علت تغییر رنگ قارچ دکمه ای چیست؟
یک اصطلاح انگلیسی است که می گوید کیفیت حرف اول را میزند(Quality speaks first). کیفیت قارچ به عوامل زیادی مانند رنگ، بسته بودن کلاهک یا کپ، تمیزی، اندازه، وزن خشک، تراکم بافت، ماندگاری و غیره بستگی دارد. خریدار با دیدن کیفیت بهتر حاضر به پرداخت مبلغ بیشتر است ولی مهمترین و اولین خصوصیتی که خریدار را جلب می کند رنگ قارچ است.
حتی اگر همه موارد مذکور در قارچ وجود داشته باشد، باز هم تغییر رنگ(علت زرد شدن قارچ دکمه ای) به هر علتی، از کیفیت آن محصول میکاهد. تغییر رنگ به عوامل زیادی بستگی دارد که ممکن است قبل از برداشت و بعد از برداشت رخ دهد.
عوامل تغییر رنگ قارچ قبل از برداشت
منظور از عوامل قبل از برداشت، تغییراتی است که در زمان پرورش و در سالن پرورش و در سالن پرورش و در سالن های پرورش تا هنگام چیدن قارچ ممکن است حادث شود این عوامل شامل(علت زرد شدن قارچ دکمه ای) موارد زیر می تواند باشد.
الف- علت تغییر رنگ قارچ توسط باکتری
یکی از شایعترین بیماری ها در مزارع پرورش قارچ خوراکی در سراسر جهان، بیماری بلاچ(علت زرد شدن قارچ دکمه ای) است که توسط باکتری سودوموناس تولاسی (Pseudomonas tolaasii) ایجاد میشود. این باکتری بطور طبیعی در کمپوست، خاک پوششی و قارچ وجود دارد. سطح قارچ به علت ترشحاتی که از بافت قارچ نشت میکند، محل مناسبی برای رشد و تکثیر این باکتری است.
در صورتیکه سطح قارچ مدتی خیس باقی بماند، باکتری به سرعت تکثیر پیدا می کند. در شرایط مناسب، امکان رشد جمعیت آنها در یک ساعت از 50 میلیون به 200 میلیون بر روی هر قارچ، وجود دارد. بنابراین در کمتر از 2 ساعت، رنگ قارچ تغییر میکند. معمولاً رطولت نسبی هوای اتاق کشت، عامل اصلی بروز این بیماری محسوب می شود ولی عوامل دیگری نیز مانند رطوبت کم کمپوست، تغییرات دما، انبوه پین و قارچ و تغییرات در سرعت تبخیر باعث تشدید آن می شود.
به دنبال رشد باکتری رنگ قارچ از زرد کمرنگ تا قهوهای پررنگ، تغییر میکند. گاهی تغییر رنگ قارچ بگونهای است که محصول قابل عرضه به بازار نمیباشد.
این بیماری می تواند توسط کمپوست، خاک پوششی، وسایل و حشرات منتشر شود. باکتری دیگری که روی قارچ خوراکی و با شرایط یکسان ظاهر می شود گونه ای دیگر از سودوموناس به نام سودوموناس جینجری (Pseudomnas gingerii) است که جینجر در زبان انگلیسی به معنی زنجبیل است. این بیماری از آنجا به این اسم معروف است که رنگ قارچ از زرد به قهوه ای و سپس قرمز تغییر کند. باید توجه داشت که وجود این باکتری بر روی قارچ هیچ گونه عوارض برای سلامتی انسان ندارد.
ب – علت تغییر رنگ قارچ توسط بیماری ورتیسیلیوم
بیماری دیگری که باعث تغییر رنگ قارچ می شود بیماری ورتی سیلیمی است که عامل آن قارچ سیلیوم فانجی کولا (verticillium fungicola) است. این بیماری بسیار شبیه به بیماری باکتریایی سودوموناس است، با این اختلاف که رنگ قارچ کم رنگ تر از رنگ ایجاد شده توسط باکتری است و حتماً حاشیه دندانه دار دارد. این بیماری یکی از بیماری های جدی و رایج قارچ محسوب می شود که آلودگی خاک پوششی عامل اصلی ایجاد آن است. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد، انتشار اسپور این قارچ است که به علت دارابودن مواد چسبنده می تواند به گرد و غبار، حشرات، دست و لباس پرسنل بچسبد. چسبیدن آن به دست به طوری است که حتی با شستن دست با آب گرم نیز از بین نمی رود.
