فواید و خواص مصرف قارچ در دوران بارداری
بررسی خواص و فواید مصرف قارچ در دوران بارداری(خوردن قارچ در بارداری) از نگاه پزشکان متخصص تغذیه و متخصصین باروری، در مقالهای جامع تقدیم نگاه شما همراهان میگردد.
خوردن قارچ در بارداری
خوردن انواع قارچ خوراکی به جهت خواص و مواد معدنی موجود در آن، میتواند برای سلامتی مادر و همچنین جنین بسیار مفید باشد. معمولا پزشکان برای حفظ سلامتی و رشد مغز جنین، مصرف قارچ در دوران حاملگی را به مادران پیشنهاد میدهند. در ادامه به دلایل این پیشنهاد پزشکان برای مصرف قارچ در دوران بارداری میپردازیم.
از فواید زیاد قارچها در تامین پروتئین، ویتامین و انواع مواد مغذی زیاد شنیدهاید. اما آیا خوردن قارچ در بارداری مناسب است؟ در چه زمانی میتوانند قارچ بخورند؟ چه نوع قارچهایی برای مادران باردار توصیه میشود؟ آیا امکان مسمومیت یا مشکلاتی برای نوزاد پس از مصرف قارچ وجود دارد؟ پاسخ این سئوالات را در این مقاله خواهید یافت.
خلاصهای از ارزش غذایی و فواید قارچ برای سلامتی
در حالی که قارچها از نظر چربی و کالری کم هستند، اما سرشار از ویتامینهای B و مواد معدنی هستند و دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی هستند، علاوه بر این، آنها به عنوان پروبیوتیک برای حمایت از سلامت روده عمل میکنند. به طور متوسط، نصف فنجان (84 گرم) قارچ دکمهای دارای مواد مغذی زیر است:
- کربوهیدرات: 19 گرم
- پروتئین: 2.9 گرم
- چربی ها: 0.4 گرم
- نیاسین: 21 درصد مقدار مورد نیاز روزانه (DV)
- ریبوفلاوین: 22% DV
- سلنیوم: 27% DV
قارچ صدفی نسبت به انواع دیگر از نظر کالری، پروتئین و فیبر غذایی کمی بالاتر است، اما منبع سلنیوم ضعیفی محسوب میشود. قارچهایی که در معرض اشعه ماوراء بنفش هستند، مانند اشعه خورشید یا لامپ UV، منبع گیاهی فراوان و مهم ویتامین D به شمار میروند. ویتامین D برای باروری و بارداری ضروری است و سبب سلامت استخوانها میشود. به علاوه ین قارچها دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هستند.
فواید مصرف قارچ در دوران بارداری
به طور خلاصه، انواع قارچ خوراکی فواید تغذیهای زیادی دارند و میتوانند با خیال راحت در دوران بارداری مصرف شوند. اما باید نوع مناسبی را برای مصرف(خوردن قارچ در بارداری) انتخاب نمود:
قارچهای خوراکی مناسب برای دوران حاملگی
قارچهایی مانند شیتاکه، پورتوبلو، صدفی، میتاکه، شاه صدف، کرمینی و قارچهای دکمهای سفید، عموماً برای مصرف مناسب هستند. بر اساس نتایج تحقیقات، مصرف شیتاکه سطوح تریگلیسیرید را در مادر بدون آسیب به جنین کاهش میدهد. مطالعه دیگری در بین 1162 زن باردار نشان داد که مصرف روزانه 100 گرم قارچ دکمهای سفید از قبل از بارداری تا هفته 20 حاملگی فشار خون بالا و خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش میدهد.
سلامت استخوان مادر و جنین
خوردن قارچ در بارداری به دلیل داشتن مواد مغذی و ویتامین D، باعث حفظ سلامت استخوان و تحکم اسکلت بندی مادر و جنین میشود. هنگامی که جنین در حال رشد و نمو است، نیاز دارد که ویتامینهای لازم برای سلامتی استخوان به بدن او برسد. یکی از راههای طبیعی برای سلامتی و حفظ استخوانهای مادر و جنین، مصرف قارچ در دوران بارداری و گنجاندن آن در وعدههای غذایی است.
