و بویراحمد داشتن اراضی و مکان‌های مناسب از ظرفیت بالایی برای پرورش و توسعه کشت قارچ خوراکی برخوردار است. پروش قارچ می‌تواند کمک چشمگیری به اقتصاد خانواده کند. به همین دلیل در سال‌های اخیر رواج بسیاری یافته است.

منبع: ایرنا

اخبار حوادث صنعت قارچ را در هاگ بخوانید.
5/5 - (4 امتیاز)

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه