ویژگی های قارچ قهوه ای چیست
قارچ قهوه ای یا قارچ کرمینی در چند سال گذشته بازار خوبی در سطح جهان پیدا کرده است. بطوریکه مصرف آن در کشورهای اروپایی حتی از قارچ دکمهای سفید نیز پیشی گرفته است. خواص قارچ قهوه ای علت مصرف زیاد و طرف داران بسیار در سراسر دنیاست.
این قارچ در ایران نیز به تدریج جای خود را در بین مردم باز خواهد کرد. این اقبال عمومی ناشی از توجه مردم به غذاهای مفید برای سلامتی و گیاهی است. چند سالی است که ارزشهای این قارچ توسط پژوهشگران به خوبی به مردم معرفی شده است. خواص و ویژگی های قارچ قهوه ای (کرمینی) بسیار زیاد است و هنوز هم مورد مطالعه محققان قرار دارد.
در این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
قارچ قهوه ای چیست؟
قارچهای کرمینی یا قارچهای قهوهای، قارچهایی قهوهای رنگ با اندازه کوچک تا متوسط هستند که طعم خاکی و ملایمی دارند. تفاوت طعم آنها با قارچ سفید دکمهای کم است، هرچند عدهای طعم خاکی آن را قویتر میدانند. این قارچ بومی مناطق مرتعی در سراسر اروپا و آمریکای شمالی است و بخشی از خانواده قارچ به نام بازیدیومیست است.
در مقاله قارچ کرمینی با این قارچ بیشتر آشنا شوید.
ارزش غذایی قارچ قهوه ای
قارچ کرمینی را میتوان منبع غنی از اسید آمینه گمنامی به نام ارگوتیونئین دانست که عملکردی مشابه با آنتیاکسیدانها دارد. به علاوه از ویژگیهای شگفتانگیزش این است که طیف وسیعی از اسیدهای آمینه که اغلب به آنها “بلوکهای سازنده پروتئینها” گفته میشود، به ویژه گلوتامات را در خود ذخیره کرده است.
همچنین این قارچ حاوی CLA فیتوکمیکال است. تحقیقات نشان میدهد این ماده دارای خواص ضد سرطانی است. همچنین محافظت در برابر تصلب شرایین یا “سخت شدن شریانها”، فشار خون بالا، کلسترول بالا، و دیابت را نیز پوشش میدهد.
فقط تعداد بسیار کمی از غذاها ویتامین D مورد نیاز خود را تامین میکنند. در حالیکه قارچها معمولاً حاوی مقادیر بسیار کمی ویتامین D هستند، اما از نظر توانایی خود در تولید و تأمین بیشتر در هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید منحصر به فرد هستند.
بسیاری از بزرگسالان و همچنین کودکان به دلیل گذراندن بیشتر وقت خود در داخل خانه دچار کمبود ویتامین D هستند ، که در توانایی بدن برای تولید مقدار کافی به خودی خود اختلال ایجاد میکند. اگر این قارچها را بتوان در برابر خورشید خشک کرد، ممکن است بتوانند 100 درصد از نیاز روزانه توصیه شده ویتامین D را تامین کنند و فوایدی برای سلامت استخوان، ایمنی، و سلامت روان ارائه دهند.
خواص قارچ قهوهای
یک فنجان (72 گرم) قارچ قهوهای خام اسلایس و خام حاوی مقادیر حدودی زیر است:
- 19.4 کالری
- 3 گرم کربوهیدرات
- 1.8 گرم پروتئین
- 0.1 گرم چربی
- 0.4 گرم فیبر
- 18.7 میکروگرم سلنیوم (27 درصد DV)
- 0.4 میلی گرم ریبوفلاوین (21 درصد DV)
- 0.4 میلی گرم مس (18 درصد DV)
- 2.7 میلی گرم نیاسین (14 درصد DV)
- 1.1 میلی گرم اسید پانتوتنیک (11 درصد DV)
- 86.4 میلی گرم فسفر (9 درصد DV)
- 323 میلی گرم پتاسیم (9 درصد DV)
- 0.1 میلی گرم تیامین (5 درصد DV)
- 0.8 میلی گرم روی (5 درصد DV)
- 0.1 میلی گرم منگنز (5 درصد DV)
- 0.1 میلی گرم ویتامین B6 (4 درصد DV)
- 10.1 میکروگرم فولات (3 درصد DV)
فواید سلامتی قارچ قهوه ای
چرا باید قارچ کرمینی بخوریم؟ در زیر برخی از قانعکنندهترین دلایل برای گنجاندن آن در رژیم غذایی روزانه، بر اساس یافتههای تحقیقاتی در مورد ترکیبات و مواد مغذی منحصر بفرد موجود در این قارچ و اثرات خاص آنها آورده شده است. برخی از خواص مصرف قارچ قهوهای به شرح زیر میباشد.
1. محافظت در برابر سرطان
شاید قانعکنندهترین دلیل برای مصرف بیشتر این قارچها، پتانسیل ضد سرطانی آنها باشد. آنها روشی مقرون بهصرفه و ایمن برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان هستند. زیرا مشخص شد که آنها باعث کاهش تکثیر سلولهای تومور و کاهش وزن تومور میشوند. در حالیکه عملاً هیچ عارضه جانبی ایجاد نمیکنند. یکی از اجزای اصلی فعال در قارچ کرمی، اسید لینولئیک مزدوج (CLA) است که اثرات محافظتی در برابر رشد سلول های سرطانی دارد.
