کلامیدوسپور قارچ چیست؟

کلامیدوسپور قارچ (chlamydospore) نوعی اسپور است که دیوارهای ضخیم دارد و در شرایط سخت محیطی برای کمک به زنده ماندن قارچ تولید میشود. کلامیدوسپور در واقع یک کونیدیوم(هاگ غیرجنسی) با دیواره ضخیم، متشکل از یک یا چند سلول و کرویشکل میباشد.
آنها ساختارهایی متشکل از هیف با دیواره ضخیم هستند که تحت شرایط خاصی مانند فقدان نور، کمبود مواد غذایی، دمای پایین، pH نامناسب خاک و میکروآئروفیلی(اتمسفر نامناسب) ایجاد میشوند.
کلامیدوسپورها بسته به نوع قارچ بصورت جداگانه(تکسلولی) یا خوشهای(چند سلولی) ایجاد میشوند. آنها زمانی که میسلیوم تجزیه می شود، بطور غیر فعال پراکنده میشوند. این سلولها میتوانند زمانی طولانی به حالت غیرفعال باقی بمانند و در زمان مناسب شروع به رشد کنند.
چگونگی تشکیل کلامیدوسپور
کلامیدوسپورها، نوعی اسپور مقاوم هستند که با اصلاح سلولهای هیف از طریق تراکم محتویات آنها، ایجاد میشوند. در این فرآیند میسلیوم قارچ یک سلول هیف یا یک کونیدیوم با دیواره ضخیم و سیتوپلاسم مملو از ذخایر لیپیدی ایجاد میکند. این دیوارههای سلولی ضخیم ممکن است حاوی رنگدانه یا هیالین(لایه غضروفی شفاف) باشند.
آنها در واقع اسپورهایی با دیواره ضخیم هستند که بصورت رویشی از سلولهای میسلیوم تولید میشوند و در برابر شرایط نامساعد مقاومت میکنند و با محیا شدن شرایط مساعد جوانه میزنند.
این ساختارها برای بقای طولانیمدت قارچها در طبیعت تشکیل میگردند.

انواع chlamydospore
انواع آن به روش تشکیل آن بستگی دارد. نحوه تشکیل کلامیدوسپورها به دو صورت طبیعی و آزمایشگاهی است.
- chlamydospore بطور طبیعی در پاسخ به تنش هایی مانند کاهش مواد مغذی و شرایط مطلوب رشد، توسط قارچ تشکیل میشوند. این سلولها در شرایط نامساعد مانند فصول خشک یا گرم زنده میماند و به حفظ بقای نسل قارچ کمک میکنند. سپس در زمانی که شرایط مساعد بود، شروع به رشد میکنند.
- نوع دیگر آن بصورت آزمایشگاهی و برای اهداف خاصی تولید میگردد. تولید کلامیدوسپور نمونهای از روشهای مورفولوژیکی(شناخت ظاهری در زیست شناسی) است. جالب است بدانید که اولین مورد استفاده از آن در سال 1884 بود.
تفاوت کلامیدوسپور با اسکلروتیوم
هردوی آنها از جمله ساختارهای مقاوم برای بقای قارچها هستند.
- کلامیدوسپور قارچ، هاگ یا اسپورهایی با دیواره ضخیم هستند که بصورت رویشی از سلولهای میسلیوم تشکیل میشوند. این سلولها ساختار میکروسکوپی دارند و با چشم غیرمسلح دیده نخواهند شد.
- اسکلروتیوم (سختینه) تودههای میسلیومی با دیواره ضخیم، با اندازههای مختلف و بصورت ماکروسکوپی(آشکار و قابل رویت) هستند. اینها وسیله آسانتری برای تولید اندامهای بارده در قارچها هستند.
اسکلروتیوم عملکرد حفظ میسلیوم و تداوم گونه قارچی در شرایط آب و هوایی نامساعد را انجام میدهد. بنابراین، گونههای قارچ تکاملیافته این ویژگی را دارند و قارچهای بدوی برای طولانیکردن چرخه زندگی خود از کلامیدوسپور استفاده میکنند.
مولف:
گردآوری، ترجمه و تالیف توسط تیم رسانه هاگ
کپی تنها با ذکر منبع مجاز است.