به نظر شما آیا تولید خاک پوششی با ورمی کمپوست برای کشت قارچ مناسب است؟
پژوهشگران همواره به دنبال منابع جدید برای خاک پوششی غنی و کارآمد هستند. از اینرو در سراسر دنیا آزمایشهای علمی متنوعی در این زمینه انجام میشود.
آنها طی جدیدترین تحقیقات خود، توليد خاک پوششی با استفاده از ورمی کمپوست برای پرورش قارچ خوراکی را بررسی نموهاند. سپس محصول کشت قارچ را بررسی و نتایج این تحقیقات را در قالب مقالهای منتشر نمودهاند.
تولید خاک پوششی با ورمی کمپوست
قارچ خوراکی دکمهای سفید مهمترین قارچ خوراکی تجاری در سراسر دنیاست. در این تحقیق یازده تیمار خاکهای پوششی گوناگون با پایه ورمی کمپوست بازیافت شده از زبالههای شهری مشهد بهعنوان جایگزین تورب (peat) در کشت قارچ Agaricus bisporus مورداستفاده قرار گرفت. برخی خصوصیات این تیمارها (pH, EC, WHC) با خاکپوششی با پایه تورب (peat) مقایسه شد. پارامترهای مختلف (تعداد قارچها، وزن کل محصول، وزن فردی، بازده بیولوژیک و سرعت محصول دهی) مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان EC تیمارها بهصورت معنیداری بالاتر از خاکپوششی با پایه تورب بود.
نتایج آشکار کرد این کمپوست به علت چسبندگی بالا به تنهایی نمیتواند جایگزین مناسبی برای تورب باشد. در تعدادی از تیمارهایی که از این کمپوست به همراه مواد دیگر استفاده شد تفاوت معنیداری بین تعداد قارچها وزن کل محصول، وزن فردی و بازده بیولوژیک با خاک پوششی با پایه تورب در انتهای دوره کشت مشاهده نشد. در تیمارهایی که با استفاده از کمپوست تهیه میشدند فاصله زمانی بین خاکدهی و فلاش اول زیادتر از خاکپوششی با پایه تورب بود. با توجه به ارزان بودن، در دسترس بودن ورمی کمپوست و باهدف کاهش تخریب منابع تورب و کاهش آلودگیهای محیط زیستی میتوان از ورمی کمپوست بازیافتی از زبالههای شهری بهعنوان جایگزین مناسبی برای تورب در خاکپوششی قارچ دکمهای سفید استفاده نمود.
روند تحقیقات
در این پژوهش (توليد خاک پوششی) 11 نمونه از خاکهای پوششی گوناگون با پایه ورمی کمپوست استفاده شد. ورمی کمپوست مورد استفاده در خاک پوششی از بازیافت زبالههای شهری مشهد به عنوان جایگزین پیت (peat) تهیه شد. سپس از این خاک پوششی جدید برای کشت قارچ دکمهای Agaricus bisporus استفاده گردید.
مقایسه پژوهشگران بین میزان رطوبت، pH، هدایت الکتریکی (EC) و ظرفیت نگهداری آب (WHC)، کل کربن آلی، کل نیتروژن، نسبت کربن به نیتروژن، وزن خاکستر و کربنات کلسیم قارچ کشتشده در خاکپوششی با پایه پیت (peat) و با پایه کمپوست انجام و در آن پارامترهای تولیدی مختلفی (تعداد قارچها، وزن کل محصول، وزن فردی، اندازه کلاهک، سرعت محصول دهی و وزن خشک) بوده است.
نتیجه تحقیق
نتیجه این پژوهش نشان داده که میزان EC نمونهها بصورت معنیداری بالاتر از خاک پوششی با پایه خاک پیت ماس بود. نتایج آشکار کرد ورمی کمپوست به علت چسبندگی و EC بالا به تنهایی نمیتواند جایگزین مناسبی برای پیت باشد.
در تعدادی از نمونهها که از ورمی کمپوست به همراه مکملها استفاده شد، تفاوت معنیداری در وزن کل محصول با خاکپوششی با پایه پیت ماس در انتهای دوره کشت مشاهده نشد.
تمامی نمونههای قارچ بدست آمده از ورمی کمپوست (به عنوان پایه در خاکپوششی)، وزن هر قارچ و قطر کلاهک بطور قابل توجهی افزایش یافت. گرچه تعداد قارچهای تولیدی کاهش یافت. یعنی کیفیت محصول بالا رفت ولی در بحث کمیت شاهد کاهش مقدار محصول بودیم.
در نمونههایی که با استفاده از ورمی کمپوست کشت شده بودند، سرعت محصولدهی یا فاصله زمانی بین عملیات خاکدهی و فلاش اول برداشت، بیشتر از خاکپوششی حاوی پیت ماس بود. یعنی طول دوره کشت بیشتر بود.
بطور کلی به نظر میرسد این نوع کمپوست نمیتواند جایگزین مناسبی برای خاکهای دیگر باشد و باید به دنبال جایگزینهای دیگری بود.
دانلود اصل مقاله تولید خاک پوششی با ورمی کمپوست
استفاده از ورمی کمپوست در تولید خاک پوششی
تولید خاک پوششی با ورمی کمپوست