قارچهای دارویی بیضرر برای دوران بارداری
قارچهای دارویی چاگا، دم بوقلمون، یال شیر، ریشی و کوردیپس نیز عموماً برای مصرف بیخطر هستند. آنها میتوانند کلسترول خون را کاهش دهند، خواص ضد زخم داشته باشند و سطح ایمنی عمومی بدن را بهبود ببخشند. با توجه به تعداد کم مطالعات روی افراد باردار، نیاز به تحقیقات بیشتری در این رابطه است. به نظر میرسد احتیاط بر این است که از این مکملهای دارویی در این دوران استفاده نشود.
تقویت سیستم ایمنی بدن مادر و جنین
در هنگام بارداری، سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود و ممکن است مادر زودتر از حالت طبیعی دچار بیماریهای ویروسی و عفونی شود. از اینرو بسیاری از بیماریهای نهفته مادر نیز خود را در دوران بارداری نشان میدهند. به همین دلیل حفظ سلامتی و ایمنی بدن مادر در دوران حاملگی اهمیت بیشتری پیدا میکند. هر چه بدن مادر سالمتر و قویتر باشد، جنین نیز از سلامت ایمنی بالایی برخوردار خواهد بود و بچه قویتری به دنیا خواهد آمد. یکی از راه های طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، مصرف قارچ است. زیرا قارچ حاوی آنتیاکسیدانهای گوناگون میباشد.
قارچهای خطرناک در دوران بارداری !
به طور قطع استفاده از انواع مجیک ماشروم در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد! زیرا این قارچها حاوی ترکیب روانگردان فعال سیلوسایبین هستند و اثرات توهمزایی و تغییر ذهن ایجاد میکنند.
مادر در دوران حاملگی وضعیت روحی شکنندهتری نسبت به حالت عادی دارد؛ از این رو تحریکهای عصبی و توهمات ناشی از مصرف قارچهای جادویی میتواند بسیار خطرناک باشد!
گزارشهای متعددی نشان میدهد که مصرق قارچهای توهمزا در دوران حاملگی ممکن است باعث حملات پنیک در برخی افراد و همچنین توهم شدید شود و اگر با سایر داروها ترکیب شوند حتی ممکن است منجر به مرگ مادر گردند. بنابراین به زنان باردار توصیه میشود از مصرف این قارچهای جادویی در دوران حاملگی بشدت اجتناب کنند.
در مورد قارچهای وحشی نیز توصیه میشود که به طور کلی از مصرف آنها در دوران بارداری اجتناب شود. زیرا ممکن است به اشتباه قارچ سمی بجای قارچ خوراکی میل شود و مسمومیت ناشی از آن برای جنین خطرناک باشد. در شرایط بارداری برطرف کردن آسیبهای وارده از مسمومیت احتمالا کار دشواری خواهد بود و احتمال مرگ جنین بسیار زیاد است! بنابراین، بهتر است فقط قارچهای خوراکی پرورشی که از منابع مطمئن خریداری کردید در دوران حاملگی مصرف شود.
بهبود سیستم گوارشی بدن مادر و جنین
اغلب نوزاد بعد از تولد و تغذیه با شیر مادر، با مشکلات گوارشی از جمله رفلاکس معده درگیر است.
در صورت بروز این مشکلات باید به سابقه خوراک مادر در دوران بارداری مراجعه کرد. مادران بارداری که در طول حاملگی، قارچ مصرف میکنند، هم خودشان و هم جنین از سیستم گوارشی قدرتمندی برخوردار خواهند بود. همچنین مادرانی که دچار یبوست در بارداری هستند، بهتر است با مصرف قارچ سیستم گوارشی خود را روان سازند.
نکاتی در مورد پخت قارچ خوراکی
هرچند رعایت نکات بهداشتی در هنگام مصرف برای همه ضروری است، اما افراد باردار باید احتیاط بیشتری بکنند تا بتوانند با خیال راحت از میل و مصرف قارچهای آشپزی لذت ببرند.
ابتدا بهتر است آلودگیها را کاملا پاک کنند، میتوانند از یک دستمال مرطوب برای این کار استفاده نمایند. هر چند بهتر است قارچهایی برای آنها تهیه شود که حداقل آلودگی را داشته باشند.
به زنان باردار توصیه میشود که به هیچ وجه، قارچهای خام مصرف نکنند، زیرا ممکن است باعث درماتیت یا سایر عفونتها شوند. بهتر است که قارچها را در حداقل دمای 140 درجه فارنهایت (60 درجه سانتیگراد) طبخ و سپس صرف نمایند. آنها باید به طور مناسب ذخیره شوند تا رشد باکتریها و خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا کاهش یابد.