ج – علت تغییر رنگ قارچ توسط بیماری ترایکودرما
عامل این بیماری که به کپک سبز نیز معروف است قارچی است که به طور معمول بر روی خاک پوششی با کمپوست و نیز بر روی چوب قفسهها مخصوصاً چوب های نو و تاره به کار رفتهای که قبلاً ضدعفونی نشدهاند ظاهر می شود.
میسیلیوم این قارچ بیماریزا ابتدا به رنگ سفید و سپس در هنگام تولید هاگ قارچ، در وسط آن به رنگ سبز نمایان میشود. این کپک هنگام رشد بر روی قارچ، باعث تغییر رنگ قارچ میشود. رشد آن لکههای قهوهای رنگ بر روی قارچ ایجاد میکند. همچنین بافت قارچ را از بین میبرد و بسیار شبیه به بیماری ورتیسیلیوم است.
مصرف زیاد فرمالین و یا استفاده از فرمالین با غلظت زیاد رشد و بروز ترایکودرما را تشویق میکند.
د – علت تغییر رنگ قارچ و فلسی شدن
به جای سطح صاف بر روی سطح کلاهک یا کپ ممکن است فلس تشکیل شود. این مورد بیشتر در برداشت یا فلاش اول رخ می دهد. علت اصلی این پدیده عبور های خشک از سطح قارچ است که در برخی از موارد منجر به قهوه ای شدن و تغییر رنگ قارچ می شود.
آبیاری بستر کشت قارچ به همراه هیپوکلریت و کلرور کلسیم نیز در این مواقع باعث تغییر رنگ قارچ می شود. همچنین استفاده نادرست و بیش از حد حشره کش ها نیز می تواند عامل این بیماری باشد. در صورتی که مشکل فلسی شدن تداوم داشته باشد، انتشار هوا، سیستم رطوبت ساز و مصرف حشره کش باید به دقت بررسی شود. رطوبت نسبی بایستی بیش از 80 و کمتر از 95 درصد باشد. تنظیم نسبت سرعت هوا به رطوبت نسبی در جلوگیری از این محیط بسیار مؤثر است.
عوامل تغییر رنگ قارچ بعد از برداشت
هر گونه تغییر در کیفیت (به خصوص رنگ) بعد از برداشت محصول در این مجموعه قرار می گیرد. این عوامل می تواند شامل مواردی مانند عوامل آنزیمی، سردخانه گذاری، تنفس و تولید اتیلن و حتی حمل و نقل باشد.
الف – آنزیم ها
یکی از موارد علت تغییر رنگ قارچ آنزیمها هستند. بعد از برداشت در صورتی که قارچ در سردخانه نگهداری نشود می تواند در اثر آنزیم تغییر رنگ بدهد. در نتیجه اکسیدشدن مواد فنلی موجود قارچ توسط آنزیم ها (از جمله تری اوزین) مواد قهوه ای رنگی به نام ملانین به وجود می آید و رنگ قارچ تیره می شود.
ب – Pre-cooling
برای جلوگیری از فعالیت آنزیم، کاهش تنفس و کاهش تولید اتیلین، نگهداری قارچ در سردخانه بعد از برداشت الزامی است.
شرایط نگهداری قارچ در سردخانه:
- در دمای 0 تا 1 درجه و رطوبت نسبی 96%، میتوان قارچ را برای 7 الی 9 روز نگهداری کرد.
- در دمای 2 درجه نیز میتوان آن را برای 3 الی 5 روز نگه داشت.
- بطور کلی نگهداری قارچ در سردخانه فعالیت تنفس قارچ را کاهش میدهد. هرچه تنفس کمتر باشد، ماندگاری قارچ افزایش مییابد.
تاثیر اتیلین
حتماً اطلاع دارید که سبزیجات و میوههای رسیده از جمله سیب و موز تولید گاز اتیلین تولید میکنند. تولید گاز اتیلین در قارچ بسیار اندک است.
قرار گیری قارچ در مجاورت میوه و سبزی در یک محل، به علت متصاعد شدن گاز اتیلین، عمل نادرستی است. این کار باعث کوتاهی عمر قارچ و فساد سریع آن میشود. بنابراین هیچگاه قارچ را در سرخانهای که سبزیجات و میوه در آن است، نگهداری نکنید.
نوشته دکتر حسین ریاحی – استاد دانشگاه علوم زیستی دانشگاه شهید بهشتی
مزرعه قارچ – شماره 1