نقش بسته بندی مناسب در ارتقای سطح فروش
یکی از مهمترین کارهایی که به افزایش فروش کمک میکند و باعث ارتقاء سطح فروش میشود، علاوه بر کیفیت بالای محصول و بازاریابی مناسب بستهبندی مناسب و شکیل است. برای فروش همهی محصولات تولیدی، بستهبندی مخصوصی وجود دارد که شیوهی آن را نوع و جنس کالا مشخص میکند. در این میان بسته بندی مناسب قارچ تازه دکمه ای به دلیل ماندگاری کم آن از حساسیت و استاندارد خاصی برخوردار است که در این مقاله به آن میپردازیم.
نقش بسته بندی مناسب در تجارت
بستهبندی جزء لاینفک و ضروری تجارت مدرن است. هر چه یک کشور، کمپانی یا کارخانهی تولیدی بزرگتر، صنعتیتر و مدرنتر باشد. به همان میزان اهمیت و گستردگی اجناس تولیدی آنها بیشتر است. به همین دلیل این تولیدیهای بزرگ تلاش میکنند.
بستهبندیهای بهتر و با کیفیتتری را ارائه دهند تا هم ارزش کالای خود را حفظ کند. هم در بهداشت و نگهداری کالا تا زمان دریافت به دست خریدار به نحو احسن عمل کنند.
بستهبندی قارچ خوراکی تازه
قارچ خوراکی یکی از محصولات پرطرفدار در جهان است که هر سال بر ارزش و طرفداران آن افزوده میشود. اما مشکل قارچهای تازه این است. که به دلیل دارا بودن حساسیت بالا، کوتاهی عمر و نرمی بافتشان به راحتی در معرض انواع آسیب مانند لهیدگی، ترک خوردگی، تغییر رنگ و حتی شکنندگی و فاسد شدن قرار دارند.
به همین دلیل در بسته بندی مناسب قارچ علاوه بر استانداردهای کلی بستهبندی محصولات، باید به نکات ویژهای توجه کرد تا حداکثر کیفیت قارچ حفظ شود.
انواع ظروف نگهدارنده قارچ
شاید اکثر ما قارچ را در بستههای پلاستیکی آبی رنگ دیدهباشیم، درست است که این نوع ظرف هنوز هم در ایران رایجتر از سایر انواع بستهبندیهاست. اما انواع متنوعی از بستهبندی در سطح جهان استفاده میشود.
1- ظروف پلاستیکی رنگی
ظروفی که به طور سنتی در بستهبندی قارچهای تازه استفاده میشود از جنس پلاستیک است که در رنگهای آبی، مشکی بیشتر برای قارچ در بازار عرضه میشود. این ظروف سالهاست که بکارگیری میشود. و به دلیل نازسازگاری با محیط زیست در بسیاری از کشورها از آن کمتر استفاده و جایگزینهای دیگری برای آن وجود دارد.
این ظروف عموما بعد از این که با قارچ پر شدند، با یک رویه پلاستیکی مستور میشوند و به سرعت روانه بازار میگردند. زیرا این ظروف به ماندگاری قارچها کمکی نمیکنند. بهتر است بلافاصله قارچها بعد از بسته بندی مناسب در داخل آنها به دست مصرف کنندهبرسند.
این ظروف عموما به شکل کاسهای و سینی تولید میشود که فرم سینی آن را برای بستهبندی مناسب قارچ اسلایس به کار میبرند.
2- ظروف پلی پروپیلن شفاف
این ظروف از کیفیت مواد اولیه مرغوبی برخوردارند و به دلیل شفافیت قارچها در داخل آنها به خوبی رویت میشوند. به همین دلیل بین مشتریان محبوبیت بیشتری دارند.
بکارگیری از این ظروف به دلیل قیمت بالاتر آنها در صنعت قارچ چندان مرسوم نیست. به علاوه این نوع بستهبندی هم با محیط زیست سازگار نیست و اثری هم در ماندگاری بالاتر قارچ ندارد.
3- ظروف پلاستیک قابل بازیافت
با توجه به اهمیت بازیافت پلاستیک، و دغدغه محیط زیستی اکثر جوامع، تولید بسته بندی مناسب سازگار با محیط زیست چند سالی است که مورد توجه قرار گرفتهاست و محصولات متنوعی در این راستا تولید شدهاست. طبیعی است که اگر به بازار بینالمللی فکر میکنیم باید به این نوع ظروف توجه بیشتری داشته باشیم.
4- ظروف مقوایی
استفاده از ظروف مقوایی هم چند سالی است به دلیل سازگاری با محیط زیست باب، و مورد توجه قرار گرفتهاست. در این روش به دلیل جذب آب توسط ظروف ماندگاری قارچ نیز افزایش مییابد.
هر چند هنوز در ایران در بسیاری از مناطق از کیسههای پلاستیکی بزرگ برای این کار استفاده میکنند. ولی رویکرد جهانی به کارگیری این جعبههای مقوایی است که هم با محیط زیست سازگارترند و هم قارچها را از له شدگی و آسیب نجات میدهند.
البته از این ظروف مقوایی به صورت محدودتر هم برای بسته بندی مناسب قارچ بکارگیری میشود. و کمابیش طرفداران محیط زیست آن را ترویج میکنند.
به نظر میرسد در آیندهی نه چندان دور این ظروف بتوانند طرفداران بیشتری را به خود جلب کنند.
5- ظروف چوبی و حصیری
کشورهایی که دسترسی به منابع چوب در آنها زیادتر است برای حل مشکل ناسازگاری با محیط زیست، از ظروف چوبی استفاده میکنند. این ظروف از آنجا که جاذب آب هم هستند ماندگاری قارچها را افزایش میدهند.
این روش در ژاپن و چین طرفداران بیشتری دارد.
6- ظروف قارچ میسلیومی
یکی از جدیدترین روشهای بسته بندی مناسب بکارگیری از میسلیوم قارچ برای بستهبندی است. این روش به عنوان خلاقانهترین و سازگارترین روش سازگار با محیط زیست شناسایی شدهاست.
انواع روکش ظروف بسته بندی مناسب قارچ
در حال حاضر اکثر ظروف بستهبندی مناسب قارچ در ایران با یک روکش سلفونی مستور میشوند. مشکل این پوشش جمع کردن رطوبت در ظرف و کاهش ماندگاری قارچ است.
از جدیدترین روکشهای این ظروف میتوان به پلاستیک میکروسوراخاشاره کرد. که این روزها در بازار جهانی طرفداران زیادی برای روکش ظروف نگهداری قارچ پیدا کردهاند.
حرف آخر
در خاتمه باید اذعان داشت بیشترین اهمیت بسته بندی مناسب را میتوان برندسازی و ایجاد هویت برای محصول دانست. زیرا مصرف کننده همان اندازه که محصول را خریداری میکند، برند آن محصول را نیز میخرد. انتخاب محصول تحتالشعاع مطرح بودن برند محصول خواهد بود. به همین دلیل بستهبندی علاوه بر محافظت از این محصول حساس و فاسدشدنی یکی از بهترین شیوههای شناسایی آن به مردم است، که حتی برای افزایش صادرات نیز میتوان با طراحی منحصر به فرد در عرصهی بستهبندی، سطح فروش را ارتقا داد.
باید به خاطر داشتهباشیم اگر به صادرات قارچ میاندیشیم در بستهبندی نیز باید همگام به استاندارد جهانی قدم برداریم. هر چه دیرتر به این قافله بپیوندیم، جبران آن به مراتب برای ما سختتر خواهد بود.