بر اساس نتایج مطالعات استفاده از عصاره قارچ کرمینی، رشد سلولهای سرطانی سینه را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد. همچنین سبب سرکوب فعالیت آروماتاز و در نتیجه کاهش تولید استروژن میشود. مطالعات دیگر اثرات مثبت این قارچ را در درمان سرطان پروستات و لنفوم مونوسیت لوسمیک نشان میدهد.
2. محافظت از سلامت قلب و عروق و کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک
ارگوتیونئین (EGT) یک اسید آمینه مفید است که عمدتا در قارچهای قهوهای و بسیاری دیگر از قارچهای خوراکی مرسوم یافت میشود و آنها را به یکی از تنها منابع غذایی در دسترس ما تبدیل می کند. ارگوتیونین با فواید قلبی عروقی از جمله کاهش التهاب، محافظت در برابر رگهای خونی آسیب دیده و سطح کلسترول سالم تر، علاوه بر محافظت در برابر اختلالات گلبول قرمز، دیابت یا آسیب کبدی مرتبط است. همچنین ممکن است به کاهش تورم (التهاب) در ریهها و آسیب به کلیهها و مغز کمک کند.
3. درمان و پیشگیری از خستگی
در طول تاریخ، انواع قارچ به عنوان مقوی و داروهای گیاهی برای درمان خستگی، عملکرد ضعیف سیستم ایمنی و ضعف مورد استفاده قرار گرفتهاند. به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آنها، علاوه بر عفونت، برای افزایش ایمنی در برابر بیماری های رایج مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا مفید هستند.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که قارچهای قهوهای با افزایش تولید سیتوکینها، بخشهایی از سیستم ایمنی که در دفاع از بدن در برابر عوامل بیماریزا و بسیاری از بیماریها نقش دارند، کار میکنند. آنها از نظر غلظت بالای ویتامین های گروه B منحصر به فرد هستند. ویتامینهای B موجود در قارچ کرمنی شامل نیاسین (ویتامین B3)، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) و ریبوفلاوین (ویتامین B2) است. اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) در بسیاری از فرآیندهای متابولیک، از جمله تبدیل چربیها و کربوهیدراتهایی که از غذاهایی که میخوریم بهدست میآوریم، به انرژی نقش دارد. ویتامین B5 – همراه با سایر ویتامینها و مواد مغذی برای سوخترسانی به مغز، کمک به سلامت شناختی و جلوگیری از خستگی لازم است.
مصرف بیشتر ویتامین B با کاهش از دست دادن حافظه مرتبط است. با افزایش سن، سردردهای میگرنی، سندرم مزمن مغز، افسردگی، بیماری حرکت و بیخوابی مرتبط است. از دیگر فواید نیاسین میتوان به متعادل کردن سطح کلسترول و فشار خون اشاره کرد، درحالیکه ریبوفلاوین به پیشگیری از کم خونی، درمان سردرد یا میگرن، کاهش علائم PMS و پیشگیری از بیماریهای چشم از جمله گلوکوم کمک میکند.
4. کمک به بازیابی سلامت روده
قارچ کرمینی منبع غنی آنتیاکسیدانها است. همچنین حاوی مواد مغذی مانند سلنیوم و مس نیز میباشد.
این مواد برای افزایش محافظت در برابر نفوذپذیری روده (سندرم روده نشت کننده) و کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو مفید هستند.
مصرف عصاره قارچ کرمینی اثرات مثبتی بر شرایط دستگاه گوارش مانند بیماری التهابی روده، فیبروز، کولیت اولسراتیو و سرطان روده بزرگ، خواهد داشت.
سلنیوم یک عنصر کمیاب ضروری است که در این قارچ یافت میشود و به کاهش اثرات استرس اکسیداتیو سلولی به دلیل تامین سلنوآنزیمها، سلنوآمینو اسیدها و سلنوپروتئینها کمک میکند. اینها از سد روده محافظت میکنند و به نظر میرسد در جلوگیری از آسیب اکسیداتیو که میتواند کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد، نقش اصلی را ایفا میکند.
5. تامین پتاسیم مورد نیاز بدن
یک وعده قارچ قهوهای (حدود یک فنجان) فقط حدود 10 درصد از پتاسیم روزانه شما را تامین میکند، سومین ماده معدنی فراوان موجود در بدن انسان. پتاسیم برای بسیاری از فعالیتهای سلولی مورد نیاز است و به تعادل سطوح سایر مواد معدنی از جمله سدیم کمک میکند، اما پتاسیم پایین یک مشکل رایج است. مصرف کرمینیس یکی از راههای کمک به جلوگیری از کاهش پتاسیم است. رژیم غذایی حاوی پتاسیم با مزایایی از جمله فشار خون سالمتر، بهبودی بهتر پس از ورزش، محافظت در برابر استخوانهای ضعیف و کاهش خستگی، گرفتگی یا اسپاسم عضلانی، سردرد و مه مغزی مرتبط است.
6. تامین فیبر روزانه
این قارچ ها منبع جامد فیبر هستند و به همین دلیل به دفع بهتر مدفوع کمک میکنند، و با هضم بهتر سبب نفخ کمتر میشوند؛ به علاوه وجود فیبر میتواند به پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت و بیماری قلبی یا حتی افسردگی کمک کند.